Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Сигма Форс (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Black Order, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,4 (× 132 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dave (2010 г.)
Допълнителна корекция
moosehead (2015)

Издание:

Джеймс Ролинс. Черният орден

Редактор: Иван Тотоманов

Оформление на корица: „Megachrom“, 2007 г.

ИК „Бард“, 2007 г.

ISBN: 978-954-585-751-5

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция на правописни грешки и допълнително форматиране

Бележка на автора: Истина или художествена измислица

Благодаря, че ме придружихте и в това пътуване. Както обикновено, реших да ви отнема още малко време, колкото да „разглобя“ романа и да разкрия къде свършва науката и започва въображението.

Първо за дребните неща.

АИОП наистина са разработили протези на базата на революционни технологии (макар че едва ли са вложили запалителни заряди в корпуса им).

Подобно на моята „укуфа“, учените в Станфордския университет действително са създали мишки-химери, чиито мозъци съдържат човешки нервни клетки. В момента се работи върху създаването на мишки, чиито мозъци са изцяло съставени от човешки нервни клетки.

През 2004-та се е родило германче с мутация в гена за миостатин, мутация, която води до състоянието, наречено „двойна мускулатура“, осигуряваща по-голяма сила и мускулен тонус. Дали това не е първият Sonnekonig, роден по естествен път?

Шангри-ла беше открита дълбоко в недрата на Хималаите през 1998-а, изгубен оазис със свободно течаща вода и пищна растителност сред заледените върхове. Какво ли друго се крие там?

А сега за по-централните въпроси.

Както се споменава в началото на книгата, Камбаната е нещо реално, което доказва, че истината често е по-чудновата от художествената измислица. Нацистите изобретили странно устройство, захранвано чрез непознато вещество, наречено Зерум 525. Малко се знае за функцията му, освен че при включването му участващите в проекта учени внезапно се разболели, а странната болест засегнала и хората в съседните села. В края на войната Камбаната изчезнала, учените от проекта били убити и до ден-днешен съдбата на устройството си остава загадка. Ако искате да научите нещо повече за тази история, за следвоенната надпревара между Съюзниците за нацистката технология и за изследванията, проведени от Германия в областта на квантовата механика, бих ви препоръчал една от книгите, които бяха от неоценима помощ и за мен — „Ловът за точка нула“ от Ник Кук.

В този роман се спирам надълго и върху маниакалната обсебеност на Хайнрих Химлер по отношение на руните, окултното и опитите му да открие рожденото място на арийската раса в Хималаите. Всичко това е стъпило върху исторически факти, включително мизансценът на неговия Черен Камелот във Вевелсбург. За повече информация по тези теми бих препоръчал книгата на Кристофър Хейл „Кръстоносният поход на Химлер“, както и „Богохулният съюз“ на Питър Левенда.

И накрая нека спомена книгата, която вдъхнови централната идея на моя роман — „Квантовата еволюция“ на Джонджоу Макфадън. Тази книга предлага интригуваща разработка върху квантовата механика и вероятната й роля в мутациите и еволюцията. Занимава се и с еволюцията на съзнанието, за което споменавам и аз в края на романа си. За по-подробен анализ на тези теми горещо ви препоръчвам да се сдобиете с книгата на Макфадън.

С което стигаме до последния, основен момент в моя роман — противопоставянето на интелигентния дизайн и еволюцията. Надявам се тази книга да повдига толкова въпроси, на колкото отговаря. Но лично аз съм дълбоко убеден, че в голямата си част този дебат почива на фалшива основа. Вместо да се вглеждаме толкова упорито назад и да се питаме откъде сме дошли, един по-важен въпрос заслужава вниманието ни — накъде отиваме?

А в търсенето на този отговор има мистерии и приключения, достатъчни за всички.

Край
Читателите на „Черният орден“ са прочели и: