Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Алиансът и Съюзът
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cyteen, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
sadeyes (2018 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2018 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2018 г.)

Издание:

Автор: К. Дж. Чери

Заглавие: Сайтин

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: английски (не е указан)

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 954-585-122-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1012

История

  1. — Добавяне

Архив: Проект „Рубин“
Строго секретно

Да не се копира без разрешение
на Комисията №768
Съдържание: компютърен транскрибиран файл
№5979, сер. №28
Емъри I/Емъри II
24.1.2415:23:32

Б1: Здравей, Ари.

АЕ2: Здравей.

Б1: Сама ли си?

АЕ2: С мен са Флориан и Катлин.

Б1: Някой друг?

АЕ2: Не.

Б1: Използваш порт 311. В коя стая си?

АЕ2: В моята спалня. В апартамента на чичо Денис.

Б1: Ето как работи тази програма, Ари, и ме извини, ако използвам прости думи. Пиша това, без да знам на колко години си, когато се включиш, нито коя година е. Сега е 2415-а. Програмата просто е взела тази цифра от компютърния часовник. Твой настойник е Денис Най. Програмата просто е влязла в твоя архив в инфобанката на Дома и го е открила. Мога да ти кажа също, че Денис е поръчал за обяд макарони, защото програмата просто е влязла в архива на Денис и е открила отговора на този конкретен въпрос. Тя знае, че си на девет години, и затова е установила граници на достъпа ти, за да не можеш да заповядаш, на Службата за сигурност да арестува някого. Като си спомням каква бях аз на девет, мисля, че това е съвсем, разумна предпазна мярка.

Програмата е архивирала всички процедури в случай, че си на по-малко или повече от девет години. Тя може да ги активира, когато данните ти съответстват на тези цифри.

Всеки път, щом зададеш въпрос, тя влиза във всички архиви, достъпни за твоята възраст, включително в библиотеката. Когато убедиш програмата, че знаеш достатъчно неща, достъпът ти ще се разширява. Когато я убедиш, че притежаваш определено равнище на отговорност, ще имаш право да даваш заповеди на други хора.

Предвидила съм запис, който да те научи на необходимите ти равнища на достъп. Взела ли си го?

АЕ2: Да. Взех го днес.

Б1: Добре. Ако отговорът беше отрицателен, програмата щеше да прекъсне и да ти каже да се изключиш и да вземеш записа. Същото ще се случи, ако допуснеш грешка с кодовете. С много неща ще е така. Трябва да си права: машината, която използваш, е свързана със системата на Дома и ще те прекъсне, ако допускаш грешки. Ако допуснеш определени грешки, тя ще повика Службата за сигурност, а това е лошо.

И не си прави шеги с тази система. Недей да я лъжеш, не въвеждай грешна информация. Това може да ти донесе много неприятности.

Сега само ще ти кажа, че има начин да излъжеш системата, без да си навлечеш проблеми, но трябва да въведеш истинската информация във файл с достатъчно високо равнище на достъп. Винаги, когато се налага, машината ще чете този файл, но ще чете и лъжата ти и ще я предава на всеки с по-ниско равнище на достъп от теб. Това са съвсем малко хора и обикновено Службата за сигурност и Администрацията ще могат да открият какво си скрила. По този начин ще можеш да пазиш някои неща в тайна.

В някой момент ще можеш да го използваш, за да криеш проучванията си. Или финансите си. Или местонахождението си. Този файл не може да се изтрие, но може да се допълва и актуализира. Когато времето ти за достъп в системата на Дома се увеличи и броят грешки на всяко включване намалее до определена стойност, ще получиш инструкции за използване на Личните файлове. Дотогава недей да лъжеш програмата, иначе ще изгубиш точки и ще ти трябва много време, за да стигнеш до следващото равнище.

Сигурно вече си разбрала, че в този режим не можеш да задаваш въпроси на програмата. Можеш да прекратиш този урок по всяко време, като кажеш: „Почакай, Ари“. Можеш да излезеш от този режим, да зададеш въпрос, като кажеш: „Продължи, Ари“.

Никога не си въобразявай, че програмата е жива. Но тя може да учи нови неща и да се променя в съответствие с тях.

Понякога програмата транскрибира онова, което ти казвам, за твоя настойник Денис. Друг път не. В момента не го прави. Пиша във файлове, до които ще имаш достъп единствено ти, като кажеш на Монитора, че искаш да чуеш файла от този урок и посочиш часа и датата. Това е пример за Личен файл. Разбра ли как да влезеш в него?

АЕ2: Да.

Б1: Ако допуснеш грешка, програмата ще повтори тази информация.

Никога не искай Личен файл пред никого, освен пред Флориан и Катлин. Дори Денис Най не бива да вижда нещата, които ти казвам в Личните файлове. Ако се опита да го направи, програмата ще прати заповед до Службата за сигурност. Програмата току-що прати съобщение до базата на Денис, в което се казва същото. Повярвай ми, имам основание да направя това.

Понякога файловете ще са толкова лични, че ще ти казвам да останеш съвсем сама. Това значи дори без Флориан и Катлин. Никога не отваряй файловете в присъствието на друг. Те не подлежат и на разпечатване, защото включват неща, които са предназначени само за теб, и дори приятелите ти не бива да ги знаят.

Много от тези неща са свързани с обучението ти и просто ще идват от моите бележки.

Често ще се отварят просто защото си задала въпрос и компютърът е открил ключова дума.

Ти носиш моята карта, моя граждански номер и моето име. Данните ми съществуват само в архива, а твоите са в текущите файлове. Не се безпокой, че съм мъртва. В момента това ни най-малко не ме притеснява. Можеш да ме наричаш „Ари Старша“. В езика няма дума, която да описва какви сме помежду си. Аз не съм ти майка, не съм ти и сестра. Просто съм твоето По-голямо аз. Предполагам, че тази дума все още се използва.

Разбери, Ари, има разлика между мен, която записвам тези думи на диктофон, и База едно. База едно може да използва езикова логическа функция, за да разговаря с теб като жив човек, докато аз не мога, защото съм мъртва от 2404 г.

Просто компютърът влиза в данните ми, разбери, за да установи датата.

База едно може сама да отговаря на свои въпроси и да открива отговори на някои твои въпроси.

Но никога не я смятай за жив човек.

Имаш ли вече въпрос? Веднага го задай и База едно ще започне да разговаря с теб. Ако допуснеш грешка, програмата ще се върне на инструкцията, която си пропуснала. А можеш да поискаш и повторение. Лека нощ, Ари. Лека нощ, Флориан и Катлин.

АЕ2: Почакай, Ари.

Б1: Слушам те, Ари.

АЕ2: Сега База едно ли си?

Б1: Да.

АЕ2: Къде е Валъри Шварц?

Б1: Нямаш достъп до тази информация.

АЕ2: Къде е Ейми Карнат?

Б1: Ейми Карнат е регистрирана в Монитора в А8899. А8899 е: апартамент, регистриран на името на Джулия Карнат. В този Монитор няма данни за излизане.

АЕ2: Значи си е вкъщи.

Б1; Конкретизирай се, моля.

АЕ2: Значи Ейми Карнат си е вкъщи, нали?

Б1: Ейми Карнат си е вкъщи, да.

27.1.2415:20:35

АЕ2: База едно: потърси Ариан Емъри в библиотеката.

Б1: Достъп ограничен. Ари има съобщение.

Ари, тук е Ари Старша.

Значи си любопитна за мен. Не те обвинявам. На твое място и аз щях да съм любопитна. Но ти си на девет и програмата ще ти позволи достъп само до данните ми до четиригодишна възраст. Колкото повече растеш, толкова по-голям достъп ще имаш. За това си има причина. Когато пораснеш, ще разбереш. Сега можеш да разбереш само, че тези данни са много лични и че по-големите от теб вършат неща, които адски те объркват, миличка.

Освен това на девет години не си достатъчно голяма, за да разбереш разликата между моите постижения и грешки, защото архивите не обясняват нищо. Те са просто неща, които компютърът на Дома навремето е записвал.

След като поиска тази информация, База едно автоматично ще я актуализира всяка седмица. Бих го правила ежедневно, защото е много, но не искам да се задълбочиш в моя живот и да се откъснеш от реалния свят.

Ще имаш достъп до всичко за всеки в архива до 2287 г., когато бях на четири години. Ако интересуващата те личност не е била родена, няма да получиш информация.

Тази празнота постоянно ще се стеснява с възрастта ти, така че колкото повече залягаш над уроците, толкова по-скоро ще получиш отговорите. Такъв е животът.

Не забравяй, че ти избираш какво да правиш. Както правех и аз, когато бях на девет.

Успех, миличка.

Сега библиотеката ще изтегли цялата информация за мен до четиригодишна възраст и ще я запише във файл с име БИО,

14.4.2415:15:47

Б1: Готовност за исканата информация от библиотеката.

АЕ2: Запиши.

Б1: Потвърждавам: документът е записан: трябва да изтрия всички данни след два дни, освен ако не прехвърлиш 20 кредита за авторско право.

АЕ2: Провери дали се споменават думите „кон“ или „конен“.

Б1: Готово.

АЕ2: Колко споменавания има?

Б1: 82.

АЕ2: Сравни с данните в учебен файл: КОН. Подчертай и временно запиши допълнителната информация или противоречията в постъпващите данни. Повикай ме, когато свършиш.

Б1: Приблизително време за проверката: 3 часа.

АЕ2: Изключи.

12.1.2416: 06:00

Б1: Добро утро, Ари. Честит рожден ден.

АЕ2: База едно ли е?

Б1: Ари, тук е Ари Старша. Вече си на десет години. Това актуализира достъпа ти. Ако провериш библиотечната функция, можеш да влезеш в много нови записи.

Резултатите от тестовете ти са 1% по-високи от моите по география, 3% по-ниски по математика, 5% по-ниски по езици…