Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Let’s Face It, Men Are %\&?% (What Women Can do About It), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Джоузеф Рок, Бари Дънкан. Да си го кажем направо: мъжете са задници. А могат ли жените да ги променят

Американска. Първо издание

ИК „Сиела Софт енд Пъблишинг“, София

Редактор: Виолета Игова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Светла Димитрова

Художник: Любомир Бориславов Пенов

ISBN: 954-649-228-0

История

  1. — Добавяне

Четвърта глава

Задниците — лъжци и измамници

По какво разбирате, че един мъж лъже?

По това, че устните му мърдат.

Описаните в тази глава мъже или лъжат (съзнателно или неволно, но и в двата случая упорито), или мамят (изневерявайки ви с други жени). И докато в предишната глава ключовата дума беше „контрол“, тук тя е „доверие“.

Макар че никоя жена не желае да живее с мъж, който я лъже или не оправдава доверието й (като я мами с други жени), безчет жени в крайна сметка се озовават обвързани именно с такива мъже. Защо става така?

Този тип мъже често са много очарователни и привлекателни. Те умеят да казват именно нещата, които една жена би искала да чуе, и по този начин умело и неусетно се намърдват в живота й. И нещо повече, понеже са наясно, че мамят относно собствените си (при това не малко) недостатъци, те се стараят да ги прикриват и обикновено изглеждат много по-добре от доста други мъже.

Те са от породата на милите и обичливи хищници, ако подобно нещо изобщо съществува. Не са никак малко и вероятно всеки от вас, читателите на тази книга, познава поне един такъв мъж. Нека видим по-отблизо какви разновидности се наблюдават сред лъжците и измамниците.

Великият измамник

Шарън се сближила с Денис точно когато се опитвала да скъса с предишния си приятел — тип, който я малтретирал и физически, и словесно. Денис живеел в нейния блок и двамата били просто добри познати до момента, когато една нощ тя почукала на вратата му, цялата насинена и трепереща след поредния бой от дотогавашния й партньор. Останала в апартамента на Денис, отначало просто за да има закрила от предишния си приятел. Постепенно двамата се сближили и станали любовници.

Първоначално Денис не я привличал особено много, но постепенно, опознавайки го, Шарън се привързала силно към него. Той бил няколко години по-голям от нея и дотогавашният му живот бил много по-разнообразен и екзотичен от нейния. Бил живял известно време в Европа, в Германия, където отбивал военната си служба в американските военни части, като междувременно изкарал курс по електроника. След като се уволнил, постъпил на работа в една компания за компютърен софтуер, която се развивала толкова бързо, че произвежданите от нея продукти вече били познати навсякъде. Неотдавна бил осребрил акциите си и се готвел да започне собствен консултантски бизнес. Дотогава все не му оставало време за сериозни интимни връзки. Шарън му била първата.

Е, не съвсем. Шарън и Денис решили да се преместят в друг щат, за да се отърват от преследванията на предишния й приятел и да започнат начисто заедно. Тя постъпила на работа, а Денис започнал да „проучва пазара“ за началото на собствения си бизнес.

Постепенно обаче нещата започнали да се развиват доста особено. Шарън си дала сметка, че колкото повече узнава за миналото на Денис, толкова повече несъответствия и разминавания открива. Докато един ден, когато се била прибрала буквално скапана от работа, телефонът иззвънял. Обаждала се някаква жена от Германия, искала да се свърже с Денис относно парите, които той трябвало да праща за издръжката на двете им деца. Освен това искала да знае кога точно Денис възнамерява да им изпрати билетите, за да се приберат при него в Америка и как върви бизнесът му (в който баща й бил вложил солидна сума).

Меко казано заинтригувана, Шарън направила някои справки, които направо сринали въздушните кули на Денис. Оказало се, че само след няколко месеца служба в Германия той бил позорно уволнен. Жената, която се обадила, била една от трите, от които имал деца. Никоя не предполагала за съществуването на останалите и всяка си въобразявала, че той все още е обвързан именно с нея и децата — плод на съжителството им. Никога не бил работил в никаква компютърна фирма, а парите, с които разполагал отначало, ги бил измъкнал с измама от различни хора — най-вече от жени.

Минала цяла година след първото позвъняване на германката, докато Шарън успяла да събере цялата тази информация. През цялото време Денис отричал всичко. Докато тя работела, той продължавал да „проучва пазара“, като не изкарвал нито долар (а отдавна бил изхарчил чуждите пари). Постепенно доказателствата за лъжите му се трупали, но Шарън непрекъснато се питала дали самата тя не е мръднала, защото той много убедително отричал всичко. Но най-сетне, когато вече просто станало невъзможно да намира подходящи обяснения за всичките несъответствия и разминавания в приказките си, Денис признал всичко (е, почти всичко), като й се заклел, че ще обърне нова страница в живота си.

Денис определено е доведен до крайност случай на Велик измамник, но подобни прояви сме виждали често и при други мъже. Един например често пътува „в командировки“ до Ню Джърси. Но веднъж жена му получила изненадващо известие от едно казино в Атлантик Сити с настояване той незабавно да изчисти натрупаните на комар 100 000 долара задължения. Друга жена също така изненадващо получила информация, че мъжът, за когото била женена от тринадесет години, от шест години издържа дете в друг щат (на колкото години е и тяхното най-малко дете).

Повечето лъжи на мъжете, за които говорим в тази глава, са не толкова безочливи и дръзки като вече споменатите. При все това, всички мъже от този тип имат нещо общо помежду си, както впрочем и жените, които се обвързват с тях.

Характерни черти на Великия измамник

1. Великият измамник ще каже и ще направи всичко, само и само да получи това, което иска. Този тип мъже знаят много добре, че обикновено другите хора са склонни да вярват на ближните си, особено пък ако им се казва именно това, което искат да чуят. Той иска съжителство — или поне някои от нещата, които едно съжителство може да му осигури (пари, секс, закрила). Притежава дарбата бързо да долавя какво търси съответната жена в интимния партньор, както и таланта да се преструва, че той е точно такъв човек.

2. Великият измамник лъже с лекота и непрекъснато. Той е невероятно изкусен и убедителен лъжец. Лъже толкова много и толкова гладко, че често дори сам губи представа кое е лъжа и кое — истина. А няма по-убедителен лъжец от този, който сам си вярва. Чуйте например следната истинска история. В някакъв ресторант един мъж се нахвърля без каквато и да било причина да бие помощник-келнера, който е от азиатски произход. Съдът го осъжда на принудителен курс по психотерапия. По време на сеансите в терапевтичната група, мъжът разказва надълго и нашироко истории от времето, когато бил войник във Виетнам, и обяснява как до ден-днешен направо лудва само при вида на азиатец в каквато и да било униформа. Направените от терапевта проучвания обаче разкриват, че той едва-едва е изкарал основния военен тренировъчен лагер и че изобщо не е стъпвал в Южна Азия. Когато представя на мъжа тези факти, той изглежда истински изненадан и направо не може да повярва. Стигнал е толкова далеч в собствените си измислици и фантазии, че му трябва известно време, за да приеме, че нищо подобно не му се е случило.

3. Великият измамник си признава само когато е притиснат здраво до стената. Когато се натрупат толкова много доказателства, че вече дори той не намира начин да се оправи и измъкне от притискащите го факти, Великият измамник си признава лъжите. После обикновено моли със сълзи на очи за прошка и се кълне, че ще обърне нова страница в живота си. И все пак, имайте си едно наум за признанията му. Защото той признава само това, което си мисли, че вече и без друго знаете, а често дори тогава пак лъже.

4. Великият измамник е неспособен на съчувствие и отзивчивост. Въпреки че такъв мъж има силно развит усет и веднага долавя какво искате да откриете в интимния си партньор, в действителност той е напълно неспособен да „влезе във вашата кожа“. Тоест, той не може да усети как ви се отразяват лъжите и измамите му, а когато го разкриете, се интересува само как да спаси кожата си, като изобщо не го е грижа за обидата и вредата, които ви е нанесъл. На него му е лесно да лъже, защото изобщо не му пука как ще ви се отразят последиците от лъжите му.

