Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Здравко Ненов; Питър ван Кампен

Заглавие: Сектите и как да ги разпознаваме

Издание: първо

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: справочник

Националност: българска

Художник: Станислав Абаджиев

ISBN: 978-619-7015-17-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10613

История

  1. — Добавяне

Шинтоизъм

Шинто, националната религия на Япония, е една от най-старите измежду всички световни религии. Тя се отличава от останалите религии, тъй като не познава система от доктрини и учения.

Шинто е една чисто японска религия, чиито корени се крият в древността. Японците обичат страната си и вярват, че японските острови са били първото творение на Бога. Представата за божествения произход на страната им е много древна и върви ръка за ръка с верските представи на шинто. Този национален идеализъм е преди всичко причината за това, че шинтоизмът се е ограничил единствено в Япония.

Японците наричат страната си Нипон, което означава „произход на слънцето“. До края на Втората световна война децата в училище са учили, че императорите са потомци на богинята на слънцето Аматерасу, която дала на императорския дом божествените правомощия да управлява. През 1946 г. император Хирохито публично се отказва от божественото си право да управлява.

Държавният шинтоизъм, който може да се разглежда като някакъв патриотичен ритуал, при който гражданинът независимо от своята верска принадлежност оказва почит на императора, е бил въведен през 1882 г. Той бързо се превръща в държавна религия. Едва след поражението на Япония във Втората световна война шинтоизмът е бил отменен като държавна религия.

Вярвания

Въпреки че шинтоизмът няма книга, която да смята за изцяло боговдъхновено откровение и на която да основава вярванията си, има две книги, които се считат за свети и много са повлияли убежденията на японския народ. Тези книги са Коджики — Код „Историята на случките в древността“, и Нихонги — „Японски анали“. И двете са писани около 720 г. сл. Хр. и тъй като се занимават със събития, станали около 1300 години по-рано в историята на Япония, могат да се смятат за късни произведения.

Коджики е най-старият писмен паметник на японски. Книгата съдържа митове, легенди и исторически разкази, родословието на императорския двор. Съставена е 712 г. сл. Хр.

Нихонги, която е съставена около 720 г. сл. Хр., представлява хроника на японската история до 700 г. сл. Хр.

Тъй като Шинто познава голям брой божества, е невъзможно систематичното почитане на всички тях. Религиозните книги на шинтоизма признават, че само някои божества биват почитани постоянно, най-важната от които е богинята на слънцето Аматерасу. Това е главното божество на шинто — по-скоро богиня, отколкото бог. Фактът, че най-висшият обект на поклонение, от който произхождат божествените предци, е богиня, а не бог, е уникално явление сред по-големите световни религии.