Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Алиансът и Съюзът
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cyteen, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
sadeyes (2018 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2018 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2018 г.)

Издание:

Автор: К. Дж. Чери

Заглавие: Сайтин

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: английски (не е указан)

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 954-585-122-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1012

История

  1. — Добавяне

Архив: Проект „Рубин“
Строго секретно

Да не се копира без разрешение
на Комисията №768
Съдържание: компютърен транскрибиран файл
№5998, сер. №1
Денис Най/Катлин II
ЕмъриI/Емъри II/Флориан II
14.4.2418:00:48

АЕ2: Монитор, тук е Ари Емъри. Флориан и Катлин са с мен. Разпечатай всичко, постъпило от последното ми включване.

Б1: Има две съобщения.

Добре дошла в собствения си дом. Ако се уплашиш и искаш да повикаш мен или Службата за сигурност, моля те, не се колебай. Но тук си в пълна безопасност. Довери се на Флориан и Катлин. Слушай съветите им, когато се отнася за твоята сигурност.

Утре се отбий в офиса, ако си в настроение. Трябва да научиш ужасно много неща. Оставям те, защото не си дете и няма да предизвикаш конфликт между своята и моята охрана. Аз все още бих заложила на Сийли, но наистина не искам да се стига дотам.

Към домакинския ти списък ще бъдат приложени стандартните препоръки на Службата за сигурност. Дай ги на Катлин и Флориан. Те ще ги разберат. Сигурно нямат нужда от тях, но проверката никога не е излишна, дори при опитен персонал.

Не пускай Домакинската служба вътре в отсъствието на Флориан и Катлин. Сийли винаги ги контролираше, в случай че не си забелязала.

Прибери яйцата в хладилника и веднага използвай шунката: вече трябва да се е размразила. Нямаше да ти пратя бързо развалящи се продукти, но иначе нямаше да имаш нищо за закуска. Пращам ти и кутия какао.

Вече отговаряш сама за всичко. Но ако ти дойде прекалено тежко, моля те, обади се или се отбий в офиса.

Сега трябва да имаш собствен офис в Първо крило. Няма да ти трябва, но след като този апартамент се използва, ще имаш поне една секретарка и един сътрудник, които можеш да поискаш от администратора на Първо крило Яни Шварц. Направи го, иначе ще изгубиш ценно време от учебните си занимания, за да попълваш тъпите ни формуляри, които, съжалявам, са абсолютно необходими. Определил съм ти офис в 1–244 и ще трябва да го съгласуваш с охраната на Първо крило. Дай на Флориан да прочете и техните препоръки.

Увеличавам, личните ти средства на 10 000 кр. месечно. Това може да ти се струва цяло богатство, но трябва да плащаш 1200 на месец за офиса и 5000 за секретарката и сътрудника. Останалите бързо ще изчезнат, повярвай ми, така че ще трябва да внимаваш. Разбира се, ще ти помагам, когато имаш нужда от нещо специално: но трябва да усвоиш добри навици.

Секретарката ти може да се занимава с кредитната ти сметка, но не бива да има достъп до някои неща. Нека Флориан и Катлин поговорят със Сийли.

Системата за сигурност на първата Ари все още е в База едно: за Бога, недей да я демонтираш, докато не измислиш по-добра. Флориан ще ти обясни, че има известен проблем: тя беше там, когато други хора, главно аз, имахме достъп до някои ключови думи. Но е по-добре, отколкото да нямаш нищо.

Прочети препоръките за противопожарните изходи и процедурите при буря. Твоята зона е под специална охрана, но трябва да научиш някои конкретни неща.

Просто чети всичко, което ти пращам, и го предавай на Флориан и Катлин, ако е свързано с безопасността.

И те обичам. Всичко е много по-сложно, но се радвам, че беше тук, и ще съм повече от щастлив да се върнеш при мен. Много пъти съм влизал в конфликт с Ари Старша. Но бяхме приятели. И винаги ще остана твой приятел.

Всичко в апартамента е точно така, както го остави твоята предшественичка в деня на смъртта си. Естествено, ти ще изхвърлиш, много дрехи. Модата се променя. Опаковай каквото не искаш и уведоми Домакинската служба да го вземе.

До четиринадесетата си година ще можеш да влизаш с картата си в моя апартамент. Дотогава има само още две години. Струва ми се невъзможно.

