Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Let’s Face It, Men Are %\&?% (What Women Can do About It), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Джоузеф Рок, Бари Дънкан. Да си го кажем направо: мъжете са задници. А могат ли жените да ги променят

Американска. Първо издание

ИК „Сиела Софт енд Пъблишинг“, София

Редактор: Виолета Игова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Светла Димитрова

Художник: Любомир Бориславов Пенов

ISBN: 954-649-228-0

История

  1. — Добавяне

Четиринайсета глава
Разменете си ролите с лъжците и измамниците

Когато започнах да излизам с него, той беше женен, така че предполагам, би трябвало съм наясно с нещата. Работехме в един и същ отдел и знаех, че жена му е истинска кучка — е, поне така си мислех. Тя най-сетне ни излови, така че вече можех да бъда с него открито, без да ни се налага да се крием и преструваме, и това бе голямо облекчение за мен. Може би година по-късно, една вечер отидох в апартамента му, отворих си с ключа, който ми беше дал, и го сварих в леглото с една двадесетгодишна стажантка от нашата служба. Той направо побесня заради това, че съм го изненадала така! На секундата разбрах, че това е краят на връзката ни, но ми трябваха още цели шест месеца, за да се разделя окончателно с него. Той все още ми звъни.

Ерика, двадесет и шест годишна,

компютърен програмист

 

 

Това е главата, която може би ни беше най-трудно да напишем, тъй като този тип мъже не притежават почти никакви качества, с които биха могли да ви компенсират. И все пак, някои от вас вероятно си имат своите основателни причини, за да продължат и занапред да живеят с такъв мъж, или пък в момента обмисляте дали да го напуснете, или да останете с него. Предложените в тази глава тактики ще ви помогнат да се справяте по-успешно с живота със задника — лъжец и измамник, както и да осмислите всички евентуални плюсове и повече от сигурните минуси на оставането ви в подобна интимна връзка.

Има един лаф, който мъжете си подхвърлят, като вид оправдание за това, че лъжат и мамят жените. Нещо като тайно правило за поведение в общността на задниците: „Лъжата, казана на жена, не се брои за лъжа“. Или с други думи, лъжата е нещо напълно допустимо и приемливо, когато човекът, за когото е предназначена, е жена. Никога не лъжи аверчетата, но мацката — може! Особено пък когато става дума да я вкараш в леглото си. Напълно разбираемо и допустимо е също така да лъжеш някоя жена, за да се измъкнеш от неприятности.

Разбира се, ако споменете за това пред партньора си, той ще го отрича с цената на всичко, дори на парчета да го кълцате, пак няма да признае съществуването на това негласно правило. Длъжен е да отрича — второто тайно правило в общността на задниците е „Отричай всичко“.

Фактът, че мнозина мъже подмамват с лъжи и измами жените в леглото, не съществува от вчера, а има дълга, макар и скрита история. Освен добре познатото „Обичам те“, което е масово използвано средство за насочване на жената към спалнята, много мъже смятат, че са направили невероятен удар, ако посредством различни лъжи и измами успеят да подмамят жената към секс. Никога не забравяйте с кого си имате работа: едно неотдавнашно изследване на списание „Мадмоазел“, цитирано през 1996 г. от „Нюзуик“ в статията „Лошите момчета“, разкрива, че 100% от запитаните мъже отговарят, че не биха се поколебали да правят секс с жена, дори когато изобщо не възнамеряват да влизат в по-близки взаимоотношения с нея. За мъжете с подобен манталитет няма нищо свято. Всичко, дори коварната измама, е допустима и „честна игра“, когато става въпрос за любов и за война.

Същността на подобен тип мъжко поведение е чудесно предадена във филма „Животинска ферма“. Там героят, (чиято роля изпълнява Тим Матюсън), възпитан млад мъж от добро семейство, президент на университетския клуб „Делта“ (в който членуват синовете на най-почтените семейства в града), отива в университетското женско общежитие, за да вземе момичето, с което има среща. Макар че вече е прочел във вестника, че същото това момиче е загинало при автомобилна катастрофа предишната нощ. Той се преструва, че е дълбоко влюбен в починалата девойка и че току-що научава трагичната вест. Симулира дълбока скръб и неутешимост и така успява да подмами друго наивно момиче от общежитието да легне с него, за да утеши „разбитото“ му сърце.

Тази сцена е смешна, защото поведението на героя в нея е откровено и невероятно нагло, пък и, както всички знаем, „момчетата са си момчета“, а подлите плъхове от мъжкото братство са си плъхове. И все пак, в нея откриваме безжалостно оголената истина относно мъжете и техните представи за почтеност по отношение на жените. За мнозина мъже „свалянето“ на „мацките“ чрез лъжи и измами е символ на мъжкия им статус. За тях тази сцена е показателна по отношение на това каква изключителна власт има измамата над нежния пол, а също и окуражителна, тъй като ги води до извода, че щом представителките му са толкова глупави, та вярват на техните измислици, значи си заслужават да бъдат лъгани. От своя страна, жените просто не са наясно и всъщност не разполагат с познанието доколко безскрупулни могат да бъдат мъжете. Защото, най-общо казано, на нежния пол не е присъщо да си служи с измамата по такъв пресметлив и безскрупулен начин.

В тази глава ви запознаваме с някои тактики за водене на „партизански“ битки със задниците — лъжци и измамници, благодарение на които ще може да ги притиснете до стената поне дотолкова, че да си признаят как именно са ви мамили. Но нека първо видим каква е основната пречка, с която се сблъсквате при взаимоотношенията си с подобни мъже.

Мит № 2: Пределната честност е задължително условие, ако искате всичко в интимната ви връзка да е наред

От всички митове относно интимните взаимоотношения, този вероятно предизвиква най-силна емоционална реакция. На пръв поглед изглежда парадоксално това, че обсъждаме въпроса за честността и нейните граници, когато става дума за взаимоотношения с изначално непочтен партньор. И все пак, когато не е взаимна, честността може да ви постави в крайно неизгодно положение.

Когато говорим за „честност“, имаме предвид „казване на истината“ — тоест, да няма лъжи, измами или премълчаване и преиначаване на каквато и да било част от истината. Честният човек казва истината, цялата истина, чистата и свята истина. Един съвсем очевиден проблем е това, че никой не може да бъде напълно честен. Може да бъдете честни само за онова, което осъзнавате. За да бъдете напълно честни, трябва да имате ясното съзнание не само за личните си нужди, желания и убеждения, но и за всички външни фактори, които ви влияят. И нещо повече, трябва да имате необходимата мотивация, за да споделите тези свои изживявания. Е, никой никога не е срещал подобно митично същество като напълно честен човек.

