Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

Млади кадри. Възпитание. Обществени деятели!

Младост — това значи бъдеще! Основателите на „Левски“ разбраха тази истина и първи у нас, още през 1922 г., я приложиха в спорта, като започнаха да създават юношески отбори. Така се постави началото на една традиция, която като червена нишка минава през цялата история на дружеството.

Тази традиция се подема след 9 септември с нови сили и в много по-големи мащаби. „Левски“ работи упорито с младите си кадри по различни видове спорт, защото те са неговото бъдеще. Така дружеството подготви голям брой предани свои състезатели, закърмени с любов към „Левски“, които влязоха в представителните отбори, и пламенно защищават името му. Много от тях облякоха и националната фланелка и достойно се борят за славата на родината. А на тяхно място в „Левски“ идват нови деца, юноши и девойки, които на свой ред мечтаят да облекат синята фланелка.

 

 

Ако в периода до 9 септември в „Левски“ има наченки на възпитателна работа, то тя става център на внимание в годините на народната власт, когато възпитанието на младежта е една от основните задачи на нашите спортни организации.

Интересен опит и отличен пример остави Константин Георгиев, един от най-добрите треньори на юношите и на първия футболен отбор. Той поддържаше непрекъсната връзка с родителите и учителите на своите състезатели. В съвместната работа се възпитаваха младите футболисти като достойни граждани на родината.

Този метод на работа се утвърди в дружеството. Сега в комисията за деца и юноши по футбол участвуват и няколко учители. Правят се редовно срещи с родителите. Освен това, при най-малка нередност се извиква бащата или майката на провинения състезател. В канцеларията на „Левски“ има много и трогателни писма от майки и бащи, които горещо благодарят на дружеството, загдето е помогнало на техните деца-спортисти да поправят поведението и успеха си в училище.

В колективите на „Левски“ широко се популяризира прекрасният почин за създаване на образцови отбори в спорта, труда и учението. Над 30 отбора вече са покрили изискванията за това звание, а други 80 се борят за него. Това са здрави кълнове на новото в нашия живот.

Преди петдесет години, когато „Левски“ се създава, в неговите основи се циментират здраво любовта и предаността на членовете му, готовността им да помагат с всички сили. И в целия му досегашен живот като друга червена нишка минава тая гореща обич, преданост и съдействие на многобройни обществени деятели, които имат своя голям дял в постиженията.

„Ако в нашата всестранна и напрегната дейност имаме успехи — подчертава А. Бързашки, — то заслугата до голяма степен е на предания ни актив от доброволни сътрудници, които като членове на комисии и секции вършат огромна практическа работа.“

Те са най-близките сътрудници на ръководителите и на треньорите на „Левски“ — тия доброволни деятели, които скромно и безшумно отделят време и сили за обществена дейност в полето на родния спорт. Н. Крушовенски, Р. Христозов, Ат. Димитров, Ив. Аладжов, Ат. Николов, Дим. Гьошев, П. Парушев, Н. Йотов, Дим. Янев, К. Вучков, Сп. Спасов, Г. Апостолов, К. Клисурски, Хр. Драгански, проф. д-р Др. Матеев, Д. Юруков, Ив. Александров, Л. Алдев, Б. Бянов, Г. Матеев, Н. Димитров, Д. Дойчинов, Т. Славов, д-р Д. Вълчев, В. Ангелов, А. Разпопов, Ал. Минков, М. Грозданов, К. Божилов, Д. Димитров, Ем. Николов, Т. Григоров, Б. Янев, Д. Михайлов, Г. Чепилев, Ас. Георгиев, Ат. Доспевски, Б. Боев, Л. Лазаров, А. Ковачев и още много и много други — това са деятели от разни поколения и от различни периоди в живота на „Левски“ след 9 септември. Всички те са живели и живеят с радостите и болките на своето дружество и са винаги готови да помогнат с опит, умение и преданост.

И в редиците на морални ценности, които „Левски“ създаде в своето полувековно съществувание, на едно от първите места трябва да се поставят идеализмът и общественото съзнание на неговите многобройни обществени деятели!