Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Hammer of God, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 18 гласа)

Информация

Сканиране
hammster (2007)
Разпознаване и корекция
BHorse (2007)

Издание:

Артър Кларк. Чукът на Бога

Английска. Първо издание

Преводач Цвета Георгиева

Редактор Каталина Събева

Коректор Надя Димитрова

Формат 84/108/32

Печ. коли 17

Издателство „Алекс Принт“

Предпечатна подготовка „МикроЕксперт“ — Варна

Всички права за българското издание са запазени за издателство „Алекс Принт“

ISBN 954-8261-12-Х

c/o NIKA Sofia

История

  1. — Добавяне

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ръкописът на този роман бе изпратен на моите литературни агенти в САЩ и Великобритания на 2 декември 1992 година. На 8 декември наскоро откритият астероид Тутатис се приближи в най-близката точка на орбитата си до Земята — някакви си три милиона километра. Астрономите от лабораторията за реактивно задвижване използваха възможността да сканират повърхността му с новата радарна система, разположена в станцията на НАСА в пустинята Мохави. Те установиха, че Тутатис е съставен от две силно надупчени от кратери тела, между три и четири километра в диаметър, които се въртят едно около друго, почти докосвайки се. Радарът показва небесно тяло, което силно напомня на Кали след разцепването й.

Това е първият открит двоен астероид. Радарът показва, също така, че астероидът Аполо 4769 (Кас-талия), споменат в глава 45, има фъстъковидна форма; и най-вероятно, както предполагах самият аз, е „контактен двойник“.

Последните новини за кометата Суифт-Татъл (от 1 януари 1993 година), които ми предаде Дънкан Стийл, гласят, че по-точното определяне орбитата на кометата показва, извънредно намалена вероятност от сблъсък със Земята през 2126 година; очаква се тя да пропусне Земята с петнайсет дни. Но последната линия в романа още не е изчерпана докрай, а и д-р Стийл добавя черногледо, че „отломките от кометата, както се е случвало неколкократно, все пак може да представляват опасност. Как си представяте по хиляда Тунгуски метеорита на ден?“

Край
Читателите на „Чукът на Бога“ са прочели и: