Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Алиансът и Съюзът
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cyteen, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
sadeyes (2018 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2018 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2018 г.)

Издание:

Автор: К. Дж. Чери

Заглавие: Сайтин

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: английски (не е указан)

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 954-585-122-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1012

История

  1. — Добавяне

Транскрибиран откъс от:
ПРИНЦИПИ НА РАСТЕЖ
Учебен запис по генетика: №1
„Интервю с Ариан Емъри“: I част

Рисюнски образователни публикации: 8970-8768-1
Одобрени за 80+

Доктор Емъри, благодаря ви, че ни давате шанс за няколко директни въпроса относно вашата работа.

Радвам се, че имам тази възможност. Аз ви благодаря. Продължавайте.

Вашите родители са основали Рисюн. Това е всеизвестно. Знаете ли, че някои биографи ви наричат „главен архитект на Съюза“?

Чувала съм това обвинение. (Смях.) Иска ми се да бяха почакали, докато умра.

Значи отричате своето политическо и научно влияние?

Аз не съм повече архитект на Съюза, отколкото беше Бок. Науката не е политика. Може само да й въздейства. Ние имаме толкова малко време. Имате ли нещо против да разкажа едно мое наблюдение, което може да отговори на някои от въпросите ви?

Не, разбира се.

Когато сме напуснали Земята, ние сме представлявали ограничени генотипи дори поради самия факт, че сме годни за космоса. „Най-умните и най-силните“, струва ми се, такъв е бил популярният израз навремето. Когато вълната стигнала на Пел, генотипите били малко повече, но в никакъв случай не били представителни за Сол, още по-малко за Земята.

Сайтин е пресяване на пресяването на пресяването… което означава, че ако съществува изкуствено подбрана популация, това е Сайтин — Източният блок, както го наричали тогава, предимно учени. Съвсем малка група, невероятно далеч от търговията и… нека го наречем „опрашването“ на търговците. Положението било опасно. Оттук и създаването на Рисюн. Ето какво е било първоначалното ни предназначение. Хората свързват Рисюн с азите. Азите са само средство за постигане на конкретна цел и някой ден, когато населението достигне, както го наричат „положителен технически растеж“, в тези райони няма да се произвеждат ази.

Но засега азите изпълняват друга функция. Азите са резервоарът на всяка генетична особеност, която сме били в състояние да установим. Разбира се, ние отстраняваме очевидно вредните гени. Но колкото и грижливо да са подбрани, ограничените генотипи имат и отрицателна страна, липса на гъвкавост, липса на реакции към средата. Експанзията е абсолютно наложителна, за да избегнем съсредоточаването на първоначално ограничени генотипи в центъра на Съюза. Не става дума за евгеника. Става дума за разселване. Става дума за задължителното разпространение на генетична информация в същите съотношения като на Земята. И имаме съвсем малко време.

Защо?

Защото дадено население постоянно се увеличава и запълва дадена екосистема, било то планета или станция, за сравнително кратък период. Ако това население не съдържа достатъчно генетична информация, особено население с по-голяма гъстота, отколкото в периферията на системата — говоря за Сайтин, разбира се — и е концентрирано в културния център на Съюза, друго измерение, недостъпно на по-нисшите форми на живот, но изключително важно от гледна точка на създание, способно да променя собствените си системи във всяко едно отношение — ако не съдържа адекватна генетична информация, това население ще се изправи пред необходимостта да вземе културно или генетично радикално решение. Като се разпространява в космоса с много по-малка гъстота и с такава предварителна селекция, човечеството ще се изправи пред потенциална еволюционна катастрофа след сравнително малко поколения — или отклонение, прекалено крайно, за да оцелее при сериозни предизвикателства, или отклонение в генетична криза с различен и непредвидим резултат — създаване на нов вид от рода homo и най-вероятно генетична задънена улица и политическа трагедия. Не забравяйте, че ние сме нещо повече от обществени животни, ние сме политически животни и сме в състояние да се превърнем в съперници на самите себе си.

Имате предвид война?

Или хищничество. Никога не го забравяйте. Разселването е абсолютно наложително, но също и адекватно на разнообразните генотипи в отделните колонии. Това е причината за създаването на азите. Те са важни фактори в това разнообразие и фактът, че създаването им е било наложено от икономически интереси, ми е противен. Историята може да ме обвини за много неща, но аз се вълнувам от съдбата на азите и съм използвала цялото си влияние, за да им осигуря защитата на закона. Ние не създаваме тети, защото се нуждаем от евтина работна ръка. Създаваме тети, защото те са съществена част от човешката алтернатива. Координацията ръка-око на ТР-23 например е изключителна. Техният психомодел им позволява да се проявяват отлично в среда, в която биха се провалили дори гениални граждани. Те са издръжливи и ви препоръчвам, ако някога се озовете в трудно положение в сайтинската пустиня, спътникът ви да е ази ТР, който ще оцелее, за да увековечи своя тип, даже вие да не оцелеете. Това е генетична алтернатива в действие.

Някой ден вече няма да има ази. Те ще изпълнят предназначението си, а именно да се размножават и да запълват празнотите в човешката генетична информация, докато първоначалните генотипи се разпространят до математически установена гъстота — нещо абсолютно необходимо за бъдещото ни благоденствие, за собственото ни генетично здраве.

Пак повтарям: азите са генетична алтернатива. Те са фактор за промяната и адаптацията в най-голямото предизвикателство, пред което се е изправял човешкият вид. Те са точно такива, каквито са, защото срокът за постигането на тази цел е изключително кратък.

Докато все още не съм изчерпала търпението ви, ще си позволя да отбележа две много важни неща. Първо, Рисюн настоява за пълно интегриране на всички азигенотипи в гражданското население във всяка област от Съюза, получила статут от първи клас. От практична гледна точка, азите са решение за едно поколение: основното им предназначение не е да служат като работна ръка, а да открият район за колонизиране, да положат основите на производството и да дадат потомство, което да влее генотипите си в гражданските среди в достатъчно количество, за да гарантира генетично разнообразие. Единствените ази, които трябва да се произвеждат за каквито и да е други цели, са свързани с отбраната и националните интереси.

Второ, Рисюн ще се противопостави на всеки, който се опита да институционализира азите като икономическа необходимост. Азипроизводството в никакъв случай не бива да се превръща в обикновен доходен бизнес.

Искате да кажете, че имате общи интереси с аболиционистите, така ли?

Категорично. Винаги сме имали.