Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Амос Дарагон (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Porteur de masques, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 20 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)

Издание:

Браян Перо. Пазителя на маските

Канадска, първо издание

Редактор: Венера Атанасова

Коректор: Нина Славова

ИК „Хермес“, Пловдив, 2005

ISBN 954-26-0256-1

История

  1. — Добавяне

Създания от легенди и предания

Базилиск: в Европа, Близкия изток и страните от Северна Африка базилискът е описван като едно от най-отвратителните създания на този свят. Като се има предвид, че всички, които са имали нещастието да се срещнат с базилиск, са загинали, истинският му външен вид е обект на противоречиви описания. През 1553 г. В своята „Универсална космография“ ученият Мюнстер му приписва осем крака и нито едно крило. В големия дворец в Банкок, в Тайланд, според разказите на пътешественици, може да се види статуя, изобразяваща истински базилиск.

Горгони: Горгоните са същества от гръцката митология. Според митовете те обитават сухите планински масиви на Либия. В началото били три сестри — Стено, Евриала и Медуза. Само Медуза, най-известната горгона, била смъртна. Тя била обезглавена от героя Персей.

Мерени: С това име в Ирландия наричат някои морски обитатели. Те лесно се различават от другите водни обитатели по червената шапчица с пера, която никога не свалят. Тази вълшебна шапчица им помага да се връщат в океанските дълбини, където са жилищата им. Женските мерени са много красиви, а появата им се смята за предзнаменование за буря. Понякога мерените излизат на брега във вид на дребни животни без рога.

Наги: Нагите са човеко-животни, които могат да се превръщат в змии. Онези, които живеят в пустинята, се наричат лами, а същинските наги се свързват по-скоро с водната среда. На дължина могат да достигнат 4,60 м в змийската си форма и живеят близо четиристотин години. Обитават Сахара, Индия и Южна Азия.

Сирени: Произходът на тези морски създания е неясен. Още от древността те присъстват в приказките и легендите на много народи. Общото при всички е, че това са много красиви жени с рибя опашка, които омайват моряците и отвеждат корабите им към скали и рифове.

Фея: Феите присъстват в много култури, най-вече в европейските. В преданията на отделните народи те са различни на ръст. Легендите разказват, че всяка фея съответства на някое цвете. Тези създания са пазители на природата и не са подвластни на времето.

Човеко-животно: Човеко-животните присъстват в преданията на всички народи. Най-известният им представител е върколакът. Понякога добри, понякога лоши, човеко-животните се делят на раси и видове. Често пълнолунието играе роля при превъплъщението на човек в животно.

Край
Читателите на „Пазителя на маските“ са прочели и: