Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

На челни места и в плувния спорт

До 1931 г. с плувния спорт у нас се разпорежда бившият Морски сговор, който няма особен вкус към състезателните прояви. В София нито един спортен клуб няма плувна секция, макар че някои имат плувци.

През 1931 г. се открива плувният басейн „Диана“ в столицата. По този повод в София е устроена Балканиада по плуване, в която участвуват мъжките отбори на България, Турция и Гърция. Докато нашите състезатели плуват „моряшки“ и „странично“, гърците за пръв път показват пред нашата публика модерния стил „кроул“ и всички виждат предимствата му. Българските спортисти се реабилитират в скоковете във вода — победители са Г. Гайдарджиев и Д. Балкански, и двамата от „Левски“.

Ползата от Балканиадата е тази, че през есента на същата година в София се създава курс за изучаване на кроул. В него участвуват плувци от „Левски“ и АС 23. Заниманията се водят в басейна на градската баня, където за плувците се отделя един „коридор“. По това време се създават и плувни секции при „Левски“ и АС 23.

„Пионерите на плувния спорт в София са тия два клуба — споделя Асен Маринов, дългогодишен състезател по плуване. — В спортното майсторство бяхме равностойни, но в масовата работа «Левски» имаше предимство.“

През 1932 г. към бившата Софийска спортна област се образува комитет по плуване и този спорт започва по-организиран живот. Тренировките се водят в басейна „Диана“. Там се уреждат и състезания, на които са поставени и първите рекорди. Разгаря се плувният двубой „Левски“ — АС 23. По това време те са единствените спортни клубове в столицата, които имат организирани секции по плуване и полагат грижи за този спорт. Те водят и борбата за първенство. Малко по-късно, през 1934 — 1935 г., плувна секция създава и бившият „Ботев“, който печели първенството за юноши.

През 1933 г. в София пристига първият треньор по плуване — виенчанинът Ервин Вимер (носител на златен медал от работническата олимпиада през 1931 г.). Той работи с плувците на АС 23 и „Левски“. По-късно, през 1937 г., идва друг виенчанин — Емил Водарек, който влиза в „Левски“ като треньор и състезател.

Подем в плувния спорт в София носи 1935 — 1936 година. По това време „Левски“ разполага със силен състав, в който са и редица рекордьори — Ас. Савов, Ем. Атанасов, Ас. Маринов, Ат. Атанасов, Сл. Петров и др. През 1936 г. този отбор заема първо място между клубовете на София.

През 1937 г. клубът отново е на първо място в София, следван от АС 23 и „Ботев“, а юношески шампион е „Ботев“. Плувни секции се създават в „Славия“, „Шипка“, ФК 13 и други клубове.

За да се поощри развитието на плувния спорт, през 1937 г. е учредена купата „Софийски плувец“, за която се организират състезания в смесена щафета. Три години поред — 1937, 1938 и 1939 — „Левски“ печели двубоите с АС 23 и е носител на купата.

„Левски“ е сред пионерите и в плувния спорт за жени. Първите състезания за жени в столицата се устройват през 1934 г. в басейна „Диана“. Между първите рекордьорки по плуване са и В. Петрунова и В. Добрева от „Левски“. В състезанията между софийските клубове за жени „Левски“ няколко пъти излиза начело.

За обучението на плувци клубът организира курсове в басейна на градската баня по време на обедната почивка. През 1935 г. плувните му отбори — мъже и жени, гостуват (на лични разноски) в Ст. Загора на бившия клуб „Траяна“, организират демонстративни състезания и популяризират плувния спорт в града.

„И в плуването, както във всички останали спортове преди 9 септември, подкрепа не се оказваше от никъде — добавя Ас. Маринов. — Клубовете сами трябваше да се справят с всичко. За помощ на състезателите — храна, режим и пр., въобще не се говореше. Единствената ни награда беше безплатният вход на «Диана» — и той се разрешаваше от наемателя на басейна по рекламни съображения. Само големият идеализъм и любовта към спорта помагаха за развитието на плуването в «Левски», както и в останалите клубове.“