Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Nefesle İyileşme, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
sqnka
Разпознаване и начална корекция
WizardBGR (2017)
Допълнителна корекция и форматиране
NMereva (2017)

Издание:

Автор: Мустафа Картал

Заглавие: Лечебно дишане

Преводач: Елен Кирчена

Година на превод: 2012

Език, от който е преведено: турски

Издание: първо

Издател: Сиела

Град на издателя: София

Година на издаване: 2012

Тип: ръководство

Националност: турска

Печатница: Печатна база СИЕЛА

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Ганка Петкова

Коректор: Стела Зидарова

ISBN: 978-954-28-1182-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2332

История

  1. — Добавяне

Дихателни техники за улесняване на живота

За да не ви люти на очите, когато режете лук

Когато режете лук, на очите ви пари и те сълзят. Виновен е изпусканият газ. Но не защото отива директно в очите, а защото го вдишвате през носа и оттам той въздейства върху откритите очни нерви, намиращи се зад носа. Когато режете лук, не дишайте през носа, а през устата — така ще предотвратите дразненето на очните нерви и съответно лютенето и сълзенето на очите. За да се предпазите от разпръсквания при улични безредици газ, запушете си с кърпа или книжна салфетка не носа, а устата и дишайте през нея. Ако сте изложени на въздействието на газ или дим, също не бива да дишате през носа, а през устата, за да намалите действието им.

За понижаване на кръвното налягане, породено от втвърдяване на кръвоносните съдове

Представете си, че духате свещички за рожден ден: използвайки диафрагмата, го издухайте внезапно на няколко пъти. Ще ви олекне на тила, налягането върху съдовете, които стигат до мозъка, ще отслабне и високото кръвно налягане ще спадне с няколко деления.

Ако не можете да спрете хълцането…

Най-добрият начин да спре хълцането, е да задържите дъха максимално, да съберете слюнка в устата и да я преглътнете, преди отново да поемете дъх. Ако от това се образува налягане в ушите, по всяка вероятност и хълцането ще премине.

Когато се храним бързо и преглъщаме, заедно с храната поемаме и въздух. Той полепва по повърхността на храната и организмът, за да изхвърли навлезлия в храносмилателната система въздух, реагира с хълцане. Тогава диафрагмата рязко се съкращава и поемаме дъх изведнъж. Зоната на гласните струни над гърлото се затваря и за момент блокира преминаването на въздуха оттам. Това е и причината при хълцане да издаваме характерен звук.

В тези случаи връзката между стомаха и диафрагмата се обяснява с близостта, дори преплитането на нервите на двата органа. Успешна техника за моментално спиране на хълцането е да съсредоточим поглед в една точка, да вдишваме дълбоко и да задържим дъха. Логиката подсказва, че при дълбокото вдишване диафрагмата избутва стомаха и дъхът трябва да се сдържи, понеже е известно, че ниското съдържание на въглероден диоксид в кръвта активира хълцането. Ако то стане хронично, коремната ципа се възпалява, което се възприема като симптом за бъбречно заболяване или тумор на шията, притискащ диафрагмения нерв.

За дълбок сън…

За да заспите лесно, легнете на дясната си страна. Носната стена пада надясно и каналът на лявата ноздра се отваря повече. Това води до бързо успокояване и скорошно потъване в дълбок сън, защото каналът на лявата ноздра е свързан повече с парасимпатиковата нервна система и нервните й окончания.

За намаляване на апетита…

Повдигнете езика и леко го допрете към зъбите; после, чрез охлаждащото въздействие на поетия през устата дъх върху слюнчените жлези, поне за известно време ще преодолеете усещането за глад и жажда.

При мигрена и световъртеж…

При поява на тези симптоми, предизвикани от липсата на въглероден диоксид, нахлузете на главата си книжен или найлонов плик и известно време вдишвайте изпуснатия въздух. Това бързо ще набави липсващия въглероден диоксид и ще облекчи мигрената или световъртежа.

За отслабване на определени места…

Започнете да дишате през въображаем отвор в мястото, където искате да отслабнете. Това премахва магнитната блокада там, възобновява енергийния поток и способства да си възвърнете предишната форма. Така се ликвидира натрупването върху съответното място и се гарантира отслабването.