Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Nefesle İyileşme, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
sqnka
Разпознаване и начална корекция
WizardBGR (2017)
Допълнителна корекция и форматиране
NMereva (2017)

Издание:

Автор: Мустафа Картал

Заглавие: Лечебно дишане

Преводач: Елен Кирчена

Година на превод: 2012

Език, от който е преведено: турски

Издание: първо

Издател: Сиела

Град на издателя: София

Година на издаване: 2012

Тип: ръководство

Националност: турска

Печатница: Печатна база СИЕЛА

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Ганка Петкова

Коректор: Стела Зидарова

ISBN: 978-954-28-1182-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2332

История

  1. — Добавяне

Дишането променя ДНК

Една от темите, постоянно обсъждани от учените, е: „Възможно ли е с течение на времето промените в автономната (вегетативната) нервна система, настъпващи при достатъчно насищане с кислород, поет през диафрагмата при нашия модел на дишане, да повлияят върху ДНК?“.

По повод твърденията на учените, които изследват промените в ДНК, първо трябва да се отбележи, че всяко живо същество притежава двуспирална ДНК. Част от учените твърдят, че в резултат на различното възбуждане на вегетативната нервна система, особено с дихателните упражнения, за кратки периоди е възможна промяна на ДНК и тази промяна може да се прояви видимо в рамките на един живот.

Един от начините за промяна на ДНК е въздействието на вируси (ДНК вирусите като Epsteyn Barr и Herpes 6 водят до клетъчни промени). Някои трептения, породени от звукови вълни, причиняват промяна в структурата на ДНК — молекулите.

Като друга причина за промяна на ДНК се посочва укрепването на имунната система, резултат от правилното и достатъчно дишане и достатъчното производство на хормони, които нормално не се произвеждат (от хипофизата и тимуса например). Така може да се появи нов човешки прототип с по-дълъг и здрав живот.

Молекулите на ДНК се влияят от някои вибрации на звуковите вълни. Във всеки магазин, дори във всеки нов вид асансьор, както и в кината, сме подложени на атакуващи ни от четири страни звукови музикални ефекти. По същия начин върху ДНК въздействат хормоналните лечения, билките и ароматите, произведени по нанотехнологии.

Освен това ДНК се променя и чрез вълшебната сила на дишането при практикуване на дихателните техники, така често срещани в окултните учения, достигнали до нас от древните цивилизации. С тях се постига трайната промяна на ДНК — молекулите. Това ни дистанцира от понятието „човешка раса“ и ни превръща в съвършено различни същества.

След като всяко живо същество на планетата притежава спирална ДНК, то в какви междупланетни същества се превръщаме ние, обитаващите този свят? Докато учените наблягат върху неопределеността на въпроса, в същото време продължават да ни съобщават новини, пълни с изненади. Че нямало да има нито болести, нито смърт; че децата щели да се раждат по желание чрез генни технологии; че нямало да има нито затвори, нито присъди, а уроците на живота нямало да се научават в мъки, а с радост и веселие.

Как да забележим въздействието на тази промяна в организма?

Според твърденията на работещите по темата учени, човек, който преминава през промяната на ДНК и клетките, може да се почувства не на себе си, да усети умора. Защото клетките се променят от А до Я. Човек се превръща в ново и съвсем различно същество.

При това положение:

— Възможно е да има нужда от повече почивка и сън като новородените.

— Да усети объркване на съзнанието и трудности при съсредоточаването дори върху най-елементарни неща.

— Да изпитва болки и неразположения, за които няма определена причина.

— Да се появят психични сривове и проблеми, за които няма физиологично обяснение.

— Жените да изпитват болки и да влизат в ранна менопауза, без да знаят причината за това.

— Здрави и енергични мъже да почувстват непонятна умора и да стават раздразнителни.

— Мъжете по-специално да започнат да изразяват обич и грижи, характерни за женския пол.

На пациенти с подобни оплаквания лекарите препоръчват следното лечение:

— Дихателни упражнения за тялото (холотерапия);

— Хормонално лечение;

— Хомеотерапия;

— Витамини, билки, ароматерапия;

— Студена лазерна терапия.

Учените, изследващи промените в ДНК, твърдят, че от двайсетина години насам човечеството непрекъснато се променя. Променят се дванайсетте нишки (хелезона), от които са образувани спиралите на ДНК. Не е ясно как това ще се отрази на вида ни.

Който използва пълния капацитет на дробовете си, поумнява

Катедрата по физиология към Черноморския технически университет в Истанбул е провела медицински изследвания на 200 студенти, за да се установи как се използва капацитетът на белите дробове и какво е нивото на мозъчната дейност.

След измерване на дихателния капацитет резултатите от тестовете, свързани с мозъчната дейност, отчитат, че студентите, които са използвали във висока степен капацитета на дробовете си, се представят по-успешно и използват по-добре мозъчните си възможности в сравнение с другите. Специалистите дават следното обяснение: разширеният обем на белите дробове води до повече кислород, пренасян до мозъка от кръвта. Колкото по-добре се захранва с кислород мозъкът, толкова по-добре работи.

Хората с белодробни смущения, които не използват пълния капацитет на белите дробове, имат и намалени мозъчни функции. Използването на мозъчните възможности по най-добрия начин се променя и зависи от степента на използване на капацитета на белите дробове.

Когато с помощта на диафрагменото дишане се използва пълния капацитет на дробовете, не се стига до запушване на мозъчните съдове, до мозъчни възпаления и умствено изоставане. Пълното използване на белите дробове неутрализира свободните радикали (вредните елементи с липсващ електрон), които се появяват по време вдишването и издишването и забавят мозъчната дейност. Чрез пълното използване на белите дробове се забавя стареенето, възпрепятства се хроничната умора, укрепва се имунната система, от мускулите се изхвърля млечната киселина, организмът се очиства от токсините, на клетките се осигурява повече кислород.

С помощта на дихателните техники ще намерите отговор на проблемите си

За да може вътрешният ви наставник, вътрешното ви Аз, да обменя информация с общата библиотека на разума, трябва да настроите мозъчните си вълни на по-високо ниво на вибрация. Постижения на най-високо ниво в тази област се реализират посредством дихателните техники. Чрез тях ще постигнете, първо, тишина и спокойствие в мислите и ниво на чисто съзнание, а посредством висока концентрация — отговор на въпросите си.

За желаещите да се самоусъвършенстват в тази насока е препоръчително да започнат с медитация (самовглъбяване) 2 пъти дневно по 15–20 минути. Най-добре е да се извършва на едно и също място през еднакви интервали от време. Облеклото да е свободно, да няма никакви дразнения от рода на топлина, светлина, звук и миризма.

Упражненията се изпълняват било като седите, било като сте легнали или прави. Първо затворете очи и се концентрирайте върху дишането си. Най-лесният начин да го следите е като си представяте, че вие сте въздухът, който влиза през ноздрите.

Представете си го. Как влизате през дихателната тръба и достигате дробовете, а след като престоите малко там, излизате по същия път. Докато го правите, следете внимателно вдишванията и издишванията си. Може да повишите концентрацията върху дишането си, като леко намокрите с малко слюнка върха на носа и си представите как при вдишване поемате хладен въздух, а при издишване освобождавате топъл.

След като напълно се абстрахирате от външния свят, започнете да броите наум вдишванията и издишванията в низходящ ред, започвайки от 100. Със задълбочаване на дишането — правете по-дълбоки вдишвания и издишвания — постоянно се опитвайте да задържате пулса и темпото. Усетите ли, че вниманието ви отслабва и се разсейвате, или умът ви поема в друга посока, започнете броенето отначало.

След няколкомесечни редовни упражнения по медитация ще започнете да изпитвате различно усещане за спокойствие. Сънищата ви ще станат по-смислени. Ако усетите унасяне при медитацията, оставете дълбокото щастие, започнало да ви изпълва отвътре, да ви залее.

Ако продължите да поддържате определен ритъм на дълбоко дишане, ще започнат да се схващат първо ръцете, после краката, устните, лицето и цялото ви тяло. Може да усетите как напускате тялото си, как с всяко вдишване ви изпълва радост и покой, как съществото ви се разтапя в обич, изпълва се с доволство и през тялото ви тече енергия.

