Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн
Светата кръв и Свещеният Граал (5) (Тайните на тамплиерите и масонската ложа)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Holy Blood and The Holy Grail, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 38 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dave (2010 г.)

Издание:

Майкъл Бейджънт, Ричард Лий, Хенри Линкълн. Светата кръв и Свещеният Граал

Редактор: Емилия Л. Масларова

ИК „Абагар пъблишинг“, София, 1997 г.

ISBN: 954-584-041-2

История

  1. — Добавяне

3. Рицарите монаси

Оказа се, че сме се заели с непосилен труд. Количеството писмени сведения за тамплиерите бе толкова огромно, че отпърво не бяхме сигурни кои от материалите са достоверни. Катарите са породили множество обвеяни с романтика предания, плод на въображението, тамплиерите обаче са обгърнати от още по-голяма загадъчност.

На пръв поглед знаехме за какво става дума: за фанатизирани рицари монаси и мистици със скосен червен кръст върху белите наметки, изиграли ключова роля в кръстоносните походи. В известен смисъл те са въплъщение на кръстоносците, неустрашимите воини, тръгнали да освободят Светите места и загивали с хиляди в името на Христа. Въпреки това и до ден-днешен мнозина историци смятат тамплиерите за по-загадъчна институция, за по същество таен орден, където се плетат нечисти интриги, машинации и заговори. Има обаче един факт, който и досега ни озадачава и не е получил обяснение: в края на двувековното си съществуване тези защитници на правата вяра в бели одежди са обвинени, че са се отрекли от Христос и са осквернили и потъпкали кръста.

В своя роман „Айвънхоу“ Уолтър Скот ги описва като надменни и безочливи грубияни, като алчни и двулични деспоти, които най-безцеремонно злоупотребяват с властта си и предопределят зад кулисите съдбините на хора и кралства. В други творби от XIX в. тамплиерите са изобразени като злодеи, прекланящи се пред сатаната, като хора, които извършват какви ли не гнусни, непристойни, дори еретични ритуали. Историците от по-ново време са склонни да ги разглеждат като злочести изкупителни жертви, като пионки в машинациите на високопоставени духовници и държавници. Трети изследователи, особено привържениците на франкмасонството, ги смятат за мистици и мъдреци, посветени в тайни, предхождащи дори християнството.

Колкото и предубедени и необективни обаче да са историците, никой не отрича героизма на тамплиерите и техния принос в историята, нито поставя под въпрос това, че орденът им е една от най-славните и загадъчни институции в западноевропейската култура. Във всички истории на кръстоносните походи, както и на Европа от XII и XIII в. неминуемо се споменават и тамплиерите. По време на разцвета си те са най-мощната и влиятелна институция в християнския свят с изключение може би на папската.

И все пак остават някои въпроси, които и досега ни озадачават. Кои всъщност са рицарите тамплиери и какво са представлявали? Дали под повърхността не се крие и нещо друго? Дали са най-обикновени воини, обвеяни с легенди и загадъчност? И ако за тях са създадени предания, защо? Съществува ли наистина някаква тайна, свързана с тях? Съществуват ли основания по-късно митовете да бъдат разкрасени и идеализирани?

Най-напред се запознахме с общоприетото становище за тамплиерите, изказано от отговорни и уважавани историци. То обаче поражда нови и нови въпроси, вместо да дава отговори. Не само не издържа по-внимателен анализ, но и оставя впечатлението, че историците потулват някакви факти. Не можехме да се отървем от подозрението, че те крият преднамерено нещо зад скалъпената история, повтаряна и преповтаряна от по-късните им колеги.

Рицарите тамплиери — общоприетата версия

holy_grail-karta_4.pngКарта 4. Основни замъци и градове в светите места в средата на ХII в.

Доколкото ни е известно, първите исторически сведения за тамплиерите датират от периода 1175–1185 г. и принадлежат на перото на франкския историк Вилхелм (Гийом) Тирски, писал по времето, когато е връхната точка на кръстоносните походи и войската на Западна Европа вече е превзела Светите места, за да основе Йерусалимското кралство, или както го наричат тамплиерите, Утремер, тоест отвъдморски земи. По времето, когато започва да пише Вилхелм Тирски, Палестина вече седемдесет години е във владение на западноевропейските феодали, а тамплиерите съществуват от половин век. Тоест той е отразявал събития, станали преди раждането му, събития, на които не е бил очевидец и за които знае от втора и дори от трета ръка, и то от не особено достоверни източници, тъй като в периода между 1127 и 1144 г. в Утремер няма западни хроникьори и за тези повратни години не са се запазили писмени сведения.

Накъсо, не знаем откъде Вилхелм е черпил информацията си, което ни кара да се усъмним в някои негови твърдения. Той вероятно се е осланял на не дотам надеждни устни разкази, предавани от човек на човек. Не е изключено обаче да се е допитвал и до самите тамплиери и да е излагал върху хартията онова, което е чувал от тях. В такъв случай е записвал единствено това, което те са искали да запише.

При всички положения тъкмо на Вилхелм Тирски дължим някои съществени факти, въз основа на които са писани всички по-късни истории за тамплиерите, обясняващи как е създаден орденът и с какво са се занимавали неговите членове. Но е твърде опасно да се осланяме само на франкския историк и да правим от трудовете му някакви категорични изводи, тъй като писанията му са доста мъгляви и разпокъсани, датират от късен период и повечето източници на информация, на които Вилхелм Тирски се позовава, са неясни. Неговите хроники безспорно са ни от полза. Но ще сбъркаме — както са бъркали мнозина историци, ако ги възприемаме като безспорни и точни. Както отбелязва Стивън Рънсиман, дори датите в тях са „объркани, а понякога и преднамерено сгрешени“[1].

Според Вилхелм Тирски Орденът на бедните Христови рицари и на Соломоновия храм е основан през 1118 г. от някой си Хуго (Хюго или Юг) дьо Пайен, благородник и васал на графа на Шампания[2]. Един прекрасен ден Хуго се явява неканен заедно е осмина рицари в двореца на Балдуин I (Болдуин), крал на Йерусалим, чийто по-голям брат — Годфрид (Годфроа) Булонски, е превзел преди деветнайсет години Свещения град. Балдуин ги посреща много радушно заедно с патриарха на Йерусалим, религиозния водач на новото кралство и специален папски нунций.

Пак според Вилхелм Тирски тамплиерите обявяват, че тяхната цел е „доколкото им позволяват силите, да охраняват пътища и пътеки… и най-вече да закрилят поклонниците“[3]. Кралят решава, че задачата им е повече от благородна, и им предоставя цяло крило от своя дворец. Въпреки че са се врекли да са бедни, рицарите на драго сърце се нанасят в пищните помещения. Според преданието отреденото им крило е вдигнато върху основите на древния Соломонов храм, откъдето новопоявилият се орден получава и своето име[4].

Вилхелм Тирски ни разказва и че цели девет години деветимата рицари не приемат нито един нов член в ордена. Смята се, че още живеят в бедност: върху техен официален печат виждаме двама тамплиери, яздещи един кон, което освен братство означава и немотия. Изображението върху този печат е разглеждано като най-известния отличителен знак на ордена, запазен според някои още от основаването му, всъщност обаче печатът е правен едно столетие по-късно, когато тамплиерите едва ли са особено бедни, ако изобщо някога са били бедни.

Ако се вярва на Вилхелм Тирски, писал половин век по-късно, орденът е основан през 1118 г. и неговите членове се нанасят в кралския дворец, та оттам да предприемат внезапни обиколки и да охраняват поклонниците в Светите места. По онова време кралят си има официален летописец, Фюлк дьо Шартр, писал не петдесет години след предполагаемото основаване на ордена, а през същия период. Колкото и да е странно, Дьо Шартр изобщо не споменава Хуго дьо Пайен, рицарите, дошли с него, или тамплиерите. Тяхната дейност в първите години след появата на ордена е забулена с пълно мълчание. Няма сведения дори от по-късни автори те да са предприемали нещо, за да пазят поклонниците. Пък и човек се чуди как така шепа хора се нагърбват по своя воля с такава непосилна задача. Деветима души да охраняват всички пътища в Светите места, откъдето минават поклонници? Само деветима за всички поклонници? Ако наистина са си поставяли подобна цел, би трябвало да приемат нови членове в ордена. А според Вилхелм Тирски цели девет години сред тамплиерите не се появяват нови хора.

Въпреки това само за десетилетие те се прочуват чак в Европа. Църковните власти се изказват ласкаво за тях и поощряват благочестивото им начинание. През 1128 г. или малко по-късно не друг, а самият св. Бернар, абат на Клерво и главен изразител на християнските идеи от онова време, издава трактат, посветен на добродетелните тамплиери. В трактата, онасловен „Възхвала на новото кралство“, рицарите от ордена са обявени за самото въплъщение на християнските добродетели, за техен образец.

След девет години, през 1127 г., почти всички тамплиери се завръщат в Европа, където главно благодарение на св. Бернар са посрещнати като герои. През януари 1128 г. в Троа, където е дворът на графа на Шампания, чийто васал е Хуго дьо Пайен, се провежда църковен събор, отново вдъхновяван от св. Бернар. На събора тамплиерите са официално признати от светата църква за военно-монашески орден. Хуго дьо Пайен получава титлата „велик магистър“. От него и подчинените му се очаква да са рицари монаси, мистици воини, съчетаващи строгата дисциплина на манастира с войнственост, близка до фанатизма: „Христова милиция“, както ги наричат по онова време. Отново св. Бернар помага на тамплиерите да съставят свой устав, предговора към който пише самият той и който до голяма степен повтаря устава на ордена на цистерианците, където Бернар има последната дума.

Според устава тамплиерите се задължават да живеят бедно, благочестиво и смирено. Трябва да се подстрижат, без обаче да се бръснат, и така да се откроят от повечето мъже, които по онова време ходят гладко обръснати. В устава има изисквания за храната, облеклото и другите страни на всекидневието, съобразени с реда в манастирите, а също и във войската. Всички членове на ордена са длъжни да ходят облечени в бяло и скоро се появяват белите наметки, с които тамплиерите се прочуват. „Никой освен Христовите рицари няма право да ходи с бели дрехи или да носи бели наметки“[5], пише в устава на ордена, където подробно е обяснено и символичното значение на тези одежди: „На всички рицари от ордена и зиме, и лете даваме, стига да можем да си го позволим, бели дрехи, та който е загърбил неблагочестивия живот, да знае, че с чист и непорочен живот е поверил съдбата си в ръцете на Всевишния…“[6]

Освен тези подробности в устава са уточнени административното устройство и йерархия в ордена, които са твърде либерални. Доста строги са обаче изискванията към членовете на ордена на бойното поле: ако някой бъде пленен, той няма право да иска милост или да предлага откуп. Тамплиерите са длъжни да се сражават до смърт. Не им е позволено да преминават в отстъпление, освен ако съотношението на силите не е три към едно в полза на врага.

През 1139 г.[7] папа Инокентий II, бивш цистериански монах от Клерво и протеже на св. Бернар, издава папска була, според която тамплиерите не са длъжни да се подчиняват на представителите на никоя власт, светска или църковна, освен на папата. С други думи, са напълно независими от всички крале, принцове и прелати и никой, бил той управник или духовник, няма право да им се бърка. На практика няма закон, който да важи за ордена, той се превръща в независима световна империя.

През двайсетте години след църковния събор в Троа орденът се разраства неимоверно. Когато в края на 1128 г. Хуго дьо Пайен посещава Англия, той е приет с „големи почести“ не от друг, а лично от крал Хенри I. Навсякъде в Европа по-малките синове в благородническите семейства дават мило и драго да бъдат приети за тамплиери, от всички кътчета на християнския свят орденът получава доброволни пожертвувания под формата на пари, стока, земя. Хуго дьо Пайен прехвърля на тамплиерите всичко, което притежава, всички новопостъпили в ордена са длъжни да сторят същото.

При подобна политика няма нищо чудно, че орденът става все по-богат. Само за годината, последвала събора в Троа, той се сдобива с обширни имоти във Франция, Англия, Шотландия, Фландрия, Испания и Португалия. През следващото десетилетие получава земи и в Италия, Австрия, Германия, Унгария, Светите места и на изток от тях. Макар и отделните рицари да спазват обета си да живеят в бедност, това не попречва на ордена да натрупа несметни богатства. Тамплиерите приемат на драго сърце всякакви подаръци. Същевременно орденът няма право да разпродава имотите си, дори когато се налага да откупи някой свой пленен водач. Тамплиерите получават какво ли не, но се придържат към строгата политика никога да не дават. Ето защо, когато през 1130 г. Хуго дьо Пайен се връща в Палестина с многобройна за онова време свита от триста рицари, той е оставил в Европа обширни територии, управлявани от други тамплиери.

През 1146 г. орденът превръща в свой символ прочутия скосен червен кръст с изтънени в средата рамене, които към краищата се удебеляват. С този кръст върху наметките си те тръгват, предвождани от френския крал Луи VII, на Втория кръстоносен поход, по време на който затвърждават славата си на неустрашими, фанатизирани почти до лудост воини, жестоки и безцеремонни. Като цяло обаче са невероятно дисциплинирани: най-дисциплинираната войска по онова време. Френският крал пише, че тъкмо благодарение на тамплиерите Вторият кръстоносен поход, необмислен и командван от некадърни пълководци, не е претърпял пълен провал.

През следващото столетие тамплиерите се превръщат в сила с международно влияние. Те участват активно в преговорите между високопоставени феодали и монарсите в Западна Европа и Светите места. В Англия например магистрите от ордена редовно са канени в кралския парламент и са смятани за водачи на всички религиозни ордени, за хора, на които се подчиняват всички английски приори[8] и абати. Тамплиерите поддържат тесни връзки с Хенри II и с Томас Бекет, и допринасят за помирението между монарха и изпадналия в немилост архиепископ. Различни английски крале, сред които и крал Джон Безземни, отсядат в лондонския храм на тамплиерите, а майсторът на ордена присъства, когато кралят подписва Великата харта на свободите[9].

Политическата дейност на ордена не се ограничава само с християнския свят. Тамплиерите създават близки връзки и с мюсюлманите, срещу които често се сражават на бойното поле, и си спечелват уважението на водачите на сарацините, с каквото могат да се похвалят малцина европейци. Поддържат тайно взаимоотношения и с хашишините, ислямска секта, прочула се със своята войнственост и фанатизъм и смятана за ислямския еквивалент на тамплиерите. Хашишините се възхищават от ордена, дори се говори, че се е случвало да стават наемници на тамплиерите.

На почти всички равнища в политиката тамплиерите са нещо като съдници при възникналите спорове, подчиняват им се дори кралете. През 1252 г. кралят на Англия Хенри III дръзва да ги предизвика, като заплашва, че ще отнеме някои от имотите им. „Вие, тамплиерите… се ползвате с какви ли не свободи и привилегии, а покрай огромните си богатства сте се главозамаяли и се държите надуто и високомерно. Онова, което толкова неразумно ви е било предоставено, трябва благоразумно да ви бъде отнето.“ Майсторът на ордена отвръща: „Какво говорите, кралю? И таз добра, устата ви да изрича такива смехории! Ще царувате, докато сте справедлив. Ала почнете ли да своеволничите, простете се с трона!“[10] Днес е трудно да си представим колко дръзко е звучало в ония времена подобно заявление. Майсторът всъщност присвоява за себе си и за ордена власт, каквато не се осмелява да иска открито и папата — властта да качва и да смъква от престола монарси.

Същевременно интересите на тамплиерите не се ограничават с войните, дипломацията и политическите интриги. Тъкмо те на практика създават институцията на съвременното банкерство, като отпускат огромни суми на разорили се монарси в Европа, както и на някои мюсюлмански владетели. Тъй като притежават множество имоти навсякъде в Европа и в Близкия изток, организират срещу ниски лихви и безопасното и бързо прехвърляне на суми, с които боравят търговците, прослойка, все по-зависима от ордена. Търговецът внася някаква сума в един град и може да си я поиска и да я изтегли в друг, стига да представи полица, написана със сложен код. Така тамплиерите полагат основите на сарафството, а храмът им в Париж се превръща в средище на европейските финанси[11]. Не е изключено и чекът, какъвто го знаем и използваме днес, също да е въведен от ордена.

Тамплиерите са посредници в обмена не само на пари, но и на идеи. Благодарение на отколешните си добри отношения с ислямската и еврейската култура орденът се превръща в нещо като хранилище и разпределител на нови знания, нови науки. Той притежава същински монопол върху най-напредничавите технически постижения на епохата, за него е предназначено най-доброто, произвеждано от оръжейници, кожари, зидари, военни архитекти и инженери. Тамплиерите допринасят за развитието на топографията, картографията, навигацията, пътното строителство. Притежават собствени пристанища, корабостроителници и флота, военна и търговска, която е сред първите, въвели магнитния компас. Тъй като често воюват и им се налага да лекуват рани и болести, членовете на ордена са добре запознати с различните лекарства. Имат си свои болници с лекари и хирурзи — те използват екстракт от плесен, което ни навежда на мисълта, че са били наясно с въздействието на антибиотиците. Тамплиерите следват днешните норми за хигиена и чистота. Изпреварват своето време и с отношението си към епилепсията, която смятат не за проявление на демонични сили, обзели човека, а за заболяване, което може да бъде овладяно[12].

Вдъхновени от своите постижения, тамплиерите в Европа трупат нови и нови богатства, мощ и самочувствие. Нищо чудно и че стават все по-безцеремонни, жестоки и продажни. „Ние като тамплиер“ се превръща едва ли не във фразеологизъм. Според някои исторически сведения орденът си поставя за цел да набира членове главно измежду отлъчените от църквата рицари.

Ала докато в Европа тамплиерите се радват и на благополучие, и на слава, положението в Светите места сериозно се влошава. През 1185 г. умира Балдуин IV, крал на Йерусалим. В последвалите остри караници Жерар дьо Ридфор, велик магистър на тамплиерите, не удържа клетвата, която е дал на мъртвия крал, и тласка европейската общност в Палестина на ръба на гражданската война. Това не е единственото прегрешение на Ридфор. С рицарското си отношение към сарацините той ускорява нарушаването на дългото примирие и предизвиква нови сражения. Сетне, през юли 1187 г. повежда своите рицари и другите християнски войски в прибързаната, необмислена и както се оказва, пагубна битка при Хатин. Християните са избити до крак, а подир два месеца и Йерусалим, превзет преди около век, отново попада у сарацините.

През следващото столетие положението става все по-отчаяно. През 1291 г. почти цял Утремер, както и Светите места са в ръцете на мюсюлманите. Християните удържат единствено Арка, но през май 1291 г. пада и тази последна крепост. Тамплиерите проявяват невероятен героизъм в защитата на обречения град. Макар и тежко ранен, великият магистър се сражава до сетния си дъх. Тъй като галерите на ордена не достигат, са евакуирани жените и децата, а всички рицари, дори ранените, остават по своя воля в обсадения град. Когато пада и този последен бастион — Арка, градските стени рухват и погребват под себе си и нашественици, и защитници.

Тамплиерите преместват седалището си в Кипър, но след като изгубват Светите места, съществуването им сякаш се обезсмисля. Понеже вече няма възможност да завоюва други земи на неверници, орденът насочва вниманието си към Европа с надеждата да оправдае някак това, че не се разпуска.

Един век по-рано тамплиерите ръководят създаването на друг рицарски, военно-монашески орден — Тевтонския. Някои негови членове се сражават на малки групички в Близкия изток, ала от средата на XIII в. насочват вниманието си към североизточните граници на християнския свят. Там основават свое владение — Орденщат, или Орденсланд, чиито територии обхващат почти цяла Източна Прибалтика и се простират от Прусия до Финския залив, — където се радват на пълна независимост далеч от контрола на властите, били те светски или църковни.

Още от създаването на Орденщат тамплиерите завиждат на събратята си от другия рицарски орден за тяхната независимост и свобода. След падането на Светите места все по-често се замислят дали и те да не си създадат държава, където да упражняват същата неограничена власт и да се радват на същата независимост като рицарите от Тевтонския орден. За разлика от тях обаче не проявяват интерес към голата пустош на Източна Европа. Вече са свикнали да живеят в разкош, на широка нога, ето защо свързват мечтите си за свое владение на по-достъпна, позната територия — в Лангедок[13].

Още от първите си години орденът поддържа добри отношения с катарите, особено в Лангедок. Мнозина богати феодали — катари или техни симпатизанти, подаряват на тамплиерите огромни имения. Според един съвременен изследовател най-малкото един от основателите на ордена е катар. Звучи донякъде неправдоподобно, но едно е безспорно: Бертран дьо Бланшфор, четвърти велик магистър на тамплиерите, произхожда от семейство на катари. Четирийсет години след смъртта му неговите потомци се бият рамо до рамо с феодалите катари срещу нашествениците от север, предвождани от Симон дьо Монфор[14].

По време на Албигойския кръстоносен поход тамплиерите упорито запазват неутралитет и се ограничават с ролята на наблюдатели. Същевременно обаче тогавашният велик магистър дава ясно да се разбере, че за ордена е имало само един кръстоносен поход — похода срещу сарацините. Нещо повече, при по-внимателно проучване на историческите свидетелства от онова време се оказва, че тамплиерите са дали подслон на мнозина бежанци катари[15] и дори се е случвало да се бият на тяхна страна. От списъците на ордена се вижда, че повечето му високопоставени членове от онова време произхождат от катарски родове[16]. В Лангедок водачите на тамплиерите по-често са катари, отколкото католици. И още нещо, феодалите катари, записали се в ордена, не обикалят надлъж и нашир света, както рицарите католици. Обратното, повечето време прекарват в Лангедок и така създават здрава и стабилна база на ордена в областта.

Благодарение на връзките си с ислямската и еврейската култура тамплиерите вече са прегърнали много идеи, чужди на ортодоксалния римокатолицизъм. Така например магистрите често наемат за свои секретари араби, а мнозина тамплиери са научили арабски, докато са били в плен на сарацините. Те поддържат тесни връзки и с еврейските общини, с които имат еднакви финансови и научни интереси. По този начин възприемат доста неща, които римокатолическата църква не би одобрила. Покрай новопостъпилите членове катари са изложени на влиянието и на гностицизма и неговия дуализъм, ако приемем, разбира се, че не са го изповядвали и дотогава, което е твърде вероятно.

През 1306 г. кралят на Франция Филип IV Хубави е твърдо решен да прогони тамплиерите от страната. Те са нагли и неуправляеми. Войската им е добре обучена и мощна, състои се от професионални воини, много по-силни и организирани от армията на краля. Имат влияние в цяла Франция, а зависимостта им от папата вече важи само на хартия. Филип Хубави няма власт над ордена. Дължи му пари. Чувства се унизен, задето, бягайки от разбунтувалата се тълпа парижани, е принуден да се скрие в храма на тамплиерите. Завижда им за несметните богатства, които вижда с очите си, докато се укрива при тях. А когато пожелава да бъде приет в най-ниската степен на ордена, изживява още едно жестоко унижение: отказват му най-безцеремонно. Всичко това, както, разбира се, и заплахата вътре в кралството да се появи независимо тамплиерско владение, е достатъчно, та кралят да обяви война на ордена. А какъв по-добър повод от това да ги обвини в ерес!

Решава най-напред да си осигури съдействието на папата, на когото — поне формално, тамплиерите са подчинени. В периода между 1303 и 1305 г. френският крал организира заедно с царедворците си отвличането и убийството на папа Бонифаций VIII, пак той вероятно има пръст в отравянето на Бенедикт XI. Сетне, през 1305 г. Филип Хубави прави всичко възможно за папа да бъде избран негов човек, архиепископът на Бордо. Новият Понтифекс приема името Климент V. Задължен на Филип Хубави за застъпничеството му, той изпълнява всяко негово желание. А сред желанията на краля фигурира и унищожаването на ордена на тамплиерите.

Филип обмисля внимателно всяка своя стъпка. Негови хора, внедрени в ордена, и някакъв рицар, който уж се разочаровал от тамплиерите и след като ги напуснал, направил самопризнания, съставят списък от обвинения. Въоръжен с него, кралят най-сетне може да действа и когато нанася своя удар, той е светкавичен, ненадеен, точен и смъртоносен. В тайна акция, достойна за есесовците или Гестапо, Филип разпраща до всички сенешали[17] запечатана в пликове заповед, която да бъде отворена по едно и също време и изпълнена незабавно. Според нея по изгрев-слънце в петък, 13 октомври 1307 г., всички тамплиери във Франция трябва да бъдат задържани под стража, храмовете им — секвестирани, а имуществото им — иззето. Филип може и да е постигнал ефекта на изненадата, но не успява да изпълни заветната си мечта — да сложи ръка върху огромното богатство на ордена. То така и не е намерено и досега си остава загадка какво е станало с прословутото „съкровище на тамплиерите“.

Всъщност е съмнително дали внезапната акция на краля срещу ордена е била чак толкова изненадваща, както си въобразява той и някои по-късни историци. Съществуват доста доказателства, от които личи, че тамплиерите са били предупредени. Малко преди арестите например великият магистър Жак дьо Моле събира много от книгите и уставите на ордена и нарежда да ги изгорят. Ковчежникът на ордена споделя с рицар, решил да напусне тамплиерите, че постъпва изключително „разумно“, понеже над ордена е надвиснала опасност. До всички храмове на тамплиерите във Франция е разпратено официално писмо, в което се подчертава, че от тях не бива да изтича никаква информация за обичаите и ритуалите в ордена.

При всички положения, независимо дали са били предупредени или просто са предусетили накъде духа вятърът, тамплиерите определено взимат предпазни мерки[18]. Първо, взетите под стража рицари сякаш се предават доброволно, следвайки някакво нареждане. Няма сведения орденът във Франция да е оказал активна съпротива на кралските сенешали. Второ, съществуват убедителни доказателства, че е организирано бягството на неколцина рицари, свързани по някакъв начин с ковчежника на ордена. С други думи, не е изненадващо, че са изчезнали и съкровището на тамплиерите, и цялата им документация. Според упорити, ала не особено достоверни слухове малко преди арестите съкровището е изнесено през нощта от храма на ордена в Париж, прекарано е с каруци до морето, вероятно до пристанището на тамплиерите в Ларошел, и е натоварено на осемнайсет галери, поели в неизвестна посока. При всички положения флотата на ордена се е изплъзнала под носа на краля, защото няма сведения да е бил иззет някой от корабите на тамплиерите. Обратното, те изчезват яко дим заедно с товара си[19].

Заловените във Франция рицари от ордена са изправени пред съд, мнозина са подложени и на изтезания. Мъчителите им изтръгват от тях странни признания и им отправят още по-странни обвинения. Плъзват зловещи слухове: че тамплиерите се прекланяли пред демона Бафомет, че на тайните си церемонии се молели на мъжка глава с брада, която ги съветвала и им вдъхвала окултна сила, че който случайно попаднел на подобна церемония, изчезвал сякаш вдън земя и никой повече не го виждал жив. Към тамплиерите са отправени и други, още по-мъгляви обвинения: че убивали новородени, че учели жените как да помятат, че карали новопосветените в ордена да се целуват, че били хомосексуалисти. Ала от всички грехове, в които са обвинени Христовите воини, сражавали се и загивали в името на правата вяра, най-странно звучи обвинението, че по време на своите ритуали те се отричат от Спасителя, че сквернят и заплюват кръста.

Най-малкото във Франция съдбата на задържаните тамплиери е предрешена. Филип Хубави ги подлага на жестоки нечовешки изтезания. Мнозина са изгорени на клада, още повече са хвърлени в тъмница и са измъчвани. Кралят продължава да настоява пред папата за още по-строги мерки срещу ордена. Известно време Климент V се съпротивлява, но накрая, през 1312 г., се предава и орденът на рицарите тамплиери е официално разпуснат, без папата да издава окончателна присъда. Но във владенията на Филип процесите, разпитите и разследванията продължават още две години. Най-сетне, през март 1314 г., великият магистър Жак дьо Моле и прецепторът[20] на Нормандия Жофроа дьо Шарне са изгорени на бавен огън. След тяхната екзекуция тамплиерите сякаш изчезват от историческата сцена. Орденът обаче продължава да съществува: би било странно да изчезне, като знаем броя на рицарите, успели да избягат, останали на свобода или получили оправдателни присъди.

Филип се опитва да окаже натиск и върху другите монарси с надеждата да направи така, че в християнския свят да не остане нито един тамплиер. Усърдието му в това отношение е твърде подозрително. Разбираемо е, че иска да прочисти своето кралство от присъствието на ордена, защо обаче е толкова упорит в желанието си да изтреби тамплиерите до крак? Самият той не е образец на добродетелност, пък и като знаем, че е организирал убийството на двама папи, е малко трудно да си представим, че се е загрижил чак толкова за чистотата на вярата. Дали не се е страхувал, че ако оцелеят извън пределите на Франция, тамплиерите ще му отмъстят? Или има и нещо друго?

При всички положения опитите му да смаже ордена извън Франция не са съвсем успешни. Не друг, а кралят на Англия Едуард II, зет на Филип Хубави, в началото се обявява в защита на тамплиерите. В крайна сметка обаче, притиснат от краля на Франция и от папата, той изпълнява исканията им, макар и без особено желание и само частично. Повечето тамплиери в Англия вече са успели да избягат, но има и такива, които са задържани под стража. Ала и те получават леки присъди: за назидание са пратени за по няколко години в абатства и манастири, където живеят относително добре. Земите им са предоставени на рицарите хоспиталиери на св. Йоан, те самите обаче са пощадени и не са подложени на жестоките гонения, сполетели събратята им във Франция.

На други места унищожаването на тамплиерите се натъква на още по-големи спънки. По онова време Шотландия например воюва с Англия и в бъркотията на никого не му е до съдебни процеси. Булите, с които папата разпуска ордена, така и не са огласени, тоест в Шотландия на практика тамплиерите не са под възбрана. Мнозина англичани, а както личи, и французи, членове на ордена, намират убежище там и според преданието в битката при Банокбърн, състояла се през 1314 г., се сражават на страната на Робърт Брус. Пак според легендите, за които има и исторически доказателства, още цели четири столетия орденът запазва целостта си в Шотландия. В битките от 1688–1691 г. кралят на Англия Джеймс (Яков) II е свален от престола от Вилхелм Орански. В Шотландия привържениците на детронирания монарх от династията Стюарт се вдигат на бунт и през 1689 г. в битката при Киликранки загива Джон Клейвърхаус, виконт на Дъндий. Когато откриват трупа му, виждат, че виконтът носи големия кръст на ордена на тамплиерите, който явно е изработен много отдавна, някъде преди 1307 г.[21]

В Лотарингия, която по онова време е в пределите не на Франция, а на днешна Германия, тамплиерите са под закрилата на херцога. Само малцина са изправени пред съд, но после са освободени. Повечето явно се подчиняват на прецептора, който според мълвата им наредил да си обръснат брадите, да махнат сутаните и да се слеят с местното население.

В същинска Германия тамплиерите се държат предизвикателно със съдиите и се заканват да се вдигнат на оръжие. Уплашени, съдиите ги оправдават, а когато орденът е разпуснат официално, мнозина германци, членуващи в него, намират убежище в Ордена на хоспиталиерите и в Тевтонския орден. И в Испания тамплиерите устояват на гоненията и се укриват в други монашески ордени.

В Португалия орденът е подложен на разследване и е разпуснат, след което просто променя името си и става Орден на рицарите на Христа. Под това название съществува чак до XVI в., а членовете му са предимно моряци. Сред тях се открояват имената на Васко да Гама и на принц Хенри Мореплавателя, който е велик магистър на ордена. Корабите на рицарите на Христа плават под познатия скосен червен кръст. Под същия флаг трите каравели на Христофор Колумб прекосяват Атлантическия океан, за да открият Новия свят. Самият Христофор Колумб е женен за дъщеря на рицар от ордена и има достъп до документите и дневниците на тъст си.

Ето как под една или друга форма тамплиерите оцеляват след акцията от 13 октомври 1307 г. А през 1522 г. техните потомци в Прусия, рицарите тевтонци, обявяват своята независимост от църквата и папата, и подкрепят дръзкия бунтовник и еретик Мартин Лутер. Два века след официалното разпускане на ордена тамплиерите, макар и по заобиколен начин, си отмъщават на католическата църква, задето ги е предала.

Рицарите тамплиери и загадките около тях

Такава, макар и в доста съкратен вид, е историята на рицарите тамплиери, както я представят историците и както я прочетохме и ние първия път. Твърде скоро обаче си дадохме сметка, че тази история има и друго измерение, много по-загадъчно, по-предизвикателно и изпълнено с неясноти. Още по време на съществуването си орденът е обвит в тайнственост. Членовете му са смятани за вещери и магьосници, за тайни адепти и алхимици. Мнозина от съвременниците на тамплиерите бягат от тях, както дяволът — от тамян, понеже са убедени, че те са се съюзили с нечистите сили. Още през 1208 г., в началото на Албигойския кръстоносен поход, папа Инокентий III заклеймява тамплиерите, че не се държат, както подобава на християни, и с недомлъвки намеква, че се занимават с некромантия. Същевременно обаче има и хора, които не пестят похвалите по техен адрес. В края на XII в. Волфрам фон Ешенбах, един от най-великите трубадури и автори на рицарски романи през Средновековието, отива в Утремер специално за да наблюдава тамплиерите по време на сражение. Някъде между 1195 и 1220 г. той пише епическия рицарски роман „Парсифал“, в който говори за тях с неприкрита възхита. В творбата му именно рицари тамплиери пазят Свещения Граал, замъка, двореца и семейството на Граала[22].

Дори след разтурянето си орденът все така е обгърнат е тайнственост. Последното писмено свидетелство от неговата история е изгарянето на последния му велик магистър Жак дьо Моле, качен на кладата през март 1314 г. Според легендата, докато се задушавал от пушека, той изрекъл от пламъците проклятие и призовал мъчителите си — папа Климент V и крал Филип Хубави, до година да се присъединят към него на оня свят и да дадат обяснения пред Божия съд. Само след месец папа Климент V умира, както се твърди, от остра форма на дизентерия. В края на годината умира и Филип: и до ден-днешен причините за смъртта му си остават неясни. Не е нужно, разбира се, да търсим някакво свръхестествено обяснение. Тамплиерите са много вещи в използването на различни отрови. Пък и доста са хората, които биха могли да потърсят възмездие — успели да избягат рицари, които пътуват инкогнито, симпатизанти на ордена и роднини на тамплиери, подложени на гонения. Въпреки това фактът, че проклятието на великия магистър се сбъдва, подклажда вярата, че членовете на ордена притежават тайнствени сили. Проклятието обаче не застига единствено Филип Хубави, то преследва още дълго френското кралско семейство. Ето как отеква през вековете тайнствената сила, приписвана на тамплиерите.

През XVIII в. различни тайни и полутайни общества се прекланят пред тях и ги смятат за свои предходници, посветили ги в мистиката. Мнозина франкмасони от онова време претендират, че са техни преки наследници, и възприемат от тях някои „ритуали“ и изисквания в устава, а също задължението единствени те да пазят мъдростта и тайните на тамплиерите. Някои от претенциите на франкмасоните са очевидно абсурдни, други — като знаем, че орденът вероятно е оцелял най-малкото в Шотландия, — сигурно имат известни основания.

През 1789 г. легендите за тамплиерите придобиват митични измерения, а историческите сведения за тях са замъглени от множеството неясноти и романтичната аура. Рицарите от ордена са смятани за спиритисти, за просветени алхимици, за вълшебници и мъдреци, за масони с висока степен и мистици, накъсо, за същински свръхчовеци, разполагащи със страховит арсенал от тайнствени сили и знания. На тях гледат като на герои и великомъченици, предвестници на антиклерикалните настроения от края на XVIII в., и в съзаклятничеството си срещу Луи XVI не един и двама франкмасони във Франция са убедени, че допринасят да се сбъдне предсмъртното проклятие, което Жан дьо Моле отправя от кладата срещу френските монарси. Според едно предание, когато главата на краля била отсечена от гилотината, някакъв непознат скочил на ешафода, натопил ръката си в кръвта на монарха, махнал към насъбралата се тълпа и извикал: „Жан дьо Моле, отмъстихме за теб!“

И след Великата френска революция тайнствеността около тамплиерите не отслабва. Най-малко три съвременни организации се представят за тамплиерски и твърдят, че са основани през 1314 г. и притежават устави, чиято автентичност така и не е установена. В някои масонски ложи имат степен „тамплиер“, както и ритуали и символи, които, както твърдят членовете им, водят началото си от първоначалния орден. В края на миналия век в Австрия и Германия е създаден доста зловещият Орден на новите тамплиери — един от символите му е свастиката. Елена Блаватска, основоположница на теософията, и Рудолф Щайнер, разработил антропософията, говорят за езотеричната мъдрост, достигнала до нас чрез розенкройцерите от катарите и тамплиерите, които от своя страна са я почерпили от още по-древни източници. В Съединените щати съществува младежко общество „Дьо Моле“: нито момчетата, нито техните наставници имат представа откъде идва това име. Във Великобритания, както и в други западни държави има тайни ротариански клубове с гръмкото название „Тамплиери“ и в тях членуват известни личности и държавници. Хуго дьо Пайен сигурно гледа сега от небесното царство, което се е опитвал да покори с меча си, и се подсмихва озадачено и горчиво при вида на днешните рицари — плешивеещи, с очила и коремчета, — които претендират, че са негови наследници. Ала вероятно е и смаян колко издръжливо и жизнено се е оказало неговото начинание.

Особено силно се усеща наследството на тамплиерите във Франция. Там те са доходоносен бизнес точно както Гластънбъри, лейлиниите и чудовището Лох Нес във Великобритания. Парижките книжарници са претъпкани с какви ли не книги и книжки за историята на ордена — някои почиват върху исторически факти, други са си направо налудничави. През последните двайсет и пет-трийсет години се чуват доста странни неща за тамплиерите, известна част от които може би са и основателни. Има историци, които им приписват построяването на готическите катедрали или най-малкото първоначалния тласък, отприщил енергията и гения на архитектите. Други смятат, че тамплиерите са търгували с Америка още от 1269 г. и са забогатели главно от среброто, което са внасяли от Мексико. Нерядко се твърди, че рицарите от ордена са знаели някаква тайна, свързана със зараждането на християнството. Те са обвинявани в гностицизъм и еретизъм, в това, че са свели глава пред исляма. Има и изследователи, които подчертават, че тамплиерите са се стремели към съзидателно единение между различните народи, раси и вероизповедания, че целенасочено са се опитвали да обединят идеите на исляма, християнството и юдаизма. И както преди близо осем века е твърдял Волфрам фон Ешенбах, и сега мнозина наблягат отново и отново, че тъкмо тамплиерите са пазели Свещения Граал, каквото и да представлява той.

Доста от тези твърдения са смехотворни. Същевременно обаче не можем да отречем, че с ордена са свързани множество тайни, и то, както се убедихме, доста съществени. Ясно е, че някои от тях спадат към така наречения езотеризъм. От символичните гравюри в храмовете на тамплиерите личи например, че някои от членовете на ордена с по-висока степен са владеели тайните на астрологията, алхимията, магическите квадрати, нумерологията, а също и на астрономията, която през XII и XIII в. е част от астрологията.

Вниманието ни обаче бе привлечено не от тези странни твърдения, нито пък от привкуса на езотеризъм. Точно обратното, бяхме заинтригувани от нещо много по-делнично и прозаично: от множеството противоречия, небивалици и очевидни бели петна в общоприетата история на ордена. Дума да няма, твърде възможно е тамплиерите да са пазели някакви езотерични тайни. Зад тях обаче се криеше още нещо, нещо, свързано с религията и политическата обстановка от онази епоха. Тъкмо към този момент насочихме най-вече своето проучване.

Започнахме отзад напред, от разтурването на ордена и отправените към него обвинения. За тези обвинения и доколко оправдани са те са написани много книги — от доказателствата и ние като другите изследователи стигнахме до извода, че в тях все пак има зрънце истина. Така например, когато Инквизицията ги подлага на мъчения, някои рицари споменават „Бафомет“ — те са твърде много и идват от различни места, та името да е измислено от един-единствен човек или да е използвано само в един тамплиерски храм. Същевременно обаче така и не се разбира кой или какво е Бафомет, какво представлява и защо е от такава важност. По всичко личи, че се е ползвал с голямо уважение и почит, граничеща с идолопоклонничество. В някои случаи името е свързвано с причудливите, прилични на демони фигури, открити в тамплиерските храмове, в други — с изображението на мъжка глава с брада. Въпреки твърденията на някои историци от по-старо време „Бафомет“ не е изопачен вариант на „Мохамед“. От друга страна, би могло да идва от арабското „абуфихамет“, което произнесено на испански от заселилите се в Испания маври звучи като „буфихимат“. На арабски думата значи „баща на мъдростта“ и просто „баща“, понякога включва и значението „извор“[23]. Ако „Бафомет“ наистина е производно на нея, явно под тази дума се подразбира някакво свръхестествено или божествено начало. Не е ясно обаче по какво Бафомет се отличава от останалите свръхестествени и божествени начала. Ако „Бафомет“ значи просто „Бог“ или „Аллах“, защо тамплиерите са си направили труда да го прекръстват? А ако значи друго, какво?

При всички положения се натъкнахме на неопровержими доказателства, че в тамплиерските храмове са се провеждали тайни церемонии, в които е имало и глава. Тъкмо тази глава се появява непрекъснато в протоколите на Инквизицията. Но както и при Бафомет, значението й си остава неясно. Тя може би е свързана с алхимията. В алхимичния процес има етап, наречен „Caput mortuum“, или „мъртвата глава“ — „nigredo“, или „почерняване“, появяващо се преди получаването на философския камък. Според други сведения това е главата на Хуго дьо Пайен, основател на ордена и негов пръв велик магистър, още повече че върху семейния му герб има щит с три черни глави върху златист фон.

Главата може да е свързана и с прочутата плащеница от Торино, която според някои сведения между 1204 и 1307 г. се е намирала у тамплиерите и която, сгъната, наподобявала човешка глава. И наистина в храма на ордена в Темпълкум, Съмърсет, е намерено копие на глава, приличащо удивително на главата върху плащеницата. Напоследък някои специалисти изказват, макар и плахо, предположението, че главата всъщност е на Йоан Кръстител и че тамплиерите са били „заразени“ от идеите на йоанитите, отричали Христос като „лъжепророк“ и смятали Йоан за истинския Месия. Докато са в Близкия изток, тамплиерите безспорно са поддържали връзка с йоанитите и никак не е изключено да са били повлияни от ереста им. Не можем обаче да кажем, че са възприели изцяло възгледите им.

По време на разпитите, последвали арестите от 1307 г., главата се появява във връзка с още две неща. Според протоколите на Инквизицията сред предметите, иззети от храма на ордена в Париж, има и ковчеже във формата на женска глава. То се отваря отгоре и явно съдържа някакви реликви. Ето и неговото описание:

… голяма глава от позлатено сребро, изключително красива, изобразяваща женско лице. Вътре имаше две черепни кости, увити в парче бял памучен плат, а после в червен плат. Към тях бе прикрепен надпис, който гласеше: „CAPUT LVIIIm“. Костите бяха на дребничка жена.[24]

Доста странна реликва, особено за военно-монашеска институция със строг режим, каквато е орденът на тамплиерите. Ала на разпита, когато го питат за женската глава, един рицар отговаря, че тя няма нищо общо с главата на брадат мъж, използвана в ритуалите на ордена. И досега това „Caput LVIIIm“[25] си остава една от големите загадки. Струва си обаче да отбележим, че „m“ може да не е буквата „m“, а Знак астрологичният символ на зодиакален знак Дева[26].

Главата присъства и в друга загадъчна история, свързвана с тамплиерите. Ето един от нейните варианти:

Великата лейди на Мараклея била обичана от тамплиер, владетел на Сидон, ала се споминала съвсем млада и в нощта след погребението й нейният покварен любовник се промъкнал на гроба, изровил трупа и го изнасилил. Тогава отнейде се чул глас, който му заповядал да се върне след девет месеца, понеже ще му се роди син. Той се подчинил и в уреченото време повторно отворил гроба, за да намери в костите, останали от нозете, една глава (череп с кръстосани кости). Същият глас му наредил да „я пази като зеницата на окото си, защото тя ще му носи все добри неща“, та рицарят я взел със себе си. Главата го предпазвала от всякакви злочестини и той побеждавал враговете си само като им я покажел. След време вълшебната глава станала собственост на ордена.[27]

Този зловещ разказ датира най-късно от края на XII в., когато е описан от някой си Уолтър Ман. Но нито той, нито друг един автор, цитирал век по-късно същото предание, не уточняват, че некрофилът е тамплиер[28]. Въпреки това през 1307 г. разказът неизменно е свързван с ордена. Споменава се непрекъснато в протоколите на Инквизицията и най-малко двама рицари, подложени на разпит, признават, че го знаят. В по-късни писмени паметници като цитирания по-горе се казва недвусмислено, че изнасилвачът е тамплиер. Същото се твърди и във версиите, запазени от франкмасоните, които приемат за свой символ черепа и кръстосаните кости и често ги изобразяват върху надгробни плочи.

Преданието може да се разглежда и като пародия на Непорочното зачатие, а също като забулено със символи описание на някакъв ритуал за посвещаване, включващ въображаема смърт и възкръсване. Един летописец посочва и името на жената от преданието — Иза, което явно идва от Изида. В разказа се долавят отгласи от загадките, свързвани с Изида, а също с Тамуз, или Адонис, чиято глава била хвърлена в морето, както и с Орфей, чиято глава е отнесена от река Хебър. Вълшебните способности на главата напомнят и за Бран Благословени с неговата чудодейна глава от келтските предания и „Мабиногион“. Мнозина изследователи свързват Свещения Граал именно с тайнствения казан на Бран като негово по-ранно, езическо съответствие.

Каквото и значение да е отдавала на „култа към главата“, Инквизицията очевидно го е смятала за важен. В списък с обвинения, съставен на 12 август 1308 г., четем:

А също, че във всяка област имат идоли, най-вече глави…

Както и че се прекланят пред тези идоли…

Твърдят и че главата ще ги спаси…

Ще им донесе богатство…

Че благодарение на нея дърветата цъфтят.

А земята ражда.

А също че докосват главата на гореспоменатите идоли или слагат около нея тънка връв, която носят под ризата или до тялото си.[29]

Връвта, спомената в последното обвинение, ни напомня катарите, които според преданията също са носели свещена връв. Ала най-странна в списъка е свързваната с главата чудодейна сила да те прави богат, да кара дърветата да цъфтят, а земята — да ражда, качества, които напълно съвпадат с мощта, приписвана в рицарските романи на Свещения Граал.

Измежду всички обвинения, отправени към тамплиерите, най-тежки са обвиненията в богохулство и ерес, в това, че са се отрекли от кръста и го сквернят, като го тъпчат и плюят по него. Не е съвсем ясно какво точно е означавал този ритуал, какво всъщност са отричали тамплиерите. Дали самия Исус? Или Разпятието? И ако са отричали нещо, с какво са го замествали? Никой не е дал задоволителен отговор на тези въпроси, тамплиерите обаче явно наистина са отричали нещо и това отричане е било сред основните принципи в ордена. Един рицар например признава, че при приемането му за тамплиер са му казали: „Твоята вяра е погрешна, понеже той (Христос) е лъжепророк. Вярвай единствено в Господ, който е на небето, а не в него.“[30] Според друг тамплиер му рекли: „Не вярвай, че човека, разпнат от евреите в Утремер, е Господ и може да те спаси.“[31] Трети рицар също твърди, че му наредили да вярва не в лъжепророка Исус, а единствено в „по-висшия Бог“. Сетне му показали разпятие и му рекли „Недей да вярваш много в това, защото то е твърде младо.“[32]

Подобни признания са правени доста често и това ни навежда на мисълта, че обвиненията не са съвсем безпочвени. Освен другото те звучат и твърде меко: ако Инквизицията е искала да скалъпи процес, е щяла да измисли нещо много по-страшно, опасно и позорно. Тоест, почти сигурно е, че тамплиерите са се разминавали с ортодоксалния католицизъм в отношението си към Исус, не е ясно обаче точно в какво. При всички положения съществуват доказателства, че ритуалът, приписван на ордена — тъпченето и плюенето на разпятието, е съществувал най-малко половин столетие преди 1307 г. Тези доказателства не са съвсем категорични, но са споменати във връзка с Шестия кръстоносен поход от 1249 г.[33]

Рицарите тамплиери — какво се премълчава?

holy_grail-karta_5.pngКарта 5. Йерусалим: храмът и околностите на Сион в средата на XII в.

Ако краят на рицарите тамплиери е забулен с какви ли не озадачаващи загадки, то основаването и ранната история на ордена са още по-мистериозни.

Вече се бяхме натъкнали на множество необясними противоречия и небивалици. Деветима рицари — „бедни“ рицари, се появяват като гръм от ясно небе и измежду всички кръстоносци, обикалящи надлъж и шир Светите места, кралят решава да предостави точно на тях част от двореца си! Деветима „бедни“ рицари, които не приемат нови членове, се нагърбват сам-сами да охраняват пътищата на Палестина. Никой не е написал и ред какво точно са правили, дори Фюлк дьо Шартр, официалният летописец на краля, който определено е знаел за тях. Как така Фюлк не е забелязал какво вършат, това, че са се настанили в кралския дворец? Колкото и да е невероятно, летописецът не споменава и думица. Всъщност за рицарите мълчат всички половин столетие, докато не се появява Вилхелм Тирски. Какво ни оставаше да си мислим? Че те вероятно не са се занимавали с приписваната им благородна мисия в служба на мисионерите? Че вместо това са изпълнявали тайна задача, за която не е подозирал дори официалният летописец? Или че той просто е бил принуден да мълчи? Последното предположение ни се видя най-правдоподобно, защото не след дълго към рицарите се присъединяват двама прочути благородници, чието присъствие не е могло да остане незабелязано.

Според Вилхелм Тирски орденът на тамплиерите е основан през 1118 г., първоначално се е състоял от деветима рицари и цели девет години не е приемал нови членове. Съществуват обаче безспорни писмени свидетелства, че през 1120 г., само две години след предполагаемата дата на основаването му, в ордена влиза графът на Анжу, баща на Хенри Плантагенет. През 1124 г. той е последван от графа на Шампания, един от най-богатите феодали в Европа. Ако Вилхелм Тирски е точен, до 1127 г. в ордена не би трябвало да са постъпвали нови членове, а ето че през 1126 г. тамплиерите всъщност са се увеличили с четирима[34]. Дали Вилхелм греши, като казва, че девет години не са приемани нови членове? Или е прав в това си твърдение, а бърка датата, когато според него е основан орденът? В случай че графът на Анжу е станал тамплиер през 1120 г., а орденът не е увеличавал девет години броя на членуващите в него, излиза, че той е създаден не през 1118 г., а най-късно през 1111–1112 г.

В подкрепа на този извод съществуват убедителни доказателства. През 1114 г. графът на Шампания се готви за пътуване до Светите места. Малко преди да замине, получава писмо от епископа на Шартр, който освен другото му съобщава: „Разбрахме, че… преди да заминеш за Йерусалим, си се зарекъл да се присъединиш към «Христовата милиция», че искаш да се влееш в редиците на евангелските войни.“[35] „Христова милиция“ е името, с което са известни в началото тамплиерите, пак с това име ги обозначава и св. Бернар. В писмото си епископът просто не може да има предвид друго, например, че графът на Шампания е намислил да стане кръстоносец, защото по-нататък споменава за клетвата за скромност и въздържание, произтичаща от неговото решение, каквато едва ли са давали редовите кръстоносци. Тоест, от това писмо се разбира, че още през 1114 г. Орденът на тамплиерите вече е съществувал или вече е бил замислян, а графът на Шампания е смятал да се влее в редиците му, което прави десет години по-късно. Един историк, обърнал внимание на писмото, прави доста странното заключение, че епископът е имал предвид друго[36], че няма как да говори за тамплиерите, понеже орденът бил основан цели четири години по-късно, през 1118 г. Или епископът просто не е знаел през коя година пише? Да де, но той е починал през 1115 г. Как през 1114 г. ще „сбърка“ и ще спомене нещо, което още не съществува? Има един-единствен, и то очевиден отговор на този въпрос: греши не епископът, а Вилхелм Тирски, както и работилите по-късно историци, смятали го за безспорен авторитет.

Сам по себе си фактът, че орденът е основан по-рано, не буди непременно някакви сериозни подозрения. Има обаче други обстоятелства и странни съвпадения, които определено са твърде съмнителни. Най-малко трима от деветимата рицари, създали ордена, включително Хуго дьо Пайен, явно са земляци, имат роднински връзки, познавали са се отпреди и са били васали на един и същи феодал — графа на Шампания, на когото през 1114 г. пише епископът на Шартр и който през 1124 г. става тамплиер и се заклева да е верен на собствения си васал! През 1115 г. той предоставя безвъзмездно земята, на която св. Бернар, покровител на тамплиерите, съгражда прочутото абатство Клерво, а един от рицарите, основатели на ордена — Андре дьо Монбар, е чичо на св. Бернар.

Нещо повече, от 1070 г. в Троа, където е замъкът на графа на Шампания, процъфтява влиятелна кабалистична и езотерична школа[37]. На църковния събор, състоял се през 1128 г. в Троа, тамплиерите са регистрирани официално сред монашеските ордени. През следващите два века Троа е тяхно стратегическо средище, дори днес край града има гора, която се нарича Тамплиерският лес. Пак в Троа е създаден един от първите, ако не и първият рицарски роман с автор Кретиен дьо Троа.

Лека-полека сред тази лавина от данни започнахме да съзираме някаква основна нишка, модел, който явно не бе плод просто на съвпадения. В случай че такъв модел наистина съществуваше, щяха да се потвърдят подозренията ни, че тамплиерите са имали някаква тайна мисия. Можехме обаче само да се досещаме до какво се е свеждала тя. Една от нашите отправни точки бе мястото, където се е намирало крилото в кралския дворец, отредено на ордена: точно край Храмовия хълм. През 70 г. храмът, извисявал се там, е сринат до основи от римското войнство, предвождано от Тит. Съкровищата му са плячкосани и пренесени в Рим, а оттам — вероятно в Пиренеите. Но ако в храма е имало и нещо друго, много по-важно от богатствата, заграбени от римляните? Твърде възможно е, изправени пред наближаващите фаланги на стотниците, свещениците в храма да са оставили плячката, която римляните са се надявали да намерят, и да са скрили нещо много по-значимо някъде наблизо, например под самия храм.

Един от ръкописите, намерени в Кумран край Мъртво море, е известен като „Медния ръкопис“. През 1955–1966 г. той е разчетен в Манчестърския университет: в него недвусмислено се говори за голямо количество златни кюлчета, църковна утвар, други предмети, чийто характер не се уточнява, и някакво „съкровище“. Споменава се и за двайсет и четири тайника под самия Йерусалимски храм[38].

В средата на XII в. някой си Йохан фон Вюрцбург, ходил на поклонение на Божи гроб, описва посещението си в така наречените „Соломонови конюшни“. Още личат останките от тези постройки, разположени до самия храм. Според Йохан те били много просторни и побирали две хиляди коня, тъкмо в тях тамплиерите държат жребците си. Според най-малкото още един летописец рицарите от ордена използват конюшните дори през 1124 г., когато уж наброявали едва деветима души. От това се подразбира, че веднага след основаването на ордена членовете му се заемат с разкопки около храма.

Тамплиерите явно търсят нещо. Не е изключено да са пратени в Светите места нарочно, с една-единствена цел — да намерят това нещо. Ако това предположение е вярно, се изясняват доста странни моменти: например защо са настанени в кралския дворец и защо летописецът на краля изобщо не ги споменава. Но ако наистина са пристигнали с някаква мисия в Палестина, кой ги е изпратил?

През 1104 г. графът на Шампания се среща тайно с неколцина високопоставени благородници, един от които току-що се е завърнал от Йерусалим[39]. На срещата присъстват представители на аристократичните родове Бриен, Жоанвил и Шомон, които, както не след дълго се убедихме, играят важна роля в нашия разказ. Там е и сеньор Андре дьо Монбар, един от рицарите, основали Ордена на тамплиерите, и чичо на св. Бернар.

Малко сред срещата графът на Шампания заминава за Светите места и остава там четири години — до 1108 г.[40] През 1114 г. предприема още едно пътуване до Палестина с намерението да се присъедини към „Христовата милиция“, но после се отказва и подир година се прибира в Европа. Веднага след като се връща, дарява доста от земите си на цистерианския орден, сред чиито най-изтъкнати членове е св. Бернар. Върху дарената земя св. Бернар построява абатство Клерво, където се установява да живее и укрепва ордена на цистерианците.

Към 1112 г. те са на ръба на разорението. Ала след като св. Бернар поема ръководството на ордена, той най-неочаквано изживява бурен разцвет. През следващите няколко години са построени пет-шест абатства. През 1153 г. абатствата наброяват над триста, шейсет и девет от които е основал лично св. Бернар. Това невероятно разрастване наподобява разцвета, изживяван по същото време от Ордена на тамплиерите. А както вече отбелязахме, сред основателите на ордена е чичото на св. Бернар — Андре дьо Монбар.

Струва си още веднъж да изложим накратко в тяхната последователност тези заплетени събития. През 1104 г., след като се среща с неколцина благородници, един от които е свързан с Андре дьо Монбар, графът на Шампания заминава за Светите места. През 1112 г. племенникът на Андре дьо Монбар, св. Бернар, става член на цистерианския орден. През 1114 г. графът на Шампания предприема второ пътуване до Светите места с намерението да се включи в Ордена на тамплиерите, който е основан освен от Андре дьо Монбар и от собствения му васал и който вече съществувал или най-малкото е замислен, както личи от писмото на епископа на Шартр. През 1115 г., има-няма година по-късно, графът на Шампания се прибира в Европа и дарява земя на абата на Клерво, тоест на племенника на Андре дьо Монбар. През следващите няколко години и цистерианците, и тамплиерите, с други думи, ордените на св. Бернар и Андре дьо Монбар, натрупват баснословни богатства и се разрастват неимоверно.

Докато разсъждавахме над тези събития, все повече се убеждавахме, че колкото и заплетени да са те, в основата си са подчинени и са съобразени с някаква схема, която в никакъв случай не е плод на случайността или на голи съвпадения. Точно обратното, по всичко личеше, че си имаме работа със сложен и амбициозен план, чиито следи се губеха в столетията. За да възстановим подробностите, предпазливо разработихме хипотеза, нещо като „сценарий“, в който да вместим вече известните ни факти.

Допускаме, че в Светите места случайно или целенасочено е било намерено нещо от огромна важност, към което проявяват интерес някои от най-влиятелните европейски благородници. Предположихме и че находката е съдържала пряко или косвено огромно потенциално богатство, както може би и нещо, което трябва да се пази в тайна и за което не бива да знае никой освен малцина високопоставени феодали. Накрая, решихме, че за нея е съобщено на срещата, състояла се през 1104 г.

Веднага след нея графът на Шампания заминава за Светите места вероятно за да провери онова, което е научил, а може би и да даде указания за някакви действия, например за създаването на организацията, прераснала по-късно в Ордена на тамплиерите. Орденът е учреден през 1114 г., ако не и по-рано с решаващото съдействие на графа на Шампания, който, както личи, е бил негов вдъхновител и го е финансирал. През 1115 г. парите започват да се връщат обратно в Европа, за да попаднат у цистерианците, които, ръководени от св. Бернар и радващи се на доста силни позиции, подкрепят новоучредения Орден на тамплиерите и издигат престижа му.

С помощта на св. Бернар цистерианците си спечелват духовно господство в Европа. Ръководени от Хуго дьо Пайен и Андре дьо Монбар, тамплиерите си извоюват военно и административно господство в Светите места, което бързо се разпростира и в Европа. Зад бурното развитие и на двата ордена стоят, макар и в сянка, чичото и племенникът, както и богатствата, влиянието и покровителството на графа на Шампания. Те тримата са неразривно свързани и наподобяват жалони, които веднага бият на очи и бележат смътните очертания на някакъв сложен загадъчен план.

Ако такъв план наистина е съществувал, не можем, разбира се, да го приписваме само на тях тримата. Обратното, той явно е предполагал активното съдействие и на други хора, както и внимателна, премислена организация. Вероятно тъкмо „организация“ е ключовата дума, защото ако хипотезата ни е вярна, всичко е било подчинено на тази организация, включваща може би и трети, таен орден, съществувал в сянката на известните на всички ордени на цистерианците и на тамплиерите, за които има множество писмени свидетелства. Ето че доста бързо се натъкнахме на доказателства за съществуването на този трети орден.

Междувременно насочихме вниманието си към хипотетичното „откритие“ в Светите места, въз основа на което бяхме изградили своя „сценарий“. Какво ли е било намерено там? Какво ли са знаели тамплиерите, както и св. Бернар и графът на Шампания? Когато орденът им е разпуснат, тамплиерите не споменават и думица къде точно се намира тайното им съкровище и какво съдържа. Не са се запазили и никакви документи. Ако то се е свеждало само до материални богатства, например до кюлчета злато, защо е трябвало да крият или унищожават целия си архив, всичките си протоколи и устави? Оттук се подразбира, че тамплиерите са притежавали още нещо, толкова ценно, че дори подложени на жестоки мъчения, те не са изтървали и дума за него. Само богатството не може да накара всички членове на ордена да мълчат като гроб. Каквато и тайна да са пазели, тя явно е свързана с нещо друго, например с отношението им към Исус.

На 13 октомври 1307 г. всички тамплиери във Франция са взети под стража от сенешалите на Филип Хубави. Това обаче не е цялата истина. От гоненията са се изплъзнали тамплиерите най-малкото от един храм — храма Безю недалеч от Рен Льошато. Как и защо са избягали? За да отговорим на този въпрос, се наложи да проучим какво точно са правили членовете на ордена в околностите на Безю. Оказа се, че дейността им там е била доста активна — в тази област те са разполагали с пет-шест храма и множество имоти, разпрострели се на около трийсет-четирийсет квадратни километра.

През 1153 г. велик магистър на Ордена на тамплиерите става един местен благородник, симпатизиращ на катарите: Бертран дьо Бланшфор, чийто фамилен замък е кацнал на планински връх на няколко километра от Безю и Рен Льошато. Ръководил ордена в периода 1153–1170 г., той вероятно е най-изтъкнатият велик магистър в него. Преди да го поеме, йерархията и административната му структура са най-малкото мъгляви. Тъкмо Бертран превръща Ордена на тамплиерите в изключително ефикасна, добре организирана и невероятно дисциплинирана йерархична институция. Тъкмо по негова инициатива тамплиерите се включват в дипломацията на високо равнище и в световната политика. А според запазените исторически сведения негов наставник е не друг, а Андре дьо Монбар, посочван от някои историци дори като велик магистър на тамплиерите непосредствено преди Бертран.

Няколко години след създаването на ордена Бертран не само става негов член, но и му дарява земи в околностите на Рен Льошато и Безю. А през 1156 г., когато вече е и велик магистър на тамплиерите, орденът докарва в областта и германци рудничари, които според сведенията били подложени на строг, почти военен режим. Забранено им е да общуват по какъвто и да е повод с местното население и живеят отделени от всички. Учреден е дори специален съдебен орган, който да решава засягащите ги юридически спорове. Германците са доведени под предлог, че ще работят в златните мини в планините край владенията на Бланшфор, от които римляните преди цяло хилядолетие са извлекли всичкото злато[41].

През XVII в. на неколцина инженери е възложено да проучат какви залежи от полезни изкопаеми има в областта и да представят подробен отчет. Един от инженерите, Сезар д’Аркон, споменава в отчета си, че се е натъкнал на развалини, останали от рудничарите германци. Въз основа на своите проучвания той твърди, че германците изобщо не са добивали метали[42]. С какво тогава са се занимавали? Сезар д’Аркон не е сигурен — може би с леярство или с изграждането на някаква метална конструкция, а може би са правели подземна крипта, нещо като хранилище.

Какъвто и да е отговорът на тази загадка, в околностите на Рен Льошато е имало тамплиери най-малко от средата на XII в. През 1285 г. край Шампан сюр Од на няколко километра от Безю вече е имало тамплиерски храм. Въпреки това в края на XIII в. Пиер дьо Воазен, владетел на Безю и Рен Льошато, кани в областта още неколцина тамплиери, дотогава живели в провинция Русийон на Арагонското кралство[43]. Това свежо попълнение тамплиери се установява на върха на планината Безю, където построява наблюдателница и параклис. На пръв поглед те са повикани в Безю, за да охраняват района и пътя през долината, по който поклонниците отиват в Сантяго де Компостела. Не е ясно обаче защо се е наложило да бъдат канени от другаде още тамплиери. Първо, те едва ли са били толкова много, че числеността им да има някакво значение. Второ, в областта вече има рицари от ордена. И накрая, Пиер дьо Воазен разполага със своя войска, която заедно с местните тамплиери е достатъчна, за да брани околността. Защо тогава в Безю са дошли тамплиери от Русийон? Според местните предания тяхната цел е била да шпионират. А също да изровят, да скрият или да пазят някакво съкровище.

В каквото и да се е състояла тайнствената им мисия, те явно са се ползвали с неприкосновеност. На 13 октомври 1307 г. единствени те измежду всички тамплиери във Франция не са подложени от Филип Хубави и неговите сенешали на гонения. В онзи съдбовен ден тамплиерите в Безю са ръководени от някой си сеньор Дьо Гот[44]. А преди да стане папа и да вземе името Климент V, мекушавият архиепископ на Бордо, пионка в ръцете на крал Филип Хубави, се казва Бертран дьо Гот. Нещо повече, майката на новия Понтифекс, Ида дьо Бланшфор, е роднина на Бертран дьо Бланшфор. Дали папата не е знаел някаква тайна, в която единствено неговото семейство е било посветено чак до XVIII в., когато абат Антоан Бигу, кюре на Рен Льошато и изповедник на Мари дьо Бланшфор, не написва документите, намерени от Сониер? В такъв случай не е изключено папата да е закрилял по някакъв начин своя родственик, водач на тамплиерите в Безю.

Историята на тамплиерите, живели в околностите на Рен Льошато, е изпълнена с не по-малко озадачаващи загадки от историята на ордена като цяло. Натъкнахме се обаче и на редица факти, например ролята на Бертран дьо Бланшфор, които сякаш свързват общите загадки с тайните от местен характер.

Междувременно се сблъскахме с какви ли не странни съвпадения, които бяха прекалено много, че да са плод на случайността. Дали наистина не ставаше дума за добре премислен план? Ако такъв план съществуваше, той явно не е паднал от небето, някой го бе разработил. Всички доказателства, с които разполагахме, все повече ни навеждаха на мисълта, че е съществувала добре смазана тайна организация, състояща се вероятно от неколцина души, дори от орден, дърпащ конците иззад кулисите. Не ни се наложи да търсим потвърждение, че наистина е имало такъв орден. То сякаш дойде само.

