Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Witches, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 23 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Роалд Дал. Вещиците

Английска. Първо издание

ИК „Ентусиаст“, 2011

Редактор: Велислава Вълканова

Коректор: Снежана Бошнакова

Илюстрации: Куентин Блейк

Предпечат: Митко Ганев, Светлана Цонева

ISBN: 978-954-8657-69-3

История

  1. — Добавяне

Рецептата

Надявам се да не сте забравили, че докато всичко това се случваше, аз още стоях на четири крака зад паравана и надничах с едно око през пролуката. Не знам откога точно стоях там, но ми се струваше, че е минала цяла вечност. Най-лошото беше, че не можех дори да се изкашлям или да издам какъвто и да било звук, защото, ако го направех, с мен щеше да е свършено. А и през цялото време бях обзет от ужас, че някоя от вещиците на последния ред ще ме надуши със специалните си ноздри.

Единствената ми надежда сякаш беше фактът, че не се бях къпал от няколко дни. Както и безкрайното вълнение, ръкопляскане и викове в залата. Вещиците бяха напълно погълнати от Върховната вещица на подиума и страхотния й план за изтребването на всички деца в Англия. Те определено не душеха из залата за присъствието на дете. Дори в най-смелите си мечти (ако вещиците изобщо мечтаеха) това изобщо не би им хрумнало. Стоях неподвижно и се молех наум.

Ужасяващата злорада песен на Върховната вещица свърши, а публиката ръкопляскаше обезумяло и крещеше:

— Великолепно! Невероятно! Удивително! Гениална сте, о, Премъдра! Тази отвара със забавено действие е страхотна! Ще пожъне успех! А най-прекрасното е, че именно учителите ще изтребят гнусните деца! Никога няма да ни хванат!

— Вещиците никога не ги хващат! — изсъска Върховната вещица. — А сега внимание! Слушайте внимателно какво трябва да напрравите, за да прриготвите Формула осемдесет и шест със забавено действие за създаване на мишки!

Внезапно публиката ахна. Последваха глъчка, крясъци и писъци и много вещици скочиха, започнаха да сочат към подиума и закрещяха:

— Мишки! Мишки! Мишки! Тя дори ни показа как става! Най-умната на света превърна две деца в мишки, ето ги там!

Погледнах към подиума. Там наистина имаше мишки, две мишки, които пълзяха край полите на Върховната вещица.

Но това не бяха полски или дървесни мишки. Бяха бели мишки! Веднага познах, че това са моите Уилям и Мери!

— Мишки! — закрещя публиката. — Нашата водачка накара мишките да се появят от нищото! Грабвайте капаните! Донесете сирене!

Върховната вещица погледна към пода и се взря озадачено в Уилям и Мери. После се наведе, разгледа ги отблизо, изправи се и кресна:

— Тишина!

Публиката се смълча и седна.

— Тези мишки нямат нищо общо с мен! — изкрещя тя. — Тези мишки са домашни! Очевидно са на някое прротивно дете от хотела! Със сигурносст е момче, защото момичетата не гледат мишки като домашни любимци!

— Момче! — викнаха вещиците. — Противно мръсно малко момче! Ще го отмъкнем! Ще го разпердушиним! Ще изядем вътрешностите му за закуска!

— Тишина! — извика Върховната вещица и вдигна ръце. — Знаете добре, че не бива да прривличате внимание към себе си, докато сте в хотела! На всяка цена ще се отъррвем от този малък миризлив сополанко, но трябва да го напрравим възможно най-незабележимо, защото не сме ли вссички ние почтени дами от Кралското дружесство за боррба с жестокостта към децата?

— Какво предлагате, о, Премъдра? — извикаха те. — Как да се отървем от този малък боклук?

„Говорят за мен“, помислих си аз. Тези жени всъщност обсъждаха как да ме убият. Изпотих се.

— Не е важно кой точно е той — заяви Върховната вещица. — Осставете това на мен. Аз ще надуша дирите му, ще го превърна в скумрия и ще дам да го сготвят за вечерря.

— Браво! — извикаха вещиците. — Отрежете му главата и опашката и го изпържете в горещо олио!

Сигурно си представяте колко се притесних. Уилям и Мери още обикаляха по подиума и видях как Върховната вещица изрита със замах Уилям. Прицели се в него с върха на пръстите си и го изпрати във въздуха. Повтори същото и с Мери. Ритникът й бе невероятен. От нея би излязъл страхотен футболист. И двете мишки се блъснаха в стената и няколко секунди лежаха зашеметени. След това се изправиха на крака и офейкаха.

ritnik.png

— Внимание, вссички! — крещеше Върховната вещица. — Сега ще ви дам рецептата за прриготвяне на Формула осемдесет и шест със забавено действие за създаване на мишки! Извадете си листове и моливи.

