Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Звънтящите кедри на Русия (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Кто же мы?, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,8 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2012)
Разпознаване, корекция и форматиране
devira (2018)

Източник: http://sfbg.us

 

Издание:

ЗВЪНТЯЩИТЕ КЕДРИ НА РУСИЯ: КН. 5. КОИ СМЕ НИЕ?. 2003. Изд. Аливго, София. Превод: [от рус.] Ирина Пунчева [Кто же мы?, Владимир МЕГРЕ]. Формат: 20 см. Страници: 270. ISBN: 954-8454-03-3.

История

  1. — Корекция
  2. — Добавяне
  3. — Ново цифровизиране

За да се претвори в реалност

Преди всичко трябваше да се разбере дали ще се намерят желаещи да се захванат със строителството, а впоследствие и да живеят, и да работят в екоселището. Помолих фонд „Анастасия“ за култура и подпомагане на творчеството в град Владимир да се разпространи информацията за строителство на екоселище по проекта на Анастасия. Само след два месеца 139 човека откликнаха и изявиха желание да се захванат със строителство в бъдещото селище. Сред тези хора имаше и руснаци, емигрирали зад граница. При разпространението на книгата, разказваща за бъдещето на Русия и информацията за новия начин на живот на руснаците, броят на желаещите може да се увеличи стотици и хиляди пъти, и те ще бъдат от различни региони. Следователно организирането на строителството на селищата трябва да се започне едновременно на няколко места. Владимирският фонд, който събира и обобщава информацията, въз основа съществуващите закони предложи на читателите, които споделят възгледите на Анастасия, да започнат от следните неща.

Първо, организиране на инициативна група в областта, за да може впоследствие тя да получи според законодателството юридически статут.

Възможно е на някои места вече да има читателски клубове или обществени организации, които обединяват читателите на Анастасия. Те биха могли да поемат началната организация, но ако вие не знаете за такива във вашия регион, обърнете се към владимирския Фонд „Анастасия“. Там се получават много писма и ще ви бъдат дадени адресите. Аз лично храня големи надежди за предприемачите. Те имат по-голям опит в организационните въпроси и затова, дори някъде да съществуват обществени обединения, опитайте се да се свържете и с предприемачите.

Необходимо е, поне временно или с изпитателен срок, да си изберете собствен пълномощен представител — председател, който ще ви представя пред органите на властта (ще подава заявление за предоставяне на земя, ще организира, ако е необходимо, събрания и т.н.). На този председател да се даде малка заплата. Представител може да бъде както физическо, така и юридическо лице. В качеството на юридическо лице може да се привлече например някоя известна строителна компания, която впоследствие ще има приоритетно право да получи договора за строителство както за отделните жилищни сгради, така и за други инфраструктурни обекти. Такъв мащабен договор ще е много изгоден за строителната компания и затова тя би се съгласила да поеме грижите по оформянето на документите за прехвърлянето на земята и разработването на проектно счетоводната документация.

Второ, обърнете се към местните административни органи и непосредствено към председателя на администрацията в своя регион с официално искане за предоставяне на земя за обработване, с площ не по-малка от 150 хектара. Големината на участъка ще зависи от това, колко желаещи има да получат земя и от поземлените възможностите на вашата област.

Необходимо е да се вземе под внимание това, че в бъдещото селище много семейства ще живеят постоянно, следователно, там трябва да има начално училище, медицински пункт, клуб, със строителството на които по-леко могат да се справят по-голям брой хора. Малките селища не ще са в състояние да създадат необходимата инфраструктура.

Трето, след получаването на земята е необходимо да се привлекат специалисти по външно оформяне, архитекти и строители, които да съставят проекта на селището. Важно е да се разполага с информация на каква дълбочина се намира водата на всеки участък, за да се определят възможностите за изкопаване на кладенци и получаване на вода във всяка къща; на каква дълбочина да са залагат основите на къщата; има ли възможност да се направи малко езеро във всеки участък. Общото планиране е важно и за определяне на мястото на бъдещото училище, терените за съвместен отдих, входните пътища.

По поръчка на Владимирския фонд компетентни специалисти вече работят надтипов проект и, ако той е готов, когато организират инициативната група, можете да го поискате от Фонда. Така ще излезе по-евтино. После може да адаптирате типовия проект към местността си, да направите в него промени, да го споделите с други инициативни групи. Сполучливите, одобрени и от други групи предложения, ще бъдат приети. Така ние ще сътворим общ проект.

