Лиляна Минкова

(преводач)

Фейлетони

Мемоари/спомени

Романи

Новели

Повести

Очерци

Пиеси

Разкази

По-долу е показана статията за Лиляна Минкова от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Лиляна Минкова
български научен работник, критик и преводач
Родена: 29 август 1932 г. (86 г.)

Лиляна Тодорова Минкова е български научен работник, критик и преводач.

През 1952 г. е завършила гимназия „Пенчо П. Славейков“ в гр. София. През 1956 се дипломира в Софийски университет "Св. Климент Охридски", Факултет по славянска филология, специалност руска филология и започва научната си дейност като редовен аспирант в Института за литература, секция по Руска литература. През 1969 г. става Доктор по филология с дисертация на тема „Любен Каравелов и украинската литература“.

Работила е в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ като хоноруван асистент по руска класическа литература в периода 1958 – 1960 г., а от 1961 г., на различни академични длъжности в Институт за литература при БАН, Секция по сравнително литературознание. От 1994 г. е старши научен сътрудник I ст. Автор е на книги и множество научни статии и студии[1].

Преводач е на класически руски произведения като „Майстора и Маргарита“, „Театрален роман“, „Животът на господин дьо Молиер“ „Зойкина квартира“[2] и други произведения на Михаил Булгаков, „Дванайсетте стола“ на Илф и Петров и много други. За превода на романа „Дванайсетте стола“ Лиляна Минкова става носител на наградата „Хр.Г.Данов“ (2005 г.)[3]

Източници

Външни препратки