Но нека приемем — в името на разглеждания тук въпрос — че в интимната връзка е възможно да съществуват напълно честни взаимоотношения. Но дори да е така, тук честността невинаги е най-добрата политика. Да бъдеш открит и откровен с човек, използващ твоята честност и научените благодарение на нея съкровени неща за теб, за да те манипулира и лъже още по-резултатно, прилича на игра на шах, при която предварително обсъждаш с другия играч всеки свой следващ ход. А нещата са дори още по-лоши, когато партньорът е лъжец и измамник. И за да продължим примера с шаха, то е все едно да разкриеш цялата си стратегия пред някого, когото вече си заловил да мами в играта. Ние, разбира се, сме изцяло на страната на честността в междуличностните взаимоотношения. Защото тя може да породи близост и доверие, да накара и двама ви да се чувствате по-добре както спрямо интимната ви връзка, така и спрямо самите себе си. Освен това, ние сме убедени, че честността е първото, което трябва да опитате и към което трябва да се придържате, докато не ви стане напълно ясно, че партньорът не ви отвръща с подобна честност и че тя всъщност само влошава нещата за вас. Но сме убедени също така, че честността не е единственият начин, а в някои случаи определено не е и най-добрият начин за общуване с мъже от типа на лъжците и измамниците. Ако упорствате в опитите си честно и почтено да оправите нещата, когато партньорът ви е лъжец или ви изневерява, повече от сигурно е, че ще попаднете в капана на въображаемия квадрат от деветточковия пъзъл. Спрямо мъжете, които принадлежат към разглеждания в тази глава тип, честността в никакъв случай не е най-добрата политика.

Как да разобличите Великия измамник

Когато се обвърже с Велик измамник, жената обикновено си въобразява, че най-сетне е открила мъжа на своите мечти. Но след известно време, с постепенното натрупване на редица странни несъответствия и разминавания в неговите твърдения, тя започва да се чувства объркана и заживява сякаш в размития свят на някакъв сън. Започва да се пита кое е реалност и кое — не. Знае, че нещо не е наред, но се чувства смутена и малко нещо луда. Възможно ли е това да се случва с мен? Водеща става темата, характерна за телевизионния сериал „Зоната на здрача“. За жалост, Род Серлинг няма да се появи, за да ви обясни разбираемо и с иронично намигване какво всъщност става.

Помислете си само за случая с Кали Флин, лейтенант от военновъздушните сили, първата жена пилот на бомбардировач Б-52. Невероятно звучи дори самата мисъл как тази изключително интелигентна млада жена, обявена за „най-блестящ студент“ в школата за летци и предопределена за бляскава кариера, била до такава степен излъгана и заслепена от един Велик измамник, че била изправена пред военен съд, с обвинение в съпружеска изневяра, разврат и неподчинение.

Истинското й престъпление било това, че се влюбила и повярвала на Марк Зиго. Той убедил омъжената г-жа Кали Флин, че тя е любовта на живота му, предложил й брак и дори й дал оригинален ирландски годежен пръстен. Всичко излязло наяве, когато Зиго, въпреки уговорката им, че ще запази в тайна връзката си с г-жа Флин, разказал всичко на следователите от военновъздушните сили, включително и изключително лични подробности от сексуалния им живот. Чудесен пример за мъж, който е плътно до партньорката си, когато се развихри буря, нали?

Оказало се, че този Велик измамник я бил лъгал за почти всичко, включително за това къде е роден, колко е годишен, за семейното си положение и за условната си присъда за малтретиране на съпругата му. Пръстенът, който подарил на Флин, бил същият, който преди години дал и на законната си съпруга. Дори си бил измислил подробна кариера на футболист. Случаят на Флин е един от милионите случаи на интелигентни жени, подведени от лъжите на някой Велик измамник.

Шарън и Денис: Случаят „Тя е полудяла“

Припомнете си Шарън и Денис. Първоначално Денис бил Прекрасен принц, но много скоро се оказало, че в действителност е Принц на мрака, чиито лъжи буквално изсмукали жизнените сокове на Шарън и й отнели всяка надежда за изпълнена с доверие интимна връзка.

Историята на Шарън

Или съм напълно откачила, или просто съм абсолютна глупачка — и аз не знам кое от двете. Предишните ми интимни приятели злоупотребяваха толкова много с мен, а връзките ми с тях бяха дотолкова кошмарни, че Денис ми изглеждаше направо светец. Беше толкова мил и грижовен, толкова непринуден и общителен… Постепенно обаче започнах да забелязвам някои несъответствия. Започнах да откривам някои неща за него, напълно различни от това, което той ми беше казал за живота си. Когато се запознахме, той каза, че има пари и допреди да се оженим беше наистина много щедър. Каза, че бил осребрил акциите си от стоковата борса. Как ли пък не! Оказа се, че е буквално на дъното, и че всъщност винаги е бил там. Непрекъснато започва някакви нови бизнес начинания, от които обаче никога не изкарва пари. В действителност, оказа се, че няма никакъв кредит и че точно преди да се запознаем банкрутирал напълно. Узнах, че парите, с които разполагаше тогава, ги бил изтеглил като аванс срещу кредитните си карти, точно преди да го обявят във фалит. Наистина съм разтревожена — с какъв човек съм се обвързала всъщност? Последният, надявам се, удар беше, когато узнах, че отвъд океана има любовница и семейство с деца. А ми беше казал, че никога допреди мен не бил имал сериозна интимна връзка. Защото бил много заангажиран с кариерата си. Какво става, по дяволите? Отначало категорично отричаше съществуването на това семейство, докато най-сетне не го притиснах до стената с копия от свидетелствата за раждане на децата и с обща семейна снимка, където е и той, които бях получила по пощата. След като му представих тези необорими доказателства, той най-сетне си призна и започна да ми се извинява. Оттогава непрекъснато ми повтаря, отново и отново, че не е достатъчно добър и не е достоен за мен и че съм в правото си да го изоставя. Страшно съм объркана. Аз всъщност не искам да го напускам. И стана така, че започнах да го убеждавам, че си струва да се опитаме да спасим връзката си. Та нали в края на краищата се обичаме. Но как да му вярвам от тук нататък за каквото и да било? Направо съм на път за лудницата.

Какво няма ефект

Основната грешка на Шарън и на жените в нейното положение е това, че те продължават да вярват на Великия измамник, въпреки планините от нови и нови доказателства за лъжите му. Вярват и се надяват на чудо. А междувременно интимният им свят се сгромолясва около тях. Те често си въобразяват, че неговите лъжи са изолирани явления, а не част от общата картина. А това, разбира се, е стратегия, която води към провал.

В подобни случаи, друга грешка на жената е, че тя се опитва да говори открито с Великия измамник за лъжите му, като се надява да изясни нещата и да разбере за какво става дума. Та нали в крайна сметка трябва да има някакво обяснение за цялата бъркотия, освен съвсем очевидното, че той наистина е такъв лъжлив задник, какъвто изглежда. И това е втората голяма грешка на жените, обвързали се с Велик измамник.

