Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Амос Дарагон (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Le crepuscule des dieux, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 16 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010)
Разпознаване и корекция
Xesiona (2010)

Издание:

Браян Перо. Залезът на боговете

Канадска, първо издание

Редактор: Венера Атанасова

Коректор: Нина Славова

ИК „Хермес“, Пловдив, 2005

ISBN 954-26-0336-3

История

  1. — Добавяне

Пролог

Още от зората на времето хората от северните земи разказват историята за Рагнарьок. Това е легендата, наричана още „Залезът на боговете“, защото описва събития, които ще доведат света до апокалипсиса. Старите разказвачи на предания и легенди и пазители на древни традиции старателно избягват да кажат кое точно е онова, което ще предизвика обединението на силите на злото и ще причини всеобщото бедствие. Знае се само, че светът, който е създаден крехък и несъвършен, ще претърпи коренно изменение, когато се възроди расата на Древните, расата на огнедишащите зверове.

От известно време се разказва също, че в северната част на континента от една планина се разнася ръмжене. Мнозина са свидетелите на ужасяващи набези на гоблини над градове и села. Викингските крале Харалд Синия зъб, Урм Червената змия и вазали от Зелената земя свикаха огромна армия, за да възпрат разпространението на злото в далечните северни земи. А мъдреците наблюдават всичкия този смут и почесват бради, защото знаят, че времето на Рагнарьок вече е дошло и само чудо може да ги спаси.

В голямата книга на пророчествата е написано, че ще се появи един елф и ще възстанови равновесието. Придружен от един велик воин, той ще унищожи заплахата и над ледената земя отново ще се възцари мир. Но всички знаят, че елфите отдавна са изчезнали, а героите съществуват само в приказките. Колкото до заплахата, тя вече е тук. Тя тътне в пещерата си и трупа съкровище, в което да снесе яйцето си. Звездите проговориха и съдбата на света изглежда предрешена.

Един дракон се излюпи в планината Рамусбергет. Много скоро те ще станат хиляди.