Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
MesserSchmidt (15.01.2007)

Издание:

проф. БОРИС ПАВЛОВ КИТАНОВ, РАЗПОЗНАВАНЕ И СЪБИРАНЕ НА БИЛКИ

Рецензент проф. ИВАН НИКОЛОВ ПЕНЕВ

Завеждащ редакция ВИЛИАНА СЕМЕРДЖИЕВА

Редактор ВИХРА РУСКОВА

Художник на корицата МИХАИЛ МАКАРИЕВ

Художник на илюстрациите и оформление МИХАИЛ МАКАРИЕВ

Художник-редактор ПЕТЪР КРЪСТЕВ

Технически редактор КАТЯ ШОКОВА

Коректор ВИОЛЕТА ЦЕНОВА

ISBN 9532726431

Код 05 2530-8-87

Народност българска. Издание първо. Дадена за набор на 3.IV.1987 г. Подписана за печат на 3.VIII 1987 г. Излязла от печат на 25.VIII.1987 г. Формат 70х 100/16. Печатни коли 13 + 5. Издателски коли 16,85 + 6,48. УИК 16,70 + 8,16. Тираж 95 000+100. Поръчка на издателството № 302/87 Цена 4,38 лв.

Държавно издателство „Земиздат“ — София. Бул. „Ленин“ 47

Фотонабор УНЦ към Вестникарски комплекс „Работническо дело“ — София

Печат ДП „Георги Димитров“ — София

История

  1. — Корекция

РАЦИОНАЛНО СЪБИРАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА БИЛКИТЕ

В съвременната медицина все повече си пробива път тенденцията за всестранно използуване на лечебните растения, като в редица случаи те се предпочитат пред химичните, синтетични лекарства. Народната медицина, която у нас все още не е напълно проучена, дава нови, ценни данни за лечението на някои болести, които са труднолечими с познатите лекарствени средства. Достатъчно е да се спомене предложеният от народния лечител Иван Раев от с Шипка начин за лекуване на сънната болест с винен екстракт от корените на лудото биле, общоприето и известно сега под наименованието „българско лечение“ (Cura bulgara), откриването на нивалина, основаващ се също на народната медицина, и много други. Ето защо във висшите медицински институти от 1976 г. е въведен курс по фитотерапия. В Медицинската академия в София се откри клиника по фитотерапия, а във всички окръжни болници има кабинети по фитотерапия. През 1977 г. се утвърди програма за изпълнение на основните насоки на Държавния съвет на НР България за опазване, култивиране и рационално използуване на лечебните растения у нас до 1990 година.

В резултат на нарасналия интерес към билките през последните години рязко се увеличи както броят на използуваните видове, така и количеството, в което те се събират за местни нужди и за износ. Във връзка с благоприятните екологични условия в нашата страна днес България е един от найголемите износители на билки на световния пазар и първа на европейския. Освен това нашата химико-фармацевтична промишленост всяка година усвоява нови лечебни препарати от билки, и то не само за задоволяване на нашите нужди, но и за износ.

От всичко това става ясно колко силно може да повлияе този вид стопанска дейност върху разпространяването на отделни растения. Съществува голяма опасност от унищожаване на редица растения, ако не се вземат мерки да се регламентира тяхното събиране.

Разбира се, че успехите в стопанското използуване на билките за местни нужди и за износ, срещу който се получава ценна валута, може само да ни радва и трябва да се поощрява. Но в това отношение съществуват някои слабости, които водят до пълно унищожаване на тези ценни растения. Билките се събират много безотговорно, хищнически. Образуваните бригади от ученици, пенсионери и др. обикновено обират изцяло съответното растение в дадено находище, като най-често го отскубват заедно с корените или го изкопават, преди да е разпръснало семената си (лудо биле, дилянка, иглика и др.), в резултат на което след няколко години растението изчезва. Грижите на организациите, провеждащи билкосъбирането, се свеждат до изпълнението на плана, без да се интересуват защо се стига до изчезването на много лечебни растения. Такава непосредствена опасност заплашва жълтата тинтява, петнистата тинтява, дилянката и др., които в редица находища са унищожени или силно намалели поради безогледното изкопаване на подземните им части.

Добре разбраните интереси на страната, които напълно съвпадат с изискванията за защита на природата, налагат да се вземат бързи мерки за запазване и увеличаване на това наше природно богатство. Необходимо е да се въведе райониране на билкосъбирането, за да се даде възможност да се възстановят естествените находища, да се спазват строго изискванията при събирането на билките, а онези от тях, при които естествените резерви са недостатъчни, да се култивират в подходящи места. Направените опити в някои стопанства са насърчителни и имат добър икономически ефект.

Необходимо е да се засили възпитателната дейност. На всички билкосъбирачи трябва да се разясни значението на лечебните растения, които са наше национално богатство, и необходимостта от опазването им. За тази цел могат да се използуват вестниците и списанията, радиото и телевизията, различни изложби, лектории и др. със съдействието на органите по защита на природата, туристическите организации и др.

Всички тези мерки ще дадат възможност да се възстановят находищата на отделните билки и да се осигури използуването им в бъдеще.