Четвърто, след приключването на работата по проекта на селището, в която могат да вземат участие не само специалистите, но и бъдещите жители, вие ще получите подробен чертеж, общ план, на който ще са обозначени участъците, с площ не по-малка от един хектар. На всеки трябва да бъде официално предоставен, може би с помощта на жребий, участък земя. Ползването на участъка задължително трябва да бъде узаконено със съответния юридически документ и задължително записано на името на неговия собственик, а не на името на организацията, както са го направили в индийския Ауровил.

И така, вие стоите върху своя участък земя, върху своя хектар. Това е родовото ви имение — мястото, където ще се раждат и ще живеят вашите потомци, ще споменават с добра дума основателя, родоначалника, а може би и ще го укоряват за някои грешки в подреждането на мястото. Проектът на всичко, което ще се разполага на участъка, сега зависи само от вас. Къде ще засадите родовото си дърво (например дъб или кедър). Кедърът расте до 550 години — ще го съзерцават със собствените си очи може би девет поколения от потомците ви и ще си спомнят за вас.

Сега трябва да решите къде ще бъде езерото, къде да засадите градина, малка горичка, къде да бъдат къщата и цветните лехи и какъв да сътворите живия плет около родовото си имение. Може би ще използвате описанието на Анастасия, може би имението ви ще стане по-приказно, по-функционално и полезно, отколкото го описах в предишната ми книга. Можете да го строите и сега — преди получаването на документите за земята, преди организирането на инициативната група от съмишленици. Започнете строителство в главата си, като обмисляте всяко кътче на бъдещото си родово имение.

Трябва да помните, че построената от вас къща, дори и да е достатъчно здрава, ще изкара сто години и ще овехтее, но живото подреждане, заложено от вас, ще се усъвършенства, ще укрепва и ще се разраства с векове. Във вековете, а може би в хилядолетията то ще предава живата ви мисъл на вашите потомци.

Може да се строи още сега — и не само в мислите; още сега могат да се засеят в саксии на перваза семената на бъдещите величествени родови дървета на имението ви. Естествено, че могат да се купят и готови фиданки за засаждане от специален разсадник или да се изкопаят младите издънки от гората, без тя да се накърнява — да се вземат оттам, където трябва да се разредят гъсторастящите дървета. Естествено, може, но мисля, че Анастасия е права — по-добре да се отгледа фиданката лично — особено ако това е фиданката на бъдещото родово дърво. Фиданка от разсадника е като дете от детски дом. И не една фиданка трябва да се отгледа, а няколко различни. Преди да засадите малкото зрънце в саксията, трябва да го наситите с информация за себе си.

Разбирам, че за преодоляване на административните спънки, които могат да възникнат в някои райони, е необходима поддръжка на държавно равнище. Ако няма поддръжка, поне да няма противодействие. Необходима е съответна политика на законодателните органи. За да не се седи „със скръстени ръце“ и да се чака, докато това стане от само себе си или поне една от съществуващите сега политически структури узрее за оказване на поддръжка на тази идея, по моя молба владимирският фонд „Анастасия“ разработи проект за устав на нова партия — партията на арендаторите на земя. Кръстихме това зараждащо се ново обществено формирование „Сътворение“. В устава му, който още подлежи на обсъждане и доработка, от моя гледна точка има един главен пункт — „На всяко желаещо семейство държавата трябва да отдели за доживотно ползване един хектар земя за създаване на собствено родово имение“.

Това движение засега все още е младо и няма ръководство, но аз мисля, че с времето в него ще се появят и грамотни политици, способни да формират към новото движение съответното отношение в държавната политика. Засега функциите на „Сътворение“ се състоят в организирането на информационен център. С появата на финансова възможност ще започне да работи и юридически отдел. Засега работата по „Сътворение“ изпълнява секретариатът на владимирския „Фонд за култура и подпомагане на творчеството“.

Регионалните инициативни групи по организирането на нови селища ще могат да постигнат по-големи успехи, ако получат поддръжката на Местната администрация. Това е възможно, в случай че администрацията види значителни плюсове за региона. И те още сега трябва да бъдат изтъкнати — тях ги има и те са значими. Опитайте да организирате обсъждане на проекта в местния печат. Нека специалисти — еколози, икономисти, социолози — да изкажат мнението си за влиянието на дадения проект конкретно за вашия регион.

За да помогна по някакъв начин за отделянето на земя за организиране на родови имения, реших да напиша и публикувам в тази книга открито писмо до президента на Русия.