Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Здравко Ненов; Питър ван Кампен

Заглавие: Сектите и как да ги разпознаваме

Издание: първо

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: справочник

Националност: българска

Художник: Станислав Абаджиев

ISBN: 978-619-7015-17-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10613

История

  1. — Добавяне

Джаинизъм

От хиндуизма произлизат три други религиозни групировки: джаинизмът, будизмът и сикхската религия. Първата от тях е джаинизмът и въпреки че възниква като обновително движение в рамките на хиндуизма и има доста сходства с него, той впоследствие се развива в отделна, нова религия. В сравнение с другите религии джаинизмът има доста малко последователи (около 3 милиона в Индия), но въпреки това влиянието му е значително.

За разлика от хиндуизма джаинизмът тръгва от един основател и ръководител — Вардхамана, известен като Махавира — почетна титла, означаваща „велик герой“. Махавира е роден 540 г. пр. Хр. в Северозападна Индия и е починал 468 г. пр. Хр., което означава, че е бил съвременник на Буда. Бил е възпитан като принц в заможно семейство, бил е женен и е имал дъщеря. Но след смъртта на родителите си на 30-годишна възраст Махавира се отказал от семейния живот и решил да стане просяк и аскет, за да постигне освобождение от колелото на преражданията. Той дал обет в продължение на 12 години да не говори и по никакъв начин да не се грижи за тялото си. Отначало носел само препаска, но след 13 месеца свалил и това последно бреме и до края на живота си ходил гол. По време на скитанията си из цяла Индия той получавал множество рани от хора и животни. След като обикалял 13 години, най-накрая, на 42-годишна възраст, постигнал просветлението — състоянието на съвършеното, ясно и неограничено познание — и станал съвършена душа. Той станал всезнаещ и бил освободен от кармата, която го държала в колелото на преражданията. През останалите 30 години от живота си той проповядвал учението си и създал общност от последователи.

Въпреки че самият Махавира отричал, че има някакви богове, които трябва да се почитат, той, като други религиозни водачи, бил обожествяван от своите последователи.

Вярвания

В основните си учения джаинизмът се различава от хиндуизма. Той учи, че съществуват безкраен брой духовни и недуховни субстанции, които се различават, и всяка от тях има безкраен брой индивидуални характеристики. Така според джаинизма между духа и материята има разлика и светът не е илюзия, а съществува независимо от това дали човек го възприема, или не.

Тъй като броят на душите, които населяват вселената, е безкраен, повечето от тях са осъдени на безкрайното съществуване в самсара — кръговрата на раждане, смърт и прераждане. Цялата вселена се движи в големи цикли на възход и упадък.

Джаинизмът не познава класическата форма на поклонение на божество. Той признава само поклонението на вече освободените души. Те обаче са само вдъхновение за тези, които се борят са освобождение, а не източник на помощ. На практика обаче много джаинисти се покланят на хиндуистките богове, те присъстват и в много джаинистки храмове.

Джаинизмът е религия на аскетизма и налага строго отричане от себе си. Спасението или освобождението може да бъде достигнато само чрез аскетични упражнения и строго спазване на „Петте велики обета“:

• Ненасилие спрямо всякакви живи същества.

• Истинност — да се говори само това, което е приятно, полезно и истинно.

• Да не се краде, да не се взима нищо, което не е подарено.

• Целомъдрие — човек не бива да има нищо общо с богове, хора и животни от другия пол.

• Отказване от любовта към хората и нещата. Този обет слага край на харесването и нехаресването на звуци, цветове и миризми и води до пълно безразличие към всякакви сетивни усещания.

Тези пет велики обета могат да се изпълнят съвършено само от джаинисти, които живеят като монаси. Затова за останалите, които желаят да практикуват джаинизма, се дават опростени правила.