Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сага за Долангенгър (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Flowers in the Attic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 45 гласа)

Информация

Сканиране
ganinka (2014)
Разпознаване и корекция
egesihora (2014)

Издание:

В. С. Ендрюс. Цветя на тавана

Американска. Първо издание

ИК „Златорогь“, София, 1995

Редактор: Иглика Василева

ISBN: 954-437-034-Х

История

  1. — Добавяне

Пролог

Хубаво е надеждата да бъде жълта, също като слънцето, което рядко виждахме. Сега, когато започвам да преписвам от старите дневници, които пазех така дълго, заглавието ми хрумва, като че ли съм осенена от вдъхновение: „Отвори прозореца и застани в слънчевата ивица.“ И все пак се колебая дали да нарека нашата история точно така. Защото мисля за нас повече като за цветя, израсли на тавана. Цветя от хартия. Родени в пищни цветове, за да вехнат в онези дълги, зловещи, печални и кошмарни дни, когато бяхме затворници на надеждата и пленници на алчността. Но ние никога не оцветихме дори едно от хартиените си цветя в жълто.

Чарлс Дикенс често започва романите си с раждането на главния герой и тъй като на нас с Крис ни е любимият писател, ще направя опит да му подражавам. Но той е гений, роден да пише с лекота, докато аз едва изнамирам думите — пиша ги със сълзи, с ожесточение и злоба, примесена със срам и вина. Мислех си, че никога няма да усетя срам и вина, че това е бреме за всеки друг, но не и за мен. Минаха години, вече съм по-голяма и по-мъдра, а и по-открита. Бурята от ярост, която някога бушуваше у мен, утихна, така че сега мога да напиша истината, освободена от предишната омраза и предразсъдъци.

И аз като Чарлс Дикенс в тази художествена „измислица“ ще се прикрия зад чуждо име, ще променя мястото на действието и ще се моля на Бога да уязвя онези, които заслужават. Надявам се, че Бог с безкрайното си милосърдие ще направлява перото ми, а после ще се намери и издател, който да прояви разбиране, и от думите ми да излезе книга по-остра и от нож.