Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Expect Miracles, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 19 гласа)

Информация

Сканиране, форматиране и корекция
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване и корекция
Kiryakova (2010 г.)
Допълнителна корекция
проф. Цвети (2011)

Издание:

Джо Витале. Очаквай чудеса

Превод: Деница Райкова

Художествено оформление: Огнян Илиев

Редактор: Гергана Рачева

Компютърен дизайн: Митко Ганев

Формат 60/90/16, печатни коли 13,5

Издателство Intense — част от Локус Пъблишинг ЕООД

Печат „Унискорп“ ООД

ISBN: 978–954–783–086–8

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

Вътрешно освобождаване

Какво се случи току-що? Опишете човека или събитието, спрямо когото/което реагирахте току-що:

Например, някой, с когото работите или с когото имате връзка, ви подмята закачка, но вие приемате, че ви напада или ви злепоставя. Възможно е дори да му се ядосате и да му кажете да се маха. Това означава, че е възможно да смятате, че хората умишлено се опитват да ви злепоставят. Сега отговорете на следващия въпрос: Ето как реагирах на дадената ситуация, събитие или човек:

Когато това се случи, се почувствах разгневен, тъжен, уплашен…

Сега, препрочетете онова, което току-що написахте. Опитайте се да погледнете обективно на случилото се. Наистина ли е оправдана реакцията ви? Защо, или защо не? Защо предизвика у вас емоции?

Какво се страхувахте, че може да се случи в тази ситуация? Какво казва това за вас?

Можете ли да се сетите за момент, в който сте започнали да смятате това за проблем? Кога решихте, че това е вашата история?

Какъв избор ще направите, за да промените историята, която разказвате на себе си?

Ако това се случи отново, как бихте възприели събитието?

С какво може да е различна реакцията ви?

Сега помислете за случилото се. Какво преживяване създаде то за вас и за хората около вас? Запишете това с изречения, започващи с „Аз“, което ще ви позволи да поемете отговорност.

Аз………………………………………………….

Аз………………………………………………….

Аз………………………………………………….

Историята, която създадох за себе си, ме кара да се чувствам:

Най-добрият начин за вътрешно освобождаване е да идентифицирате проблема и след това да изготвите план за промяна на това възприятие или убеждение. Щом направите това, вие сте в състояние да направите оценка на емоциите си и да разберете защо, преди всичко, са възникнали те. След това можете да заместите тези емоции с такива, които ще ви вършат по-добра работа. Може да изберете новите си убеждения и да ги поставите на място. Сега идва най-важната част — да прогоните старото убеждение. Кажете си:

Сега съм изпълнен с желание, готов и ясно и окончателно избирам това старо убеждение да бъде напълно и стопроцентово освободено. На негово място искам и допускам следното възприятие и вярвам, че…

Сега си позволявам да се почувствам…

Това е само началото и ви позволява да преминете целия процес. Откривам, че често пъти хората започват да се вглеждат в себе си и да преценяват какво е предизвикало убежденията, криещи се зад техните емоционални реакции, и това, което виждат, не им харесва. Те могат да отрекат причината и да откажат да се справят с нея или да я променят. Не ме разбирайте погрешно: не мисля, че трябва да преживеете отново травматичните събития, но наистина е необходимо да видите какво са предизвикали те в живота ви и да поемете отговорността за настоящия си избор.

Не бъдете човек, който се обгръща в гнева или в тъгата като в позната наметка. Утехата, която тези минали тъжни събития ви дават, е неуместна и продължава да се отразява на бъдещето ви. Само като освободите свързаните с миналото емоции, ще се почувствате свободен да продължите към онова, което ви очаква.