Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Let’s Face It, Men Are %\&?% (What Women Can do About It), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Джоузеф Рок, Бари Дънкан. Да си го кажем направо: мъжете са задници. А могат ли жените да ги променят

Американска. Първо издание

ИК „Сиела Софт енд Пъблишинг“, София

Редактор: Виолета Игова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Светла Димитрова

Художник: Любомир Бориславов Пенов

ISBN: 954-649-228-0

История

  1. — Добавяне

Трета част
Ранно разпознаване и отбягване

Осма глава
Ранното разпознаване — стъпка към предпазването

Изглежда, че попадам всеки път на един и същ задник, отново и отново. И всеки път отначало той изглежда различен. Постепенно нещо започва да ми прищраква, разпознавам това-онова, но се правя, че не виждам предупредителните знаци, надявам се да изчезнат от само себе си, ама те не изчезват. Прищракванията бавно преминават в смъдяща болка, но когато го осъзная, обикновено е твърде късно — вече се присвивам и едва мога да си поема дъх от болка. Той отново ме направи на глупачка.

Сюзън, двадесет и четири годишна,

инструкторка по аеробика

Въпреки опроверженията, които дадохме още в самото начало на книгата, сега, след като вече сте прочели предходните глави, сигурно си мислите, че според нас ако не всички, то поне повечето мъже са задници. Нищо подобно. Човек може да срещне и мнозина наистина свестни момчета. Но ние просто подозираме, че пропорционално те са доста по-малко от задниците.

Нещо повече, това, че един мъж заслужава да бъде окачествен като „з“, невинаги личи черно на бяло. Характерните черти, които правят мъжа недостоен жената да пилее по него време и сили, често се проявяват постепенно. Някои мъже не притежават нито една от описаните в тази книга характерни черти; при други те са изявени в умерена степен; при трети — определят цялостната им личност. И така, една от темите на настоящата част е как могат да бъдат различени „нормалните“ мъже от вредните.

Има няколко ключови белега — един вид червени флагчета, които могат да служат на жените за ранно предупреждение, че съответният мъж не си струва да му обръщат внимание. Помислете си за някои ваши познати мъже и сами ще се уверите колко очевидно е било всъщност, че те са си били негодници още от самото начало. Е, да, но навремето не сте могли да го забележите. Тази глава от книгата ще ви помогне да се отървете от наочниците.

От друга страна, не всеки мъж показва веднага истинския си нрав. Мнозина са истински царе на това да изтъкват най-доброто от себе си, а умело да прикриват и най-отвратителните си недостатъци. През всичките тези години на клинична практика, ние знаем само за един-единствен случай на мъж, дошъл за психотерапевтичен съвет, заявявайки напълно откровено: „Аз съм истински задник. През целия ни брак съм бил задник. Аз съм виновен за всичко“. И все пак, това негово безусловно признание щеше да бъде още по-обнадеждаващо и внушително, ако междувременно беше прекъснал любовната афера с най-добрата приятелка на жена си. Казваме ви всичко това, за да сте наясно, че първоначално е възможно да има само странични белези. Така че, дори ако ги забележите, да не сте сигурни дали мъжът е чак толкова проблемен, та да си струва да се тревожите. Предлагаме ви да отговорите на въпросите от тестовете, включени в тази глава, което ще ви позволи да хвърлите светлина върху господа Неподходящите и да освободите ума си за мъже, които биха били подходящи за вас.

На теория, веднъж щом знаете за какво да внимавате, би трябвало да ви е лесно да отбягвате проблемните мъже. В действителност обаче това не е никак лесно. Възможно е рационално и логично мислещата част от нашия мозък да разбере и отчете някои белези, които емоционалната и гладна за интимност друга негова част е успяла по някакъв начин да преиначи или недогледа. Но дори да забележите достатъчно рано предупредителните знаци, пак може да затънете. В тази част от книгата ще разгледаме някои начини, посредством които бихте могли да изплувате, преди да стигнете дъното.

Бърз Задник

Преди да подходим сериозно към въпроса как да разпознавате и отбягвате проблемните мъже, в таблица 8.1 ще ви представим една строго ненаучна, но при все това изключително достоверна подборка от белези, които биха ви позволили да разкриете г-н Неподходящия на секундата. Бързият подход за разпознаване на мъжа — задник ще ви спести мъката и неудобствата от твърде дълго общуване с подобни мъже. Причината да наречем този тест Бърз Задник е повече от очевидна: ако мъжът отговаря дори само на един от посочените критерии — бързо се омитайте далеч от него.

Таблица 8.1

Бърз задник

1. Има татуировка „Роден, за да губи“.
2. Носи повече бижута от вас.
3. Подрежда дрехите в гардероба си според цвета, датата на купуването им и/или плата, от който са изработени.
4. Оглежда се във всяка отразяваща повърхност, покрай която мине (огледала, прозорци на коли, тостери и т.н.).
5. Когато понечи да плати вечерята, скъсват кредитната му карта, на което той реагира с „По дяволите, пак ли“.
6. Има няколко бивши съпруги и всички до една все „невероятни кучки“.
7. Още на първата среща ви прави предложение за женитба.
8. Колата му е или „голям звяр“, или едва се крепи, придържана от топове изолирбанд.
9. Пенисът му си има прякор — и той не пропуска да го спомене в разговора.
10. Не се засмива, когато му кажете заглавието на тази книга.
Нормалните момчета срещу гадните типове

Сред специалистите — професионалисти по въпросите на душевното здраве, се носи лафът, че на всички тестове за определяне душевното състояние на личността, нормалният пубертет обикновено събира приблизително толкова точки, колкото и напълно лудият възрастен. Или с други думи, нормите за поведение на подрастващия са напълно откачени според стандартите на възрастния. Затова и съвсем естествено би могло да се зададе въпросът: „Как се отличава «нормалното» мъжко поведение от ненормалното?“. За целта трябва да се имат предвид няколко фактора.

Както вече споменахме в увода към тази глава, това дали мъжът е негодник или не, невинаги личи черно на бяло. За да определите доколко е напреднал процесът при даден мъж, трябва да откриете доколко силно и колко често се проявява при него определена характерна черта. Например по отношение на себелюбието и егоизма винаги ли прави всичко (или изпитва такава необходимост) според както си е наумил или само от време на време? Дали започва да флиртува с келнерката чак след като е обърнал няколко чашки или това е обичайният му начин за общуване с жени? Дали доста аспекти от личността му усложняват живота ви (безотговорност, чести изблици на лошо настроение, опити да контролира всичко, което правите) или просто си разхвърля мръсните дрехи из цялата къща и само от време на време се прибира по нощите?

Не всяка ситуация обаче е толкова ясно отличима като току-що споменатите, така че почти винаги ще ви се наложи да размислите и прецените как точно стоят нещата. Но междувременно трябва да сте наясно с всички свои „слаби точки“, по отношение на които сте особено чувствителни и които могат да повлияят на безпристрастната ви преценка. След като сте си изяснили този въпрос, просто се доверете на инстинкта си. Най-голямата грешка, която бихте допуснали, е да размислите отново и да дадете на проблемния мъж още един шанс. Ако във взаимоотношенията ви има неща, които ви притесняват и смятате, че не би трябвало да са така, послушайте вътрешния си глас. Когато се замисляме за свои минали грешни преценки по отношение на различни хора, които впоследствие са ни измамили или не са оправдали надеждите и очакванията ни, в повечето случаи осъзнаваме, че е трябвало да послушаме инстинктите и интуицията си и съжаляваме, че не сме го направили.

Друг въпрос, на който трябва да обърнем внимание, когато искаме да отличим нормалния от проблемния мъж, е дали отрицателните черти преобладават в характера му или са само малка част от цялостната му личност. Дали мъжът постоянно проявява деспотизъм и иска да контролира всеки аспект не само от съвместния, но и от личния ви живот, или, примерно, иска да упражнява контрол само върху разпределянето на парите? Дали е безотговорен, неуправляем Вечен пубер, или е просто човек, който умее „да разпуска“ и знае как да си прекарва приятно времето, без с това да пречи на взаимоотношенията ви, нито да притеснява личния ви живот?

Понякога е от полза да си запишете всички тези основни въпроси, както и личните си усещания по отношение на тях, и да държите листа пред очите си, така че да можете често да го виждате, да имате осезаем досег с нещата, да ги преживявате отново, докато препрочитате написаното. Един от начините е да изброите всичко, което ви притеснява по отношение на партньора ви, като подредите въпросите съобразно това доколко всяка черта от характера му или тип поведение създава проблем и до каква степен всеки проблем ви засяга и притеснява. Например посочвате като проблеми егоизма, флиртуването с други жени и безчувствеността на мъжа. Опитайте се да определите по десетобалната система за оценка на поведението му къде точно е мястото на всеки от тези проблеми. После, пак по десетобалната система, определете колко важен е лично за вас всеки от тях. Възможно е, например егоизмът да не е силно изявен в поведението му и да получи тройка в първия списък, но пък вие да се тормозите и от най-дребните му прояви и затова да го оцените с осмица във втория списък. Или пък той да флиртува много често и затова да определите флиртуването с деветка в първия списък, но тъй като вие самите не се тревожите особено много от това негово поведение, във втория списък да го оцените с двойка. Понякога е наистина от полза да види човек нещата „черно на бяло“, за да организира и прецени по-точно собствените си усещания и изживявания.

Промяната в създаващото проблеми поведение също служи за отличителен белег между нормалните и трудните мъже. Нормалният мъж и сам би разбрал, че отделя твърде много време на приятелите за сметка на партньорката си, и би разредил чувствително срещите с тях. Нормалният мъж би усетил, че с желанието си да има контрол над някои неща непреднамерено вреди на взаимоотношенията ви и би се постарал да „поуспокои малко топката“. Когато иска да се промени, но не успява, нормалният мъж би си го признал пред самия себе си и би се обърнал за помощ към партньорката си или към някой друг. Докато проблемните мъже смятат, че са непогрешими и че всичко, което правят, е единствено правилното. В действителност, те често стават дори още по-лоши, когато вече не са принудени „да пазят добро поведение“ (както е било в началото на интимната връзка).

Съществуват още няколко начина, подходящи за издирване на нормални, здравомислещи мъже сред тълпите неандерталци. Първо, вгледайте се внимателно в онези ваши приятели и роднини от мъжки пол, които познавате наистина добре и уважавате, а после ги използвайте, за да сравнявате с тях мъжете, с които се запознавате. Не очаквайте обаче всеки мъж, с който се обвържете, да бъде като починалия ви баща например, когото сте издигнали на пиедестал. По-скоро подберете някои основни ситуации и наблюдавайте доколко поведението на потенциалния ви партньор в тях наподобява това на познатите ви мъже, които харесвате и уважавате. Друг начин е да привлечете на помощ собствените си приятели, мъже и жени, като помолите онези от тях, които познават наистина отблизо интересуващия ви мъж, да споделят честно мнението си за него. Но не го правете, ако не сте готови да чуете нищо отрицателно. Нека на приятелите ви им стане ясно, че действително искате пределно откровена информация, а не просто да потвърдят неискрено собственото ви мнение, че „той е страхотен“.

Ключови белези (и защо ги пренебрегвате)

В първа глава на тази книга разгледахме общите характеристики на мъжете, достойни да бъдат белязани с клеймото „з“. Специфичните ключови белези за разпознаването им произтичат именно от тези основни техни черти. Именно това са „червените флагчета“, за които трябва да си отваряте очите на четири. Но трябва да сте наясно, че ако той ги осъзнава, сигурно ще се опитва грижливо да ги прикрива в ранните стадии от връзката ви.

Нечувствителност

• Слуша ви, но никога и по нищо не може да усетите, че наистина разбира как се чувствате.

• Прави каквото си поиска, независимо дали с това ще ви засегне и притесни, а когато ви опознае по-добре и разбере по кои въпроси сте наистина много чувствителни, не прави ни най-малки усилия да се промени.

• Непрекъснато прави забележки, които ви поставят в неудобно положение пред хората.

Егоизъм

• Той е като дете. Прави всичко, което му е приятно, без да се интересува какво искате вие.

• Не може или не желае да прави компромиси.

• И на ум не му идва да се посъветва с вас за неща, които пряко ви засягат.

• В секса мисли единствено за собственото си удоволствие.

• Възприема света съобразно собственото си удобство (държи се така, сякаш е център на вселената).

Неспособност да поема отговорност за самия себе си

• Трудно му е да се справя с относително прости неща — например да не закъснява за срещи (служебни или любовни), да си плаща навреме сметките, да се държи така, че да не си загуби работата.

• Когато допуска грешки, не търпи да бъде порицаван за тях.

• Неспособен е да взема решения (опитва се да ви накара да го правите вместо него), защото не може да организира приоритетите си или да понася последиците от евентуално неправилни решения.

• Критикува вас (за да отклони порицанието и/или отговорността от самия себе си).

Прави живота ви по-тежък, вместо да го облекчава

• Вие вършите почти всичко за него и вместо него (готвите му, перете го, изпълнявате различните му по-дребни или по-едри поръчки, поднасяте извинения вместо него), а той не прави почти нищо за вас.

• Взаимоотношенията ви врят и кипят от крайни емоции (впрочем, тези приливи и отливи на гняв и страст може да бъдат и доста вълнуващи и тонизиращи — но само за известно време).

• Изисква от вас да му посвещавате цялото си време и внимание, така че нямате възможност да изпълнявате дори основните си ежедневни дейности — пране, пазаруване, плащане на сметки, камо ли нещо да почетете или да се видите с приятелите си.

• Ако е лъжец или ви изневерява, пилеете доста от времето си да се правите на детектив.

Склонност да се съревновава, а не съучастие

• Той създава ситуации, при които се чувствате като противници, а не като съотборници (особено ако живеете с г-н Всезнайко).

• Неговият начин винаги е по-добрият, а нуждите му са от първостепенно значение.

• Съобразява се единствено с това, което е „правилно“, а не което е най-доброто за двама ви (като само той знае кое е правилното).

• Непрекъснато ви се налага да се защитавате и оправдавате.

Необходимост да упражнява контрол

• Той дърпа конците и взема всички решения.

• Неспособен е „да се остави на течението“, нито приема подсказани от друг решения.

• Държи да ви казва с кои приятели да се виждате, как да се обличате, как да си харчите личните пари и как да си прекарвате времето.

• В един момент се улавяте, че започвате да му искате позволение да правите разни неща (сякаш ви е баща или началник, а не партньор).

Защо пренебрегвате тези знаци

Повечето от тези червени флагчета са напълно очевидни — е, поне когато се вгледате назад, в миналото. Но какво в такъв случай ви кара да пренебрегвате предупредителните сигнали?

• Както казахме и преди, мъжете се стараят да се представят в най-добрата си светлина и грижливо прикриват всички свои недостатъци, които осъзнават, че притежават.

• Естествено е да се чувствате самотни и наистина да ви се иска мъжът да е свестен. Затова и подлъгвате сами себе си да го виждате такъв, какъвто искате да бъде, а не такъв, какъвто действително е.

