Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Критики, мнения и въпроси можете да изпращате на електронна поща: [email protected] или [email protected]

Редактор: Олга Сладкарова

История

  1. — Добавяне (пратена от Иван Янев)

2.4.3. Сътрудничество с Кипър

Отношенията между „Витоша“ и Кипърския съюз на зрително затруднените се развиха в положителна насока, което само можеше да радва българите. За тази благоприятна посока допринесоха както двете посещения на ръководството на организацията в Кипър през 2006 г. така и срещите с кипърския председател на Съюза Христакис Николаидис, който е сравнително млад човек, а за председател на казионна организация си е направо юноша. Христакис е човек на възраст под 50 години, а обикновено в съюзите на зрително затруднените хора в Европа, а дори и в световен мащаб, са хора на по 50–60, че и повече години. Това е човек със съвременно мислене и свежи идеи. Българите предложиха някои допирни точки, които да послужат за партньорство между двете страни. Като най-атрактивна идея за кипърската страна се оказа българи да обучат кипърски незрящи на релаксиращ масаж. Тези две посещения допринесоха за провелият се въвеждащ курс по класически релаксиращ масаж. Той се състоя в кипърската столица Никозия от 18 до 22 май 2007 г.

През януари 2006 г. делегация от НОСИ „Витоша“ бе поканена от Съюза на слепите в Кипър с цел да се обсъдят идеи и проекти за сътрудничество между двете организации, целящо подобряването на качеството на живот на незрящите в Кипър и България.

От страна на НОСИ „Витоша“ имаше няколко предложения за сътрудничество, но на идеята за въвеждащ курс по класически масаж с български практикуващи масажисти бе даден приоритет, тъй като в Кипър професията масажист не е разпространена и практикувана от незрящи.

През март 2006 г. Мария Киряку се свърза с НОСИ „Витоша“ и предложи да работи за осъществяването на този проект от кипърска страна през следващата 2007 г.

От страна на НОСИ „Витоша“ проектът бе ръководен от Даниела Димитрова. Трима незрящи практикуващи масажисти, които са членове на НОСИ „Витоша“ бяха поканени да проведат курса. Това са Михаил Илиев, Веселин Кушнеренков, Бисер Авджиев. Именно Бисер Авджиев е един от най-ярките примери за интегрирал се човек, който има зрително увреждане. Той е дългогодишен масажист на един от футболните грандове на България — ПФК ЦСКА. Неговите опит и рутина са безспорни и само може да се желае все по-голяма трудова интеграция на всички хора с увреждания. Защото водещият мотив трябва да бъде дали човекът е професионалист, а дали има увреждане е по-скоро ирелевантен въпрос, ако това разбира се, не му пречи на работата.

Бяха проведени 4 предварителни работни срещи на екипа, който трябваше да проведе курса в Кипър:

 

Март 2007 г.:

• запознаване провеждащите курса с проекта от Даниела Димитрова;

• изготвяне на 3-дневна програма;

• подбор на теоретичен материал и похвати;

• изготвяне на условията за провеждане на курса.

 

Май 2007 г.:

• проведени 3 работни срещи, с цел да се отработят теоретичните и практическите сесии.

Курсът се състоя на 19, 20, 21.05.2007 г. в училището за незрящи в Никозия.

Мария Киряку бе подготвила материалната база, включваща:

• 3 кушетки;

• чаршафи;

• масажно масло;

• хигиенни материали;

• CD player;

• храна за всички участващи;

• хотел за делегацията от НОСИ „Витоша“;

• назначен преводач от български на гръцки.

Също така Мария Киряку бе подбрала 9 мотивирани младежи — 6 момичета и 3 момчета — търсещи работа.

Всеки ден от курса съдържаше 4 сесии — 1 теория и 3 практически. Всеки от обучителите имаше по 3-ма курсисти, на които да покаже похватите, да предаде умения и знания. Участниците в малки групи се въртяха, така че да има винаги упражняващи се върху някои. Накрая на третия ден бе проведен практически изпит върху преподадените похвати и бяха раздадени сертификати.

От страна на участниците в курса бе дадена много висока оценка. Също така бе възникнал интерес за по-сетнешно образование, което да продължи в медицинските колежи в Кипър, които биха могли в бъдеще да приемат незрящи студенти и да ги обучават по класически масаж, така както е в България.

От българска страна имаше удовлетвореност за извършената работа и мотивация за бъдещи курсове по класически релаксиращ масаж, а и за друг вид партньорство.