5. Великият измамник е нарцистичен и самовлюбен. Както вече сте се досетили, този тип мъже се интересуват само и единствено от себе си и от собствените си нужди. Такъв мъж вижда света само от своята собствена гледна точка, която пък се определя от личните му желания и нужди, като именно те дават тон на преценките и възприятията му.

6. Великият измамник също и изневерява. И защо да не го прави? Та нали лъже за всичко останало. И макар че изневярата не е основна характерна черта на Великия измамник (каквато е за Дон Жуан), тя много често съпътства другите му измами. И тъй като него го е грижа само за собствените му нужди, ако сексуалният му апетит не е задоволен, той просто ще предприеме нещо по въпроса, без да се замисли. Великият измамник не вижда собствената си роля в който и да било проблем, нито пък възнамерява да поработи за решаването му. За всичко вини партньорката си, а най-доброто решение според него е да си намери друга, която ще удовлетворява нуждите му.

Как се чувства жена, обвързана с Великия измамник

Отначало великолепно. Той е всичко, за което една жена може само да мечтае. Но когато лъжите му започнат постепенно да се разкриват, жената губи чувство за ориентир, като често дори може да си помисли, че самата тя е полудяла. Открива нови и нови доказателства, уличаващи го в лъжа, но той пламенно отрича всичко. Тя вече не знае на кое да вярва и започва да се съмнява в собствените си възприятия и здрав разум.

Когато най-сетне доказателствата станат толкова очевидни и необорими, жената се чувства дълбоко разочарована, измамена и обидена. Но той не може да послужи за отдушник на гнева й. Великият измамник се извинява, замазва нещата и умело ги извърта така, че тя да излезе виновна („На теб самата ти се е искало да ми вярваш, иначе много по-скоро щеше да разкриеш всичко.“). В крайна сметка жената се чувства пуста, изпълнена единствено с недоверие и горчивина.

Какъв тип жени попадат под влиянието на Великия измамник

Всяка жена е податлива на изкусния лъжец, който знае какво иска да чуе тя и умее убедително да й го каже. Особено лесно се поддават на влиянието му жени, които са много доверчиви и големи идеалистки, и освен това силно им се иска изконните им женски желания да бъдат удовлетворени (особено пък ако предишната им интимна връзка също е била с някой негодник). Тъй като са идеалистки, тези жени обикновено са склонни да виждат само доброто в хората и имат доста романтични представи за интимните взаимоотношения.

И все пак, никоя жена не може да се чувства в безопасност. Доста жени са се научили от горчивия си личен опит да бъдат цинични и недоверчиви към мъже, които твърде бързо се показват в твърде добра светлина. В такъв случай съумяват по-отрано да ги уличат в лъжа. Мнозина лъжци ценят това и го възприемат като вълнуващо предизвикателство. Подходът им към такива жени обикновено е: „Виждам, че не мога да те излъжа. Затова по-добре да ти кажа всичко както си е“. Но после естествено прибягват до друга мрежа от лъжи, изплетена специално за цинични жени.

Хамелеонът

Мери била на двадесет и осем години, когато се запознала с Дарил. Тогава двете й момченца били на пет и на две годинки, и била разведена от една година. Съпругът й я бил изоставил заради своя колежка и почти не участвал в грижите по децата.

Дарил бил тридесетгодишен и никога не се бил женил. Имал добра работа и живеел в самостоятелен апартамент. Още в началото на запознанството им Мери съвсем недвусмислено му обяснила, че не гори от желание да се обвързва, но че когато реши да го направи, иска да има стабилност. Най-вече заради децата, защото не искала те да се привържат към някого, който не след дълго щял да се изпари.

Дарил я уверил, че бил готов да се обвърже. Обичал децата и винаги бил искал да има семейство. Ухажвал я много упорито. Обаждал й се по телефона по няколко пъти на ден. Виждали се всеки път, когато бившият й съпруг вземел децата. После, когато тя се почувствала достатъчно сигурно, за да му го позволи, започнал да им ходи на гости и четиримата прекарвали все повече време заедно. Умеел да слуша и се съгласявал с нейните становища по повечето значими въпроси.

Мери била заинтригувана. Отначало била доста недоверчива, поради предишния си опит с мъжете. Но Дарил изглеждал наистина различен. Всъщност, той сякаш всячески се стараел да й покаже колко много се различава от останалите мъже.

После, когато тя се отпуснала напълно и вече си представяла съвместния им живот, всичко започнало да се променя. Дарил започнал да я упреква за неща, които по-рано му харесвали. Признал, че му липсват срещите с други жени и че започнал да се плаши от ограниченията, които неминуемо би му наложило едно семейство с деца. Вече непрекъснато й повтарял колко ужасно го карала да се чувства тази представа, а когато били заедно, бил много по-мълчалив и намусен. Постепенно връзката им се разпадала все повече и повече, докато най-сетне се разделили.

След няколко седмици обаче Дарил се обадил на Мери и й казал, че тя му липсва. Не можело ли да се виждат от време на време? Тя си спомнила какъв бил той в началото и тъй като това й липсвало, се съгласила. В продължение на година се срещали веднъж седмично и спели заедно, но нямали никакви други контакти. Така Мери се оказала обвързана точно по начина, който най-вече искала да избегне. Връзката на Дарил с Мери била точно копие на всичките му връзки преди това.

Мнозина биха възприели тази история просто като пример за най-обикновена неуспяла връзка между жена, която е виждала това, което й се е искало да види, и мъж, който е бил твърде уплашен от обвързването. Съвсем очевидно е, че Дарил в никакъв случай не е нагъл лъжец като Денис. За мнозина читатели навярно ще е трудно да открият изобщо някакви отрицателни черти в Дарил. Но също като г-н Помагащ от трета глава, Хамелеонът е по-прикрит и намеренията му са по начало добри.

Той наистина иска да бъде такъв, какъвто го вижда жената и се старае да убеди и нея, и себе си, че е точно такъв. Собствената му самоличност е толкова слаба и зле изявена, че не му е трудно да се вмести в нейните очаквания — за малко. Защото веднъж щом приключи „ловът“ и тя вече го е приела, всичко се разпада. Тогава Хамелеонът започва да мисли повече за това, което самият той желае, разбира, че не го получава и се отдръпва, вместо да поработи над взаимоотношенията или над самия себе си.

Характерни черти на Хамелеона

1. Хамелеонът няма ясна представа за самия себе си. В живота му няма твърдо изразена последователност. Скача от едно на друго, понеже не знае как да съсредоточи вниманието си върху това, което харесва и желае. Охотно се нагажда към начина на живот на жената и към нейните очаквания за него, като така се опитва да даде някаква насока и яснота на собствения си живот.

2. Хамелеонът изпитва остра нужда да бъде харесван. Не лъже, за да получи това, което иска, а за да бъде харесван и оценяван. Трудно му е да се раздели с някоя жена, освен когато усеща, че тя разбира причините, които го водят, и когато е сигурен, че впоследствие няма да го намрази. Мнозина Хамелеони остават в дадено съжителство, просто защото жената е заявила съвсем ясно на мъжа Хамелеон, че ще го намрази, ако я напусне. Това е нещо, което той просто не е в състояние да понесе.

3. Хамелеонът е много отзивчив към чувствата на другите. Той лесно предусеща желанията и нуждите на хората и се опитва да им откликне. Но това съвсем не означава, че поставя чуждите интереси на първо място. Защото в крайна сметка Хамелеонът наранява всеки, който е с него. Той може да се нагоди към чуждите нужди, но не и към своите собствени, затова и не споделя какво иска (и се чувства вечно неудовлетворен).

4. Под желанието на Хамелеона да бъде харесван се крият гняв и обида. Хамелеонът се чувства така, сякаш вечно превива гръб, само и само да угоди на партньорката си. А когато тя не му отвръща със същото (защото той никога не й отправя дори намек какво всъщност желае), той се усеща измамен и обиден. И просто не разбира, че сам си е виновен за създалото се положение. А желанието му да бъде харесван възпрепятства честното изливане на гнева и разочарованието му. Вместо това той го показва завоалирано, като става досаден и дребнав и оставя партньорката си да се досеща, че не може да го направи щастлив.

5. За Хамелеона вината е ключово понятие. Хамелеонът е много по-невротичен от Великия измамник. Той лъже и обърква партньорката си в желанието си да й угоди и да бъде харесван от нея. Когато не успее, се чувства виновен. Вина изпитва и когато в крайна сметка прекъсне връзката. Бездната на вътрешния му конфликт между желанието да угажда и желанието да му угаждат създава за него дилема, която често го парализира и му пречи да вземе решение дали да продължи, или да прекъсне дадена интимна връзка. По време на това състояние на парализа и той, и партньорката му се чувстват наистина ужасно.

Как се чувства жена, обвързана с Хамелеон

Отначало великолепно. Той оставя командването във ваши ръце и харесва всичко, което харесвате и вие. Чувствате се разбрани, оценени и се преизпълвате с доверие. После, когато взаимоотношенията ви се установят, той започва да ви подсказва завоалирано, че не е щастлив с вас. Това ви обърква. Не знаете какво сте направили, за да се променят нещата така, нито какво да направите, за да се подобрят. Той не ви дава никаква насока за това какво точно изпитва, ето защо вие започвате да поставяте под съмнение собствената си стойност. На моменти се изпълвате с гняв и разочарование, но същевременно се чувствате много виновни, защото всъщност той е добро момче, пък и му личи, че също страда от създалото се положение. Когато връзката ви приключи, имате смътното усещане, че сте били изиграни, но не сте сигурни как точно е станало.

Какъв тип жени попадат под влиянието на Хамелеона

До голяма степен както и при Великия измамник, всяка жена, която знае какво иска от един мъж, е податлива на влиянието на Хамелеона, защото той веднага го долавя и се превръща в олицетворение на нейните очаквания. Дори не е необходимо жената да изказва конкретно и ясно изискванията си, понеже Хамелеонът е надарен със силна интуиция. Той често бива привлечен от жени, които са изпитали горчивината и разочарованието от предишни романтични връзки с мъже. Доставя му удоволствие да ги спечелва, доказвайки им колко по-различен и колко много по-добър е той от останалите мъже. За съжаление, това, разбира се, не е така, и след връзката си с някой Хамелеон жената остава още по-огорчена и разочарована.

Дон Жуан

Даниела се запознала с Пийт по един по-скоро необичаен начин. Една събота следобед той спрял колата си до нейната на един светофар и я поканил на кафе. Тя нямала навика да приема такива покани от непознати, но той изглеждал много мил, пък и имало нещо в него, което я накарало да се съгласи.

Пийт бил очарователен и непосредствен. Бил много внимателен и любезен. Когато излизала с него, тя усещала, че нищо друго не го интересува и че цялото му внимание е насочено единствено и само към нея. Изглеждал много добре, въпреки че не бил красавец. Бил много чувствен и секси. Когато били заедно в леглото, тя съвсем непринудено вършела с него неща, за които преди не би си и помислила.

Още от самото начало Пийт й дал ясно да разбере, че не е заинтересован от дълго обвързване и от постоянна стабилна интимна връзка. Независимо от това, започнали да се виждат много често и само след няколко месеца Даниела се пренесла при него.

Харесвал й начинът им на живот. Той обичал да играе голф и покер, да се мотае насам-натам с приятели. Даниела имала много свои приятели и интереси, затова и двамата били щастливи, че не са непрекъснато заедно, а имат достатъчно лично време и за себе си.

Пийт обичал също така да залага — не по много, но затова пък редовно, а също и да играе на борсата. Бил търговски пътник и имал пейджър, на който получавал всичките си лични обаждания. В къщата дори нямало истински телефон, а само клетъчен. Отначало Даниела даже се страхувала, че той продава наркотици. Но никога не го видяла да употребява, пък и той я уверил, че просто не искал познатите му от игралните зали да имат телефонния му номер.

Минало доста време преди Даниела да започне да подозира, че Пийт се вижда и с други жени. Когато повдигнала въпроса, той веднага признал, че наистина е така. Но не мислел, че това има нещо общо с техните отношения, тъй като тези жени му били само сексуални партньорки. Пийт напомнил на Даниела, че още в началото я бил предупредил, че не желае затворена връзка и че никога след това не й бил казвал нещо по-различно (той просто винаги грижливо отбягвал тази тема).

Даниела просто не можела да повярва, че за него изневерите му нямали никакво значение и била бясна на самата себе си, че толкова дълго време дори не й било хрумнало подобно подозрение. Когато му казала, че не може да приеме такъв вид интимни взаимоотношения, той изглеждал наистина неспособен да разбере как е възможно това да я разстройва чак толкова много. Но не обелил и дума да промени начина си на живот. Тя се изнесла от дома му.

 

 

В нашето общество е общоприето мнението, че мъжете възприемат по-лесно отколкото жените идеята за секс без любов. Но в случая с Дон Жуан става дума за нещо много повече. Мнозина биха сметнали, че Пийт е просто пристрастен към секса мъж. Той несъмнено има силен сексуален апетит и никакви задръжки да го утолява винаги, когато му се предостави такава възможност.

Но Дон Жуан е не само свръхсексуален. Той изневерява, обикновено крие или лъже за изневерите си и му е много трудно да разбере защо това разстройва партньорката (или партньорките) му. Той изпитва удоволствие не само от секса, но и от преследването на желания обект, от възбуждащата тръпка на риска да бъде уловен „в крачка“ и от стимулиращото го съзнание, че върти много неща едновременно. Всичко това го прави забавен и привлекателен за много жени, но също така и емоционално опасен. Съвестта му е напълно глуха за чувствата на партньорките му, когато открият изневерите му.

Характерни черти на Дон Жуан

1. Дон Жуан може да бъде очарователен, забавен и много привлекателен. Не външността привлича жените към Дон Жуан. В действителност, много често той изглежда дори напълно обикновен мъж. По-скоро бликащите от него енергия, жизненост, непосредственост и липса на задръжки го правят привлекателен за жените. В съвестта му наистина има черни дупки (поне по отношение на верността и искреността), а често хората, необременени със строга съвест, могат да бъдат много спонтанни и забавни. Жена, която веднъж е била с Дон Жуан, често си спомня с носталгия за това колко чудесно са си прекарвали времето, макар и още да я боли заради изневерите и лъжите му.

2. Дон Жуан е сексуално неутолим и страстен. Макар че в леглото изглежда забавен и игрив, Дон Жуан всъщност е до болезненост сексуално неутолим и дълбоко страстен. Сексът го зарежда с енергия и той не може да бъде лесно удовлетворен, тъй като е пристрастен към силните усещания. Много жени възприемат неутолимото му сладострастие като ласкателно отражение на собствената им привлекателност, което до голяма степен е и причината да не забелязват изневерите му.

3. Дон Жуан наистина умее да разговаря и да бъде мил с жените. Голяма част от чара на Дон Жуан се крие в способността му да установява контакт и да общува с жените. Той се чувства добре и непосредствено в тяхната компания, напълно уверен в привлекателността си и наистина се интересува от тях самите (макар и не точно поради причините, в които те биха искали да вярват). По някакъв удивителен начин, той съумява да остане в приятелски отношения с повечето жени, с който е имал интимна връзка, вероятно защото им е било забавно с него, защото чувстват, че той действително ги харесва и осъзнават, че с изневерите си не е целял нарочно да нанесе обида на тях, а просто е искал да задоволи себе си.

4. Дон Жуан открива във всяка жена привлекателни черти и й го казва. Една от причините, поради които Дон Жуан съумява да привлича тъй силно жените и да ги убеждава, че наистина ги харесва, е това, че него самият всъщност го привличат най-различни типове жени. И за разлика от някои мъже, които елиминират дадена жена поради дори мъничък неин недостатък, Дон Жуан използва своя вътрешен радар, за да открива и най-незначителните й физически и личностни достойнства. В известен смисъл, за него всяка жена е наистина красива посвоему. И той охотно и с удоволствие й го казва и показва. Жените често прекарват толкова много време с мъже, които ги имат за своя гарантирана собственост или непрекъснато изтъкват недостатъците и пропуските им, че когато срещнат мъж като Дон Жуан, който вижда единствено предимствата им, той бързо спечелва сърцата им (и заслепява очите им за собствените си недостатъци).

Имаме един приятел, който доста успешно се вмества в образа на Дон Жуан. Той е непосредствен и спонтанен, абсолютно обезоръжаващ, и смята всяка жена, с която се запознава, за неотразима красавица. В действителност ние двамата сме го чували да казва напълно убедително едно и също нещо поне на двадесетина жени: „Ти си най-красивата жена, която някога съм виждал“. Не звучи особено оригинално, но ефектът е неизменно поразителен, защото той е наистина убеден в това, което говори. Веднъж един от нас се срещна на някакъв купон с една от жените, които бяха излизали известно време с общия ни приятел. Тя му разказа романтичната история на тяхното запознанство. Станало в някакъв ресторант. Той й изпратил по келнера кратка бележчица. „Никога няма да се досетиш какво пишеше в нея“, носталгично въздъхна жената. И бе сразена от незабавния отговор: „Да не би случайно да ти е писал: Ти си най-красивата жена, която някога съм виждал“? След миг мълчание жената отвърна: „О, той вероятно вече ти е разказвал как сме се запознали“. Е, не съвсем.

5. За Дон Жуан сексът и любовта са две съвършено различни понятия. Трудно би могло да се обясни какво точно означава любовта за Дон Жуан. Във всяка жена, с която е, той открива по нещо достойно да бъде обичано, но тази „любов“ всъщност е само непостоянно и повърхностно (макар и напълно искрено) привличане, което изобщо не може да прерасне в дълбока, всеотдайна интимна връзка. Силното либидо на Дон Жуан му помага да вижда жените такива, каквито иска да ги види, но е нещо, което той трудно може да обуздавала. За него любовта е сексуално привличане и желание, а не всеотдайност и интимност.

6. Дон Жуан е търсач на стимули. Няма да е далеч от истината, ако го наречем маниак, пристрастен към силните стимули. Той е действително ненаситен търсач на ярки усещания, на тръпки и опасности. Хазарт, рискови спортове, бързи коли — а често и наркотици — всичко това го привлича неудържимо. За него предсказуемостта, стабилността и предпазливостта са непонятни и нежелани състояния. Той изпитва остра нужда „да върши нещо“, за предпочитане с немалък риск. Затова и за Дон Жуан изневерите удовлетворяват всъщност две негови насъщни нужди: от секс и от опасност (тръпката да не бъде заловен). Присъщото на този тип мъже търсене на силни усещания привлича доста жени. И това е така, защото то представлява остър контраст на техните относително предсказуеми и често монотонни начини на живот (а също и на предишните им интимни приятели). Но обикновено жените просто не си дават сметка за всички рискове, свързани с Дон Жуан.

7. Дон Жуан е прикрит и трудно може да бъде притиснат до стената. Мъжът от типа на Дон Жуан не се свени и притеснява да изрича мили, нежни, ласкаещи или вълнуващи неща. Затова пък му е много по-трудно да навлиза в подробности относно заниманията, намеренията и миналото си. Обикновено (но невинаги) не заема отбранителна позиция, нито се ядосва. Той просто избягва неудобните теми и въпроси, отговаря уклончиво или се измъква с лъжи, съшити е бели конци.

Как се чувства жена, обвързана с Дон Жуан

Както и в останалите случаи на мъже — лъжци и/или измамници, отначало всичко е просто великолепно. Чувствате се привлекателни, значими, център на мъжката вселена. Възможно е да усещате, че той изважда на бял свят нещо прекрасно, скрито дотогава дълбоко във вас и за чието съществуване дори не сте и подозирали — и вие ставате секси, без задръжки в това отношение, спонтанни. Веднъж една жена, която имала връзка с Дон Жуан, описа усещанията си като „омагьосване“. Той съумявал да открие и да извлече от нея черти, които тя не само харесвала, но и обикнала — това обаче успявал да направи само той и никой друг мъж. А когато я напуснал, на нея й се сторило, че отнесъл със себе си и тази нейна съкровена и прекрасна същност.

