Танци на смъртта (Пляски смерти)

Сваляне на всички:

Поема

Поезия

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Александър Блок от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Александър Блок
Портрет на Блок от Константин Сомов (1907)
Портрет на Блок от Константин Сомов (1907)
Роден 16 ноември 1880 (стар стил)[1]
Починал 7 август 1921[2][3][4] (40 г.)
Професия поет
Националност Флаг на Русия Русия
Жанр стихотворение, поема
Направление символизъм
Дебютни творби „Ante Lucem“
Известни творби „Дванадесетте“ (1918)
Съпруга Любов Менделеева
Подпис Signature of Alexander Blok.svg
Александър Блок в Общомедия

Александър Александрович Блок (на руски: Александр Александрович Блок) е руски поет. Той е основен представител на руския символизъм и най-влиятелният руски поет в началото на 20 век.

Биография

Александър Блок е роден на 28 ноември (16 ноември стар стил) 1880 г. в Санкт Петербург в семейството на професор по право. След като родителите му се разделят през 1883, той заминава за Шахматово близо до Москва, където живее с родителите на майка си. Дядо му е бивш ректор на Санктпетербургския университет и той израства в интелектуална атмосфера, запознавайки се с философията на Владимир Соловьов, също негов роднина, и с поезията на Фьодор Тютчев и Афанасий Фет.

През 1903 Александър Блок се жени за Любов Менделеева, дъщеря на известния химик Дмитрий Менделеев, на която посвещава поетическия цикъл „Стихове за Прекрасната дама“ („Стихи о прекрасной даме“, 1904). Книгата го утвърждава като най-влиятелната фигура на руския символизъм, като популярността му продължава да нараства през следващите години. Блок оказва силно влияние върху по-младите поети, сред които Анна Ахматова, Марина Цветаева и Борис Пастернак.

В последното десетилетие от живота си Александър Блок се концентрира основно върху политически теми, акцентирайки върху месианското предопределение на Русия. След Руската революция той публикува поемата „Дванадесетте“ („Двенадцать“, 1918), описваща марша на банда от дванадесет болшевики, сеещи смърт и опустошение в революционния Петроград сред силна снежна буря. Тя предизвиква недоволството на неговите интелектуални последователи, които го обвиняват в лош вкус, както и на болшевиките, които не харесват неговия мистицизъм. През оставащите години от живота си той живее в изолация и умира през 1921, според някои от предизвикания от гражданската война глад.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alexander Blok“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. Голяма руска енциклопедия, Посетен на 1 януари 2019.
  2. Колективен нормативен архив, Посетен на 12 август 2015, GND идентификатор: 118637886.
  3. data.bnf.fr, Посетен на 10 октомври 2015.
  4. Интернет база данни за научна фантастика, Посетен на 9 октомври 2017, Указан като: Александр Блок.