Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Pojken med guldbyxorna, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,7 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)

Издание:

Макс Лундгрен. Момчето със златните панталони

Редактор: Стоян Кайнаров

Редактор на издателството: Добринка Савова-Габровска

Художник: Борис Бранков

Художествен редактор: Йова Чолакова

Технически редактор: Костадинка Апостолова

Коректор: Цветелина Нецова

ДИ „Отечество“, София, 1985

ДП „Балкан“, София, 1986

История

  1. — Добавяне

5

Преди да заспи, Токен изрязал статията и я прибрал в портфейла си.

Последвала една ветровита и дъждовна седмица, но работата в малкото двустайно жилище вървяла с пълна па̀ра. Матс свикнал с ваденето на банкноти от джоба си, дясната му ръка се движела като машина, а Токен плюнчел пръсти и броел парите като най-опитен касиер.

Една трета от десетачките обръщали в по-едри банкноти. Токен се предрешвал по-често, отколкото кралете сменят ризите си. А нощем съчинявал нови писма, кое от кое по-налудничави и странни. Редовен поток от колети, пълни с пари, течал към Фонда за подпомагане на деца-сираци в чужбина.

Матс отбелязвал с кабарчета върху една голяма карта училищата, чието строителство предстояло в близко бъдеще — училища, учредени от Торкел Матсон в Бара Неуда, от господин и госпожа Нилсон край Касид-Абам в Алжир, от госпожа Свенсон в Югоизточна Индия, от Нилс Матсон в Минас Гераес в Бразилия и от Торк, Матс и Нилс в Северен Пакистан.

Фондът, който до този момент водел доста жалко съществуване, изведнъж процъфтял. Токен прочел на Матс съобщението на „Сконес Дагблад“ по повод получаването на първата им пратка.

mom_zl_pantaloni_money.png
Постъпило огромно дарение в касата на Фонда за подпомагане на деца-сираци в чужбина

Неимоверна сума е постъпила като дарение в касата на Фонда за подпомагане на деца-сираци в чужбина. Смята се, че парите, изпратени в най-обикновен кашон, са някъде над 800 000 крони. Те са предвидени за построяване на училище в Бара Неуда. Дарителят е пожелал името му да остане в тайна. Загадъчният благодетел е вероятно ексцентричен възрастен господин, ако се съди по съпроводителното писмо и по пощенската декларация, в която в графата „Съдържание“ напълно в съответствие с истината, но не без чувство за хумор, е попълнено: „Книжни пари“!

— Не без чувство за хумор — промърморил със задоволство Токен. — От мен можеше да излезе и писател!

* * *

Токен тайно започнал да следи вестниците, от което безпокойството му непрекъснато нараствало. „Дръзкият крадец“ вилнеел из цялата страна. Парите изчезвали по най-мистериозен начин и следи от злосторника никога нямало. Потърпевшите били винаги богаташи.

Мислите, които се въртели в главата на Токен, го карали да се облива в студена пот и да си представя как ще прекара остатъка от живота си зад решетките.

— Дали пък да не си позволим една малка ваканция? — обърнал се той един ден към Матс. — Полага ни се малко почивка. Само няколко дни.

— Майчице! — възкликнал Матс, който въобще не чул въпроса му. Толкова задълбочено разглеждал картата. — Ще са ни необходими няколко години, това е ясно.

— Няколко дни почивка — повторил Токен.

— По-нататък — отвърнал Матс.

— Аз на мястото на твоите панталони бих изпитвал необходимост от малко почивка — казал Токен. — Хайде да заминем за Смоланд. Един колега от редакцията има виличка там и е готов да ми я предостави.

— Да не би да те тревожи нещо? — попитал Матс и вдигнал поглед към баща си.

— Ами, не. Ще наемем кола и утре потегляме.

— Окей — съгласил се Матс. — Животът е пред нас.

— Дано е така — промърморил Токен.

* * *

Облачността се разкъсала в деня на заминаването им, равнината жълтеела пред погледа им чак до хоризонта, откъдето се издигал синият небесен свод — същински стъклен похлупак, под който тук-таме плували бели облачета.

„Какъв прекрасен ден за нас, най-големите престъпници на този свят“ — мислил си Токен.

Матс седял до него и се любувал на природните красоти. Той сякаш чувствувал какви мисли вълнуват баща му.

— Много странно — казал той.

— Кое?

— Това, че сме принудени да вършим всичко скришом. Как мислиш, какво ли би станало, ако разкриех тайната на панталоните си?

— Хората нямаше да ти повярват.

— Тогава защо е тази криеница?

— Не е толкова просто — отвърнал Токен. — Те нямаше да ти повярват, но щяха да ти попречат. Главата си залагам!

— Затова, че искам да помогна? Защо да ми пречат? В парламента, по телевизията, навсякъде устата ще ги заболи да приказват, че трябвало да помагаме на бедствуващите от развиващите се страни. Всички хора имали право на живот — набиват ни това в главите от първия учебен ден. А какво излиза — че са само празни приказки?

— Когато се стигне до дела, обикновено така излиза, да. Но разбери едно. Тези пари идват отнякъде. И главата си отрязвам, ако тези, които са ги загубили, не направят опит да си ги възвърнат!

— Стига сме говорили за пари — казал Матс след малко, — до гуша ми дойде вече.

Пред тях от равнината изникнали хълмовете на Смоланд, обрасли в тъмнозелени иглолистни гори. Карали двайсетина километра по изкачващото се нагоре шосе, после завили по един тесен път и след още час се озовали пред скромна селска къщурка.

— Тук ще се подслоним — казал Токен. — Далече от банките, полицията и другите сатанински институции. Ще печем наденица на скара, ще четем най-добрия вестник на този свят — „Сконес Дагблад“, и ще се къпем там долу в езерото. О, забравих, от къпането се отказвам. Вече не съм много по тази част!