Ханс Улрих Фон Кранц
Тайните на Третия райх (16) („Аненербе“ — секретният проект на Хитлер)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Аненэрбе. «Наследие предков». Секретный проект Гитлера, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
4,4 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2016)
Разпознаване, корекция и форматиране
sqnka (2019)

Издание:

Автор: Ханс Улрих фон Кранц

Заглавие: Тайните на Третия райх

Преводач: Лиляна Мандаджиева

Година на превод: 2013

Издател: „Паритет“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: документална проза

Печатница: „Анториери“

ISBN: 978-619-153-023-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3230

История

  1. — Добавяне

Пророчествата на Нострадамус

Мишел Нострадамус, средновековният френски предсказател, от векове вълнува умовете на хората. Неговата популярност не намалява и днес. Влезте, в която и да е книжарница и попитайте продавачите имат ли книги за Нострадамус — те вероятно ще ви предложат поне една (по-скоро не една) книга, посветена на неговите пророчества.

Не останал по-назад от това течение и „Аненербе“. Трябва да отбележим, че ръководителите на нацистката партия били повече от суеверни. Самият Хитлер се бил заобиколил с цял щат от астролози, към предсказанията, на които често се отнасял по-внимателно, отколкото към докладите на разузнаването и мнението на собствените си генерали. Не оставал по-назад и Химлер: съществуването на „пророците“ той приемал за неотменна черта на арийската култура и, подобно на древен вожд, се обкръжавал с астролози. В отрицателното отношение на християнството към астрологията той виждал още едно доказателство за това, че предсказването на бъдещето по звездите е било древна германска наука.

В края на 30-те години „Аненербе“ сериозно се заел с изучаването на наследството на Нострадамус. Първо, предсказателят широко се използвал за пропагандни цели. Ето какво, например, писал по този повод в своите мемоари Валтер Шеленберг, главата на външното разузнаване на СС.

Пример за това, как можехме да насочваме в нужното ни направление потока от бежанци в Северна Франция, а малко по-късно в района на Париж, беше изготвената невзрачна на вид брошура, съдържаща мрачните прорицателства на средновековния астролог Нострадамус. Тази брошура се разпространяваше сред френското население чрез нашите агенти по радиото и се разпръскваше със самолети. Избирахме онези цитати, в които Нострадамус е предсказвал появата на „машини, бълващи дим и огън“, които с грохот щели да прелитат над градовете, носейки ужас и унищожение на хората. От себе си добавихме „пророчеството“ за това, че само юг и югоизток на Франция ще се спасят от тези бедствия. След това обхванатите от паника маси от бежанци се отправиха в подсказаното от нас направление. Същевременно немските войски получиха желаната свобода на придвижване, докато комуникациите на френските армии бяха парализирани.

Имало е и много други случаи, за които Шеленберг не е споменавал. Което, впрочем, не е чудно, тъй като в процеса на тълкуването на пророчествата на Нострадамус нацистката върхушка сама повярвала на собствените си приказки, толкова убедителни изглеждали те.

Да вземем, например, такова пророчество:

Машината на летящия огън

ще обезпокои обсадения велик вожд,

тогава ще се надигне такъв бунт,

че победените ще изпаднат в отчаяние.

За какво е ставало дума? Експертите от „Аненербе“ авторитетно заявили: разбира се, за унищожаването на Британия! „Машината на летящия огън“ — какво би могло да бъде това, освен бойният самолет, бомбардировачът, който сеел над градовете същия този „летящ огън“? Обсаденият велик вожд — е бил не кой да е, а Чърчил. Бомбардирането на английските градове щяло да предизвика бунт сред гражданското население, което щяло да направи безсмислена всяка съпротива.

Наистина специалистите от „Аненербе“ предпочели да замълчат за това, че „машина на летящия огън“ през Средните векове се наричал най-обикновеният катапулт, който стрелял със снаряди, напълнени със запалителна смес и запалвана преди изстрела. Такива „огнени кълба“ широко се използвали при обсада на градовете. Впрочем дори това обстоятелство да е било известно, експертите на „Аненербе“ имали в запас още едно пророчество, предсказващо същото. То звучало по следния начин:

Ще видят как седем пъти се мени

британският народ,

опръскан с кръвта на двеста и деветдесет

години, —

съвсем не свободен, но благодарение

на германската подкрепа

Овенът се бои от неговите ширини

в Бастарния.

Срокът от 290 години се брои от 1649 година, от екзекуцията на крал Карл I, която тълкували като „първото кръвопролитие на британския народ“. По-нататъшните „промени“ били събитията на Английската революция, Реставрацията и новото сваляне на монархията на Стюартите, наполеоновите войни и чартисткото движение. И така, през 1939 година ще се извърши най-силното потресение за британския народ — така твърдял доктор Критцингер в книгата си, която излязла още преди идването на нацистите на власт. При това тази криза щяла да бъде свързана с Полша — „Бастарния“ в Древния Рим наричали областта на Източна Европа, граничеща с Балтийско море. Що се отнася до Овена, според старите астрологически трактовки това бил символът на Британия. Какво можеше да бъде по-ясно!

Когато в „Аненербе“ сериозно се заинтересували от Нострадамус, книжката на Критцингер им била добре дошла. А когато през есента на 1939 година с нападението на Германия над Полша започнала Втората световна война, предизвикала в Британия сериозна политическа криза, специалистите по предсказанията възкликнали: оказва се, че с помощта на пророчествата на Нострадамус действително може да се предвижда бъдещето! От този момент в рамките на института започнал да функционира специален отдел, занимаващ се с предсказания и пророчества.

От работата на отдела били заинтересовани не само Хитлер и Химлер. Било привлечено и вниманието на министъра на пропагандата на Третия райх, прословутия доктор Гьобелс. Гьобелс помолил да подготвят за него сводка за пророчествата на Нострадамус, които предричали скорошен триумф на Германия. И такова проучване действително било извършено през първата половина на 1940 година. Негов ръководител бил прочутият астролог Карл Крафт.

Крафт станал известен през есента на 1939 година. Дотогава се занимавал с частна практика, съставяйки хороскопи по поръчка на състоятелни и не толкова състоятелни берлинчани. По-късно, в процеса на поредните си изследвания, му се привидяло, че в периода между 7 и 10 ноември животът на фюрера ще бъде застрашен. Като лоялен немец той изпратил писмо с предупреждение лично на Хитлер. Отначало не му обърнали внимание. Но когато на 8 ноември фюрерът по чиста случайност не загинал при покушение, си спомнили за писмото.

С делото на Крафт се заело Гестапо. Наистина твърде бързо се изяснило, че чудатият астролог нямал ни най-малко отношение към подготовката на покушението. Изобщо Крафт правел впечатление на човек, витаещ в облаците, и отношението към него бързо се променило. Обявили го едва ли не за пророк и му уредили аудиенция при вожда на райха. После Крафт бил зачислен в редиците на „Аненербе“ и дори едва не го назначили за ръководител на отдела по астрология. Само явната съпротива на самия астролог и очевидната липса у него дори на сянка от „началнически“ таланти ги накарало да се ограничат с длъжността „водещ експерт“.

След подготовката на сводката за пророчествата на Нострадамус, които широко се използвали от нацистката пропаганда, Крафт окончателно се превърнал във фаворит. С най-голямо благоволение се ползвал пред Рудолф Хес — най-близкия съратник на Хитлер, негова, „сянка“ и наци №3. Човек със сложен характер, неравнодушен към астрологията и мистиката, Хес привикнал за всичко да се съветва с прорицателя. Едновременно с това се намирал под силното влияние на семейството на Хаусхофер.

Веднъж неизвестно по чий съвет Хес решил да вземе върху себе си историческата мисия да помири Германия и Британия. За тази цел, смятал той, било нужно малко единствено лично да се обърне към онези сили в Англия, на които войната не се харесвала. На 10 май 1940 година Хес излетял за Англия, за да осъществи своята „мисия на мира“. С този полет са свързани не малко загадки, на които сега няма да се спирам. Във всеки случай, мисията завършила с провал — англичаните не се вслушали в Хес и се отнесли с него като с военнопленник. И ако за определено време Хитлер свързвал полета на своя любимец с някакви надежди, то след провала на мисията бил принуден да даде вид, че нищо не знаел за намеренията на Хес. Официално било заявено, че наци №3 извършил своя полет в припадък на безумие. Ето какво писал за това в мемоарите си Шеленберг.

По данни на разузнаването беше установено, че Хес е поддържал тесни връзки с астролози… и че полетът му е бил извършен според предвижданията на астролозите. След това масовите арести, извършвани от Мюлер, обхванали и тези хора… Хес постоянно цитираше изказвания на древни прорицатели и предсказанията на пророци като Нострадамус… При това той се позоваваше на по-рано съставени хороскопи, предсказанията, на които потвърждавали, според него, неговата лична съдба, съдбата на семейството му и на цяла Германия.

Именно астролозите в крайна сметка станали изкупителна жертва. Отделът по астрология в „Аненербе“ бил разтурен, Крафт бил изпратен в концлагер. Казват, че малко преди ареста му той предсказал предстояща война с Русия — и това също така се сбъднало! Може би именно затова той бил настанен не в обикновена барака заедно със стотици други затворници, а в комфортна единична стая, бил освободен от всякаква работа и получавал допълнителна храна. Приблизително веднъж в месеца в лагера пристигал голям черен автомобил, с който отвеждали Крафт за няколко дни в Берлин — за консултация с Химлер, а вероятно и със самия фюрер. През пролетта на 1945 година, когато крахът на Германия станал очевиден, Крафт бил спешно умъртвен.

Какво толкова е знаел главният астролог на „Аненербе“, което не бивало да попадне в ръцете на съюзниците? Какво е успял да намери в пророчествата на Нострадамус, какъв правилен ключ е бил изнамерил към него? Загадки и отново загадки…