Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Здравко Ненов; Питър ван Кампен

Заглавие: Сектите и как да ги разпознаваме

Издание: първо

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: справочник

Националност: българска

Художник: Станислав Абаджиев

ISBN: 978-619-7015-17-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10613

История

  1. — Добавяне

Бахайска религия

Бахайската религия е сравнително млада и счита себе си за Божие откровение за всички хора по света. Тя е основана от двама персийски ясновидци — Мирца Али Мухамед (1820–1850) и Мирца Хюсеин Али (1817–1892).

Мирца Али Мухамед се нарича Баб (врата на познанието). Той се е смятал за последния от дълга поредица религиозни водачи. Малобройните му последователи са вдигали въоръжени въстания против правителството. Самият той е бил екзекутиран по обвинение за опит на един негов последовател за убийство на шаха.

Един от последователите на Баб, Мирца Хюсеин Али, живял в Константинопол, Адрианопол и Ака в Палестина, се нарича Баха’у’ла („великолепие Божие“) и през 1863 г. обявява, че той е предсказаната от Баб манифестация на Бога, изпратен, за да спаси света в края на времената и да възвести Божията воля за една нова ера. Той прокламира тази Божия воля на управниците на държавата, вследствие на което бива преследван, затварян и заточаван. Малобройните му отначало последователи също са били подлагани на жестоки преследвания, особено в Иран.

На 10.V.1925 г. ислямският съд в Баба решава, че последователите на Баха’у’ла са се отцепили от исляма. Същото решение взима и главният мюфтия на Египет на 11.III.1933 г. Оттогава бахаите биват третирани като секта и лишени от граждански права. Браковете им са били обявени за незаконни, на децата им не се издават актове за раждане (което в една ислямска страна е единственият документ за самоличност), не им се разрешава да заемат държавни длъжности, училищата им се затварят, центровете и дори гробищата им се разрушават. Те биват обвинявани в противодържавна дейност и систематично преследвани от тайната полиция.

Въпреки това броят на последователите на Баха’у’ла бързо нараства. Те не се разглеждат като секта на исляма, а като самостоятелна световна религия със собствено откровение. В момента има около 70 000 бахайски центъра в различни части на света. Най-многобройни са в Близкия и Средния изток, но има също и в Европа, Африка, Северна и Южна Америка.

Вярвания

Бахайската вяра се корени в шиитския клон на исляма, но впоследствие доста значително се отклонява от него. Нейното учение е синкретично и включва елементи от най-различни религии и вярвания.

Според бахаите историята се развива на огромни цикли. Един от тях е започнал преди около шест хиляди години с Адам — първия от пророците. Неговите последователи са били Мойсей, Кришна, Буда, Заратустра, Христос и Мохамед, чиито учения са съдържали бахайската вяра в ембрионална форма. Последният и най-важният от тези пророци е Баха’у’ла. След него ще има и други, но Баха’у’ла е бил изпълнението на съществуващото във всички религии обещание за един спасител на света или Месия. Той проповядва „истинската божия религия“, която ще изпълни света с правда, ще го избави от безпътицата и покварата на съвременната цивилизация. Баха’у’ла се смята за божествен спасител, който може да обедини човечеството и да облекчи неговите страдания. Той е проводникът на божия глас, който е изпратен, за да изправи грешките и недоразуменията на предишните религии, да изгради една нова и по-добра култура на истината и справедливостта, да обедини човечеството и така да въведе божието царство, което всички религии очакват. Идването на това божие царство обаче ще стане постепенно, а не внезапно. То няма да се дължи на пряко вмешателство на Бога в човешката история, а на една плавна вътрешна промяна в човека и обществото, която ще спаси света от гибел и ще го доведе до състояние на единство, мир и хармония.

Всички писания на Баха’у’ла се смятат за свещени, но не е задължително да бъдат спазвани буквално. Той е определил своя син ’Абд ул-Баха за единствен авторитетен тълкувател на своите писания. При смъртта си ’Абд ул-Баха назначава своя внук Шоги Ефенди (поч. 1957 г.) за официален тълкувател. Но неговите писания, както и тези на днешните тълкуватели, не се считат за свещени, а само за интерпретация на Божия глас за настоящето.

Бахаите вярват, че единствено на тях Бог е открил своя план за света. Но бахайската етика с целите, които си поставя — световния мир, разрешаването на социалните проблеми и равенството на расите — е отворена и достъпна за всички хора. Тези цели трябва да бъдат постигнати чрез едно световно законодателство и световно правителство, чрез единен световен език и единна световна валута. Целта на богослуженията е да служат като духовна подготовка за изпълнение на социалните задачи.