Двете неща, които мъжете от този тип действително умеят до съвършенство, са да приспиват жените със сладки приказки и да ги лъжат — в това те са истински гении. Нека се върнем към нашия пример: Денис използва една любима стратегия на Великия измамник. Той се извинява честно и почтено на Шарън (да, да, точно така) и излиза с обичайния за този тип мъже номер „Не съм достатъчно добър за теб“. Понякога вмъква в циркаджийския си номер и жалостив разказ за изпълнено с жестокост и насилие детство или друга подобна сърцераздирателна измислица, с която цели да ви „помогне“ да разберете защо е станал такъв задник, какъвто е. След което вие сами ще си измислите хиляди извинения за поведението му. Тъй като самите те са честни и почтени, жените като Шарън просто не могат да си представят, още по-малко пък да повярват, че някой е в състояние да скалъпи подобна тъжовна история. Затова и не могат да прозрат, че Великият измамник използва своето очарование и способността си да лъже, за да се измъкне от затруднението, дори когато е разкрит с необорими доказателства. Жените като Шарън са до такава степен заслепени, че започват да се чудят дали пък нещо не е наред с техните собствени възприятия за реалността.

Великият измамник ще отрича до посиняване и най-неоспоримите и очевидни доказателства за лъжите му. Той си служи със стратегия, подобна на използваната от съпруга (чиято роля изпълнява Фил Силвърс) във филма „Ръководство за женения мъж“, когато го уличават в изневяра. В една от сцените собствената му жена го заварва с любовница в собствения им дом. Героят на Фил Силвърс бързо-бързо избутва любовницата си навън през входната врата, като в същото време казва на съпругата си: „Каква жена? Тук няма никаква жена!“. В края на сцената той седи удобно отпуснат в кресло и си чете вестника, а жена му стои права насред стаята, замислена, с напълно объркан вид, и най-сетне казва: „О, извинявай, не ми обръщай внимание“. Великият измамник отрича, и отрича, и отрича, докато най-сетне вие започнете да се питате дали пък не ви се привиждат разни неща. После той ви казва някаква нова лъжа, чиято цел е да обясни предишната, и така до безкрай.

Какво има ефект

Преди да обсъдим кои тактики ще ви помогнат да се справите с мъжете от този тип, нека първо ви дадем няколко практически съвета. Вземете предпазни мерки! Издигнете защитна стена пред капиталите си, така че занапред да не сте финансово уязвими. Отделете — дотолкова, доколкото е законово възможно — собствените си пари и авоари от неговите. Обичате го и искате да останете с него — добре, чудесно, но това съвсем не означава, че трябва да се излагате на финансов риск. Винаги може отново да обедините сметките си, ако той започне да осигурява приходи, които да вдъхват повече доверие. Ако разделите капиталите си и той остане при вас, поне ще знаете, че го задържа нещо повече от материален интерес.

Второ: Накарайте червея да се гърчи, тоест упражнете върху Великия измамник достатъчно силен натиск, за да го принудите да си признае измамите. Дайте му ясно и недвусмислено да разбере, че сте наясно с лъжите му и че притежавате желязно доказателство за нещо, за което ви е измамил преди. Но в никакъв случай не му казвайте какво е това доказателство. Намекнете му какво е, чак когато наистина държите в ръцете си необорима улика, така че да сте напълно сигурни, че позицията ви е непоклатима. Не сваляйте картите си на масата. Накарайте го да се гърчи в неведение, което ще го накара в крайна сметка да ви признае повече неща, дори вероятно много повече, отколкото бихте искали да чуете. И все пак, колкото повече знаете, толкова по-големи възможности ще имате да се погрижите по-добре за себе си, а също и по-голяма вероятност да предприемете нещо, за да се защитите.

Една наша обща позната намерила в куфарчето на мъжа си снимка на гола жена. Без да му я показва тя му казала, че има такава снимка, както и че притежава други необорими доказателства, уличаващи го в изневяра. И той признал, че действително й изневерява — но говорел за друга жена, а не за тази от снимката! Е, така нашата позната узнала, че съперничките й са най-малкото две.

Друга жена открила в джоба на съпруга си касова бележка за покупката на палатка и спален чувал. Те били купени в един град от същия щат, по същото време когато се предполагало, че мъжът й е в командировка в друг щат. Тя му сервирала вече известното ви „Имам необоримо доказателство, че ми изневеряваш, но няма да ти кажа какво е то“. Заявила му, че ако не й каже истината, с брака им е свършено. Тъй като не знаел за какво точно доказателство става дума, той й признал, че от две години поддържа любовна връзка с клиентка на фирмата.

И най-сетне, впрегнете усещането си, че полудявате да работи за вас. Наричаме тази тактика простичко: откачено държание. Действията и реакциите на повечето хора са твърде предсказуеми. Това пък позволява на други хора да ги предугаждат и да си подготвят отговори, подходящи за очакваното развитие на нещата. Именно предсказуемостта позволява на Великия измамник да планира следващата си лъжа. Непредсказуемостта, а също и някои други методи, които създават смут и объркване, са наложителни, за да бъде предизвикана някаква промяна в създалото се положение. Когато хората са смутени и объркани, те се чувстват неудобно. Това ги подтиква да търсят начини, за да облекчат това свое усещане за неудобство.

Когато някой винаги е действал и реагирал по предсказуем начин, за него е лесно да предизвика смут и объркване като направи нещо напълно различно, с което да излезе от рамките на обичайното си предсказуемо поведение. Откачените действия и реакции са изключително ефективни, когато вие, човек разумен и предсказуем, изведнъж започнете да правите и говорите безсмислени неща. Известни са безкрайно много случаи, когато мъже, които са се държали нагло и незачитащо спрямо партньорката си, са били „вкарани в пътя“, когато тя е започвала да се държи като откачена с тях.

Също както и тактиката „само на десерти“, методът „откачено държание“ може да бъде много забавен. Вероятно един от най-значимите ефекти от прилагането на тази стратегия е, че тя разведрява атмосферата в ситуации, които са били силно напрегнати и заредени с отчаяние. И наистина, голям брой жени споделят с нас, че започват да се чувстват много по-добре, дори само при мисълта за тези стратегии, даже още преди да са ги опитали.

Има още една полза от прилагането на тактиката „откачено държание“. Тя ви позволява да овладеете и канализирате гнева си, като си го „връщате“ по някакъв начин на Великия измамник, но преследвайки ясно определена конкретна цел. Няма нищо лошо и дори е напълно нормално да се позабавлявате тайничко за негова сметка като действате откачено, а по този начин ще се предпазите и от натрупване на разрушителен гняв в душата.

Успехът на Шарън

Не знам доколко наистина има някаква разлика в положението, затова пък знам, че определено се чувствам много по-добре в цялата бъркотия. Главното, според мен, е, че напрежението между нас осезаемо намаля и двамата с Денис можем пак да се наслаждаваме на това да сме заедно. Толкова много неща се случиха. Обадиха се от една кредитна компания и така открих, че преди време Денис си открил нова кредитна карта и че вече я е изчерпал, далеч надхвърляйки допустимия лимит. Не се издадох какво знам, а „накарах червея да се гърчи“, като му казах, че съм открила нещо, което го уличава в измама, но че няма да му кажа какво именно. Няколко дни наред той упорито отричаше всякакви измами, но после започна да си признава и така узнах доста неща, които не съм и предполагала. После, естествено, той ми излезе с познатия номер „може би трябва да се разделим, защото аз съм мръсник, който изобщо не те заслужава“. На това му отвърнах, че съм съгласна с него и че като начало ще отделя всичките си сметки и авоари. Казах му: „Вероятно си прав. Виж само за колко много неща си ме лъгал и мамил. Но те обичам твърде много, за да те напусна, ето защо ще си отворя отделни сметки и така ще е, докато не почувствам, че отново мога да ти имам доверие“. Имам намерение да използвам всяка негова лъжа, която разкрия, като възможност да се съгласявам с неговото „аз съм задник“ и така да взема предпазни мерки и да се защитя срещу евентуалните му бъдещи измами.

Но най-забавното от всичко беше „откаченото действие“. Усещам, че по този начин наистина дадох израз и излях всичко, което се беше натрупало в мен. Когато се улових, че си задавам въпроса дали пък не съм откачила и че съм се превърнала в кълбо от опънати до скъсване нерви от неговите лъжи, започнах да правя и говоря някои наистина откачени неща. Когато например започнехме да се караме, аз избухвах в налудничав кикот и му казвах: „Денис, наистина ме побъркваш“. Вършех наистина напълно откачени неща. Дори най-съзнателно да се опитам да опиша различните начини, по които прилагах тактиката „откачено действие“, пак едва ли бихте получили и най-малка представа доколко наистина ненормално се държах.

При това го правех толкова убедително, че Денис действително започна да се тревожи за душевното ми здраве. Сякаш стъпваше върху нажежени въглени, когато правеше неща, за които преди изобщо не се съобразяваше с мен. Веднъж го чух да казва по телефона на деловия си съдружник: „Много се безпокоя за Шарън. Наистина мисля, че полудява“. Веднага се възползвах от тази възможност и започнах да се държа дори още по-странно и ненормално. Същата вечер, когато Денис отвори хладилника, за да си хапне нещо преди лягане, какъвто си му беше навикът, откри вътре кецовете ми. Попита ме какво правят там и аз най-невинно му обясних, че краката ми много се загряват, докато тичам. Просто не мога да ви опиша какво удоволствие изпитах, като видях израза на лицето му.

Не знам колко дълго ще продължи това, но Денис вече е много по-внимателен и се съобразява значително повече с чувствата ми. Дори ми се струва, че е понамалил малко лъжите си. Колкото до мен, чувствам страхотно облекчение от това, че правя неща, които имат положителен ефект, поне що се отнася до мен самата.

 

 

Предложихме ви три начина, чрез които да разобличите Великия измамник:

1. Защитете себе си и портмонето си. Предпазете се от финансова уязвимост.

2. Накарайте червея да се гърчи. Не разкривайте картите си и не му казвайте какво знаете. Използвайте информацията, с която разполагате, за да го принудите да признае поне част от лъжите си.

3. Дръжте се откачено. Покажете му чрез поведението си как ви кара да се чувствате. Запознайте го с емоционалните последици от неговото поведение, без да се сблъсквате пряко с него.

Как да откриете истинския цвят на Хамелеона

Хамелеонът е твърде любопитен тип мъж. Обикновено намеренията му не са злосторни, но резултатите от заблудите, с които си служи, са също толкова разрушителни, колкото и тези на останалите лъжци и измамници. Хамелеонът е като човекът, който неволно ви прегазва с колата си. Вие си умирате — но той не е имал лоши намерения и се чувства ужасно виновен за станалото. Както усилията на г-н Помагащ за постигане на контрол са завоалирани и коварни, така и изопачаването и/или укриването на фактите при Хамелеона е незабележимо, но опасно.

Хамелеонът прилича на героя на Уди Алън от филма „Зелиг“, който възприема и имитира характерните черти на хората около него, като по този начин се приспособява съвършено към обстановката. Но също като Уди Алън в киното, така и той само изпълнява роля в нещо като филм. А когато филмът свърши, тоест когато Хамелеонът неочаквано реши, че новата му роля не го прави щастлив, започват проблемите. Неговото актьорско майсторство се изразява в това, че той върши абсолютно същите силно нараняващи неща като останалите лъжци и измамници, но ви кара да си мислите, че вината е във вас и да го съжалявате.

Мери и Дарил: Случаят „Кой съм днес?“

Припомнете си Мери и Дарил. В началото на връзката им Дарил бил г-н Съвършеният мъж, но после — когато открил, че не му харесва ролята, която изпълнява в драмата на живота на Мери — се превърнал в г-н Съвършения задник.

Историята на Мери

Толкова съм объркана. Мислех си, че всичко между мен и Дарил е наред и всъщност върви добре, но ето че той изведнъж започна да се оплаква. Той е толкова различен от всички други мъже, които познавам. Толкова е чувствителен. Децата го обожават. Как ме ухажваше само! Звънеше ми по сто пъти на ден и непрекъснато ми изпращаше цветя. Дарил е толкова романтичен мъж. Мислех си, че няма нищо против и че всъщност е доволен аз да вземам решенията и да движа нещата — дребните подробности от всекидневието, нали разбирате, но после изведнъж се оказа, че нищо не мога да правя както трябва. Буквално за нула време емоционално ми се струпаха какви ли не изпитания. Просто не знам какво съм направила, та да стане така. Не съм се променила, но той вече май не е щастлив с мен. Вероятно причината е в самата мен, но просто не мога да я видя. Може би упражнявам прекалено голям контрол. Попаднала съм на прекрасен мъж, а направо провалям всичко. Не знам. Опитвам се да обсъдя с него какво мога да направя, за да стане всичко такова, каквото беше преди, но той само свива рамене и казва, че вероятно вече е твърде късно. Изглежда ужасно нещастен от цялата тази ситуация. Когато е с мен, се оплаква, че му липсва ергенският живот. Когато не е с мен, казва, че му липсвам аз. Пълно отчаяние!

Какво няма ефект

Жените от типа на Мери обикновено се вглеждат в миналото, като се опитват да разберат какво не е наред, та да го оправят. Те са търпеливи и разбиращи и усилено се стараят да открият някакво обяснение за поведението на мъжа. Четат книги от предполагаеми „експерти“, от които научават всички възможни причини за неспособността на мъжете да влизат в стабилни връзки и трудностите, които срещат при интимните взаимоотношения. И в крайна сметка обвиняват себе си и поемат отговорността за коренния обрат, настъпил в Хамелеона.

Докато проблемът всъщност изобщо не е в тях самите, нито пък се крие в нещо по-особено в съответната връзка. Следователно всичките им опити да обсъждат с Хамелеона причините, поради които не е щастлив, и начините на подход към проблемите, са напълно безплодни и ги изпълват с чувство за безсилие и провал. А това е така, защото Хамелеонът е безгръбначна амеба. Няма да ви даде никакъв смислен отговор, защото е раздиран между желанието да ви накара да го харесвате и стремежа да му е добре лично на него. И тъй като не иска да ви нарани, просто избягва прекия отговор. Затова пък съвсем ясно ще ви показва колко ужасно се чувства, така че в един момент да го освободите от емоционалното обвързване.

Това ни отвежда до друга една стратегии, често използвана от жените, когато се опитват да се справят с Хамелеона — глезене и угаждане. Нека разгледаме тази ситуация. Когато влиза в живота ви, той сякаш се е появил направо от страниците на някои любовен роман. Упорито и романтично ви ухажва, докато най-сетне ви спечели, като си служи с всякакви средства, за да ви заинтересова. После се отдръпва от връзката, променя се коренно и преобръща живота ви наопаки и надолу с главата. А вие му осигурявате неограничени количества съчувствие и редовен секс, за да му помогнете да изживее изпълнилия го с остро чувство за вина процес, чрез който ви зарязва. Хмм!

В крайна сметка Хамелеонът ще ви каже, че му е необходимо известно време, за да си изясни нещата и ще ви предложи да се виждате по-рядко, с надеждата, че по този начин ще успее да ви зареже някак си по-незабележимо, така че да не го намразите. Няма да сложи край на връзката ви, защото не му достига кураж да го направи открито. По-скоро ще направи така, че да нямате друг изход, освен вие да обявите края й.

Какво има ефект

Първо, дайте му каквото иска — дори свръх. Когато Хамелеонът се заоплаква, че връзката ви не удовлетворява нуждите му и ви намекне, че е добре да прекарвате по-малко време заедно, не се опитвайте да го разубеждавате. Вместо това кажете: Прекрасна идея. Знам, че в теб се води вътрешна борба и затова ти е необходимо известно време и спокойствие, за да прецениш какво искаш да правиш и как именно нашата връзка не удовлетворява нуждите ти. Аз самата също изпитвам известни колебания. Какво ще кажеш да се виждаме веднъж на две седмици, вместо веднъж седмично, както ти предлагаш?

Това му осигурява повече време, отколкото иска. Идеята е да удължавате всеки предложен от него интервал между срещите ви. По този начин вие реално поемате инициативата, без обаче да го заявявате направо, което го кара да се чувства неудобно и променя правилата на играта, според които обикновено се е разпореждал до този момент с интимните си връзки. По принцип, Хамелеонът разиграва своята съсипваща чувствата карта „това ще нарани много по-дълбоко мен, отколкото теб“, докато жената най-сетне бъде обзета от пълно безсилие, уморена от позицията си на вечно губещ играч. Новият ви подход към ситуацията не се опитва да му отнеме печелившата ръка, а напротив — окуражава го да я прибере. По такъв начин вие поставяте Хамелеона право в сърцевината на конфликта, без обаче да се конфронтирате открито с него. Когато тази тактика бъде приложена ефективно и естествено, тя му показва, че върху него не е упражнен пряк натиск, докато същевременно го притискате завоалирано да реши какво всъщност иска. Това доста затруднява живота на Хамелеона, защото вероятно за пръв път му се налага сам да вземе някакво решение, вместо да принуждава жената да го направи вместо него. В подобна ситуация Хамелеонът често се озовава в напълно непознати води. А за вас може да се окаже много забавно да го наблюдавате как панически се мъчи да изплува.

Друга тактика, която облива в ярка светлина неговата нерешителност е да предизвикате смут и хаос в главата му. Тъй като неговият мозък работи основно в насоката да отгатва с какво би могъл да ви се хареса, за да се нагоди към него, предизвикването на смут и хаос в главата му изисква от вас да играете различна роля всеки път, когато се срещате с него. Налага се предварително да решите в какъв типаж искате да се превъплътите — на някой жив, мъртъв или въображаем герой, а после да изиграете ролята пред Хамелеона. Обличате се по различен начин, държите се и говорите по различен начин, харесвате и не харесвате различни неща. С една дума, демонстрирате му разнообразие и непостоянство, а не стабилност и цялостност на личността, тъй като именно тази стабилност е използвал той, за да оформи собствената си идентичност.

Подобно поведение от ваша страна създава изключително големи затруднения в живота на Хамелеона. По такъв начин вие всъщност разбивате представата му за вас, с което му отнемате възможността да предугажда нуждите и желанията ви. Тази стратегия кара Хамелеона да се облива в студена пот, тъй като той просто вече не знае как да ви отреагира. Чувства се притиснат до стената и принуден да каже какво всъщност иска и очаква от интимната връзка — вероятно за първи път в живота му.

Тази стратегия ще ви помогне да постигнете и още една цел, а именно да промените „тоналността на чувствата“ в дадената ситуация. Хамелеонът се терзае от угризения на съвестта, а решението му да се оттегли от връзката ви е породило в душата му мъчителна люта битка с епични размери. Осъзнаването на това ще ви помогне да видите страданията му от чувството за вина, да приглушите собствените си наранени чувства и да подходите към него с търпение и разбиране. Тактиката на „предизвикване на смут и хаос“, наред с някои други подобни методи (виж глава 17), има за цел да намали породеното от проблема емоционално напрежение и да го постави в по-друга, не толкова жизненоважна перспектива. Когато започнете да играете по-различна роля и подходите към нещата откъм забавната им страна, с това свое поведение вие всъщност казвате: „Цялата работа е доста глупава, затова няма да позволя да се превърне във въпрос на живот и смърт“. Веднъж щом положението стане не толкова сериозно и потискащо, вече има по-големи шансове да бъде открит благоприятен изход от него.

И най-сетне, добре е да си определите някакъв срок, тоест колко дълго ще изчакате нещата да се подобрят и/или да преминат в дългосрочна връзка. Знайте кога да кажете край. Продължителността на този изпитателен срок, който ще си определите, е без значение. Важен е фактът, че сте взели решението и сте определили крайния момент. Знанието за това кога достатъчното става предостатъчно и кога многото става премного ви позволява вие, а не Хамелеонът, да упражнявате контрол над живота си.

Успехът на Мери

Не знам дали ще останем и занапред заедно, но между нас нещата определено вече не са толкова напрегнати и потискащи. Беше ми страшно трудно, тъй като исках да го убедя, че връзката ни може да бъде наистина много добра, а вместо това ми се налагаше да подкрепям намерението му да разреди срещите ни. Дори му предложих да се виждаме още по-рядко, отколкото той искаше, като наблегнах, че така ще има още повече време да осъзнае какво наистина иска и очаква от мен и от интимната ни връзка. Е, това определено не му се понрави, но нищо не каза. Спряхме се на две седмици интервал между срещите ни. Но Дарил никога не издържа целия срок, без поне да ми се обажда по телефона и вече много по-малко се оплаква от това колко трудно му е да реши какво да прави.

Другата тактика, която използвах (невинаги, само на няколко пъти) беше „предизвикването на смут и хаос“ в ума му, като си набелязвах и играех различни роли при срещите ми с него. Първия път се направих на Мерилин Монро — типаж, който ми е напълно чужд. Сложих си тежък грим и облякох много тясна и къса рокля. По време на цялата ни среща се държах така, сякаш се подразбира, че той ще ме ухажва: чаках го да ми отваря вратата на колата и други такива. Не само че бе изключително забавно, но и ми беше много интересно да наблюдавам реакциите на хората спрямо мен. Жените ме мразеха, мъжете ме обожаваха. Незаменима роля за разкриване на мъжкия манталитет. На Дарил изобщо не му беше ясно какво става и отначало бе доста объркан. Най-сетне ме попита какво искам да покажа с държанието си и аз му отговорих, че опитвам различни начини на живот, за да видя кой ще си избера. Постепенно той навлезе в очакваната от него роля и си прекарахме чудесно. При друга наша среща се превъплътих в образа на Катрин Хепбърн и демонстрирах изключително изтънчено поведение и вкусове. Аз принадлежа към типа жени, който може да бъде определен като „поръчана за вкъщи пица и видеокасета под наем“. Но този път запазих маса за двама в един много скъп ресторант с френска кухня и купих билети за опера. През цялата вечер заинтригуваният израз не слезе от лицето на Дарил и той определено не знаеше по какъв начин да отреагира на поведението ми. Каза ми, че това, което най-много харесвал в мен, било моята стабилност и постоянство и ме помоли да се върна към обичайното си държание отпреди. Не му напомних, че тогава той не изглеждаше особено щастлив с мен, а просто отбелязах, че бих искала да имам свобода на избора. Отново започнахме да се виждаме редовно и често и се надявам, че нещата вървят към брак. Но не си затварям очите за поведението му и продължавам да преценявам какво искам от нашата връзка. Вече знам какво трябва и мога да направя, за да се почувствам по-добре, ако той отново започне да мрачнее и да се отдръпва. Определила съм си срок на изчакване и ако дотогава нещата не се оправят окончателно, ще сложа край на връзката ни.

 

 

Дадохме ви три предложения, чрез които да направите по-поносим живота си с Хамелеона:

1. Дайте му каквото иска — дори свръх. „Охотно“ подкрепете желанието му да се поотдръпне от връзката ви; дайте му дори повече време и свобода, отколкото е искал; окуражете го в борбата му да открие и определи какво точно иска. Това никак няма да се хареса на Хамелеона.

2. Предизвикайте смут и хаос в главата му. Възприемете някаква различна от вашата идентичност и разчупете представата, която той си е създал за вас, като по този начин затрудните опитите му да се нагоди към вас и го принудите да си изясни и да ви каже какво точно иска и очаква от връзката ви.

3. Знайте кога да кажете край. Ако си имате наум точно фиксиран срок, в който да изчакате Хамелеона да вземе решение, това ще ви позволи да се чувствате господари на положението.

Как да направите Дон Жуан импотентен

От всички типове мъже, обсъждани в тази книга, Дон Жуан е най-обичаният и след раздяла липсва най-много на жените. Любопитното в случая с Дон Жуан е това, че мъжете също го харесват — освен когато, разбира се, не е по петите на собствените им партньорки. Те му завиждат за успеха сред представителките на нежния пол и се възхищават, дори издигат на пиедестал, способностите му да ги примамва в спалнята си. За Дон Жуан жените са единствено предмети за наслада, играчки, които той цени само заради красотата или функционалността им. Нищо друго. Зад неговия изключително богат на ласкателства арсенал от средства за общуване с нежния пол се крие дълбоко неуважение към жените и притаен страх от собствената му непълноценност. Мъжете от типа на Дон Жуан често са женени.

Даниела и Пийт: Случаят „Първична същност“

Припомнете си Даниела и Пийт. Той е въплъщение на мечтите на всяка жена. И в много отношения превърнал в реалност и мечтите на Даниела. С него било много забавно и той сякаш вдъхвал живот на всичко, което правел. Когато била с Пийт, Даниела се чувствала наистина много специална, сякаш била най-желаната жена на света. Пийт е като Майкъл Смит от романа на Робърт А. Хейнлейн „Странник в чужда страна“. Даниела е като героинята Ени, която в следния пасаж описва една целувка с Майкъл, мъж от типа на Дон Жуан:

Била съм целувана от мъже, които са се справяли наистина чудесно с тази задача. Но те никога не влагаха в целуването цялото си същество. Просто бяха неспособни на това. Независимо от всичките им старания, известна част от съзнанието им винаги отсъстваше от целувката и бе съсредоточена в нещо друго — да не изпуснат последния автобус; дали ще успеят да прелъстят жената, с която се целуват; техниките за целуване; може би тревоги, свързани със службата им, или с пари, или с това дали съпругът, бащата, съседите на жената няма да ги изловят как се целуват… Когато Майк се целува, той влага в това цялото си съзнание и цялото си същество. В този момент жената съсредоточава в себе си цялата вселена… и вечността, защото той няма никакви други планове и не се кани да върви някъде другаде. Той просто ви целува. — Ени потръпна. — Невероятно изживяване.

Обикновено мъжете от този тип не се представят във фалшива светлина по отношение на чувствените наслади и вълнения. Те просто ви дават това, което търсите. И все пак, чувството ви, че сте специална, си има своята цена, която ще ви се наложи да заплатите.

Историята на Даниела

Просто нямам повече сили. Чувствам се толкова потисната, предадена. Току-що се изнесох от дома на приятеля ми, защото узнах, че ми изневерява с други жени. Той казва, че няма да престане да се вижда с тях и не разбира защо съм толкова наскърбена. Понякога и аз самата не го разбирам. Пийт казва, че това е само секс, че тези жени нямат никакво значение за него и че ме обича, и че трябвало да го приемам такъв, какъвто е. Но истината е, че на мен подобно нещо не ми е достатъчно. Знам, че просто трябва да скъсам с него, но връзката ни би могла да бъде толкова хубава, че… Пийт се отнася с мен като с кралица, а когато сме заедно, чувствам, че живея истински. Той е вълнуващ, пък и никога с никой не съм имала толкова добър сексуален живот. Преди да срещна Пийт, за мен сексът бе нещо най-обикновено. Приятно и забавно, наистина, но не и нещо, което да очаквам трепетно и с нетърпение или за което да мечтая с отворени очи. Но сексуалният апетит на Пийт е толкова голям, а понякога буквално се разтрепервам само като си помисля за секса с него. Мечтая си за Пийт и знам, че ще прозвучи глупаво, но се чувствам като сексуална богиня. Ха! С Пийт правя неща, които никога не бих правила с когото и да било друг. И не само в леглото. Той е толкова изобретателен и ме е водил по места, където никога не бих отишла, ако не беше той. Но сексът и вълнуващите преживявания не са най-важното в една дълговременна интимна връзка. Много добре го знам, но… просто не мога да се насиля и да се разделя с него. А съзнавам, че трябва да го направя.

Какво няма ефект

Когато решат да останат при мъж от типа на Дон Жуан, жените обикновено прибягват до две стратегии. Едната е да се конфронтират открито с него и да го накарат да обещае, че ще се опита да се поправи, като под това подразбират, че той ще престане да се вижда с други жени. Той, естествено, няма да спре да изневерява, защото в неговия случай „ще опитам“ означава „не мога“. Резултатът от опита е напълно предвидим — провал. „Казах ти, че ще опитам, но сама знаеш какъв огромен сексуален апетит имам.“ Тази стратегия води до порочния кръг на нещо като въртяща се врата — той обещава да се опита, вие се преизпълвате с надежда, след което отново попадате в бездната на още по-силно разочарование, всеки следващ път, когато откриете, че въртящата се врата на неговата природа го е хвърлила в обятията на поредната му жертва, а те не са малко. Тази емоционална въртележка може да продължи много дълго — дори години наред.

Второто нещо, което предприемат жените, решили да не прекъсват връзката си с някой Дон Жуан, е да се опитат да разберат защо той ги мами и им изневерява. Говорят с него за миналото му, четат книги от типа на „помогни си сам“ относно проблемите на изневеряващите мъже и в крайна сметка решават, че той просто не може да се пребори с природата си или че е болестно пристрастен към секса. Подобна гледна точка може и да е правилна, но тя в никакъв случай нито обяснява, нито оправдава държанието му. Защото той би решил и наистина би се променил, ако поведението му го караше да се чувства неудобно и го потискаше. Но подобни случаи са изключително редки. А вашите собствени чувства на разочарование и нещастие обикновено са крайно недостатъчни, за да подтикнат Дон Жуан към промяна.

Какво има ефект

Въпреки че в повечето случаи предвидимият изход от подобна ситуация е мрачен, това съвсем не означава, че няма абсолютно никаква надежда. Някои мъже от типа на Дон Жуан в крайна сметка се укротяват и улягат. И все пак, ако живеете с очакването, че това ще стане и във вашия случай, ако основавате целия си живот и цялото си щастие на подобни надежди, знайте, че подобна стратегия е повече от сигурно губеща. Разковничето е в това, както се казва, да държите юздата отпусната, но не и да я пускате, като същевременно внимателно преценявате дали промяната е изобщо възможна.

Първо, нека ви дадем един крайно прагматичен съвет, когато става дума за Дон Жуан. Вземете предпазни мерки срещу HIV! Не предизвиквайте съдбата с необезопасен секс. Напълно очевидно е, че разюзданият сексуален живот на Дон Жуан го излага на много по-висок риск по отношение на HIV и СПИН. А, естествено, той ще ви лъже по въпроса за презервативите. Не забравяйте, че той е ненадминат майстор да ви казва по възможно най-искрения и убедителен начин именно това, което ви се иска да чуете. Мъжете от този тип заслужават награди „Оскар“ за актьорските си изпълнения през всеки божи ден от своя живот. И дори за миг не си въобразявайте, че ще познаете кога ви лъже. Просто приемете, че ви лъже. Пък и той често сам си вярва на лъжите. Знаем, че никой не обича да мисли за СПИН и смърт, но вие винаги трябва да мислите за тези неща, щом сте в сексуална връзка с Дон Жуан. Няма да ви разказваме за безбройните трагедии, с които сме се сблъсквали в практиката си при подобни ситуации, просто ви молим да ни повярвате и винаги да използвате презервативи.

За да се справите с мъж от типа на Дон Жуан, ви препоръчваме един тристепенен подход. Първо, дайте му каквото иска — и дори свръх. Приемете временно неговия стил на живот. Не е необходимо да го харесвате или одобрявате. Същността на посланието ви към мъжа е, че не ви е приятно той да има и други жени, но знаете, че не сте в състояние да го промените. Затова и приемате неговия начин на живот, защото смятате, че положителните страни преобладават над отрицателните. Навярно си спомняте от раздела за Хамелеона, че тази стратегия предполага да дадете на мъжа дори повече свобода, отколкото е искал. В действителност това означава, че трябва да се погрижите да сте по-трудно и по-рядко достъпни за него, но без да го заявявате и показвате открито.

В случая с Дон Жуан, повечето свобода очевидно му дава и повече възможности да се вижда с други жени. Следователно тази стратегия не е за всеки. Ако за вас е прекалено трудно да приемете, макар и временно, неговия начин на живот, и ако това ви кара да се чувствате силно депресирани или по какъвто и да било начин уронва самочувствието ви — не го правете. Прилагането на тази стратегия има смисъл само в случаите, когато жената е решила твърдо да се опита да заздрави връзката си или поне иска да остави нещата да се разгърнат, за да прецени по-ясно дали изобщо има някакъв шанс да настъпи промяна. Възможно е това да събуди в Дон Жуан желание да изследва тази непозната територия, тъй като жените обикновено бързат да се измъкнат от връзката си с него веднага, щом открият изневерите му. Друг вариант, който може да ви се стори по-приемлив, е да не скъсвате окончателно с вашия Дон Жуан, да поддържате известни контакти, но само като приятели. Не излизайте на любовни срещи с него, не допускайте сексуална близост. Дайте му да разбере, че нямате нищо против той да си живее живота така, както го разбира, но без вас. Тогава той ще е принуден да поразмисли и да реши какво действително иска и очаква от вашата връзка — въз основа на истинските му чувства към вас, а не само на миналия му опит с жени, които са го зарязвали и прекъсвали всякакви контакти с него веднага, след като са разбрали, че им изневерява.

Но за да се насладите на стратегията на изчакването и преценяването, е наложително да знаете кога да кажете край. Определете си точен срок, след който да прекъснете връзката — период от време, през което приемате ситуацията такава, каквато е, наблюдавате и преценявате реалните възможности за промяна. Колко дълъг ще е този изпитателен период е без значение. Необходимо е да се вгледате внимателно в самите себе си, за да разберете как ще е най-добре и най-подходящо за вас. Срокът може да е три месеца, година, колкото решите. Усещането ви за лично удобство е най-добрата мярка за това какъв период ще си определите, за да проследите развоя на нещата. И помнете, че през цялото това време на наблюдение вие сте учен, изследовател на поведението на задниците. Задачата ви е да провеждате експерименти със стратегиите, които ви предлагаме, да преценявате и съпоставяте резултатите и в крайна сметка да си направите извода дали има надежда за постигане на промяна. В края на периода, който сте си определили, правите равносметката и реагирате съобразно нея. Определянето на срок ви позволява, от една страна, да оправдаете пред самите себе си оставането при Дон Жуан, а от друга — дава на взаимоотношенията ви онзи шанс за живот, който вие чувствате, че заслужават. И освен това, настъпването на края на определения срок ще ви принуди да престанете да се примирявате с положението и ако сте стигнали до извода, че нещата няма да се променят — да напуснете връзката. Следователно при всички положения по този начин вие, а не той, упражнявате контрол над съдбата си.

И най-сетне, третата степен на този подход е стратегията на „животът е прекрасен“. Същността й се състои в това, че разглеждате проблема, обстоятелствата, конкретното положение, което искате да бъде променено, като нещо благоприятно и полезно за вас. Звучи доста налудничаво, нали? Дори така да е, тази тактика може да бъде много ефективна. При нея трябва да осъзнаете какви са лично за вас предимствата от създалото се положение и да ги изредите гласно пред партньора си. Но ако не можете да се сетите дори за едно-едничко достатъчно убедително предимство, което да ви задържа във връзката, то в такъв случай тази стратегия не е за вас.

Съветът да възприемате отрицателните ситуации като положителни вероятно ви звучи странно, но всъщност не е чак толкова трудно осъществим, колкото може да ви се стори на пръв поглед. Защото в повечето случаи нито проблемът е чак толкова ужасяващ, нито пък всичко изведнъж ще стане повече от прекрасно, след като той бъде отстранен. Нека вземем за пример издигането ви на по-висок пост в службата. Това може да означава по-висока заплата, по-голям престиж и постигане на още една цел в професионалната ви кариера. Но е възможно също така и да означава по-дълъг работен ден, повече отговорности и задължения, по-малко свободно време за семейството и приятелите. Проблемите и събитията в интимната връзка също могат да бъдат възприемани и описвани както от гледна точка на предимствата, така и от тази на неблагоприятните ефекти. Дори крайно отрицателните обстоятелства могат да бъдат погледнати под такъв ъгъл, че да откриете в тях и някои положителни неща. Животът със задниците никога не е чак толкова лош; в него винаги могат да бъдат открити и известни добри страни.

„Животът е прекрасен“ може да породи редица положителни резултати. Прилагането на тази стратегия ви позволява да видите предимствата в дадената ситуация, а следователно и възможност да възприемете нещата по-различно, което пък може да ви разкрие нови пътища за решаване на проблема. Но дори само по себе си, приемането на дадено положение такова, каквото е, може да ви е от полза. Ако става дума, да речем, за упражняване на контрол и установяване на власт, „Животът е прекрасен“ може да пресече всякакви такива опити, защото при тази стратегия вие не настоявате за промяна. Тъкмо напротив, приемате и дори харесвате нещата такива, каквито са.

След като бъде свалено напрежението от оказването на натиск от ваша страна, партньорът ви вече е свободен да се променя по свой собствен избор и убеждение. И ако той реши да се промени, то тази промяна вероятно ще бъде много по-продължителна и дори постоянна, за разлика от евентуалните моментни промени, с които би отреагирал при принуда от ваша страна. Щом Дон Жуан осъзнае, че вие откривате и предимства в живота си с него такъв, какъвто е, има голяма вероятност той пък да започне да вижда и осъзнава недостатъците на този живот за самия него, в резултат на което наистина да осмисли и реши какво иска. Щом пък вие започнете да виждате предимствата, това ще ви помогне да се чувствате поне мъничко по-добре, ако той не се промени.

Но нека се върнем към Даниела и нейния Дон Жуан. Задачата на Даниела била да открие какви предимства има оставането й при Пийт, въпреки че той продължава да й изневерява. Невъзможно, нали? Не съвсем. Помнете, че ако искате да имате изобщо някакъв шанс за оправяне на нещата, трябва да забавите малко темпото и да дадете на Дон Жуан възможност да преосмисли живота си.

Успехът на Даниела

Беше адски трудно. Но сега вече съм наистина доволна, че дадох шанс за живот на интимната връзка с Пийт. Когато реших да се изнеса от жилището му, се чувствах ужасно нещастна, защото усещах, че това е краят, тъй като той беше неспособен да се промени и да престане да ми изневерява. Затова изпитах огромно облекчение, когато разбрах, че има подходящ подход към тази ситуация, така че да остана още известно време при него и да видя как ще се развият нещата — наистина все още не бях готова да се откажа от Пийт. Но тъй като вече можех аз да си определя срока и условията за оставането ми, това ми позволи да почувствам, че владея до известна степен положението. И така, дадох му каквото искаше и приех, че не мога да го спра да ми изневерява, като му го казах направо. Пийт беше страшно щастлив, че няма да го изоставя и че ще бъдем заедно и занапред. Същевременно започнах да употребявам редовно презервативи, направих си тест за HIV, който — слава богу! — беше отрицателен. Пийт не беше особено доволен от предпазните мерки, за които настоявах категорично, оплакваше се, че това отнемало спонтанността на секса, но аз държах на своето. След доста дълго мислене, реших, че мога да си дам шестмесечен изпитателен срок. Този период ми се струваше достатъчен, за да преценя дали връзката ни има шанс и дали Пийт може да се промени. Почувствах облекчение дори само от това да знам, че каквото и да стане, то няма да продължи повече от шест месеца. Знаех, че имам сили да понеса всичко за такъв период от време. Взетото решение за крайния срок ми позволи да се отпусна и да се наслаждавам на хубавите моменти, когато бяхме заедно.

При всяка удобна възможност казвах на Пийт какви предимства и добри страни откривам за себе си във връзката ни. Първо му изредих напълно очевидните — че с него ми е много забавно и че наистина харесвам щуравите и интересни неща, които вършим заедно. Казах му освен това и колко ми харесва начинът, по който се държи с мен и как ме кара да се чувствам истинска жена. Това много му хареса. Е, казах му и някои други неща, които не му харесаха чак толкова много, но пък бяха истина, поне до известна степен. Казах му, че много ми харесва умението му да събужда за живот моята първична женска същност, която дотогава винаги бях потискала. Казах му, че благодарение на него съм се научила наистина да давам израз на женската си природа и с други мъже. Казах му, че нашата връзка е освободила жената в мен, за което съм му страшно благодарна.

Макар че той не ми го каза направо, но ми се струва, че Пийт се разтревожи от това, че мисля за други мъже и за живота си след раздялата ни. Казах му още, че откривам много положителни страни в това, че не сме здраво обвързани — никаква ревност, никакъв натиск, никакви глупави планове за бъдещето. Наистина мислех повечето от нещата, които споделих с него, а това, че ги изказах на глас, ме ободри значително. Особено удоволствие ми достави загриженият вид на Пийт. Отговори ми, че никоя жена никога не му е говорила така. Започна да ме подпитва от време на време за другите мъже. На няколко пъти заговори за общото ни бъдеще. Но така и не предложи пълно обвързване, а срокът, който си бях определила, изтече. Все още ми беше тежко, но вече можех по-обективно да преценя възможният бъдещ развой на отношенията ни с Пийт. Чувствах, че от мен зависи бъдещето на връзката ни, и тъй като виждах, че той едва ли ще се промени чувствително, след изтичането на изпитателния срок го напуснах. Пийт беше истински шокиран и известно време продължи да ми се обажда. Скоро след раздялата ни започнах да излизам с един друг мъж. Все още ми се случва да си мечтая за Пийт, но човекът, с когото съм сега, ми харесва много повече. Прекрасно е, че вече не ми се налага да се тревожа къде е бил… — е, знаете за какво говоря — преди да дойде при мен.

 

 

Предложихме ви четири тактики, за да се справите с Дон Жуан:

1. Вземете предпазни мерки срещу HIV. Не позволявайте на неговите изключителни способности за чувствени изяви да ви внушат да пренебрегнете проблема СПИН.

2. Дайте му това, което иска — дори свръх… Приемете неговия стил на живот, но си определете изпитателен период, през който да го наблюдавате.

3. Знайте кога да кажете край. Определете си срок, след чието изтичане да приключите връзката.

4. Животът е прекрасен. Мислете си за всички положителни неща в интимната ви връзка. Споделете гласно с Дон Жуан предимствата, които откривате в нея лично за себе си.