Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

На футболния терен. Първи мач „Левски“ — „СлавиЯ“ (I отбори)

Свой път на развитие следват и другите спортни клубове по това време в София. За момчетата от „Левски“ те изглеждат като „батковци“ — образувани са по-рано, имат вече възмъжали, опитни играчи. Най-старши в йерархията е „Футбол клуб“. Той има вече своя слава, в него играят възпитаници на цариградските колежи. Те познават добре футбола и не им е трудно да побеждават в началото другите клубове. На второ място изпъква „Славия“. Тук израстват добри играчи, чиито имена започват да респектират. „Славия“ се очертава като най-сериозния бъдещ съперник в хегемонията на „Футбол клуб“.

В млекарницата на бай Трайче младите левскари говорят с уважение за тия два отбора и преценяват собствените си сили. В редиците им няма нито един от прочутите „колежани“, няма нито една местна „звезда“. Те са все от махалата, още слаби физически момчета, с много жар, но без никакъв опит. Представляват все още едно махленско клубче, чиито крила тепърва ще пораснат. А то трябва да мери сили със страшния „Футбол клуб“ и с известните вече играчи на „Славия“.

Кой е първият мач на новия клуб след основаването му с името „Левски“?

„Първият ни мач беше с «Футбол клуб» — отговаря на този въпрос Борис Василев. — Играхме го през 1914 година, наскоро след основаването на «Левски». По това време в първия тим на «Футбол клуб» влизаха прочути колежани, затова за него се смяташе за унижение да излезе срещу нас. Вторият му тим пък беше съставен от опитни вече софийски играчи. Срещу първия ни тим «Футбол клуб» изпрати третия си състав. Играхме на старото игрище «Славия» (до Руския паметник) и загубихме с 2:0.“

Това е началото. Игран е първият мач, след който в продължение на петдесет години с името на „Левски“ ще бъдат вписани хиляди мачове.

 

 

В първите години „Левски“ има срещи на футболния терен и със съседа си по махала — „Славия“. На тия срещи „белите“ излизат с втория или третия си тим и без усилия печелят срещу първия състав на „Левски“. Но новият клуб все повече укрепва и набира опит. И ето че идва първият мач между титулярните отбори на „Левски“ и „Славия“. За него разказва Георги Григоров — един от основателите на „Славия“, дългогодишен играч в първия отбор, участник в този мач:

„Срещата се проведе на първи април 1915 година на игрище «Славия». Зрителите, предимно привърженици на двата отбора, насядаха по тревата до самата тъчлиния, която беше по-скоро въображаема, отколкото начертана. На двата края на терена бяха забити по два дирека — футболните врати (без напречна греда). Входът беше безплатен, защото игрището нямаше ограда, а и мисълта да се продават входни билети за мач би изглеждала тогава смешна.

В този мач «Славия» имаше предимство със създаденото си вече име и с по-големия опит. В замяна на това младите левскари притежаваха висок дух и смелост. Понеже мачът беше приятелски, двата клуба се споразумяха през първото полувреме реферът да бъде от «Славия» а през второто — от «Левски». За да се осигури по-голяма обективност в ръководенето на играта, имаше и специално жури. Ние, славистите, излязохме в бялата си униформа, а левскарите — с клубните си цветове, светложълто и червено на райета.

През първото полувреме «Славия» установи надмощие, но резултатът остана 0:0. Капитанът на «Левски» Спас Стоянов тичаше навред и често се чуваха нарежданията му:

— Пази си мястото!… Не го оставяй да бие свободно!

Нека не се забравя, че по онова време всеки мач представляваше и една тренировъчна школа. Затова и играчи, и зрители се надпреварваха да дават съвети кой, как и къде да играе. Намесваше се и журито със своите напътствия.

През второто полувреме един удар на Т. Владимиров — Сан, от «Славия» прекара топката между двете греди на «Левски». Гол — 1:0 за «Славия». Първият гол в историята на безбройните срещи между двата отбора. После играчите на «Левски» стегнаха обръча около вратата на «Славия», но резултатът остана 1:0 за «белите».

Когато мачът завърши, играчите, заобиколени от своите привърженици, се отправиха към двата купа дрехи, които се виждаха извън терена, до двете футболни врати. «Съблекалните» по онова време бяха на открито и зорко се пазеха от малчугани. Дълго се водиха оживени коментари по играта, които продължаваха и през следващите дни и седмици в двете махали.

Така, преди 49 години, мина тоя пръв футболен мач между представителните отбори на «Левски» и «Славия», забележителен с това, че постави началото на срещи, които винаги са били и продължават да бъдат до днес едни от най-интересните събития в живота на спортна София.“