Ако на този етап започне люшкане и въртене на тялото, оставете главата и горната част на тялото да им се поддадат и се съсредоточете върху изпълващите ви мисли и емоции. В началото това ще бъдат вдъхновени и прочувствени мисли, но по-късно във вас ще се оформят много ясни и смислени изречения. Ако се вслушате в тях, ще установите, че те са отговор на това, което ви е интересувало, и на въпросите ви, и така ще получите отговори на висше ниво.

Лечение на брадавици с дишане

Чрез магическата сила на дишането е напълно възможно да се отървете от брадавиците по различни участъци на тялото и най-вече по дланите и пръстите. За целта очертайте с молив брадавицата, за да се постигне по-добър резултат, навлажнете я със собствената си слюнка и започнете да издишвате дълго и силно върху мястото. Издишванията трябва да са влажни, все едно замъглявате стъкло, и да излизат от дълбините на белите дробове.

Много важно е също по време на дълбокото и влажно обдишване на брадавицата да вярваме в излекуването и във въображението да си представим напълно излекуваното място. След петминутно издишване блокираната върху брадавицата енергия обикновено започва да се освобождава. Около нея ще започнете да усещате парене, топлина или наелектризиране. След приложеното дишане усещаме раздвижване на енергията из тялото, нейните вълни и трептения. Това е изчистване на негативната енергия от тялото и човек изпитва невероятно чувство на облекчение и спокойствие.

При ежедневно неколкократно петминутно третиране по този начин брадавиците започват да се свиват. Обикновено до седмица изчезват напълно. За тоталното им отстраняване е нужно отделно да се занимаем с всяка по отделно. Образуването на брадавици обикновено се свързва с блокада в някои зони при хора с натрупано електричество. Това говори за липса на локално или пълно заземяване. Концентрираната електромагнитна сила в дъха е изключително ефикасна при разпръскването и освобождаването ни от отрицателната енергия, струпана в дадени зони.

Синхронизирани дихателни техники против стрес

Между неразположенията и поведението на човек, подложен под въздействие на стреса, има най-тясна зависимост. Тайната на здравето и дълголетието е в това тя да бъде отчитана. Човекът, който осъзнава неразположенията, автоматически започва да се променя и да се старае да направи най-здравословния избор. В противен случай се оставя в ръцете на съдбата и без да положи някакви специални усилия за тялото си, хуква след традиционните медицински лечения и лекарства. Ако се вгледате в тялото си, ще забележите какви поражения му е нанесъл стресът.

Най-важният механизъм за удължаване на живота на хората и на животните е автономната (вегетативната) нервна система. Тя е отговорна за работата на всички органи при влечугите и бозайниците, включително и човека. Има широко поле на действие — от регулиране на дишането до регулиране на температурата, от отделянето на слюнка до отделянето на стомашни киселини, от ударите на сърцето до налягането в съдовете, от работата на червата до образуването на яйцеклетките, от хормоналната до имунната регулация. И докато всички телесни системи, органи и хормони действат прецизно, човек живее в добро здраве.

Когато във вихъра на живота тази система се почувства застрашена, тя минава в алармено състояние, наречено стрес, и нарушава спокойното темпо, в което се намира по принцип. При тази аларма се нарушава стройната работа на всички системи, включително защитната. Един от най-ярките примери е състоянието ни преди изпит или интервю за работа. Вегетативната нервна система усеща стресовата ситуация, изпуска адреналин и когато алармата се включи, всички ритми — от сърдечния до чревния — се разстройват. Това всъщност е рефлексът на вегетативната система за предпазване на живите същества. Системата ще предпази по-бързо от размишлението човек при срещата му с мечка, като го принуди да действа импулсивно.

В такава ситуация вегетативната система знае, че тялото е пред дилема, и съответно пререгулира дейността на вътрешните органи, защото те не правят разлика между двете възможности — битка или бягство. И при двете действия, поради необходимостта да се тича, кръвоносните съдове в органите се съкращават и се осигурява наплив на кръв в краката. За да повиши притока на кръв, сърцето започва да бие учестено. Дишането се ускорява. Заедно с това енергията, или въглехидратите, се изтласкват от черния дроб в кръвта. Така в нея се изсипват необходимите клетъчни вестоносци — хормоните и цитокините[1]. Благодарение на това живото същество получава максимален шанс за спасение от опасността.

При такива напрегнати случаи животоспасяващата вегетативна система, която непрекъснато живее със стреса в ежедневието, постоянно поддържа организма в леко напрежение. То расте в зависимост от нивото на стреса, на който човек е подложен. Така се нарушава захранването на вътрешните органи, появяват се смущения в сърдечния ритъм и в отговор на „внезапната“ аларма полезните клетъчни вестоносци започват да вредят най-вече на паметта и на имунната система. Хроничното напрежение на вегетативната нервна система предизвиква широк спектър от здравни проблеми — от лесно прихващаните грипни инфекции до сърцебиене и високо кръвно налягане; от нарушаване на менструалния цикъл до поява на киселини в стомаха.

В резултат на изследвания е установено, че хроничният стрес ерозира клетките в центъра на паметта, считани за харддиск на мозъка. С разрушаването на връзките помежду им започват проблемите с паметта. Когато дихателните упражнения се провеждат редовно, мозъкът е защитен от стреса. Известно е, че дихателните техники активират хипокампуса, потискат възбуждането на цитокините и съхраняват мозъка.

Мозъкът, чието най-съществено свойство е адаптацията, непрекъснато променя дейността на клетките при нови ситуации или преразпределя задачите им. За да се подпомогне тази му дейност, са необходими редовни и продължителни дразнители. В мозъка на човек с откъсната при транспортно произшествие ръка клетките, носещи усещането за нея, всекидневно получават сигнал „няма ме“ и в резултат след месец променят задачите си, прихващайки усещания от лицевите зони. Според същия механизъм в мозъка на кърмачката броят на клетките, представляващи гърдата, се повишава, когато бебето бозае. В основата на неврофидбек упражненията е залегнала адаптивната възможност на мозъка и първото условие за повишаването й е през регулярни промеждутъци да се подават сигнали на нужното ниво. И понеже адаптивната възможност на хората не е еднаква, при едни и същи заболявания ползата от неврофидбек при различните пациенти е различна.

Хармонията, постигната чрез контрол над дишането, извежда организма от състоянието на постоянна аларма, произтичаща от хроничния стрес. Дихателните упражнения изхождат от природата на живите същества. Те имат естествен биологичен ритъм. Както се наблюдава в природата, животните намаляват метаболизма чрез забавяне на дишането и пулса. Метаболизмът на новороденото е по-бърз, защото непрекъснато се развива. Затова дишането и пулсът му са много по-учестени от тези на възрастните.

Първите наблюдатели на природата са преобразували в медитация начина на дишане на животните със забавен метаболизъм и са построили храмове за дългогодишно обучение по дихателна медитация. За да облекчим вегетативната нервна система, трябва да усвоим регулярното синхронно и бавно дишане. И ако бавното вдишване може да се усвои за сравнително кратко време, истинската трудност е в синхрона с бавното издишване. Това се постига след години на медитация. Изследвания на йоги и тибетски монаси показват, че при тях има трайно намаление на мозъчните стресови вълни, а имунната им система произвежда много по-голямо количество антитела.

Преминаването към градския начин на живот е съпроводено със стрес, или състояние на алармиране на вегетативната нервна система. Медитация при постоянно делово напрежение всъщност е невъзможна. Но посредством новите методики на дихателните техники за около 5–10 минути може да се постигне дихателен синхрон, обикновено изискващ години медитация. Така, отделяйки минимално време, ви се отваря случай да използвате техники за ефективно успокояване на нервната система.

Добре е дихателните биофидбек упражнения за регулиране на дишането и пулса да се изпълняват 3–4 пъти седмично. За да бъдат ефикасни, непременно трябва да се синхронизират. Така те намаляват прекомерно голямото количество предупреждения към алармираната от стреса вегетативна нервна система. Доказано е, че биофидбек техниките влияят позитивно върху състоянието на сърдечносъдовата система и са ефикасни при високо кръвно налягане. Доказано положителните ефекти на биофидбек упражнения са причина те да се прилагат с регулативна и спомагателна цел при всички оплаквания, свързани с органите, към които вегетативната нервна система има отношение.

Бележки

[1] Цитокините са молекули, които имунната система използва като химически „съобщения“. — Б. пр.