Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Амос Дарагон (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
La malediction de Freyja, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 13 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)

Издание:

Браян Перо. Проклятието на Фрея

Канадска, първо издание

Редактор: Венера Атанасова

Коректор: Нина Славова

ИК „Хермес“, Пловдив, 2005

ISBN-10: 954-26-0399-1

ISBN-13: 978-954-26-0399-3

История

  1. — Добавяне

Създания от легенди и предания

Бризинги: Познати са и с името Бристинги. За тях се знае твърде малко, освен това, че са пазителки на колието Бризингамен, принадлежащо на Фрея.

Вещици: вещиците се срещат в почти всички митологии по света. Най-често те са отвратително грозни и нападат деца. В тази книга Бая Гая е заимствана от руската Баба Яга, която се придвижвала с летящ котел, за да хваща и разкъсва малки дечица.

Грифон: Този звяр принадлежи на митологията на народите, обитаващи Индия, Близкия изток и Южна Русия. Смесица между орел и лъв, грифонът бил избиран за герб на могъщи императори и велики владетели в редица кралства. Той живеел около петдесет-шестдесет години и обитавал планините.

Дракони: Свирепи митологични същества, които обитавали планинските пещери в Европа, Средния изток и Мала Азия, в Индия и Югоизточна Азия. Според легендите те живеели по четиристотин години.

Келпи: в някои келтски диалекти, говорени в Ирландия, келпито е известно с наименованието „воден бик“. Живее в езера и реки, голямо е колкото кон и е част от шотландската и ирландската митология.

Лурикани: Това е дребно келтско название на закачливи малки дяволчета. Тези таласъмчета, които обожавали да правят номера, също като четирилистната детелина, са един от символите на Ирландия. Според преданията те криели казани със златни монети под небесната дъга.

Мерени: в ирландската митология обитателите на моретата се наричат мерени. Те лесно се отличават от останалите водни същества по червената шапка с перо, която винаги носят на главата си. Тази вълшебна шапка им помага да намерят дома си в морските дълбини. Женските са много красиви и появата им е предзнаменование за буря. Понякога мерените излизат на сушата във формата на дребни безроги животни.

Морски змии: Тези змии обитават всички морета и океани по земното кълбо. Според изследователи на дължина те могат да достигнат до шейсет метра. Някои криптозоолози (учени, изучаващи тайнствените животни) мислят, че в действителност те са плезиозаври, оцелели от ерата на динозаврите.

Сивият човек: Този персонаж, изграден изцяло от мъгла, принадлежи на приказния свят на ирландците. Произходът му си остава неизяснен.

Сирени: Произходът на тези морски създания е неясен. Още от древността те присъстват в приказките и легендите на много народи. Общото при всички е, че това са много красиви жени с рибя опашка, които омайват моряците и отвеждат корабите им към скали и рифове.

Хипокамп: Огромният хипокамп присъства в легендите на народите от Средиземноморието, Червено море и Индийския океан. В цикъла с приказки за Синбад Мореплавателя тези животни обитавали топлите крайбрежни води и с движението си техните стада разпенвали моретата.

Край
Читателите на „Проклятието на Фрея“ са прочели и: