Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Семейство Бошан (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Winds of Salem, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,6 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Айра (2016)
Разпознаване и корекция
egesihora (2016)

Издание:

Автор: Мелиса де ла Круз

Заглавие: Ветровете на Салем

Преводач: Виолина Димова, Невена Янакиева

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски

Издател: „Еклиптик“

Година на издаване: 2014

Печатница: А

Редактор: Стоян Пашкуров

ISBN: 978-619-200-005-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1354

История

  1. — Добавяне

Глава 39
Синът на Трикстър

Ниф сложи ръка на вратата и прошепна древната дума, с която можеше да я отвори. Вратата подаде, като се люлееше в сумрака. Фреди натъпка маската в предния джоб на суитчъра си. Ниф повдигна подгъва на наметалото си и двамата заедно стъпиха от другата страна.

Озоваха се в гъста гора. Капки роса се стичаха по тревата, листата блестяха на слънчевата светлина като малки перли.

— От тук! — каза Ниф и го поведе по една пътека към празното пространство.

Фреди обясни плана си за връщането на тризъбеца, докато си проправяха път напред.

— Зная, че не е кой знае какво и може да се наложи да излетим много бързо след това — добави той. — Знаеш какъв е Джормунгандер. Никога не знаеш какво да очакваш от него.

Чуваха звуците на щурците, цикадите и скакалците, но едновременно с това и квакането на жабите и стряскащия писък на един бухал, кацнал над плевнята. Въздухът беше тежък и плътен, наситен с миризма на влажна, богата почва, гъби и прясна трева, която шумолеше под краката им. Огромни корени се извиваха по земята около тях. Най-накрая стигнаха до дървото, което пазеше пътеката между световете.

Фреди се хвана за един корен и се залюля над празното пространство. Взираше се в бездната под себе си. Долу виждаше нещо, което приличаше на плаващи бели светлини, разпръскващи се в тъмнината.

— Ето че пристигнахме — каза той, като се дръпна назад, а Ниф нервно кимна с глава.

Фреди извади маската от джоба си и я сложи на главата си, като се надяваше планът му да успее. Хвана малката ръка на феята и двамата скочиха заедно в бездната.

Падаха настрани и се вдигаха нагоре доста бързо. Това стремглаво пътуване продължи известно време и докато се въртяха, накрая вече нито един от тях не можеше да определи посоката, в която се движеха. Краят на междинния свят беше някъде по средата. Там, където беше извършена кражбата, мястото на здрача, точно преди Необятното, преди Хелхайм и преди Бездната.

 

 

През процепите на маската Фреди видя огромните отворени челюсти на Джормунгандер. Черната отрова, която покриваше зъбите му, изригна в празното пространство, докато съскаше. Ирдик беше прав за лошия дъх в устата му — зловонното дихание се носеше към Фреди с мирис на вкиснало, развалено месо и лук.

Зад главата на Джормунгандер, малко встрани, той видя любимия си златен тризъбец, който се люлееше сред бели светлини. Ниф надникна иззад една от люспите на Джормунгандер, където се беше скрила и наблюдаваше.

Джормунгандер се прозя.

— Добър опит, Фрир! — Говореше бавно и провлечено и внимателно подбираше думите си, като натъртваше на произношението на „с“.

— Трой се опита с маската на глава на вол да ме излъже един път. Направи ме на глупак. Сега срам за теб да се пробваш да ме излъжеш за втори път!

Драконът на Мидгард говореше толкова бавно, че трябваше да го изчака да довърши изречението си.

Джормунгандер се усмихна.

Фреди не беше забравил историята и дори я използваше, за да му помогне. Някога, когато светът още беше млад и Асгард не беше разрушен, Тор и гигантът Хаймир бяха опитали да заловят Джормунгандер, като използваха примамка с маска на волска глава. Тор беше хванал морския дракон с говежда примамка, но ужасен от чудовището, Хаймир беше прерязал кордата и беше освободил дракона. Фреди се надяваше, че Джормунгандер ще се зарадва, че този път не се е хванал в същия капан. Играеше си със суетата му, за да го подведе към фалшива самоувереност, така че да се опита да преговаря за гатанка срещу тризъбеца. Гатанките на дракона бяха доста лесни за решаване, но дори и нещата да се влошаха, Ниф щеше да грабне тризъбеца, докато Фреди задържаше Джормунгандер. Тя беше резервният му план.

Той свали маската от главата си, което беше сигнал за Ниф да остане скрита, но освен това тя трябваше да се готви за вариант две.

— Е, как разбра, че аз съм под маската? — попита Фреди, докато разглеждаше ноктите си.

— Добре, знаех, че рано или късно ще се появиш. В крайна сметка тризъбецът ти е при мен — усмихна се Джормунгандер. Морският дракон обърна главата си точно когато малката елфка се скриваше. Той се обърна към Фреди.

— Обикновено нямам много посетители тук. Искаш го, нали? — попита драконът и очите му заблестяха.

Фреди сви примирено рамене.

— Да, искам го…

— Да ти предложа гатанка? Ако отговориш правилно, ще ти дам тризъбеца. Не е нещо, което ми трябва. Просто го държа тук като залог, защото ми е скучно.

— Не зная — каза Фреди. — Твоите гатанки са доста умни, приятелю. Какво ще кажеш да се преборим за него? — Фреди прокара пръсти през косата си, докато изследваше ръката си и опитваше мускулите си.

— Не, не, не! Не съм в настроение — каза Джормунгандер. — Имам една добра гатанка за теб. Хайде!

Фреди отмести очи от ръката си.

— Добре! Ще опитам.

Джормунгандер примигна щастливо.

— И така, моят баща…

— Имаш предвид Локи — каза Фреди.

— Да, Локи, моят баща — отговори драконът. Обичаше да вмъква името на Локи по време на разговор винаги, когато можеше, защото се гордееше с потеклото си от Асгард. — Но това не е цялата загадка. Още не съм свършил.

Фреди се усмихна.

— О, съжалявам, Джормунгандер. Продължавай, а после…

— Така че моят баща казва: „Нямам братя и сестри“ — продължи той.

— Но той има поне един брат! — каза Фреди.

— Заради гатанката си представи, че няма — каза Джормунгандер, леко ядосан. — И докато я решаваш, си представи, че нямам роднини. Аз мразя роднините си и съм ги забравил отдавна. Те не съществуват! — усмихна се широко той.

— Добре — каза Фреди. — Локи няма роднини, както и ти нямаш. Разбрано!

— Страхотно! — каза Джормунгандер. — Така, Локи казва „нямам братя и сестри, но този баща на този бог е син на моя баща“. Кой е богът?

Фреди присви очи и го погледна.

— Тоест аз отговарям на загадката на Локи?

— Да! — усмихна се драконът.

— Не усложняваш ли прекалено много нещата?

— Може би — усмихна се подигравателно Джормунгандер.

— Дааа, това наистина е трудно. Колко време ти отне да го измислиш? — попита Фреди и забеляза Ниф, която подаде глава. Той се почеса по главата, за да й даде знак да остане скрита.

Джормунгандер се засмя.

— Като преди пет секунди, нали?

— Хм — каза Фреди — наистина ли ще си взема тризъбеца, ако отговоря правилно?

Драконът поклати глава.

— Да!

Фреди се усмихна.

— Добре тогава, мисля, че зная кой е верният отговор. Но все пак не съм напълно сигурен.

Драконът ближеше люспите си, а Фреди захапа пръста си, преструвайки се, че още мисли. Осъзнаваше, че драконът всъщност е много самотен и затова се опитваше да разшири своята компания. Беше тъжно. Самата гатанка беше толкова нарцистична и отговорът й беше толкова очевиден, че Фреди я разгада веднага. Локи казваше: Бащата на този бог е син на моя баща. Кой е богът? Една гатанка, която се въртеше в кръг — от Джормунгандер до Локи и Один. Локи баща на Джормунгандер, а Один — баща на Локи. Значи богът е Джормунгандер.

— Отговорът си ти, Джормунгандер.

Драконът примигна към Фреди.

— Това ли е отговорът ти?

— Да, това е правилният отговор. Сега, тризъбеца, моля.

Драконът изсъска. Не обичаше да губи в любимата си игра.

Фреди започна да отстъпва назад. Дръпна ухото си, за да даде знак на Ниф да вземе тризъбеца, докато привличаше вниманието на Джормунгандер върху себе си.

Но феята имаше проблеми с ориентирането в празното пространство, а и балната й рокля изобщо не й помагаше заради дългите поли, които висяха около нея. Тя изпусна целта.

— Тризъбецът, моля! Няма да моля повече! — заплашително каза Фреди.

— Вземи си го — разсмя се Джормунгандер. С един замах на опашката си запрати Ниф в празното пространство, а след това се обърна към Фреди и челюстите му се разтвориха.

Фреди го блъсна силно и взе тризъбеца си. Той пасна в ръката му идеално и се зареди със сила, когато беше при истинския си собственик. Фреди Бошан вече беше могъщият бог Фрир, бог на слънцето и небето. Могъщ и блестящ в дрехите си, той се върна към истинската си същност и наддаде вик, докато скачаше срещу дракона. Тризъбецът му светеше силно, когато изтръгна сърцето му.

Последва оглушителна експлозия и ослепителна светлина, докато накрая всичко потъна в мрак.