Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Здравко Ненов; Питър ван Кампен

Заглавие: Сектите и как да ги разпознаваме

Издание: първо

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: справочник

Националност: българска

Художник: Станислав Абаджиев

ISBN: 978-619-7015-17-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10613

История

  1. — Добавяне

Обединителната църква на Сан Мюнг Муун

История

Основател на Обединителната църква е кореецът Сан Мюнг Муун (род. 1920 г.). Той произхожда от презвитерианско семейство. Още от съвсем ранна възраст показва дълбок интерес към свръхестественото. Казва, че на шестнайсет години е преживял първата си свръхестествена опитност: докато се молел на Великден 1936 г., видял Исус Христос, който му бил открил, че „е определен за едно велико служение, в което Исус Христос щял да работи заедно с него“.

В края на Втората световна война Муун се присъединява към едно крайно петдесятно движение в Пхенян, което особено силно насърчава личните мистични откровения, а така също проповядва и близкото появяване на нов месия, който щял да бъде кореец.

През 1945 г. Муун има ново спиритистко преживяване, описано в книгата му „Божественият принцип“. Там той твърди, че „се е борил сам с хиляди сатанински сили както в духовния, така и във физическия свят и накрая е победил всички“. От този момент нататък, според неговите собствени думи той е станал „абсолютният победител на небето и земята… Господарят на творението… на когото се е поклонил целият духовен свят“.

През 1954 г. Муун основава своя църква в Сеул, която нарича Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство.

Изглежда, че Муун е бил женен четири пъти. През 1960 г. той се оженва за настоящата си съпруга Хак Я Хан и нарича този свой брак „сватбата на агнето“. Впоследствие той обявява осемте си деца от него за безгрешни, тъй като това били децата на Месията. В Корея преподобният Муун става процъфтяващ бизнесмен и натрупва значително богатство от търговия с фармацевтични продукти, чай, оръжие и др.

През 1957 г. излиза първата публикация на „Божественият принцип“, която е наречена „ключ към Писанията“. В нея Муун излага своето учение. Според него Бог му се е явил през януари 1972 г. и му е казал да подготви Америка за второто идване на Месията. Последващите му действия в Щатите в средата на седемдесетте години са изключително успешни. Освен че спечелва много хора за своята религия, той се среща и с президентите Айзенхауер и Никсън и се обявява в подкрепа на Никсън по време на скандала Уотъргейт.

През 1975 г. дейността на движението се разраства с изпращането на мисионери в деветдесет и пет страни. Казва се, че по това време то наброява три милиона членове от най-малко 120 страни, но според други данни тази цифра е силно преувеличена и едва ли надвишава 10 000.

През май 1982 г. преп. Сан Мюнг Муун е обвинен в САЩ за неизплащане на данъци за периода от 1973 до 1975 г. за сумата от 1 500 000 щатски долара, които са в банкова сметка на негово име. Той е осъден на осемнайсет месеца затвор и глоба от 25 000 долара.

Вярвания

Според учението на Муун, изложено в книгата „Божественият принцип“, Бог е невидима същност, от която е създадено всичко съществуващо. Тази невидима същност има двойствени качества, например дух и енергия, мъжко и женско. От своята енергия Бог проектира или излъчва физическото творение, като наличието на мъжкото и женското у него се е изявило първоначално в сътворението на Адам и Ева. Те били поставени в Едемската градина, за да се развият напълно и да достигнат съвършенство. В това идеално състояние те можели да се оженят, да образуват триединство с Бога и така да създават безгрешни деца и да построят рая на земята. Всичко това щяло да стане според Божията воля, ако само можели да изчакат времето, което Бог бил определил. Но Божиите намерения били осуетени, когато Ева извършила непозволен полов акт с първия ангел на Бога — Луцифер, който бил поставен за техен настойник в Едемската градина. Това довело до духовното грехопадение на човека. Дотогава и самият Луцифер бил съвършен и това всъщност бил моментът, в който той паднал в грях и се превърнал в Сатана. Така че грехът бил най-напред и най-вече сексуално действие! След извършването на този забранен полов акт с Луцифер Ева била вече опетнена. Тогава тя се опитала да възвърне старото си положение при Бога, като извършила същото и с Адам. И понеже Адам бил все още духовно незрял, това действие станало причина за физическото падение на човечеството. Ева, а след нея и Адам, възприели греховността на Луцифер, така да се каже „по полов път“. Оттам нататък и всички деца, които се раждат, са грешни и несъвършени.

Според теологията на Обединителната църква, за да се спаси човечеството от греха и да се възстанови първоначалният замисъл на Бога, трябва да дойде Месия, или „втори Адам“, който да бъде съвършен, да си намери съвършена съпруга, да има съвършени деца и по този начин да стане родоначалник на едно съвършено човечество, което лека-полека ще асимилира останалото. Именно това трябвало да бъде Исус от Назарет. Муун отрича, че Исус е бил Божият Син. Той Го смята за усъвършенстван човек, който просто не е имал първородния грях. (Как точно е станало така, че да се роди човек без първороден грях не се обяснява.) Следователно Божията воля за Исус не е била Той да умира, а да се ожени за съвършена жена (без да се казва откъде точно ще се вземе тя) и да създаде съвършени деца!

За съжаление тази мисия се провалила, основно по вина на Йоан Кръстител. Той е трябвало да възвести идването на Месия и да подготви еврейския народ да Го приеме. Но тъй като и самият Йоан не повярвал в Божията цел и в решителния момент бил хвърлен в затвора, където и умрял, той не успял да изпълни задачата си. Оттам нататък целият план за спасение се объркал. Противно на Божията воля Исус бил разпънат на кръст, преди да може да създаде съвършено семейство. Предусещайки провала на Своята мисия, самият Исус е пророкувал, че трябва да дойде втори път (респ. да дойде втори Месия).

„Исус не успя да срещне своята съвършена другарка и да установи Божието царство на земята. Исус беше възкресен като духовен човек. Заради неговия живот Бог може да претендира за душите на хората в духовно отношение, но Той не може да претендира — на базата на делото на Христос — и за физическото освобождение на хората… Нашите човешки тела са все още обект на първородния грях, който влиза в нас в момента, в който ние биваме създадени чрез половото сливане на нашите родители. Затова трябваше да дойде друг Месия — «Господарят на Второто пришествие», за да завърши цялостната цел на Бога за творението и да освободи физически човечеството“.

Муун

Без съмнение този „Господар на Второто пришествие“ е самият Муун. Той и неговата съпруга Хак Я Хан се обявяват — за „Истинските Родители“ на човечеството. „Физическото спасение“ още не било постигнато, а това можело да стане, като се атакува злото там, където то е започнало — в сексуалната област. Преподобният Сан Мюнг Муун е бил ръководител на огромен брой сватбени церемонии, при които стотици и хиляди негови последователи са били бракосъчетани едновременно. Смята се, че всяко такова бракосъчетание ги освобождава от първородния грях и води до раждането на безгрешни деца. Голяма част от тези брачни двойки се съчетават по следния начин: неженените членове на движението изпращат снимките си на Татко Муун и по тях той определя кой за кого да се ожени. В миналото е било честа практика преподобният Муун да прекарва първата брачна нощ с младоженката, която по този начин била очиствана от първородния грях и впоследствие очиствала и своя съпруг.

От християнска гледна точка това е едно крайно извратено учение. Последователите на Муун твърдят, че се опират на Библията, и дори се наричат християни, но това няма нищо общо с действителността. Самият Муун открито заявява, че ползва Библията единствено за камуфлаж: „Докато не завършим мисията си в християнската църква, ние трябва да цитираме Библията и да я използваме, за да обясняваме. След като получим наследството на християните, ще бъдем свободни да поучаваме без Библията“ („Говори Учителят“, март–април 1965 г.).

