Ханс Улрих Фон Кранц
Тайните на Третия райх (25) („Аненербе“ — секретният проект на Хитлер)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Аненэрбе. «Наследие предков». Секретный проект Гитлера, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2016)
Разпознаване, корекция и форматиране
sqnka (2019)

Издание:

Автор: Ханс Улрих фон Кранц

Заглавие: Тайните на Третия райх

Преводач: Лиляна Мандаджиева

Година на превод: 2013

Издател: „Паритет“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: документална проза

Печатница: „Анториери“

ISBN: 978-619-153-023-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3230

История

  1. — Добавяне

Проектът „Арктогея“

Нацистките учени търсели не само Шамбала. Амбициите им се простирали много по-далече. Били намислили да намерят легендарната прародина на германците. Ситуирали я на различни места — в загадъчната Атлантида, в митичната Лемурия[1], в далечния Тибет. А Херман Вирт, първият „Глава на Аненербе“, я разполагал в Арктогея.

Арктогея била земя, която, съгласно хипотезите, съществувала на Крайния Север. Този огромен остров — по-точно, цял континент — бил гъсто населен с хора преди настъпването на ледниковата епоха. Според версията на Вирт това била страна на Слънцето, разума, реда, уравновесените инстинкти и истинската вяра. Именно там бил възникнал праезикът, станал основа на човешката цивилизация.

Останките от тази древна цивилизация били погребани под морските вълни и ледените пластове. Една от останките на Арктогея била Гренландия; неслучайно викингите — потомците на древните германци — я смятали за свещена земя. След като Арктогея отначало се скрила под леда, а после под водата, предците на арийците били принудени да емигрират в Евразия[2].

Вирт съвсем убедено заявявал: митичната прародина може да се възсъздаде! Разбира се, да се направи това на Северния полюс не било възможно. Затова на разположение на немците били пустеещите територии на Антарктида — както изглеждало, напълно пригодни за живот. Впрочем това е тема за друга глава и дори за книга. Проектът „Нова Швабия“[3] е бил и си остава един от най-засекретените в историята на Третия райх — възможно затова че той действа и досега…

Бележки

[1] Лемурия и Континент Му (Пацифида) е легендарна езотерична хипотеза за потънали континенти в Тихия и Индийския океан подобно на Атлантида. Когато се прави разлика между тях, „Му“ традиционно се ситуира в Тихия океан, а „Лемурия“ — в Индийския океан. — Бел.прев.

[2] Евразия е общата земна повърхност на континентите Европа и Азия. Като едно цяло Евразия се явява най-големият по площ континент на Земята. Строго научно — Евразия представлява един континент, но по исторически причини е прието северозападната част, разположена отвъд планината Урал, да се приема като отделен континент — Европа, а останалата част — като континент Азия. — Бел.прев.

[3] Нова Швабия — територия в Антарктида, за която Германия предявявала териториални претенции от 19 януари 1939 година и ги поддържала до 8 май 1945 година. Формално не се е отказвала от тези претенции. За същата територия от 1938 година до днес претендира Норвегия. — Бел.прев.