Ето защо на жените им е толкова трудно да се разделят с Дон Жуан. Дори след като вече са разкрили изневерите му и са го видели в истинската му светлина, те се боят, че никога повече и с никой друг мъж няма да изживеят това, което са изживели с него. Именно този страх ви кара твърде дълго да си затваряте очите за лъжите му, да му давате отново и отново възможност да влиза в правия път, и упорито да убеждавате самите себе си, че той само „чука“ другите жени, но всъщност истински обича единствено вас. От всички описани в тази книга мъже, ничия липса не се усеща толкова дълго и за никого жените не си спомнят с толкова носталгия, колкото за Дон Жуан. Е, да, наистина, той лъже и ви изневерява, но затова пък когато е с вас, вие се чувствате наистина специални. За съжаление, това се отразява неблагоприятно върху способността ви да живеете нормално, да оцените достойнствата на някой почтен мъж, който може и да не е чак толкова чаровен, но затова пък е много по-стабилен, а също и да заживеете в реалния, а не в измисления от Дон Жуан свят.

Какъв тип жени попадат под влиянието на Дон Жуан

Всяка жена, която търси романтичност, приключения и вълнуващи преживявания (а кой не ги търси в една или друга степен?) е лесна плячка за Дон Жуан. Ако жената се чувства неуверена в своята привлекателност или в способността си да предизвиква сексуално желание, той може да я накара да се усеща наистина специална — за известно време. Също както в случаите с Великия измамник и с Хамелеона, всяка жена е податлива на влиянието на някой мъж от типа на Дон Жуан, който убедително се представя за такъв, какъвто всъщност не е. Забележителният талант на Дон Жуан е не толкова способността му да бъде такъв, какъвто го иска жената, а умението му да я накара да се чувства такава, каквато тя самата иска да бъде. В сравнение с романтичните мечти, които събужда Дон Жуан, истинският живот на жената й се струва отегчителен и неудовлетворяващ.

Как мислят задниците — лъжци и измамници

Мъжете, които лъжат и изневеряват съзнателно, вярват, че собствените им нужди (от секс, притежание, признание) са изключително важни и че имат пълното право да правят всичко възможно, за да ги удовлетворят. Та нали в крайна сметка, според собствените им убеждения, те не са двулични и нямат за цел нарочно да нараняват когото и да било. Те просто казват това, което жените искат да чуят, и са искрено убедени, че премълчаните истини не могат да наранят партньорката им. Съзнателните им мисли са следните:

• Силно се нуждая от нещо и тези мои нужди трябва да бъдат удовлетворени.

• В интимната връзка всеки си играе играта, това си е в реда на нещата.

• Казвам й каквото иска да чуе и до известна степен тя самата също много добре знае, че то не е истина.

• Не съм порочен или злонамерен. Имам добри намерения.

Напълно ясно е, че тези техни убеждения служат единствено на собствените им цели, като напълно пренебрегват или изопачават гледната точка и чувствата на жената.

Подсъзнателните мисли на този тип мъже разкрива защо за тях е жизненоважно да пренебрегват или изопачават женските усещания и възгледи:

• Има нещо в мен, което не е съвсем наред, отличава ме от останалите мъже и очевидно трябва да се срамувам от него.

• Ако покажа какъв и какво съм в действителност, никога няма да имам възможност да бъда с която и да било жена.

• За мен е просто непоносимо да се чувствам самотен — или необичан. Трябва да избягвам тези усещания с цената на всичко.

• За мен жената е просто предмет. Мисълта за нейните нужди и чувства ме обърква и смущава, затова и не разсъждавам за тях.

• Невъзможно ми е да се усетя привързан към когото и да било по никакъв друг начин, освен чрез секса, и затова когато бъда лишен от секс, се чувствам ужасно самотен и отчужден (за Дон Жуан).

И макар че за този тип мъже контролът не е водещата цел, посредством лъжите си те всъщност упражняват контрол в интимните взаимоотношения. Под измамната им външност се крият самотници, които обаче не притежават необходимите умения, за да удовлетворят острата си нужда от партньорка посредством изграждането на зрели и почтени интимни взаимоотношения. Те са свикнали да получават чрез измама всичко онова, което вярват, че не могат да постигнат по друг начин. Този тип мъже внушават на жените, че могат да им дадат това, от което имат нужда и искат, но всъщност са напълно и отчайващо неспособни да изпълнят всяко свое реално изразено или просто подсказано обещание.