Неделчо Неделчев
Викинги и скрелинги в Америка (13) (Откритията на викингите и контактите между европейската и индианските култури през XI–XV век)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
elemagan (2013 г.)

Издание:

Неделчо Неделчев. Викинги и скрелинги в Америка

Българска, първо издание

Редактор: Диана Вацова

Оформление: Нейко Генчев

Рецензент: проф. д-р Йордан Николов

ИК „Фабер“, 1999 г.

Предпечатна подготовка: Фабер — В. Търново

ISBN: 954–9541–40–1

История

  1. — Добавяне

Езическите корени на съвременната теория за мира и демокрацията

Във времето на непрекъснати войни — и преди създаването на държавата, и след създаването й, обществената несигурност постоянно е активизирала идеите за мир. И въпреки че тези идеи постоянно са били нарушавани, тяхното съществуване никога не е било подлагано на съмнение. В повечето или в почти всички случаи за нарушаването на мира са обвинявани враговете, които винаги са определяни като вандали, варвари, диваци, неверници, езичници, гяури и т.н.

През 1744 г. ирокезкият вожд Канасатего говорил пред чиновници в американските колонии. Неговите думи се смятат за първата идея за обединение на колониите и за създаване на американска държава, основана на демократични принципи. Думите на гордия оратор са следните: „Нашите мъдри прадеди учредиха Съюз и Дружба сред Петте племена. Това ни направи силни; това ни предаде голяма Тежест и донесе Властта над съседните племена. Ние сме мощна Конфедерация и ако вие се възползвате от същите методи, от които са се възползвали и нашите мъдри прадеди, вие ще достигнете също такава Сила и Мощ. Затова, каквото и да се случи с вас, не тръгвайте един срещу друг“.[1] Американските колонисти оценили по достойнство съветите, за съжаление и с типично колонизаторско „благородство“. Б. Франклин станал първият изразител на внушената от индианците от първобитното комунистическо общество идея: „…шест племена на най-невежи езичници съумяха да създадат съюз и да го управляват по такъв начин, че той можа да просъществува столетия и да изглежда несъкрушим; би било странно, ако създаването на подобен съюз би се оказало невъзможно за десет-дванадесет английски колонии, на които той е по-необходим и трябва да бъде по-изгоден и за които е присъщо еднакво разбиране на общия интерес“.[2] Д. Гринде, историк с ирокезки произход, посочва редица документи, свързани с влиянието на наследството на Конфедерацията върху ранната американска политическа мисъл. Сред тях са откъси от „Вечно неразрушимия закон“ на ирокезите, хералдиката на Конфедерацията в хералдиката на отделните щати на САЩ и смятаните от самите американци за големи политически фигури Канасатего, Корнплантер, Джозеф Бранд (Тайенданега), Хендрик (Сойенгарата) и други индианци от XVIII и XIX в.[3] Независимо от хладното отношение на официалната наука към проблема за приноса на индианците в създаването и развитието на американската обществено-политическа система този принос е несъмнен. Създаващите се САЩ като Съюз на колониите бързо забравили съветите на американските индианци. И в представената на Конгреса „Декларация за независимостта“ от Томас Джеферсън, и в „Здравия разум“ на Т. Пейн, и в конституцията на САЩ могат да се открият и критики на индианския обществен строй и заемки от този строй, но подчинени на общоисторически представи и преценени през критерия на историческия опит.

Оценката на автора на „Декларацията за независимостта“ и на неговите колеги от комисията по прокламирането й узаконяват отношението на цивилизатори към варвари: „Той (кралят на Англия — б.а. Н. Н.) подстрекава вътрешни въстания против нас и се помъчи да насъска обитателите на граничните райони, безмилостните индиански диваци, в чиито известни правила на войната влиза безогледното избиване на хора от всякаква възраст, пол и състояние“.[4] Т. Пейн настоява за независимост като континентална форма на управление, различна от монархията, в която страховете, че „една колония ще се бори за превъзходство над друга“ са „детински и нелепи“.[5] За английския хуманист Т. Пейн в обстановката на подстрекавани от английската корона „вътрешни въстания“, „детинските страхове“ вероятно са означавали преодоляване на противостоенето между отделните колонии по индиански модел.

Тази непопулярна идея в съвременната американистика през XIX в. е смятана за естествена. Л. X. Морган пише: „Всяко племе в собствените си граници живееше пълен живот; донякъде то беше аналогично на нашите собствени щати в рамките на обединяващата ги република. Трябва да припомним, че още през 1775 г. ирокезите съветваха нашите прадеди да организират съюз на колониите, подобен на техния“.[6]

Очевидно политическите мъже на ирокезите са провеждали твърде настойчиво политиката си на демократизация на западните периферии на Английската империя. В течение на повече от три десетилетия колониите явно водили спорове „за“ или „против“ монархичния модел, за републиканско устройство от йерархичен или конфедерален принцип. Възможно е индианските вождове да са се надявали на реставрация на демократичните принципи на първобитното комунистическо общество. Възможно е да са разчитали на това, че едно копие на тяхната конфедерация, което се занимава предимно със селскостопански труд, би било по-малко агресивно от могъщата Британска империя. Т. Пейн вижда нещата не по-различно от индианските политици, но поставя акцент на мира и търговията: „… Каква полза ще имаме ние, ако се обявим против света? Нашата цел е търговията и ако се грижим добре за нея, тя ще ни осигури мир и приятелство в цяла Европа; защото цяла Европа е заинтересована да вижда в Америка свободно пристанище. Нейната (на Америка — б.а. Н. Н.) търговия винаги ще й бъде закрила, а това, че е бедна на злато и сребро, ще я предпазва от възможни нашественици. … Нашето зърно ще се продава на добра цена на всеки пазар в Европа…“.[7]

Към средата на 70-те години на XVIII в. и индианците, и американските колонисти още не подозирали за огромните залежи от благородни метали, за тези богатства не подозирали и могъщите европейски държави. Иначе вероятно историята на Северна Америка щеше да бъде друга. Но към 1775/6 г. американските колонии копирали обществено-политическото устройство на Конфедерацията на ирокезите, разбира се, без да си признават, че устройват обществото си по модела на „най-невежите езичници“ и „безмилостни диваци“.

Основният принцип, който белите заели от великата Конфедерация, бил принципът на демократичното обществено устройство и свободата: „… нека в края на обреда короната бъде съборена и разпиляна сред хората, на които принадлежи… Свободата е преследвана по цялата Земя“.[8] В този демократичен принцип вероятно на второ място след републиканската идея стои независимостта на щатите един от друг, подобно на независимостта на съставляващите конфедерацията племена, и управлението им от един общ за всички център, съставен от представители на всичките щати (племена): „… тези Обединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати…“.[9] Тази конфедерация на Съединените американски държави декларирала неучастие във войни: „Нашата цел е търговията, … тя ще ни осигури мир и приятелство с цяла Европа“.[10] Политическите принципи, които внушавал на американските колонисти вождът Канасатего — конфедерация, мир между колониите във всички случаи и дружба, били осъществени. Конфедерацията била създадена по принципа на ирокезкия обществен модел и ирокезкия мир. Подобно на Конфедерацията Съюзът на американските държави оставал отворен за нови членове — държави или само преселници от Европа. Подобно на Конфедерацията щатите не само били независими, но имали и различен брой представители в Конгреса. САЩ имали първоначално следните представители по щати: Масачузетс — осем, Ню Хемпшир — трима, Род Айлънд и Провидънс — един, Кънектикът — пет, Ню Йорк — шест, Ню Джърси — четири, Пенсилвания — осем, Делауер — един, Мериленд — шест, Вирджиния — десет, Северна Каролина — пет, Южна Каролина — пет, и Джорджия — трима представители.[11] В Конфедерацията на ирокезите мохавките имали в общия съвет девет сахема, онейда — девет, онондага — четиринадесет, каюга — десет, сенека — осем.[12] Както при неравномерното разпределение на сахемството нито едно племе нямало повече власт от другите,[13] така и в Конгреса на САЩ Сенатът се състоял от по двама избрани сенатори от всеки щат.[14]

Подобно на съюза на ирокезите съюзът на американските държави обединявал население, говорещо общ език и с общи интереси, и на това се основавали индианците, като съветвали белите колонисти да се обединят. Единството на индианската концепция за Разширяващия се дом, на синонима му Вечно ненарушимия закон или на останалите синоними — Великият мир, или Великата конфедерация на петте (по-късно на шестте) племена, намира израз в единството на представите за Съюза на народа на Съединените щати и американския мир — мирен труд, свободна, безмитна търговия и неучастие във войни.

Мирът, който ирокезите сключили с викингите около 1000 г. бил повторен след около 7–8 века и вече имал друг резултат. Но съветите, които индианските политически мъже давали на английските колонисти, свидетелстват и за това, че убедеността в демократизацията на обществото би донесла и мир. Индианските политици действително нанесли едни от най-силните удари на Великобритания — най-могъщата държава в света през XVIII-XIX в., загубила дипломатическо-политическия двубой с представителите на военнодемократична Америка на индианците ирокези.

Великобритания загубила двубоя с ирокезката конфедерация за независимостта на колониите, но и ирокезите не спечелили. Обещаната на американските колонисти от Канасатего политическа мощ и власт се обърнали срещу ирокезите. Мохавките разбрали това навреме и се оттеглили в Канада още през 1775 г. И ако днес Лигата на ирокезите съществува като културно-историческа реалност, то нейните свободи и самоуправление в Канада са далеч по-значими, отколкото в САЩ.[15] Но значението на езическите корени за съвременните идеи надхвърлят рамките на Северна Америка. Същият онзи мир, по принципите на който през 1000 г. Америка и Европа сключват първия мирен договор, след годините на Първата световна война провокирал създаването на Лигата на народите, а следователно и съвременната ООН.[16] Човечеството би забравило първото предложение на ирокезите, но те го напомнили през XVIII в. с настойчивост, която започва да дава резултати с общочовешко значение през нашия XX век.

Идеята за конфедеративност с равноправие на нейните членове била създадена в онези далечни времена, в които човечеството започнало пътя си към цивилизацията. Нейното възраждане станало възможно не тогава, когато индианците скрелинги я предложили на войнствените викинги, а тогава, когато заплахите от войни и експлоатация поставили веднъж пред народа на американските колонии и веднъж пред ужасеното от световната война човечество проблема за мира, или за световната организация за мир, основана на принципите на равноправните членове.

Възраждането на тази идея не е реставрация на принципите на първобитния комунизъм на древните германци, италийци, гърци, славяни, семити и други народи, а непрекъснато развитие и усъвършенстване на тези принципи.

vikingi_i_skrelingi_v_amerika_karta_indianski_konfederacii.pngФиг. 34. Карта на североамериканските индианци-скрелинги — около 1003 г.
Бележки

[1] Вж.: D. Grinde. The Iroquois and the founding of the American Nation. San Francisco, 1977, p.31.

[2] Ibidem, p.35.

[3] Ibidem, p.30; срв.: Л. X. Морган. Първобитното общество. С., 1946, с.189. Американският етнограф още в средата на XIX в. посочва несъмнения политически престиж на ирокезките вождове и дейци — факт, който вероятно са пропуснали Д. Гринде и А. В. Ващенко. — Вж.: А. В. Ващенко. Историко-эпический фольклор североамериканских индейцев. М., 1989, с.153; срв. у Л. X. Морган. Цит. съч.: „Червената куртка, Бранд, Гарангула, Саятел брат на фермера, Мраз, Джонсон и други ирокези, които се ползваха с известност, бяха вождове, а не сахеми. Между многото сахеми името на нито един не е отбелязано в американските летописи с изключение на Логан, Прекрасното езеро, и в последно време Илай с.Паркер. Останалите сахеми след смъртта си не са оставили никакви следи, надхвърлящи границите на собственото им племе“.

[4] Т. Джеферсън. Декларация на независимостта, в Конгреса, 4 юли 1776 г. — В: Документи на американската демокрация, С., 1990, с.37.

[5] Т. Пейн. Здравият разум. — В: Документи на американската демокрация, С., 1990, с.45.

[6] Л. X. Морган. Цит. съч., с.173.

[7] Т. Пейн. Цит. съч., с.41.

[8] Т. Пейн. Цит. съч., с.46.

[9] Т. Джеферсън. Цит. съч., с.37.

[10] Т. Пейн. Цит. съч., с.41.

[11] Конституция на САЩ. — В: Документи на американската демокрация, С., 1990, с.8.

[12] Л. X. Морган. Цит. съч., с.169.

[13] Л. X. Морган. Цит. съч., с.169.

[14] Конституция на САЩ. Цит. съч., с.8.

[15] Вж. А. В. Ващенко. Цит. съч., с.85; срв.: W. N. Fenton. The Iroquois confederacy in the twentieth century. A case study of the theory of Lewis H. Morgan in Ethnology, 1985, vol.4, p.480.

[16] А. В. Ващенко. Цит. съч.: „В първите десетилетия на XX в. се появява нов стимул за обществено осъзнаване на фолклорното наследство на Лигата. След Първата световна война сред обществеността на САЩ се разпространява идеята за създаване на международна организация, основана на принципите на равноправие на нейните членове, която да способства за мирното разрешаване на международните конфликти. Тази идея е пряка аналогия на идеите на Лигата.“