И бъди добра. Моля те, редовно ходи на лекар: това е важно за здравето ти, и не забравяй, че твоята маман много държеше на това, така че не съм само аз. Все още имаш задължения, както всеки, който живее в Рисюн, и фактът, че си самостоятелна, не те извинява, само те натоварва с повече, включително това да се подчиняваш на правилата за възрастните. Ще прибавя задължението да спазваш учебното си разписание. Съобщил съм на База едно, че си изключително зряла и отговорна. Моля те, не ме изкарвай лъжец.

Обичаха те ужасно много хора. Най-много те обичаше Джейн. Не ти писа, защото смяташе, че така ще е най-добре за теб — знаеше, че ще настъпи момент, в който трябва да пререже пъпната връв и да те пусне за твое добро. Аз също го знам. Затова ти желая успех, но тъй като си само на дванадесет и този апартамент е много голям, а Рисюн още повече, въпреки това ще се притеснявам и ще продължавам да се грижа за теб. Знам, че си много по-голяма от реалната си възраст и че можеш да разчиташ на База едно, което не е малко. Ти се справи с лабораторните изисквания и финанси, с репортерите и лабораторното разписание, през всички тези години живя сред системи за сигурност и според правилата на Дома и имаш двама също толкова опитни другари. Вярвам, че тримата ще се справите в кризисни условия. От друга страна, не съм сигурен, че няма да забравите фурната в кухнята включена или да оставите напоителната система в градината да прелее. Ари, колкото и да мразиш досадните подробности и да ме обвиняваш в маниакален педантизъм, пак ти напомням, че чаршафите са чисти само ако не забравяш да ги пращаш за пране.

Ако бяхме в Новгород, никога нямаше да мога да се съглася с преместването ти, но също като Службата за сигурност, Домакинската служба е в състояние да се справя с кризи. Сигурен съм, че грешките ти ще ми бъдат докладвани. Мой Дом е самият Рисюн и ти просто реши да се преместиш в една от другите му Стаи.

Ще ти обясня още нещо. Аз те насърчих да се пренесеш: направих го, когато те доведох тук и ти казах, че този апартамент ще е твой.

И двамата знаем колко си разгневена, но Флориан и Катлин не знаят, Сийли също. Вярвам, че си достатъчно емоционално зряла, за да разбираш, че заплахата за сигурността ти е съвсем реална и че наистина си способна да даваш заповеди, които твоите другари ще изпълняват, защото са длъжни. Повтарям, те ще изпълняват заповедите ти и дори ще убиват, ако им наредиш, независимо дали тази заповед е резултат от зряла преценка.

Показах ти този апартамент, защото смятах, че някой ден ще имаш нужда от това място, отдушник във все по-несигурна и непредсказуема ситуация. Ти си много по-зряла и опитна от много възрастни и живееш в система на наблюдение, намеса и следене, която подлага на стрес азите, но с емоционален опит и стабилност на дете в пубертет. Страхувах се от тази експлозия. И се зарадвах от посоката, която прие. Това не е безпрецедентно. Аз подготвих всичко. Както сама ще се убедиш.

През 2295 г., когато първата Ари била на твоята възраст, аз все още не съм бил роден. Джиро е бил на четири години. И двамата не помним онази година, но Джиро си спомня, че когато бил на пет, първата Ари и нейният настойник Джофри Карнат се скарали пред всички на новогодишното тържество. Самият Джиро не помни какво са говорили. Джейн Щрасен твърдеше, че се скарали, защото Ари се появила гримирана, но това едва ли е било повод за скандал. Архивите показват, че на първи януари охраната трябвало да посредничи за решаването на сериозен проблем между Ари и Джофри, когато той наредил Флориан и Катлин да бъдат арестувани за три дни и Ари поискала необяснимо лечение, което навярно включвало упояване.

Както ще установиш, Джофри и първата Ари не са били записвани. Не знаем точно какво се е случило. Известно е, че Ари поискала стаята й да се заключва. Години по-късно тя ми каза, че Джофри си позволявал непристойно държане с Флориан. Провери какво означава това, ако не го разбираш. Ари определено е изяснила нещата. Но докато отначало отношенията й с Джофри били приятелски, кавгите им ставали все по-чести и накрая се стигнало до Семеен съвет, на който Ари получила собствено жилище.

Всичко това се сбъдна, нали? Не заради подобни отношения между мен и твоите хора, а защото ти растеш и се нуждаеш от повече свобода. Навярно така и трябва да бъде. Също като твоята маман, аз направих каквото смятах за редно. И те пуснах да си отидеш. Ние накърнихме достойнството ти и се надявам, че щом Джофри е получил прошка, след време ти ще простиш и на нас.

