Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Звънтящите кедри на Русия (10)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Анаста, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
3,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2012)
Разпознаване, корекция, форматиране
devira (2018)

Издание:

Автор: Владимир Мегре

Заглавие: Анаста

Преводач: Мариян Петров

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: руски

Издание: първо

Издател: Аливго

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Националност: руска

ISBN: 978-954-8454-89-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4883

История

  1. — Добавяне

Предотвратяване на планетарната катастрофа

И така, на прага сме на планетарна катастрофа, предсказват мнозина, като се започне с ООН, премине се през правителствата на различни държави и се стигне до обикновените хора.

Също така се говори, че причината за катастрофата е човешката дейност.

От само себе си се разбира, че само констатирането на факта за надвисналото бедствие не го предотвратява по никакъв начин. Необходими са конкретни активни мерки, способни да подобрят ситуацията. Съществува ли обаче в природата ефикасен начин за изход от кризисна ситуация? Да, съществува! „Кодовите“ му названия са „родови имения“, „звънтящите кедри на Русия“, „Анастасия.“ Тези думи, стоящите зад тях образи, информация и философия могат в най-кратки срокове не само да изведат страната от кризата, но и да открият нова страница за хармонично развитие на обществото.

За да разберем как може да стане това, трябва първо да посочим някои от проблемите на днешния ден:

Екологията. В градовете са на привършване качественият въздух, чистата вода и добрата храна.

Транспортът. Многокилометровите задръствания по улиците в големите градове са вече нещо обичайно. Поради лошите пътища в ПТП загиват до трийсет хиляди души на година в Русия.

Корупцията. За мащабите на това явление се говори много, и то на най-високо равнище. Крадящият от хазната чиновник, вземащият и даващият подкуп са не по-малко опасни от другите вредители.

Безработицата. Най-опасното последствие от безработицата е депресията. Когато тази болест завладее някой, той се превръща в жив труп. Ако тя обхване част от обществото, то държавата е заплашена от загиване.

Пиянството и наркоманията. С тези недъзи се борят отдавна, но без успех.

Жилищният проблем. Колкото и усилия да са предприемани за решаването му, положението само се влошава.

А сега да си представим следната ситуация:

Петдесет процента от населението на Русия, Америка и Канада решават да водят здравословен начин на живот и да построят за семейството си родово имение в парцел от минимум хектар.

Правителствата предоставят на тези семейства необходимите площи за създаването на селища от родови имения и подготвят необходимата нормативна база.

Хората, получили земя, разгръщат върху изоставените бивши колхози, совхози и фермерски стопанства невиждано по мащабите си строителство. Строят жилищни домове и селскостопански пристройки. Онези, които нямат достатъчно средства, строят само със силите на семействата си. Разполагащите със средства наемат строителни бригади.

Важното обаче е, че всеки от тях засажда на своя хектар овощни и зеленчукови градини.

В държава с подобни оазиси се решава напълно продоволственият проблем, защото чрез новия си начин на живот семейства не само си осигуряват първокачествени продукти, но и имат възможността да изхранват населението на големите и малките градове.

В мегаполисите изчезва заплахата от транспортен колапс. Поради двойното намаляване на броя на колите въздухът значително се прочиства. Напълно се решава жилищният проблем, защото освободените домове се предоставят на нуждаещите се. Няма безработица и правителството може да не се безпокои какво ще стане, когато се закриват нерентабилни предприятия.

Рязко спада социалното напрежение в обществото. Делението на бедни и богати вече не предизвиква злоба и завист у хората. Изникват по-значими за човека приоритети от парите.

Осмисленото общуване със земята открива пред нас такива възможности и хоризонти, че технократският ум — дори и във фантастичните филми — не може да си ги представи. Поради това смятам за необходимо да се опитаме всички заедно да вникнем в същността на тайнството на това общуване.

Промяната на начина на живот на значителна част от населението ще премахне заплахата от екологична катастрофа с планетарен мащаб.

Някой може да си помисли, че рисувам прекалено светла и фантастична картина на бъдещето. Как изведнъж голяма част от населението вдъхновено ще пожелае да се отдаде на здравословен начин на живот? Да строи родови имения и да усвоява при това обрасли с бурени земи, и то и за своя сметка? И всичко това благодарение на някакви кодови думи образи. Това е нереално, приказно.

Веднага ще кажа, че именно тази част е наред. Думите образи са ефикасни. Десетки хиляди души го доказват на практика. В Русия вече има повече от сто и петдесет селища от родови имения, създадени от читателите на книгите от поредицата „Звънтящите кедри на Русия.“ Има ги и в Украйна, и в Беларус, и в Казахстан.

А фантастичното от гледна точка на Разума е, че на тези хора не съдействат структурите на властта, а дори понякога възпират прекрасния им стремеж.

Хор от гласове на международно и регионално ниво призовава към предприемането на мерки за предотвратяване на екологичната катастрофа. Единствените обаче, които наистина работят активно за избягването на социалните и екологични сътресения, са създателите на родови имения.

Преди около година се роди идеята всеки основател на родово имение и или готов да основе такова да декларира намеренията и стремежите си. За пръв път прочетох проекта на такава декларация на събрание в едно от селищата. Идеята бе подета и от тогава текстът претърпя много промени и допълнения. Ще го цитирам тук с най-значимите допълнения.