Вещиците в залата отвориха чантите си и извадиха тетрадки.

— Дайте ни рецептата, о, Премъдра! — извика нетърпеливо публиката. — Разкрийте ни тайната.

tainata.png

— Първо трябваше да открия нещо, което бъррзо да смалява децата.

— И какво е то? — попитаха присъстващите.

— Това беше лессно — каза Върховната вещица. — Ако искате да смалите едно дете, просто тррябва да го погледнете през обратния край на телескоп.

— Тя е невероятна! — извика публиката. — Кой би се сетил за подобно нещо?

— Значи вземате обратния край на телескоп и го сваррявате, докато омекне.

— Колко време отнема? — попитаха вещиците.

— Трябва да се варри двайсет и четирри часа — отвърна Върховната вещица. — А през това врреме трябва да съберрете точно четирийсет и пет кафяви мишки, да им отррежете опашките и да ги изпърржите в масло за косса, докато станат хррупкави.

— А какво да правим с мишките, чиито опашки сме взели? — попита публиката.

— Сложете ги да къкрят в сок от жаби за един час. Но внимавайте. Това е лессната част от рецептата. Най-тррудно е в отварата да се сложи нещо, което наистина ще има забавено дейсствие, нещо, което децата да изядат в определен ден, но което да започне да им дейсства чак в девет часа на следващата сутрин, когато присстигнат на училище.

— Какво измислихте, о, Премъдра? Кажете ни голямата тайна!

— Тайната — заяви тържествуващо Върховната вещица — е будилник!

— Будилник! Вие сте истински гений!

— Естесствено — отвърна Върховната вещица. — Ако навиете часовника предишния ден, той ще иззвъни точно в девет часса.

— Но ще са ни нужни пет милиона будилници! — извика публиката. — Ще ни трябва по един за всяко дете!

— Идиотки — кресна им Върховната вещица. — Ако ви се дояде пърржола, няма да сготвите цяла крава! Същото е и с будилниците. Един будилник е досстатъчен за хиляда деца. Ето какво ще направите. Ще нагласите часовника да звънне в девет часса сутринта на дрругия ден. След това го слагате да се пече във фуррната, докато стане хрупкав и крехък. Записсвате ли си?

— Да, Ваше Върховенство! — извикаха в отговор вещиците.

— После вземате сварения телескоп, опърржените миши опашки, сварените мишки и слагате всичко заедно в голяма купа. След това ги разбивате с миксер на най-високата скоррост. Така ще получите хубава гладка смес. Докато все още разбивате с миксерра, добавете жълтъка от едно яйце от грухтил.

— Яйце от грухтил! — извикаха вещиците. — Ще го намерим!

На фона на цялата глъчка чух как една вещица на последния ред казва на съседката си:

— Малко ми омръзна да се катеря по дърветата за яйца. Проклетите грухтили обикновено гнездят много високо.

— Добавяте яйцето — продължи Върховната вещица — и една след дрруга добавяте следните съставки: нокът от ракотрошач, клюн от бърборивче, хобот от пискун и език от кучекотка. Убедена съм, че няма да ви е трудно да намерите тези съставки.

— Никаква трудност! — викнаха вещиците в един глас. — Ще прободем бърборивчето, ще хванем в капан ракотрошача, ще застреляме пискуна и ще заловим кучекотката в бърлогата й!

— Отлично! — каза Върховната вещица. — След като разбърркате всичко с миксерра, ще получите най-прекрасната зелена течност на света. Но само една капка, само една мъничка капчица от тази течност в шоколад или бонбон и в девет часа на следващата сутрин детето, което ги е изяло, ще се превъррне в мишка за двайссет и шест секунди! Но искам да ви предупредя. В никакъв случай не увеличавайте дозата. Никога не слагайте повече от една капка в бонбон. И не давайте повече от един бонбон или шоколад на дете. По-голяма доза от отварата ще объррка насстройката на будилника и детето ще се превъррне в мишка твърде рано. Прекалено голямото предозиране ще има незабавен ефект, а не исскате това да се случи, нали? Не исскате децата да се превъррнат в мишки още в магазина ви. Така ще се издадете. Затова бъдете много внимателни. Не превишавайте дозата!