Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Britt-Mari lättar sitt hjärta, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,3 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2018)

Издание:

Автор: Астрид Линдгрен

Заглавие: Дневникът на Брит-Мари

Преводач: Ваня Пенева

Издание: първо

Издател: ИК „Пан“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Тип: роман

Националност: шведска

Редактор: Цанко Лалев

Художник: Таня Колева

Художник на илюстрациите: Мирослава Николова

Коректор: Василка Шишкова

ISBN: 978-954-660-034-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6259

История

  1. — Добавяне

22 декември

Мила Кайса,

Вземи литър мляко, две супени лъжици захар, три супени лъжици царевично нишесте и три яйца и ги разбий хубаво в тенджерка на тих огън. Как мислиш, какво се получава? В готварската книга пише „крем“, но при мен се получи нещо като лепило. Във всеки случай семейството отказа да го признае като десерт — всички освен Йеркер, който е всеяден и това го сближава с прасенцата в кочината.

Почувствах се ужасно, повярвай ми. Човек се връща вкъщи щастлив, че е приключил с училището, и се хвърля с целия си младежки жар и запретнати ръкави да приготви десерт — а какво се получава? Лепило! Освен това обидни думи и подигравка от страна на най-близките. На първо място, разбира се, от Сванте.

— Откъде извади рецептата? — попита той, след като хапна от лепилото.

— Щом толкова искаш да знаеш, от готварската книга — отговорих гневно.

— Много добре — кимна мъдро той. — Вярвам, че си я извадила, защото мястото й не е там.

А когато предложих на Майкен да й помагам да пече меденки, той извика:

— Моля те, Майкен, недей! Накарай я да мие съдовете или да донесе дърва. Иначе ще ядем коледни сладки с арсен.

— Я върви да си караш тор с влака! — озъбих му се аз. — И не се притеснявай за мен. Да не мислиш, че ще си харча парите да купувам арсен? По-евтино ще е да те пребия от бой.

С тези думи му стоварих славното си дясно кроше, но надеждата да го укротя се оказа напразна — той само се засмя. Реших, че е по-умно и аз да се засмея с него.

— Край с глупостите, деца! — заповяда Майкен.

Нашата голяма сестра се държи като генерал пред решително сражение. Преди да се озърнем, вече ни е намерила работа. Сванте и Йеркер трябва да донесат дърва, за да има достатъчно за всички празнични дни. Аз пека меденки. Моника стои до мен и се забавлява с парче тесто, като оформя най-причудливи фигурки. Алида пече бял хляб, шафранови хлебчета и огромни количества сладки. Майкен съставя менюто за празниците. Вече е поръчала толкова много продукти, че съм готова да се закълна, че смята да гощава целия град.

Мама купува коледни подаръци, които утре сигурно ще иде да смени, а татко… татко чете.

Голямото чистене е приключило. Само в деня преди Бъдни вечер ще „пооправим“ тук и там. Коледните наденици са готови, пачата е стегнала, месарят е доставил шунката. Доколкото зависи от нас, празникът може да започне. Снощи направихме сметановите бонбони — според мен това е най-приятната част от приготовленията за Коледа. Обикновено се събираме всички в кухнята — даже мама и татко. Задачата на татко е да ни чете на глас, а на Моника — да ни ходи по краката. Всеки път щом се приближи към печката, някой от нас се втурва да я махне оттам. Йеркер си е поставил задачата да опитва горещите бонбони. Всяка година прави така и всяка година пищи от болка като набучен на кол. Нали знаеш поговорката: Парен каша духа? Е, Йеркер я оборва напълно. Или поне опарените деца не се плашат от горещи сметанови бонбони. Аз съм жив свидетел.

Иска ми се и ти да беше с нас тази вечер. Щях да ти сваря кафе в кухнята и да ти дам да опиташ от всички сладки. Тъкмо сега нашата кухня е много красива и уютна: пъстрият килим е изпран и свети, медните съдове, които висят по стените, блестят от чистота, върху голямата маса е опъната покривка на червени и бели карета, а коминът на печката е украсен с гирлянди от копринена хартия. Често слизам в килера, който е препълнен с ядене, защото тогава се чувствам богата. За Коледа има всякакво ядене, а кутиите за сладки направо се пръскат. Не мога да повярвам, че Коледа е само след два дни! Защо всяка година я чакаме с такова нетърпение и вълнение? Ако един ден престана да потръпвам при мисълта за Бъдни вечер, ще знам, че съм вече стара.

Утре ще изляза със Сванте да купим коледни подаръци. Знам, че е глупаво да чакам до последната минута, но какво да правя, така съм устроена! Майкен сигурно е купила подаръците си преди седмици, но и тя ще дойде с нас, за да помага на Йеркер и Моника да купят своите. Което означава, че утре по главната улица ще се движи цял семеен керван, готов да се натовари с коледни покупки. Всъщност аз харесвам покупките в последната минута, когато всички магазини са препълнени с хора. Да, налага се да чакаш двойно по-дълго от обикновено, но навсякъде срещаш познати, даваш и получаваш съвети за подаръците. (Много се лаская, когато искат да преценя качеството на ватирани долни гащи или фланелки!) Когато човек купува коледни подаръци, наоколо трябва да има много хора — така искам аз. А пък другите нека купуват подаръци за Коледа веднага след Великден, щом това им доставя удоволствие.

Божичко, Кайса, навън вали! Вали сняг! Да, не те лъжа — вали сняг! Първият сняг! Аз си седя тук и пиша и не забелязвам нищо, но изведнъж вдигнах глава, погледнах през прозореца и какво да видя — навън летят фини, бели, кристални снежинки! Два дни преди Коледа — това не е ли идеално? Утре двамата със Сванте ще отидем на хълма на ковача, за да купим елха от нашия стар доставчик. Най-добре да вземем дългата шейна, за да може цялото дърво да легне върху нея. Представяш ли си колко ще е красиво? Двамата вървим по тесния горски път, обграден от заснежени ели, над главите ни светят звезди, а наоколо цари тишина… ако това не е коледна картичка, явно аз не разбирам нищо от коледни картички.

sneg.png

Сега обаче, Кайса, искам от сърце да ти пожелая един истински хубав, старомоден коледен празник, с мир и радост и с всичко, което желаеш.

Твоята Брит-Мари