Имате слаби точки и области, в които сте особено уязвими. Мъже, които съумяват да докоснат тези ваши струни, се промъкват извън обсега на вътрешния ви радар и така вие оставате слепи за неща, които са напълно очевидни за другите. Понякога сте отраснали край определен мъжки тип (властен баща, разглезени и несъзрели братя), затова и при вас не е изключена перспективата да се обвържете със същия тип партньор. В други случаи сте имали определена роля в родното си семейство (грижовница, миротворец, изкупителна жертва), затова и като възрастни лесно изпадате в подобна роля в интимната си връзка с мъж. Независимо от какво са породени тези ваши слаби точки, поучете се от миналите си грешки и опознайте самите себе си, така че в бъдеще да съумявате да ги компенсирате.

• Сравнявате сегашния си приятел с миналите си връзки и той не ви се струва чак толкова лош. Чудесно е това, че давате шанс на мъжа и оценявате колко по-различен е той от предишния ви приятел. Замислете се все пак дали наистина е така? Да не се окаже, че страхотният ви нов Атила прилича на плюшено мече в сравнение с бившия ви приятел/съпруг? Трябва да сте напълно сигурни, че имате основателни причини за занижените си очаквания, а не го правите просто защото сравнявате новия си приятел с предишните си грешки или с мъже, които могат да бъдат определени като екстремни случаи.

• Вероятно сте чували изрази от рода на „Съвместният живот изисква труд и постоянство“, „За да е стабилна връзката, са нужни двама“, „Трябва да се правят жертви“ или „Бъди реалистка, истинският живот не е холивудски филм“. Много чернокожи жени са ни казвали, че те пък редовно получавали следното напътствие: „Обществото посреща зле черния мъж, затова ти трябва да го поддържаш дори още повече, отколкото белите жени поддържат техните мъже“. Все чудесни съвети. Само не ги превръщайте в извинение, за да се примирявате с очевидно неприемливо поведение от страна на партньора ви.

• Вероятно най-зловредната и най-широко разпространената причина, поради която жените недоглеждат предупредителните знаци, е вярата им, че могат да променят мъжете или че мъжете ще се променящ от любов към тях. Ако и вие страдате от тази злощастна самозаблуда, върнете се отново към раздела, озаглавен „Слушайте внимателно… Той не иска да се промени“, в първа глава.

Прекрасен принц или Принц на мрака? Как да го проверите

Поради ред причини невинаги е възможно от пръв поглед да разберете дали даден мъж е мръсник, дори ако знаете за какви предупредителни сигнали да внимавате. Но и вие си имате слаби места. Пък и той поне за известно време ще прикрива недостатъците си. Освен това, в началото на всяка интимна връзка мъжете и жените си разиграват доста етюди. Някои го правят съзнателно и искрено се наслаждават. Други подсъзнателно и автоматично преиграват ситуации от детството или от предишни свои интимни връзки. До известна степен тези игри вероятно са част от природния любовен танц на двойките, предназначен двамата партньори да се сближат и опознаят.

Независимо от причините, първоначално нито един от двамата партньори в бъдещата двойка не се разкрива в истинската си светлина. Дори ако сте способни да проявите търпение и да изчакате известно време, преди да се обвържете по-дълбоко, пак има вероятност да не ви стане ясно дали бъдещият ви партньор е негодник, или не. Затова е добре да проведете някои експерименти. Създайте ситуации, в които да го изпитате в основните области, относно които имате опасения, съмнения или въпроси. Тези „полеви изпитания“ ви дават възможност да разпознаете евентуалните неприятности, преди да е станало твърде късно, а по този начин и да поемете в ръце бъдещата съдба на интимната си връзка.

Кога да подлагате мъжа на тест

Ако имате слаби места. Наложително е да направите „исторически преглед“ на най-лошите интимни взаимоотношения, които сте имали. И да разберете дали този мъж прилича на предишните ви партньори по каквото и да било. Посъветвайте се с приятели, които са били свидетели на ваши предишни връзки. Възможно е те да виждат неща, за които вие оставате слепи. Вероятно могат да прозрат и слабите ви места и да ви помогнат да решите какво по-специално би следвало да подложите на изпитание. Дори при най-малко съмнение, че с новия си приятел се връщате към стари ваши негативни навици, проведете експеримент, за да се уверите дали наистина е така.

Ако сте силно привлечена от него. Вероятно става въпрос за физическо привличане или пък за собствената ви самотност и отчаяние, а може би в него просто има „нещо“. Независимо какво ви влече към мъжа, ако усещате, че на всяка цена трябва да бъдете с него, бъдете пределно внимателна. Вероятно във вас се е задействал някакъв инстинкт, който ще ви кара да си затваряте очите за неговите недостатъци и грешки, затова точно сега е подходящият момент да се поотдръпнете, да поохладите малко страстите и да потърсите начин да прецените обективно ситуацията.

Ако ви „прищракват“ някакви нерационални интуитивни предчувствия, които ви карат да се чувствате неудобно пред него. Голяма част от протичащите в мозъка ни процеси стават на подсъзнателно ниво и ние просто не си даваме сметка за тях. Откликваме на предишни свои установени навици, един вид се движим в добре утъпкан коловоз. Възможно е да се задействат редица предупредителни сигнали за опасност, ако отново се появи комбинация от фактори, които в миналото са ни причинили болка. Не пренебрегвайте интуицията си. Е, да, тя невинаги е точна, но си струва все пак да подложите на тест подсъзнателните си усещания.

Какво да подлагате на тест

Ключовите сигнали. Погледнете отново предходния раздел, в който посочваме ключовите белези, според които мъжът може да бъде определен като задник. Ако е съвсем очевидно, че новият ви приятел притежава доста от тях, не е необходимо да го подлагате на тест. Просто бягайте надалеч. Но ако той е на границата на един или повече от тези ключови сигнали, или ако не сте сигурни, а искате да бъдете, то го подложете на тест за интересуващите ви специфични показатели.

Грешки при предишни интимни връзки. Човешките същества са склонни да повтарят грешките си. Бъдете благодарни на предишните си лоши попадения. И ги използвайте за извор, от който да черпите полезна информация. Мъжете разкриват недостатъците си по различен начин, затова не рискувайте, ако не сте съвсем наясно със собствените си подсъзнателни реакции в една или друга ситуация. Проучете внимателно капаните, в които сте попадали при предишните си неблагополучни връзки, и именно относно тях подложете на тест новия си приятел. Много по-добре е да сте в безопасност, отколкото после горчиво да съжалявате, а ако той издържи успешно теста, после ще се чувствате много по-непосредствено и спокойно с него.

Проблемите му при общуване с други жени. Възможно е той да се отнася добре с вас, но да е склонен да се държи като деспот, малтретиращ негодник или несъзрял тип спрямо майка си, сестрите си, свои приятелки или в предишни интимни връзки. Ако случаят е именно такъв, проведете няколко експеримента (по начините, които ще обсъдим накратко малко по-нататък в този раздел), за да видите дали има вероятност да започне да се държи така и с вас. Една стара поговорка казва, че ако искате да разберете как даден мъж ще се отнася с интимната си партньорка, трябва да видите как се отнася с майка си. Определено мъдър съвет.

Неща, на които сте решили да не обръщате внимание. Особено внимателно се вгледайте и преценете онези аспекти от взаимоотношенията ви, за които си казвате „Това всъщност не ме засяга особено много“, „Не е чак толкова лошо“ или „Сигурно съм прекалено докачлива“. Освен това, вслушайте се в критичните забележки, които приятелите и семейството ви правят по отношение на мъжа и от които вие обикновено го защитавате. Много е вероятно близките ви да са доста по-обективни от вас самите.

Как да проведете експериментите

Експериментът е ситуация, при която повечето променливи (тоест, нещата, които могат да се случат) са под контрол, като един ключов елемент е оставен на случайността, или по-точно на избора на човека, който подлагаме на тест. Или с други думи, създавате ситуация, в която при конкретни обстоятелства той може да направи едно от две възможни неща, а направеният от него избор ви дава информация за това какъв действително е мъжът. Вероятно ще ви е от полза, ако мислите за себе си като за детектив, който търси и събира улики за разкриване на някакво престъпление. Всяка среща със „заподозрения“ ви дава възможност да откриете доказателства, които да потвърдят или отхвърлят вината му. Много жени са ни казвали, че провеждането на подобни експерименти им е помагало да запазват контрол над положението и да не отклоняват вниманието си от това, за което знаят, че е най-доброто за тях самите.

Има няколко неща, които не бива да забравяте, докато подготвяте експериментите си. Опитайте се да останете в ролята на страничен наблюдател — да възприемате ситуацията като безпристрастно събиране на данни. Ако започнете експеримента със силна емоционална пристрастеност към постигането на един или друг резултат, това ще повлияе достоверността едновременно и на изводите от теста, и на начина, по който ги тълкувате. Не се опитвайте да тестувате всичко едновременно. Подберете един или два въпроса, относно които изпитвате известни съмнения, и проведете няколко експеримента, за да проверите реакциите на мъжа именно по тези въпроси. Ако подлагате на проверка повече неща едновременно, в крайна сметка ще се объркате и ще разпилеете вниманието си. От друга страна обаче, ако проведете само един-единствен експеримент, резултатът може да се окаже случайно попадение, а изводът, който си направите, да е погрешен. И така, като не забравяме тези ключови условия, нека сега видим няколко примера за видовете експерименти, които бихте могли да направите при съответния тип мъже.

Задниците деспоти

1. Ако той очаква нещо да стане точно в определено време и на определено място, изненадайте го с промяна в плановете (например променете ресторанта и часа на направената резервация), а после наблюдавайте реакцията му.

2. Ако обикновено той шофира, когато излизате, предложете този път вие да седнете зад волана.

3. Подберете едно от „предложенията“, които ви е направил (какво да облечете по някакъв повод, колко време да прекарате с някой приятел, какво меню би ви харесало в ресторанта) и не се съобразявайте с него.

4. Ако обикновено той е инициатор на секса, този път вие направете първата крачка, като пределно ясно му дадете да разбере какво точно искате да прави.

Това са няколко банални и случайно подбрани ситуации, с които обаче деспотите трудно се справят, докато те не затрудняват другите мъже. Ако той изглежда видимо притеснен и „не в час“, или пък ако настоява да постъпите така, както сам ви е предложил, това е знак, че си имате работа с деспот.

Задниците — лъжци и измамници

Според д-р Дори Холандер, авторка на „101 лъжи, които мъжете казват на жените“, при този тип мъже добрата новина е, че ако проявите малко търпение, те много скоро издават истинската си същност. Такъв мъж не съумява дълго да се прикрива — обикновено сам се оплита в лъжите си. Така че в този случай става въпрос не да провеждате конкретни експерименти, а по-скоро да бъдете „учен — изследовател“, който наблюдава проявата на определени предупредителни сигнали. Д-р Холандер съветва да внимавате, ако той:

1. По какъвто и да било начин е преиначил семейния си статус или обвързаността си с някоя жена. Твърди например, че е разделен с брачната си партньорка или че връзката с предишната му интимна приятелка е прекъсната, но вие откривате, че това не отговаря на истината. А когато повдигнете въпроса, той ви казва, че емоционално е разделен със съпругата си или че точно се е готвел да прекъсне връзката с приятелката си.

2. Преиначава настоящите обстоятелства от живота си — местожителство, работа, финансово състояние и т.н. Казва ви примерно, че е управител на книжарницата, в която работи, но вие откривате, че всъщност е на касата.

3.__ Лъже за съществени лични неща, като възраст, тегло, етническа принадлежност, националност и т.н.__ Казал ви е например, че е син на чешки емигрант, но вие откривате, че макар и да имат далечен чешки корен, родителите му са родени в Кливланд.

4. Разправя опашати лъжи, без каквато и да било очевидна цел. Например вместо просто да ви се извини за закъснението, той казва, че е спукал гума или че на магистралата е имало задръстване поради тежка катастрофа.

5. Непоследователен е в историите, които ви разказва за обстоятелствата около семейното, финансовото и професионалното си положение. Казал ви е например, че има вила на морето, а при друг случай твърди, че не било вила на морето, а хижа в планината.

6. Прави абсурдни и/или крайни изказвания относно вас самите или връзката ви, които изглеждат твърде прибързани или прекалено хубави, за да са истина. Например още на втората седмица от запознанството ви започва да твърди, че вие сте единствената жена, която наистина го разбира, или още на втората среща прави планове за съвместен живот.

Най-важното при общуването с този тип мъже е да се опитате да видите скритите зад думите им факти. Направете всичко възможно да откриете истината. Проверете в публичните регистри за наличните брачни свидетелства, акт за раждане, решения за разводи и т.н., за да отхвърлите или потвърдите съмненията си. Припомнете си какво ви е казвал и поразпитайте приятелите му, за да получите доказателство за честността му или за пълната липса на такава. Бъдете скептични и не прибързвайте. Някоя случайна лъжа не е кой знае какво, но няколко лъжи са вече проблем.

vecheria.png

— Боже мили! Колко вълнуващи неща ми разказвате, Винсент! Но сега, ако това няма да ви затрудни, бих искала да вземете поръчката ми.

Несъзрелите задници

1. Подберете едно-две неща от тези, с които обикновено вие се товарите, и не ги правете, а после наблюдавайте дали той ще разбере намека и ще ги поеме.

2. Попитайте го, но наивно любопитно и незаплашително, какви са мечтите и плановете му за бъдещето. Ако има такива, преценете доколко реалистични са те.

3. Незабележимо насочете разговора към някоя негова провалила се минала интимна връзка и вижте дали той ще си признае своя принос за възникналите тогава проблеми или ще обвини за всичко бившата си партньорка.

4. Направете съвсем лека критична забележка за някой негов приятел и наблюдавайте каква ще бъде реакцията му.

5. Ако подозирате, че си имате работа с г-н Колеблив, подберете няколко случая и го оставете сам да вземе решение по тях, без каквато и да било намеса от ваша страна. Ако започне да променя мнението си, не се намесвайте, а само бройте колко пъти ще се лашка насам-натам.

Емоционално недоразвитите задници

1. Ако си мислите, че пред вас е Силен мълчалив тип, подберете няколко подходящи случая и го „надмълчете“. Ако става дума просто за стеснителен мъж, създалото се положение няма да го обърка и притесни. Но ако видите, че показва признаци на неувереност и безпомощност, той вероятно използва мълчанието си като маневра за налагане на контрол над вас.

2. Ако подозирате, че общувате с Буца лед, постарайте се по различни поводи да кажете по нещо хубаво за няколко различни души. Отбележете си колко често той приема спокойно комплиментите ви за другите хора и колко често започва да изтъква недостатъците им.

3. Споделете с него ситуации, при които сте се почувствали наранени, ядосани или наскърбени. После обърнете внимание на две неща: Дали ще ви каже нещо, от което да ви стане ясно, че наистина разбира как сте се чувствали? Независимо дали ви е казал нещо или не, дали след разговора сте се почувствали по-добре или по-близко до него? Ако и на двата въпроса отговорът е отрицателен — внимавайте!

По подобен начин могат да бъдат подложени на тест и други качества и черти. Никоя от предложените тук ситуации не застрашава по никакъв начин връзката ви, нито пък поставя въпроса на живот и смърт. Става дума за банални, но показателни експерименти. Дори може да ви е забавно да ги направите. Помнете, че просто проверявате своя хипотеза, свое предположение за него и се опитайте междувременно да останете хладнокръвен страничен наблюдател. Ще ви бъде по-лесно, ако запазите доброто си и шеговито настроение. Опитайте се предварително да си изясните съвсем точно какво всъщност искате да откриете и как ще го познаете, когато го видите. А щом вече сте провели експеримента и имате резултатите, не започвайте да търсите извинения за мъжа или да подлагате на съмнение това, което сте открили. От друга страна, не го обричайте предварително на провал, подбирайки въпрос, по който той е особено чувствителен и уязвим и който може да не е показателен за обичайното му поведение.

Вероятно най-важното при провеждането на подобни експерименти е да се придържате стриктно към рационалната част от мозъка си, като изолирате възможно най-пълно онази негова емоционална част, която силно желае нещата да вървят тип-топ и затова може да ви увлече в погрешна посока. Не е лесно. Не че трябва на всяка цена да бъдете студени, отчуждени, мрачни и да действате като робот, докато тестувате мъжа, но не забравяйте все пак, че искате да се уверите дали за вас лично ще е безопасно да свалите гарда и да се покажете емоционално уязвими.

Как да отбегнете обвързването

Веднъж щом сте получили разумно обосновани доказателства, че мъжът, от когото се интересувате за евентуална интимна връзка, е задник, на пръв поглед изглежда лесно просто да му обърнете гръб и да не се обвързвате с него. Имали сте известни съмнения, проверили сте го и той се е провалил на теста. Зарежете го и се огледайте за по-перспективен човек. В действителност обаче нещата не са толкова лесни. Дори едно първоначално по-близко общуване вече е създало известна връзка между двама ви. А ако мъжът знае как да налучква слабите ви места, прекъсването дори на тази все още слаба връзка може да бъде доста трудно.

Повечето от нещата, които биха ви помогнали да избегнете обвързването, са напълно очевидни, продиктувани от здравия разум. И все пак, това, че знаете какво трябва да направите, не означава, че ще го направите или че ще ви е лесно да го направите. Използвайте следните няколко стратегии, за да се самонастроите и самоокуражите, така че да послушате собствения си здрав разум.

Не прибързвайте. Ако се опитвате, но изглежда не успявате да го отбягвате, намалете темпото. Не се обвързвайте по-дълбоко (прекарвайки повече време с него, правейки планове за бъдещето и т.н.), а ако ви се струва, че от това няма резултат, не подтиквайте сами себе си към прибързани действия. Когато той забележи, че се опитвате да се отдръпнете, вероятно ще предприеме нещо, за да подобри държанието си и/или ще започне да подръпва „нежните“ ви струни, за да ви манипулира да останете с него. Ако усети, че повече не се опитвате да се отдръпвате, сигурно отново ще се върне към обичайната си същност на задник. Ако съумеете да останете поне до известна степен емоционално хладнокръвни, ще може още по-ясно да видите какъв мръсник е той всъщност и ще ви е по-лесно да го оставите.

Изчакайте със секса. Може би това е нещо очевидно, а може би — не. Има хора, които вярват, че могат да бъдат сексуално близки с някого, без каквато и да била емоционална интимност. Но това рядко е валидно за повечето жени от нашия обществен климат. А дори да е истина за някои от вас, знайте, че сексът може по много незабележими начини да променя взаимоотношенията в интимната връзка. Независимо колко отчуждени и неемоционални сте били по време на акта, това, че сте били голи с някой мъж и сте изследвали взаимно телата си не само че няма да ви помогне, но и ще ви направи до известна степен по-уязвими и по-близко свързани с него. Пък и за повечето от нас подсъзнателно (ако не и съзнателно) сексуалните действия имат все пак известен по-особен смисъл, в резултат на което връзката придобива още по-голямо значение.

Освен това, нима губите нещо? Ако поизчакате със секса и се окаже, че той в крайна сметка е свестен мъж, сексуалното сближаване няма да ви избяга. Ако обаче се окаже, че е задник, ще ви е трудно да се чувствате добре (или поне безразлично), знаейки, че сте били сексуално близки с такъв човек. Пък и веднъж щом вече сте били интимни с него, нараства изкушението да търсите добрите му страни и да си затваряте очите за недостатъците му, а това не само че няма да ви помогне, но и ще ви затрудни неимоверно много.

Ако имате някакви съмнения — отдръпнете се. Последиците от това, че евентуално може да изпуснете някой потенциално свестен мъж не са чак толкова лоши, колкото тези, които неминуемо ще последват, ако се обвържете с негодник. Пък и ако той действително е бил страхотен мъж, нямаше да имате съмнения по отношение на него и не би имало причина да се отдръпвате, нали?

Ако имате злополучни интимни връзки в миналото — потърсете помощ. Опитайте се да прецените възможно най-честно и откровено самите себе си. Помолете близките ви хора, на които вярвате, да ви анализират колкото се може по-подробно и си позволете да се доверите на мнението им за вас. Потърсете специализирана помощ, ако чувствате, че отново затъвате в поредните лоши интимни взаимоотношения и не си вярвате, че можете сами да се преборите с желанието си да се хвърлите във връзката независимо от всичко. Не е наложителна дълговременна терапия, дори няколко разговора със специалист могат много да ви помогнат да си възвърнете вътрешните сили и увереност. Да си кажем честно, лицемерно е да се твърди, че за да бъде постигната някаква промяна, терапията изисква непременно пространно разглеждане на допуснатите от вас грешки в миналото. В действителност терапията най-често е кратка и води до най-ефективна положителна промяна, когато се открият и извадят на бял свят вътрешните сили, които криете в себе си. (Вижте приложение А, за да се запознаете и с други митове относно душевното здраве.)

 

 

Веднъж щом сте решили, че искате да оставите мъжа, проявете постоянство и го направете, като не допускате да ви обземат сериозни съмнения дали това е най-доброто за вас. По-надолу ви даваме някои специфични съвети от типа „да“ и „не“:

1. Изберете най-лесния за вас начин. Не се поддавайте на желанието да го направите „така, както трябва“, каквото и да означава това. Не е задължително да се виждате с него. Обадете му се по телефона. Оставете съобщение на телефонния му секретар. Напишете му писмо. Сменете телефонния си номер. Няма никакво значение как ще го направите. Важното е да изберете начин, към който реално ще може да се придържате и наистина да го направите.

2. След като веднъж сте скъсали, прекъснете всякакъв контакт с него. Тук искаме дебело да подчертаем: изобщо всякакъв контакт. По какъвто и да било повод. Не излизайте на обяд с него. Ако ви се обади по телефона, кажете, че не желаете да разговаряте и затворете. Ако пак позвъни, просто веднага затворете. Не се поддавайте на изкушението да си въобразите, че му дължите някакво обяснение. Абсолютно всеки контакт ви излага на риск да бъдете подмамени обратно. Абсолютно всеки контакт означава връзка, пък било и най-незначителна, а всяка връзка ви прави малко по-близки (докато всъщност искате и се опитвате да се отдалечите от него). Бъдете сурови (но не жестоки) към себе си относно това правило. Не правете никакви изключения.

3. Ако той продължава да ви преследва, дръжте се с него колкото се може по-студено и неемоционално. Да се държите с него мило и внимателно е очевидно много лоша идея. Да проявите гняв или да обяснявате и оправдавате решението си не е по-добър вариант, защото също създава връзка. Помнете, че обратната страна на любовта не е омразата, а безразличието. Ако започнете да усещате неговата настойчивост като упорито и създаващо ви тревоги преследване (дори ако той се държи любезно), не се колебайте да потърсите съдебна защита, за да го принудите да стои далеч от вас. Възможно е това да ви прозвучи твърде крайно, но имайте предвид, че понякога скъсването с подобен вид мъже може да бъде изключително сериозна работа.

4. Не се опитвайте да останете просто приятели. Ако решите все пак да пренебрегнете последните ни два съвета, то поне ви молим да не затъвате чак толкова дълбоко, че да се опитвате да останете приятели с него. Не съществуват никакви основателни причини да го искате (всъщност, вие вероятно по начало никога не сте били приятели), затова пък има куп напълно сериозни причини да не го правите. Той е задник, а кой здравомислещ човек би желал да има такъв приятел? А дори романтичното ви увлечение по него да е било съвсем леко, много ще ви е трудно да се отдръпнете крачка назад, до взаимоотношенията на приятелството, и най-вече да се придържате към тях. Пък и в края на краищата, вероятно го правите поради чувство за вина или от съжаление, или пък защото „не ви стиска“ да се покажете студен и безчувствен човек. Е, сами разбирате, че подобни чувства едва ли са добра основа за приятелство.

5. Колкото по-рано, толкова по-добре. Не се насилвайте, ако чувствате, че все още не сте готови да изпълните решението си. Но когато се почувствате готови — сторете го незабавно. Колкото по-дълго оставате край него, толкова повече ваши слаби места ще е налучкал той, толкова по-манипулирани ще бъдете и толкова повече неща ще ви свържат с него (общи приятели, съвместни дейности и интереси, споделени тайни).

По време на целия този процес на ранно разпознаване и отстраняване, не забравяйте леките експерименти и тестове. В ранните стадии на връзката може да получите доста сведения. Възможно е това да ви прозвучи студено и пресметливо, но в действителност не е така. По такъв начин вие просто захранвате с факти интуицията си и вътрешните си предупредителни импулси. А когато решите, че е безопасно за вас, никога не е късно да се сближите повече с интересуващия ви мъж и да подхождате към него не толкова „научно“.