Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Сборник
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2012 г.)

Издание:

Светослав Славчев, Йордан Костов. Инспектор Стрезов решава

Българска, първо издание

Редактор: Дочка Русева

Художествен редактор: Димитър Чаушов

Художник: Стоян Шиндаров

Технически редактор: Катя Бижева

Коректор: Мария Бозева

Дадена за набор на 10.II.1981 година

Подписана за печат на 25.IV.1981 година

Излязла от печат на 30.V.1981 година

Формат: 1/32 84/108

Издателство на ЦК на ДКМС „Народна младеж“ — София, 1981 г.

Държавен полиграфически комбинат „Д. Благоев“ — София, 1981 г.

История

  1. — Добавяне

Техниката

25. Уликата

Шофьорът е карал със загасени фарове. Ако те са светели по време на произшествието, то жичката на счупената крушка е трябвало да изгори.

26. Край горския дом

Стрезов подозирал Диманови, защото причината за спирането им до горския дом е неправдоподобна. Колите вартбург са с двутактови двигатели, за които не е нужна смяна на маслото в картера.

27. Пътуване с премеждия

Дачията е кола с предно предаване, така че при буксуване пясъкът трябва да се насипва пред предните колела. Следователно Вукадинов се е качил в булгаррено-10 — факт, който и двамата съзнателно искат да скрият.

28. Тройно изпреварване

Предаването на кутията с наркотици е станало по време на тройното изпреварване, когато за момент водачите на форда и воксхола са се озовали един до друг — воксхолът е английска кола с десен волан.

29. Очевидецът

Инспектор Стрезов е установил, че капакът на пежото е все още топъл. От друга страна, собственикът на запорожеца държи свещите в ръка — нещо, което той не би могъл да стори, ако те не са изстинали. Следователно запорожецът е пристигнал преди пежото и неговият собственик е видял престъпника.

30. Кое е доказателството

Една подутина върху челото наистина все още не е доказателство, но ако към това се прибави и рефлексът на професионалния шофьор да посегне към кормилото, вместо да седи безучастен на седалката, докато Стрезов се мъчи да овладее колата по хлъзгавия път, то уликите вече стават две.

31. Алиби на лаик

Стрезов подозира, че студентът е проектирал силуета си на пердето, за да си създаде алиби.

32. Единственият свидетел

Снимката, която Златков дава на инспектор Стрезов, е извадена от обратната страна на негатива, тоест лявата страна на снимката в действителност е дясна, а дясната — лява. Това личи по закопчаването на костюмчето на жената и по знака за разрешено паркиране. Инспектор Стрезов стига до извода, че Коритаров лъже, понеже случката се е разиграла зад гърба му и той не е видял нищо.

33. Слабото място

Праматаров е снимал с фотоапарат „Полароид“, който прави моментални снимки.

34. Нелепо посещение

Снимката, която Калчев показва на Стрезов, е фотомонтаж: двете фигури са осветени от два различни източника на светлина.

35. Нещастен случай

Племенникът не е съобразил, че трите снимки са последни в ролката. Вуйчото, като опитен фотограф, не е могъл да не знае това и няма защо да се качва на скалата, за да снима оттам!

36. Неизвестният

Градинаров твърди, че снимките са направени следобед и вечерта. Но по тази част на черноморското крайбрежие не може да се снима залез в морето. Сниман е изгрев.

37. Несъобразителност

Инспектор Стрезов вижда, че телевизорът няма антена — нито стайна, нито външна. Следователно не може да става и дума за гледане на телевизионни предавания.

38. „Солидно“ алиби

Това, че километражът е отброил точно 34 километра — тоест разстоянието до мотела и обратно — не може да послужи за алиби. Мостът на който е ставало произшествието, се намира само на няколко километра от пътя. И ако колата е изминала разстоянието, първо на заден ход, а после се е върналата на преден, то отклонението няма да се отрази върху показанията на километража, защото на заден ход стрелката на километража се връща обратно.

39. Осуетена кражба

Пазачът явно лъже, защото той не би могъл да смени изгорялата жичка на бушона без очила. А очилата е забравил върху вестника в портиерската стаичка.

Какво е станало в действителност? Когато чул виковете: „Стой. Ще стрелям!“ пазачът изтичал при светлинното табло, отвъртял бушона и така дал възможност на крадеца да избяга.

40. Котка върху ламаринен покрив

Стрезов забелязва, че стълбата върху ламаринения покрив лежи по начин, който изключва възможността тя да е откачена отгоре. Следователно продавачът от щанда не казва истината.

41. Доказателството

От описанието за свързването на инсталацията личи, че до 9,30 часа Бобев не е можел да има осветление.

42. На гости в Бургас

Възрастните роднини не са си били в къщи през изтеклата нощ, защото във водопровода има „въздушна възглавница“. Малко е вероятно един цял ден те да не са отваряли крана за вода, ако наистина са си били у дома.

43. Гаранцията

Ако крадецът е пуснал газта, за да заблуди следствието, то при повторното си връщане не би палил клечка кибрит.

44. Екскурзията

Стоименов не казва истината по катастрофата, защото от 1967 година движението в Швеция не е в лявата страна, а в дясната. Никоя от скандинавските страни няма ляво движение.

45. Нещастен случай или…

Как канарчетата са останали живи, след като концентрацията на газа в помещението е била толкова голяма, че е причинила смъртта на човека?

46. Цигулката

Стрезов се досеща, че това е откраднатата цигулка по фалшивата снимка — в годините преди Първата световна война не е имало ръчни часовници.