Ари се е преместила в много по-скромен апартамент: също като по-голямата част от Рисюн, това великолепно жилище е нейно дело. Но ти не наследяваш началото на живота й. Наследяваш онова, което тя притежаваше в разцвета на своята власт и интелект. По-късно помисли за това.

Въди добра. И разумна.

Край на съобщението. Запис или изтриване?

АЕ2: Запиши. Остави това на дивана, Флориан. Чисто ли е?

Фл2: Да, сера.

АЕ2: Ще се получи разпечатка, която двамата трябва да прочетете.

Фл2: Да, сера. Разстроена ли сте, сера?

АЕ2: Нищо ми няма. Стига сте се тревожили за мен. Имаме работа. База едно, продължавай.

Б1: Второ съобщение.

Ари, тук е Ари Старша.

Добре дошла.

Подраняваш с две години.

Тази програма се самонастройва.

В шкафа в дневната има домакински запис. Ще ти трябва.

Сега си на дванадесет години. Програмата не предвижда тази възможност. Ще се отнася с теб така, сякаш си на четиринадесет.

Ще се разпечата списък на нещата, до които имаш достъп.

Ще се разпечатат препоръчителни записи.

Достъпът до База едно е прехвърлен от апартамента на твоя настойник. Наблюдението на Службата за сигурност е пренасочено към База едно.

Смъртоносните мерки за сигурност са изключени от съображения за твоята безопасност. Когато станеш на шестнадесет, ще имаш, възможност да ги активираш.

От База едно можеш да правиш проверка на всеки индивид. Искай Система за сигурност 10. Проверката няма да остави следи, достъпни на хора с по-малък достъп от теб.

Надявам се, да си щастлива тук. Вкусът ти може да не съвпада с моя, но почти всичко в този апартамент е истинско и ръчно изработено, от масите до вазите и картините по стените. Картините са оригинали и всъщност не са нито мои, нито твои. Те принадлежат на народа на Съюза и някой ден, когато има музеи, ще бъдат съхранявани там. Идват от Земята и първите космически кораби, от самото начало на Сайтин като човешки свят. Пази ги добре, каквото и да изпитваш в момента към мен: ако повредиш някоя от тях, значи си станала варварка и гените ми не са се комбинирали правилно в теб. Правото ти на достъп се определя от определени условия за отговорност и в зависимост от тях достъпът ти ще се разширява или ще бъде анулиран. Програмата може да пази и Рисюн, и самата себе си.

Все още не ме познаваш, както и не знаеш доброто и злото, до които си способна да стигнеш.

Аз се преместих в самостоятелно жилище, за да избягам от непоносимия живот при моя настойник, и тъй като по това време вече бях специална личност, получих някои права на пълнолетна. Продължих да поддържам връзки с настойника си. Никога не сме били близки, но щом ситуацията се стабилизира, видях, че той е просто човек с човешки слабости, някои от които значителни, но и е добродетели. Слабостите му се проявяваха късно. Те бяха от сексуален характер и няма да навлизам в подробности: сега твоят достъп обхваща периода до 2297 г. От базата ще научиш каквото ти трябва, навярно повече, отколкото би желала, и много се надявам твоят живот да е бил по-щастлив.

Каквото и да се е случило, независимо дали твоята раздяла с настойника ти е била приятелска, ти все още си малолетна дори на четиринадесет и ще е глупаво от твоя страна да не съдействаш на Администрацията, докато не събереш достатъчно опит. Навремето аз нямаше да успея да се справя със ситуацията, ако не се бях обърнала към Службата за сигурност. Ако Службата за сигурност се е корумпирала, имаш сериозен проблем. Смяташ ли, че е така?

АЕ2: Не знам.

Б1: Ще се разпечата списък с предпазни мерки. Тази програма ще претърси цялата активна система на Дома и ще ти даде съвет за неща, свързани с теб и твоите права. Тази опция е възможна само в режим „Система за сигурност 10“, която може да чете данните на Службата за сигурност, но не и да бъде четена от тях.

Запомни: отрицателният или положителен резултат за всеки даден въпрос сам по себе си не означава нищо. Трябва да го интерпретираш в контекста на собствената си ситуация. Не забравяй, че всеки с по-висок достъп от теб може да въведе фалшива информация в системата на Дома.

Флориан и Катлин са оцелели и са с теб. Добре. В добра психическа и физическа форма ли са?

АЕ2: Да.

Б1: Вярваш ли, че лоялността им към теб е абсолютна?

АЕ2: Да.

Б1: Има ли обстоятелства, при които не биха ти се подчинили?

АЕ2: Не.

Б1: Внимавай с категоричните отговори. Искаш ли да обмислиш въпроса?

АЕ2: Не.

Б1: Програмата ги приема. Система за сигурност 10 може да коригира всяка оценка. Не позволявай на Флориан и Катлин да взимат записи без твой контрол, дори и за миг. Можеш да получаваш техните опиати с правото си на техен отговорник. Обясни им това. При никакви обстоятелства да не взимат опиати, които не са получили от теб, и да не позволяват интервенция в твое отсъствие. Самата ти все още не си квалифицирана да извършваш тази процедура. Ще се разпечатат инструкции, които педантично трябва да спазваш. Прочети предпазните мерки и ги спазвай. Дори случаен звук може да им нанесе непоправими щети.

Техните инструкции са най-необходимите мерки за сигурност, които ще взимаш.

А сега назови онези личности в Рисюн или където и да е другаде, които искаш да бъдат проверени. Настоявам да започнеш с най-близките си приятели и известните си врагове и да прибавиш всеки друг, чието поведение смяташ за необичайно. Можеш да поправяш този списък със Система за сигурност 10. Програмата ще ти даде справка за всеки от тях.

Назови колкото искаш имена.

АЕ2: Флориан и Катлин. Ейми Карнат. Сам Уайтли. Доктор Джон Едуардс. Денис Най. Джиро Най. Мадлин Щрасен. Томи Карнат-Най. Джулия Щрасен. Доктор Петрос Иванов. Доктор Ирина Войковски. Инструктор Кайл ГК. ЗМД лаборант Анди ГА. Михаил Корейн.

Доктор Уендъл Питърсън. Виктория Щрасен.

Джъстин Уорик. Грант, другарят на Джъстин Уорик. Не знам обозначението му.

Б1: Отказ за Джъстин Уорик, Грант АЛЕКС, Джулия Щрасен. Правото ти на достъп не е достатъчно за техните данни.

Лица с по-висок достъп от твоя: Денис Най, Джиро Най, д-р Джон Едуардс, д-р Петрос Иванов, д-р Уендъл Питърсън, д-р Ирина Войковски, Михаил Корейн.

Ще бъдеш информирана при всяка промяна на съответното право на достъп.

Преди да свърша, ще ти кажа още нещо, което не разбирам. Моят настойник Джофри Карнат се държеше зле, но без съзнателно да ме наранява. Той разбираше моята ценност. Онзи, който те е създал, навярно съзнава твоята. Отношенията ни с Джофри бяха студени, но въпреки това бяхме близки и не разкривахме противоречията си дори в рамките на Дома, още по-малко извън Рисюн, защото това можеше да навреди на лабораторията.

База едно може да се свърже с място извън Рисюн: намираш ли се в опасност, с която не можеш да се справиш, сама?

АЕ2: Не. Струва ми се, че не.

Б1: Чрез Система за сигурност 10 База едно може да повика Службата за сигурност или Полицейските сили на Бюрото на науката. Тя ще повика и двете, ако регистрира тревожно повишаване на гласа ти при ключова дума „помощ“. Фалшивата тревога може да доведе до сериозни последствия, включително политически, застрашаващи живота или статута ти. Никога не произнасяй напразно тази дума. Можеш да предизвикаш различни извънредни процедури чрез функцията за ключови думи на Система за сигурност 10.

Ако няма абсолютно никакъв друг начин да се свържеш с Бюрото на науката, за да поискаш статут на пълнолетна, използвай функцията „Помощ“. При обикновени обстоятелства е достатъчно да пратиш съобщение или да се обадиш по телефона на Службата за сигурност и Рисюн би трябвало да ти съдейства. Аз получих статут на пълнолетна на шестнадесет, като подадох обикновена молба до Бюрото на науката. Ти можеш да го направиш винаги, когато решиш, че трябва. Не те съветвам да подаваш молба преди шестнадесетгодишна възраст, освен ако не са застрашени животът или психическото ти здраве. Както вече би трябвало да знаеш, нормалната възраст за пълнолетие е 18.

Прекрати всички емоционални връзки с Денис Най.

Пази Рисюн: някой ден той ще е твой и ще ти даде власт да пазиш всичко друго.

Сега си на четиринадесет години. Бремето ще погребва всеки враг, когото не погребеш сама — стига да не допуснеш грешка, която да им позволи да погребат теб.

От мен ще получаваш най-сигурните съвети. Избрах те за своя наследничка. Грижа се за твоята психическа и физическа безопасност от сили, които след смъртта ми може да са укрепнали и които може да искат да се възползват от твоите способности. Не е разумно да вярваш в добронамереността на всички в Рисюн.