Мигел Руис, Хосе Руис, Джанет Милс
Петото споразумение (10) (Толтекска книга на мъдростта. Практическо ръководство за себепознание)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Fifth Agreement (A Practical Guide to Self-Mastery), (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 13 гласа)

Информация

Корекция
Sto-Yan (2012)

Издание

Мигел Руис, Хосе Руис, Джанет Милс. Петото споразумение. Толтекска книга на мъдростта. Практическо ръководство за себепознание.

ИК „Кибеа“, София, 2010

ISBN: 978-954-474-545-5

История

  1. — Добавяне

7. Практиката прави майстора
Четвъртото споразумение: „Винаги прави най-доброто, на което си способен“

Когато сте готови да промените живота си, когато сте готови да промените споразуменията си, тогава най-важно за вас е себепознанието. Не можете да промените споразуменията, ако не осъзнавате какво харесвате и какво не харесвате. Как бихте могли да промените нещо, ако не знаете какво искате да бъде различното от него? Но да познавате себе си не е достатъчно. Практиката води до действителна трансформация; без да приложите познанието си на практика, едва ли животът ви ще се промени.

Всяка промяна е резултат от действие. Практиката прави майстора.

Всичко, което някога сте научили, е било с упражнение и повторение. Учили сте се да говорите, учили сте се да вървите, учили сте се да пишете чрез повторение. Владеете езика, който говорите, защото сте го упражнявали. По същия начин вие сте усвоили и всички убеждения, които управляват живота ви: с практика. Начинът, по който живеете сега, е резултат от дългогодишна практика.

Упражнявали сте се всеки ден, откакто сте родени, за да се превърнете в това, което днес вярвате, че сте. Повтаряли сте мислите и действията си, докато не са станали автоматични. Но задействате ли нещо ново, промените ли това, което вярвате, че сте, тогава целият ви живот ще се промени. Ако се упражнявате да бъдете безгрешни в словото си, ако не приемате нищо лично, ако не правите предположения, ще прекъснете хиляди споразумения, които ви държат в капана на Ада. Много скоро вашите убеждения ще се превърнат в избор на истинското ви Аз, а не на образа, който вярвате, че сте.

Първото споразумение — Бъди безгрешен в словото си — е всичко, от което имате нужда, за да си създадете красив живот. То ще ви покаже пътя към вашия личен Рай, но за да го осъществите напълно, може би ще ви трябва подкрепата на други споразумения. Когато не приемате нищо лично и когато не правите предположения, много по-лесно ще бъдете безупречни в словото си. От своя страна, липсата на предположения ви помага да не приемате нищо лично и обратно. Ето защо, ако не приемате нещата лично и не правите предположения, ще изпълнявате и Първото споразумение с по-голяма лекота.

Първите три споразумения може би изглеждат трудни за изпълнение. Може да ви изглеждат дори невъзможни. Повярвайте ми, не е невъзможно, но ще се съглася, че е трудно, защото сме свикнали да правим точно обратното. През целия си живот сме се упражнявали да вярваме на гласа в главите си. Но има и Четвърто споразумение, което е лесно. Това е споразумението, което разкрива необятни възможности: Винаги прави най-доброто, на което си способен. Можете да го направите. Нито повече, нито по-малко от най-доброто. Просто давайте максимума, на който сте способни. Правете. Действайте. Как бихте могли да дадете най-доброто от себе си, ако не правите нищо?

ЧЕТВЪРТОТО СПОРАЗУМЕНИЕ:

Винаги прави най-доброто, на което си способен

Винаги прави най-доброто, на което си способен, е споразумение, което е по силите на всеки. Най-доброто всъщност е единственото, което правите. Не е възможно да влагате понякога 80%, а понякога 20% от своя потенциал. Вие давате винаги 100% от себе си — такова е вашето намерение — просто максимумът ви е различен във всеки конкретен момент. Никога не сте еднакви; вие сте живи и се променяте, и вашето „най-добро“ се променя заедно с вас.

Най-доброто ви представяне зависи от вашето физическо състояние — зависи от това дали сте изморени или сте свежи. Зависи и от емоционалното ви състояние. Потенциалът ви се променя с времето и ако си създадете навик да практикувате Четирите споразумения, най-доброто ви ще става все по-добро.

Четвъртото споразумение позволява на първите три да се превърнат в безусловни и ефективни рефлекси. Повторението и упражнението несъмнено ще ви направят умели, но не очаквайте, че ще можете бързо да усъвършенствате тези споразумения. Не очаквайте, че ще бъдете винаги безгрешен в словото си, че няма да приемате никога нищо лично или че няма да направите нито едно предположение. Старите навици са прекалено силни и здраво вкоренени в ума ви. Просто давайте най-доброто от себе си.

Провалите ли се в някое от споразуменията, започнете го отново. Започнете го отново утре, а после и вдругиден. Продължавайте да се упражнявате ден след ден и ще ви става все по-лесно. Когато правите най-доброто, на което сте способни, склонността ви да злоупотребявате със словото, да приемате нещата лично и да правите предположения с времето ще отслабва. Ако не спирате да работите за промяна на навиците си, тази промяна ще се случи.

В края на краищата ще настъпи момент, в който всичките четири споразумения ще се превърнат в навик. Без дори да опитвате. Ще ги изпълнявате автоматично. Без усилия. Един ден ще откриете, че управлявате живота си чрез тях. Можете ли да си го представите? Вместо да се борите с конфликти и терзания, дните ви ще протичат с лекота!

Вие сте творци и така или иначе ще създавате — ако не можете да избегнете своя сън, защо поне да не го направите красив? Имате ум, възприемате светлината, сънувате. Ако решите да не творите, ще се отегчите, а Големият съдник няма да издържи на отегчението. Ще започне да ви съди с помощта на онова, в което вярвате: „О, ти си мързелив. Трябва да направиш нещо с живота си.“ Защо тогава да не сънувате майсторски и да не се наслаждавате истински на своя сън? Щом можете да вярвате в собствената си ограниченост, защо да не можете да повярвате в красотата и силата на живота, които протичат през вас?

Животът ни дава всичко и всичко в него може да бъде приятно. Защо да не повярвате в неговата щедрост? Защо да не се научите да бъдете великодушен и мил към себе си? Ако това може да ви направи щастливи и добри към останалите, защо не? След като постоянно се трансформирате — тъй като сънят ви се променя непрекъснато, независимо от вашето желание — защо тогава да не овладеете тази трансформация и да създадете личния си Рай?

Сънят на вашия живот е изграден от хиляди малки сънища, които са динамични. Сънищата се раждат, развиват се и после умират, което означава, че се видоизменят непрекъснато. Това обаче обикновено се случва, без да го осъзнавате. Осъзнаете ли, че сънувате, ще преоткриете властта си да променяте своя сън както и когато пожелаете. Разберете ли, че притежавате силата да създавате свой личен Рай, ще поискате да промените настоящия си сън и Четирите споразумения са идеалното средство за предизвикване на тази промяна. Те ще предизвикат Тиранина, Съдника и Жертвата в съзнанието ви; ще предизвикат всички онези споразумения, които правят живота ви труден.

Ако се изправите срещу убежденията си и се запитате дали това, в което вярвате, е истина, може би ще откриете нещо доста интересно: през целия си живот сте се опитвали да бъдете достатъчно добри за някой друг и сте оставяли себе си на последно място. Пожертвали сте личната си свобода, за да живеете съобразно чуждите гледни точки. Опитвали сте се да бъдете достатъчно добри за майка си, за баща си, за учителите, за партньорите или децата си, за религията и обществото си. След като правите това в продължение на толкова много години, накрая се опитвате да бъдете достатъчно добър и за себе си, но виждате, че това просто вече не ви се удава.

Защо сега да не поставите себе си на първо място за първи път в живота си? Можете отново да се научите как да обичате и да приемате безусловно същността си. Започнете с безрезервната любов към истинското си Аз. После упражнявайте обичта към себе си още и още. Когато се обичате без ограничения, преставате да бъдете лесна плячка на външните хищници, които искат да контролират живота ви. Вече не жертвате себе си заради някого. Само ако приложите любовта към себе си на практика, ще успеете и да я овладеете.

Винаги прави най-доброто, на което си способен — това е споразумението, което ви прави виртуозен творец. Първите три споразумения са във виртуалната реалност, а четвъртото споразумение — във физическата. То е свързано с действието и повторението отново и отново, докато не станете майстор на сънищата. Когато непрекъснато извличате максимума от себе си, усъвършенствате изкуството на метаморфозата. Майсторското владеене на трансформацията е второто ниво на твореца и това се вижда ясно в Четвъртото споразумение. Ако винаги правите най-доброто, на което сте способни, вие действате, трансформирате се и променяте съня на живота си.

Целта на това второ ниво е да се изправите лице в лице с онова, в което вярвате, и да го промените. Постигате го чрез промяна на споразуменията и препрограмираме на съзнанието. Резултатът, който постигате, е свободата да живеете собствения си живот, вместо живота на своите убеждения. Когато Кодексът вече не съществува в ума ви, Тиранинът, Съдникът и Жертвата ще си отидат заедно с него.

Трансформацията ви вече се е задействала — тя винаги започва от вас. Имате ли куража да сте напълно честни със себе си и да прозрете истината за начина, по който пишете личната си история? Имате ли куража да се изправите срещу предразсъдъците и лъжите си? Имате ли куража да преразгледате всичко, което вярвате за себе си или ще докоснете прекалено много рани? Сигурно ще си кажете: „Не знам“, но все пак ще приемете предизвикателството. Сънят ви ще се промени — това вече се случва точно в този момент — и ще се отучите от всичките си лъжи.

Четирите споразумения са всъщност едно обобщение на Изкуството на трансформацията, което представлява процес на отучване от това, което вече сме научили. Вие се учите чрез споразумения и се отучвате чрез тяхното прекъсване. Всеки път, когато елиминирате дадено споразумение, силата на вярата, която сте вложили в него, се връща при вас, защото вече няма нужда да пилеете енергия, за да поддържате това убеждение живо.

Започвате с прекратяването на споразумения, които са малки и изискват по-малко сила. В процеса на отучване разрушавате структурата на собственото си знание и с това освобождавате вярата си. Когато отново разполагате с нея, личната ви сила многократно се увеличава и волята ви става по-устойчива. Това ви дава властта да промените и друго споразумение, а после и следващото, и по-следващото. Личната ви мощ продължава да расте и откривате, че почти всичко е възможно. Скоро започвате да сключвате нови споразумения, които ви водят към щастие, радост и любов. Вдъхвате им живот и те взаимодействат с външния свят, в резултат на което целият ви сън се променя.

Когато се отучвате — а в момента правите точно това — вие се изправяте срещу всичко, в което сте вярвали. Как? Разполагате само с едно средство и това е съмнението. То е символ, разбира се, но значението му притежава огромно влияние. Чрез съмнение вие предизвиквате всяко послание, което получавате или което предавате. Предизвиквате всяко едно убеждение в своя Кодекс. После предизвиквате всички убеждения, които управляват обществото ви, докато не разрушите магията на лъжите и предразсъдъците, контролиращи вашия свят. Както сами ще се уверите в следващата Част II, Петото споразумение ви дарява със силата на съмнението.