Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

Гимнастика

Спортната гимнастика, художествената гимнастика и акробатиката получават силно развитие в дружеството през годините на народната власт. По спортна гимнастика и акробатика „Левски“ има отбори за мъже, жени, юноши, девойки, пионери и пионерки, а по художествена гимнастика — за жени, девойки и пионерки.

В зоновите състезания за републиканско първенство по спортна гимнастика за мъже през 1964 г. юношеският отбор на „Левски“ заема първо място, а индивидуален победител е Й. Василев. Създаден е и силен мъжки състав, в който изпъква Ж. Пандезов.

В акробатиката Н. Абаджиева и Р. Ранев са републикански първенци на смесени двойки за майстори на спорта от 1958 до 1962 г. През 1963 и 1964 г. на първо място в шампионата за майстори на спорта се класира Д. Грозданов. Успешно се представят и Ан. Митова (I разред), и двойката Ел. Иванова — В. Станева — първенци за 1961 г.

В художествената гимнастика отборите на „Левски“ през последните години печелят винаги призови места във всички групи, а съставът в III разред е републикански шампион за 1960 и 1961 г. През 1963 г. в шампионата за майстори на спорта първо място зае В. Еленска, отлично се представят и Ж. Шишманова и Л. Димитрова. През 1964 г. Ж. Шишманова е на първо място на турнира в Прага и в срещата България — ГДР в София. През същата година отборът на „Левски“ гостува в Белград и предизвиква възхищение с красотата и грацията в изпълненията.