Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Сборник
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Светослав Славчев, Йордан Костов. Инспектор Стрезов решава

Българска, първо издание

Редактор: Дочка Русева

Художествен редактор: Димитър Чаушов

Художник: Стоян Шиндаров

Технически редактор: Катя Бижева

Коректор: Мария Бозева

Дадена за набор на 10.II.1981 година

Подписана за печат на 25.IV.1981 година

Излязла от печат на 30.V.1981 година

Формат: 1/32 84/108

Издателство на ЦК на ДКМС „Народна младеж“ — София, 1981 г.

Държавен полиграфически комбинат „Д. Благоев“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Човекът

47. „Подслушан“ разговор

Когато Камен и Красимир разговарят, магнетофонът е свирел толкова силно, че единствен, който е можел да „чуе“ думите на Красимир, е Жоро — той разбира казаното само по мърдането на устните.

48. Кражба без размах

Младежът твърди, че между шест и осем часа — времето на кражбата — бил на кино. Но без слухов апарат. В такъв случай той просто не е можел да схване филма с всичките му подробности, защото все още не се е научил да разбира речта само по мърдането на устните.

Между шест и осем часа той е бил на друго място, а филмът е гледал в някой от предните дни.

49. Мнимият лъжец

От разговора с часовникаря инспектор Стрезов стига до заключение, че той е далтонист. Следователно червеният автомобил е видял като сив.

50. Несполучливият опит

През нощта е валял дъжд. Стрезов открива на пода в склада, точно под малкото таванско прозорче, мокро петно. Следователно крадецът се е вмъкнал през прозорчето. Това може да бъде само Маляка, който има подходящ ръст. Другите двама заподозрени се изключват.

51. На строежа

Инспектор Стрезов се съмнява в нощния пазач, защото през заскрежения прозорец той не би могъл да види отворената врата на касата.

52. Главният свидетел

Рибарят явно лъже, защото не е възможно човек като плува перпендикулярно на течението на реката, при това с една ръка, да излезе на срещуположния бряг точно срещу мястото, откъдето е влязъл във водата.

53. Непрочетено стихотворение

По време на кражбата Жоро Пангаров не е бил във вилата на своя приятел. Нещо повече — той едва ли е ходил там, защото тенът му не е от слънцето в планината, а от нагревките с кварцова лампа, които сам си е правил в къщи. Лятно време той съвсем няма нужда от нея, при това тя не прашна — значи е използвана!

54. Объркан случай

Шофьорът Петко Гарванов е видял, че Чиликова не е имала време да попълни графата „ценно“. Той е предал на служителката в Самоков само нещата, включени в описа, и тя се е разписала за тях.

55. Операция „риск“

Думата, написана на бележката за багажа, е „риск“, но не е на кирилица, а на латиница. На английски тя означава хокейна шайба. Това накарва инспектор Стрезов да търси диамантите в хокейните шайби, намерени в куфара на Хелмут Ларсен.

56. Срещата се състоя

При наличието на телефон в стаята не е имало никаква нужда пътникът да слиза долу за двете си поръчки — събуждането и таксито. Още повече, че на етажа е видял камериерка, на която също е можел да даде поръчката си. Очевидно той е говорел високо, за да може човекът, с когото е трябвало да се срещне, да чуе номера на стаята му и през тези десетина минути да се качи и влезе незабелязано в нея. Навярно е останал през нощта при него и сутринта, когато Варадин е слязъл долу с пътника, се е измъкнал тихо и се е прибрал в своята стая, която най-вероятно е била също на първия етаж.

57. Уликата

Откъде Гицата знае, че убитият е ударен с дрянова тояга по главата? Възможните отговори са два: Гицата е извършил престъплението, или е свидетел на убийството.

58. Инсценирана кражба

Кандиларов пристига пред хотел „Балкан“, без инспектор Стрезов да му е съобщил на кой точно паркинг се намира автомобилът. Явно, колата е оставена там от Кандиларов или от някой друг, но с негово знание.

59. По лъжлива следа

През цялото време Стрезов не споменава и дума за кражбата пред Палавранов. Откъде тогава Палавранов знае за нея, след като твърди, че през цялото време е спал непробудно!

60. „Автокражба“

Инспектор Стрезов забелязва, че петното на стената е ориентирано широко, а Кукудов твърди, че автопортретът на художника е в цял ръст — значи се касае за висока картина!

61. Истината

Престъпникът се е скрил в апартамента срещу асансьора на шестия етаж. Човекът с куфара се е заблудил, защото номерът на етажа е написан с римски цифри от външната страна върху стъклото на входната врата на асансьора.

62. Нощният пазач

Стрезов подозира Найден и домакина Николов, защото от прозорчето на бараката не е възможно да се види починалия бай Владо. Откъде тогава Найден знае, че бай Владо е починал?

63. Удар в слепоочието

Управителят на клона не казва истината, защото така, както е разположено неговото бюро, той не би могъл да нанесе удар в лявото слепоочие на „нападателя“.

64. Римската монета

Семерджиев не е късоглед, той има очила от обикновено стъкло. Стъклата за късогледи умаляват предметите, тоест образът на Стрезов би трябвало да бъде начупен и лицето му — умалено.

65. Свидетелят

Ако червената лада наистина е блъснала железничаря и той е отлетял от бордюра чак до стената, то фуражката му би паднала от главата.

66. Грабежът

Има един известен принцип, за който инспектор Стрезов се е досетил: начинът, по който се подреждат номерата на улиците в България. Ако застанете с лице по посока на нарастването им, то отдясно ще се падат четните, а отляво нечетните.

Тъй като Петров е вървял от страна на нечетните номера (и то съвсем близко до оградата, по посока на нарастването на номерата), дървената ограда му се е падала отляво. Следователно ударът не е могъл да бъде нанесен отляво, тъй като оградата е пречела, а още по-малко — при падането да си скъса десния ръкав. Явно Петров лъже.

67. Изстрелът

Пистолетът е под дясната ръка, а раната е в лявото слепоочие — положение, което е нелогично за самоубийство. Така е почти невъзможно да се постави пистолет за изстрел от близко разстояние.

68. Тайнственият посетител

Инспектор Стрезов открива, че писалката е със затворена капачка. От писмото личи, че това не е било възможно да направи Коджахристов. Следователно някой е бил в стаята, понеже прозорците са затворени отвътре, явно е влязъл през вратата.

69. Доказателството

Лежащият на пода нощен пазач не може да види през затворената врата на будката какво точно са задигнали крадците.

70. Картините са четири

Документът е подправен, защото през 1945 година правописът е бил различен от сегашния.