Бележки

[1] Runciman. History of the Crusades. Vol. 2, p. 477.

[2] Esquieu. Les templiers de Cahors, p. 147. Ескийо обяснява, че Хуго дьо Пайен е роден не в Шампания, а в замъка в Маюн край Аноне в долното поречие на река Рона (департамент Ардеш). Намерено е рожденото му свидетелство, където е посочена датата 9 февруари 1070 г. Явно по-късно Хуго дьо Пайен се е преместил в Шампания.

[3] William of Tyre. History of Deeds Done Beyond the Sea. Vol. 1, p. 525.

[4] От temple (фр.), храм. — Бел.ред.

[5] Addison. History of the Knights Templars, p. 19. Оригиналният устав може да бъде видян в „Уставът на тамплиерите“ от Кюрзон (вж. Curzon. La Regie du Temple).

[6] Addison. Op. cit., p. 19.

[7] Тази дата е оспорвана, твърди се, че булата не може да е издадена по-рано от 1152 г.

[8] Настоятели на малки мъжки манастири в Англия. — Бел.ред.

[9] Крал Ричард I Лъвското сърце е близък приятел с тамплиерите и докато е в Акра, живее при тях. През 1192 г. напуска Светите места предрешен като рицар от ордена заедно с четирима тамплиери и заминава за Европа с кораб на тамплиерите (вж. Addison. Op. cit., p. 148).

[10] Daraul. History of Secret Societies, p. 46. Дарол е пропуснал да посочи източник.

[11] Piquet. Des banquiers au moyen age. Първоначалната цел е да бъдат улеснени поклонниците, поели за Божи гроб. (вж. Melville. Vie des Templiers, p. 87). Според писмените сведения първият заем е бил отпуснат през 1135 г. (Вж. Seward. The Monks of War, p. 213.). Според автора най-голямото постижение на „бедните рицари“, техният принос за отхвърляне на отношението на църквата към сарафството са икономически. Няма средновековна институция, допринесла повече за възникването на капитализма. Тъй като лихварството е забранено, лихвата върху отпусканите заеми е начислявана предварително и е включвана в предоставяната сума. Ако за гаранция е използвана земя, тамплиерите прибират всички приходи от нея, докато не си получат цялата сума, която са дали назаем.

[12] Melville. Op. cit., p. 220.

[13] Mazieres. La venue et le sejour des Templiers, p. 235.

[14] Замъкът Бланшфор е разрушен по време на Албигойския кръстоносен поход. Превзет е някъде преди 1215 г., когато Симон дьо Монфор дава земите около замъка на Пиер дьо Воазен. Владетелят на Бланшфор се е сражавал на страната на Реймон-Роже Транкавел, водач на катарите (вж. Fedie. Le Comte de Razes, p. 151). Колкото до самия Бертран дьо Бланшфор, той поддържа връзка в Транкавел и често предоставя безвъзмездно на тамплиерите пари и имоти. Според писмените свидетелства го е правил, преди да стане член на ордена, още докато е бил женен за Фабриса (вж. Albon. Cartulaire general, p. 41). В същото произведение се споменават и съпругата му, и двамата му братя Арно и Реймон.

[15] Mazieres. Op. cit., p. 243. Recherches historiques, p. 276. В документ, открит в архивите на семейства Брюйер и Молеон, се споменава, че тамплиерите от Шампания и Албдюн (Безю) основават приют за бежанци катари. Този, както и други документи изчезват през Втората световна война, някъде през ноември 1942 г.

[16] Leonard. Introduction au cartulaire, p. 76. В началото на Албигойския кръстоносен поход прецепторът на ордена в Тулуза произлиза от катарското семейство Транкавел.

[17] Върховни съдии във феодална Франция. — Бел.ред.

[18] Сред хората, предупредили ордена за надвисналата опасност, вероятно е и Жан дьо Жоанвил, който по онова време е сенешал на Шампания и сигурно е получил тайната заповед на Филип Хубави да арестува тамплиерите. Знае се, че симпатизира на ордена, а чичо му Андре е негов член и през 60-те години на XIII в. е прецептор в Пейн (вж. Leonard. Op. cit., p. 145). Жан пише за някаква мистериозна клетва, включваща оплюване на кръста, точно когато тамплиерите са обвинявани в това. Нещо повече, той намеква недвусмислено, че преди цели петдесет години св. Луи е знаел за този ритуал, но не го е осъдил (вж. De Joinville, Jean. Life of Saint Louis, p. 254). Жан основава съюз на благородниците, който да се противопостави на крайните мерки, предприети от краля срещу тамплиерите. След смъртта на Филип Хубави съюзът се обезсмисля.

[19] Когато през 1307 г. представителите на властта, придружавани лично от краля, нахлуват в храма на тамплиерите в Париж, те не откриват там нито парите, нито архивите на ордена. Ковчежник на тамплиерите по онова време е Хуго дьо Перо, а негов подчинен по степен е Жерар дьо Вилие, прецептор на Франция. През 1308 г. седемдесет и двама тамплиери са отведени в Поатие, където да дадат показания лично пред папата (броят им е посочен в папската була „Faciens misericordam“). Не са се запазили всички показания, дадени по онова време. Твърде вероятно са изчезнали, когато по нареждане на Наполеон тайните архиви на Ватикана, включително и всички документи, свързани с тамплиерите, биват пренесени в Париж. Настава такава бъркотия, че според очевидци бакалите увивали с ценните документи своята стока. През 1887 г. германският историк Конрад Шотмюлер публикува трийсет и три от показанията, други седем са обнародвани през 1907 г. от Хайнрих Финке. Сред тях е и любопитното изказване на някой си Жан дьо Шалон. Според него Жерар дьо Вилие е знаел предварително за арестите, избягал е от храма заедно с петдесет рицари и е отплавал в открито море с осемнайсет галери на ордена. Той добавя, че Хуго дьо Шалон е напуснал храма с цялото съкровище, поверено на Хуго дьо Перо — „cum toto thesauro fratris Hugonis de Peraudo“. На разпита заявява, че това е останало в тайна, понеже тамплиерите, които са знаели, са се страхували, че проговорят ли, ще бъдат убити (вж. Finke, Heinrich. Papsttum und Untergang des Templerordens. V. 2, p. 339). Това твърдение е подкрепено и с някои доказателства. Когато онази сутрин тамплиерите са взети под стража, някои отсъстват и са задържани след няколко дена. Сред малцината, арестувани по-късно, са и Жерар дьо Вилие и Хуго дьо Шалон (вж. Barber, М. Trial of the Templars, p. 46).

[20] Глава на монашеско братство на рицарите тамплиери. — Бел.ред.

[21] Watte. New Encyclopaedia of Freemasonry. V. 2, p. 223.

[22] Fon Eschenbach, Wolfram. Parzival, p. 251.

[23] Shah. The Sufis, p. 225. На c. XIX от предговора си към книгата на Шах Робърт Грейвс обяснява играта на думи на арабски, свързвайки думата „черен“ с думата „мъдър“. Според Грейвс трите черни глави върху семейния герб на Хуго дьо Пайен имат подобно двойствено значение.

[24] Oursel. Le procus des Templiers, p. 208.

[25] Глава 58м (лат.). — Бел.ред.

[26] Lobineau, H. Dossiers secrets, planche 4, Ordre de Sion. Авторът цитира пасаж от с. 292 на „Книга на структурите“ (на ордена на Сион), където главата е обозначена с „CAPUT LVIII Знак“, тоест „Глава 58, Дева“.

[27] Ward. Freemasonry and the Ancient Gods, p. 305.

[28] De Hoveden, Roger. Annals. V. 2, p. 248. За повече подробности около преданията за Иза вж. Barber, М. The Trial of the Templars, p. 185. Според Барбър тези предания не са свързани с тамплиерите и са използвани само като оръжие, насочено срещу тях.

[29] Barber, М. Op. cit., p. 249. Списъкът е даден в съкратен вариант.

[30] Michelet. Proces des Templiers. V. 2, p. 384. Вж. показанията на Жан дьо Шом.

[31] Schottmuller. Der Untergang des Templer-Ordens. V. 3, p. 67. Вж. показанията на Деодатюс Жофе.

[32] Michelet. Op. cit., p. 383. Вж. показанията на Фюлк дьо Троа.

[33] De Joinville, Jean. Op. cit., p. 254.

[34] Albon. Op. cit., 23. Авторът споменава тамплиер на име Роберти — вероятно става дума за Робер, станал след смъртта на Хуго дьо Пайен велик магистър. На с. 3 той говори за тамплиерите Енрико и Роберто, тоест освен Фюлк Анжуйски и Хуго дьо Шампан се появяват още две имена, от което се подразбира, че новоприетите са били най-малко четирима.

[35] Bouquet. Recueil des Historiens. V. 15 (Epistolae Ivonis Carnotensis Episcopi), p. 162, N 245.

[36] De Jubainville, Arbois. Histoire… du Champagne. V. 2, 113–114, N 1. „Христовата милиция, или евангелската войска в това писмо не е нищо друго освен ордена на тамплиерите. Но през 1114 г. той още не е основан…“

[37] Школата е основана от прочутия средновековен равин Раши (1040–1105).

[38] Allegro. Treasure of the Copper Scroll, p. 107.

[39] De Jubainville, Arbois. Op. cit. V. 2, p. 87.

[40] Ibid., p. 98, N 1.

[41] Абат Мазиер го сподели в личен разговор в Хенри Линкълн.

[42] Arcons. Du flux et reflux, p. 355. Catel, Memoires… du Languedoc. V. I, p. 51.

[43] Mazieres. Op. cit., p. 234.

[44] Абат Мазиер го сподели в личен разговор с Хенри Линкълн.