Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
incheto_1914 (2009 г.)
Разпознаване и корекция
Драгомир Керанов (2018 г.)

Издание:

Автор: Стефан Нойков

Заглавие: С името на Левски

Издател: Профиздат

Град на издателя: София

Година на издаване: 1964

Печатница: Профиздат

Излязла от печат: 30 декември 1964

Редактор: Методи Петров

Художествен редактор: Стефан Пенчев

Технически редактор: Кирил Настрадинов

Художник: Антон Петков

Коректор: Мариана Бисерова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5570

История

  1. — Добавяне

Сред пионерите в леката атлетика

Старата „Могилка“ е гнездото не само на футбола в „Левски“. Тук правят първите си стъпки и лекоатлетите на клуба.

„Леката атлетика се появи почти едновременно с футбола — спомня си първият председател Г. Манолов. — Естествено това бяха още неорганизирани прояви. Състезавахме се в скокове на височина и на дължина, правехме кросове при разгорещено съревнование.“

Така е поставено началото, което се развива. И ако по-нататък, в периода след 1923 година, челният клуб в леката атлетика у нас е АС 23, то негов най-голям съперник е „Левски“, който понякога го и побеждава.

В периода 1924 — 1930 г. „сините“ разполагат със силен лекоатлетически състав. В него изпъкват К. Петрунов, Б. Петрунов, П. Венков, Н. Петрунов, Н. Рашеев, П. Пеев. П. Христов, В. Христов и други, както и футболистите от първия отбор Д. Мутафчиев, Г. Матеев, Н. Димитров, Ас. Димитров, по-късно и Н. Николов, Ас. Пешев, Ас. Панчев и др. През 1925 г. в София се устройва първата факелна щафета, в която двубоят „Левски“ — АС 23 завършва с победа на „сините“.

„Левски“ е държавен първенец по лека атлетика за 1927, 1928, 1931 и 1935 година (класирането в държавното първенство за 1931 г. например е: „Левски“ — 85 т., АС 23 — 60 т., Павликени — 13, „Славия“ — 11, Бела Черква — 9, и т.н.).

Клубът е сред пионерите и в леката атлетика за жени. В ония години се смята, че този спорт е за мъже, но и тук първите стъпки са направени от АС 23 и „Левски“. В състава на левскарките изпъкват особено В. Петрунова, Б. Димитрова, Т. Димитрова и Н. Диканска — една четворка, която дълги години е непобедима в щафетата за жени. „Левски“ заема първото място с 44 точки в шампионата на София по лека атлетика за жени през 1932 година; след него са АС 23 с 35 т., „Спортклуб“ — 9, „Славия“ — 0 т.

Заслугите на „Левски“ за популяризирането и развитието на леката атлетика у нас не свършват тук.

„Първата международна среща на наши лекоатлети в чужбина беше устроена от «Левски» — разказва Ив. Филипов. — Тя се организира през 1928 г. в Букурещ между нашия клуб и сборен отбор на града. «Левски» въведе и практиката преди футболни мачове да се уреждат и състезания по лека атлетика, за да се популяризира този спорт. При гостуването на футболния ни отбор в Солун през 1928 година имаше и надбягвания, в които победи П. Пеев. А преди един международен мач в София П. Христов постави нов рекорд на 100 метра гладко бягане с време 11 секунди.“

На VIII олимпиада в Париж през 1924 г. в българския отбор по лека атлетика са и К. Петрунов и П. Венков от „Левски“, които самоотвержено се борят за престижа на родния спорт.

„В периода 1924 — 1925 година «Левски» пръв у нас започна да използува леката атлетика в системата на подготовката на футболистите — казва К. Петрунов. — Имам предвид системни занимания с лека атлетика с оглед изискванията на футбола. По-късно, към 1927 — 1928 година, «Левски» въведе зимни тренировки на футболния си отбор, съчетани с лекоатлетически занимания. До тогава това не се практикуваше у нас и мнозина се чудеха, като гледаха футболистите да излизат в снега.“

За своите членове клубът организира занимания по лека атлетика и през зимата в салоните на бившата VII прогимназия и на у-ще „Т. Минков“. Помощ оказва и опитният деятел Йосиф Буреш.

В годините, когато държавата не полага никакви грижи за физическото възпитание на младежта, „Левски“ има немалък принос за развитието на леката атлетика в столицата.