Тъй като цялото учение на Муун е толкова абсурдно, едва ли си заслужава да се занимаваме подробно с неговото оборване от библейска гледна точка. Може би е добре обаче да разгледаме накратко въпроса за първородния грях, тъй като сред доста хора се шири мнението или поне неясното усещане, че той действително е свързан с някакво сексуално действие. Това схващане няма никаква основа в Библията. Тя описва сътворението на света и човека в първите глави на книгата Битие. „И Бог създаде човека по Своя образ: по Божия образ го създаде: мъж и жена ги създаде. И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята“ (Бит. 1:27–28). „И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека, и я приведе при човека. А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа беше взета. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът“ (Бит. 2:22–24). Всичко това е казано още преди грехопадението на човека и описва неговото съвършено състояние. Тук не става дума за никакъв период на съзряване, нито пък за забрана за сексуално общуване между мъжа и жената. В третата глава на книгата Битие се описва грехопадението. То се състои в това, че човекът яде от плода на „дървото за познаване на доброто и злото“. Бог е предупредил човека, че това ще доведе до неговата смърт, но му е дал възможността да го извърши, ако пожелае. Така човекът е можел да избира дали да живее в подчинение на Бога, в мир и любов с Него, или да се отдели от Своя Творец и да тръгне по своя собствен път на бунт и непокорство. Именно неподчинението на Божия закон Библията определя като грях (1. Йоан. 3:4). Така нареченият „първороден грях“ означава, че всички хора след Адам са грешни по природа. Никое дете няма нужда да бъде учено да върши зло — то го върши естествено, но затова пък са нужни огромни усилия, за да бъде научено да върши добро. Хората са противници на Бога дори вече не по свое собствено решение, а поради факта, че са се родили „във вражеския лагер“. Но всеки човек може да вземе съзнателното решение да се примири с Бога, да получи прошка от Него и да заживее в мир и любов със своя Баща.

Как се става член на сектата

Изумително е как при цялата явна абсурдност на учението си Муун може да печели последователи. Това се обяснява главно с методите за промяна на съзнанието, които сектата използва. На новите членове никога не се представя цялото учение в пълния му вид. Един бивш член на движението казва: „Ако ми бяха дали екземпляр от «Божественият принцип», преди да постъпя в групата, щях да го прегледам набързо и да го изхвърля в тоалетната. Толкова погрешна е тази идеология! Но моето възприятие на света и живота вече беше значително променено. По това време аз вече не можех да мисля обективно и бях напълно възприел начина на мислене на култа“ (Стийв Кемперман, Дипломна работа, април 1978 г.).

В началото кандидатът (обикновено младежи до 20 години, често отделени от семействата си поради следване в друг град) бива привличан с високоблагородни идеи, като например изграждането на едно ново, хуманно общество на мир и хармония, обединяването на всички народи и религии под една обща верска идея, грижа за социално слаби, наркомани и пр. Групата не се представя като религиозна общност, а като някаква обществена и социална организация под най-различни имена. Някои от тези имена са: Асоциация за изследване на принципи, Асоциация на доброволците в България, Международна асоциация за обединение на науката и религията, Международна културна фондация, Международна религиозна фондация, Международна федерация за световен мир и обединение, Съвет за общи изследвания и образование, Нова асоциация за екуменически изследвания, Събор на световните религии, Обединителна семинария, Религиозна младежка служба и много други. (Във Великобритания сектата съществува дори и под името „Малките ангелчета“ — корейски фолклорен ансамбъл!)

Понякога (особено в България) се спират хора на улиците, като им се дава листче със следния текст:

Замисляли ли сте се някога върху следните въпроси?

1. Каква е била Божията цел при сътворението на света и вселената?

2. Има ли свят след смъртта? Съществува ли наистина духовен свят?

3. Защо човекът търси щастие, но не знае пътя, по който да го постигне? Защо човекът търси Бога и все пак върши грях?

4. Ако Бог съществува, защо човекът живее в такъв окаян свят? Каква е точната причина за злото и произхода на греха?

5. Ако Бог е всемогъщ и добър, защо е позволил този свят на зло да съществува хиляди години?

6. Каква е истинската цел на Бога, с която е изпратил Исус на земята? Разпъването Му на кръст Божията воля ли беше или човешки провал?

Каква степен на спасение се постига чрез кръста?

7. Защо съществуват толкова много деноминации и разделения в християнството? Това ли е било намерението на Исус?

8. Как можем да открием дълбокия смисъл на библейските истории, притчи и символи, за да разберем Божието провидение за човека?

9. Съществува ли идеология, която може да надмине и победи разпространяващата се идеология на комунизма? Ако да, коя е тя?

10. Какво е истинското значение на времената, които се наричат „последните дни“? Дали стоим на прага на апокалипсис или сме пред прехода към един нов свят?

11. Възможно ли е да се постигне свят на единство и хармония и ако да — как?

Кандидатът се кани на няколко лекции, семинари или други сбирки. Там той бива обграждан от активното внимание и любов на членовете на групата. Това е метод, който се прилага съвсем съзнателно и се нарича „бомбардиране с любов“. Ако кандидатът се съгласи да участва в няколкодневен учебен лагер извън града или дори в чужбина, той бива подлаган на изтънчена психическа обработка, която се състои в пълно лишаване от свободно време, създаване на специално еуфорично настроение, постоянни лекции и дискусии, поднасяне на огромни количества добре подбрана информация, която не може да бъде осмислена за кратко време и пр. Целта е в края на семинара кандидатът да е толкова възхитен от общността, в която е попаднал, че да пожелае сам да се пресели в комуната. След това психическата обработка продължава, като се стига до такива методи като например лишаване от сън, систематично приемане на храна с много ниско белтъчно съдържание, което повишава нивото на кръвната захар и води до помрачаване на съзнанието, и други подобни техники, разработени и прилагани от китайските комунисти по време на войната в Корея. Характерен белег за успеха на тези техники са постоянната вяла усмивка и стъкленият поглед. На членовете на движението постоянно се внушава комплекс за вина и чувството на кошмарен страх от външния свят. Те буквално стават неспособни да живеят извън сектата. Основното им занимание е по цял ден да събират пари за Татко Муун, което може да става по най-различни начини, но най-често чрез продаване на дребни сувенири, цветя или бонбони „с благотворителна цел“ или пък чрез директно просене. В България те разпространяват характерни лазерни графики на метално фолио.

Всичко това се отнася до редовите членове на движението. В него обаче съществува и една висша прослойка, която не се занимава със събиране на средства и се състои от напълно нормални, здрави възрастни хора. Те обикновено са от издигнатите кръгове на обществото и политиката и членуват в организацията заради финансови и други облаги. Сектата на Муун вече изгражда международна мрежа от влиятелни в политическо и най-вече финансово отношение членове. Самият Муун има контакти с най-висшите кръгове на Запад. Той не крие своя стремеж за световно господство: „Бог живее в мен и аз съм негова инкарнация. Целият свят е в моята ръка. Аз ще завоювам и подчиня света“ (преп. Сан Мюнг Муун).

Всичко това определя сектата на Муун като една от най-зловещите и опасни мафиотски организации. Тя се разпространява и в България, като не подбира средствата за постигане на своите цели.

„Пазете се да не ви подмами някой. Защото мнозина ще дойдат в Мое име и ще кажат: Аз съм Христос; и ще подмамят мнозина. Тогава ако ви каже някой: Ето, тук е Христос!, или: Ето, там е! — не вярвайте. Защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно, и избраните. А вие внимавайте.“

Марк 13:5–6, 21–23