Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

В челните места на най-голямата проява

Втората републиканска спартакиада бе организирана в чест на славната 20-годишнина от 9 септември. Тази най-голяма проява на нашето физкултурно движение в годините на народната власт мобилизира ръководителите, деятелите и членовете на „Левски“. Те напрегнаха всички сили, за да представят достойно своето дружество.

В първия етап от спартакиадата, през 1963 г., равносметката за колективите на „Левски“ сочеше 863 официални състезания с 23 367 участници. Във втория етап, през пролетта и лятото на 1964 г., колективите на дружеството засилиха още повече дейността си, като много свои прояви посветиха и на 50-годишния юбилей на „Левски“. Около 20 000 работници и служители излязоха на спортните терени в устроените към 2600 състезания за колективите от заводи, предприятия и учреждения в района. Не останаха назад и колективите в 37-те училища: по различните спортове се състояха многобройни състезания с около 15 000 участници. Проявиха се селските и кварталните колективи. А в един неделен ден над 8000 спортисти от района излязоха на комплекса „Левски“ в дружествената спартакиада по 16 вида спорт. В масовата дейност прочее дружеството беше достойно представено на II републиканска спартакиада.

На фронта на спортното майсторство „Левски“ поведе борбата по 20 вида спорт, като в някои от тях — лека атлетика, плуване, волейбол, баскетбол, гимнастика, скокове във вода и др. — излезе с пълни отбори за мъже, жени, юноши и девойки. А на финалите на спартакиадата — които бяха финали и за републиканското първенство за 1964 година — превърнаха София в един огромен слънчев стадион и продължиха при рядко напрежение близо две седмици. В тях златни медали получиха непобедимите волейболистки на „Левски“, които отново станаха шампионки на страната; първо място на волейбол заеха и девойките от 130-то училище. „Левски“ стана първенец на страната и на спартакиадата и по лека атлетика — жени и девойки, спечели комплексна победа за мъже и жени на скокове във вода. Успешно се представиха отборите по плуване — юноши и девойки (на III място), на академично гребане — жени (II място), кану-каяк — жени (lll място), шахмат — мъже (III място), хандбал — мъже (III място), тенис — мъже (IV място), гимнастика — мъже и жени; упорито се бориха, но се класираха под възможностите си отборите по волейбол — мъже (IV място), баскетбол — мъже и жени (IV място) и др. Отличните състезатели на „Левски“ М. Соколова, К. Попова, М. Гопов, Т. Соколов, Д. Георгиев, А. Куртев и др. — станаха индивидуални шампиони.

На финалите от спартакиадата за работническите колективи, състояли се в Пловдив, „Левски“ бе също добре представен. Женските отбори по лека атлетика и плуване от колектива при Главното управление на пощите станаха първенци, в челните места се наредиха и волейболистите от ДАП-4. А на финалите от спартакиадата за селските колективи, организирани в Плевен, спортистите от Казичене и Сеславци (колективи на „Левски“) се проявиха на плуване и волейбол.

Така в крайното класиране за II републиканска спартакиада по всички показатели при 42 участници на финалите — дружества от София и Пловдив, сборни отбори на окръзи и градове, „Левски“ зае IV място. Един голям успех, постигнат с огромни усилия и много ентусиазъм, с всеотдайна борба и гореща любов към дружеството!

Този успех отбеляза голяма стъпка напред към главната задача, която беше задача и на спартакиадата — физкултурата и спортът да навлязат все по-широко в бита на народа!