Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Let’s Face It, Men Are %\&?% (What Women Can do About It), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Джоузеф Рок, Бари Дънкан. Да си го кажем направо: мъжете са задници. А могат ли жените да ги променят

Американска. Първо издание

ИК „Сиела Софт енд Пъблишинг“, София

Редактор: Виолета Игова

Технически редактор: Божидар Методиев

Предпечатна подготовка: Светла Димитрова

Художник: Любомир Бориславов Пенов

ISBN: 954-649-228-0

История

  1. — Добавяне

На всички жени, които ни оказаха привилегията да споделят с нас своята история и които вдъхновиха написването на тази книга.

Предговор

Въпреки че жените са печелили много битки в съдебната зала и на работното си място, равноправното съжителство между тях и мъжете все още е по-скоро изключение, отколкото правило. Ако се вгледаме в тази тъжна действителност, ще открием нещо, което за изключително много жени е до болка ясно: „Нека си го кажем направо: мъжете са задници“.

Тази книга, недвусмислено и без каквито и да било извинения, разобличава онези мъже, които се държат като истински задници със своите партньорки. Слушали сме за тях от безброй жени, а и сме били очевидци на такъв тип поведение при мъже, които лично познаваме. В тази наша книга сме обособили натрупания опит от различните житейски истории в няколко категории, за да е по-лесно разпознаването на онези типове мъжко поведение, които най-често причиняват неприятности на жените. Нашият мъжки „поглед отвътре“ към проблема, съчетан с клиничната ни практика и с професионалния ни опит на психолози, ще ви дадат някои практически методи за разпознаване, отбягване и съжителство с тези проблемни мъже, с които всяка от вас неминуемо се сблъсква. И въпреки че на моменти казаното предизвиква смях, не сме имали намерение да пародираме помагалата от типа на „помогни си сам“. Но пък и книгата ни няма за цел да бъде убийствено сериозен, пропит от чувство за собствената си значимост, „научен“ доклад относно някоя новооткрита социална „болест“.

Защо трябва да си дадете труд да прочетете тази книга ли? Най-вече защото се опитваме да ви помогнем да осъзнаете, че не сте нито единствените, нито пък луди, когато си мислите колко наистина трудни, незрели, деспотични и т.н. са повечето мъже. Целта ни е да потвърдим интуитивните ви възприятия за действителността, като ви позволим да наблюдавате задниците в момент, когато си мислят, че никой не ги гледа. Така ще може да ги видите такива, каквито наистина са, и да започнете да се справяте с подобни мъже според наложени от вас, а не от тях правила.

Но ние имаме и една по-мащабна цел. Надяваме се необичайният ни възглед за мъжете да предизвика не само недоумение, но и ясно осъзнаване на действителността. Твърде дълго жените са се нагърбвали сами с цялата отговорност за съвместното съжителство, докато негативното поведение на мъжете в същото това съжителство е било грижливо скривано „под килима“. И ние се надяваме, че по същия начин както съдебният процес срещу О. Дж. Симпсън отвори очите на обществото ни за междурасовите взаимоотношения и домашното насилие, така и тази наша книга ще отвори нечии очи за равноправието между половете — или за липсата на такова — в интимните взаимоотношения на мъжете и жените.