Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Money, Success and You. Harness Your Mind to Achieve Prosperity, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 27 гласа)

Информация

Сканиране
noisy (2010 г.)
Разпознаване и корекция
filthy (2010 г.)

Издание:

Джон Кехоу. Успехът и парите

Първо издание

Превод и редакция: Петя Петрова

Коректор: Женя Николова

Художествено оформление и дизайн на корица: Ивомир Димчев

Печатни коли 11

Печат и подвързия — „Инвестпрес“ АД — гр. София

Издателство „Феникс дизайн“, 2006 г.

ISBN-10: 954-8890-19-4

ISBN-13: 978-954-8890-19-9

История

  1. — Добавяне

3. Желание

Първо ти се зареждаш с желанието, след това желанието зарежда теб.

Наполеон Хил

Да знаете какво искате в живота, не е достатъчно. Нито „искам“, нито „надявам се“ ще ви помогнат да постигнете успех. Трябва да направите една стъпка напред и да прибавите вибрацията на желанието към общата смес. Желанието е това, което действа като катализатор на вашите мисли и убеждения, снабдявайки подсъзнанието с необходимите емоции, за да трансформира мислите ви в реалност.

Всички велики мъже и жени в миналото са знаели това. При всички се забелязва една и съща поразителна прилика — изгарящото желание да постигнат целите си.

Томас Едисон претърпява повече от десет хиляди неуспеха, преди да усъвършенства електрическата крушка. Неговото желание за успех никога не стихва. Уилбър и Орвил Райт са подложени на унижение и осмиване през онези години заради смелостта и вярата им, че могат да направят превозно средство, което да лети във въздуха. Но силата на техните желания им позволила упорито да продължат да следват целта си докато изработят първия сполучлив самолет. Хенри Форд банкрутира два пъти, преди да създаде първият модел Форд Т и поточната монтажна линия, убеден в желанието си да направи масово производството на коли.

Тед Търнър също знаел какво иска. Това, което искал, не било едно просто желание или надежда, а изгарящ стремеж да постигне целите си — да притежава и управлява медиите и империя на комуникационните връзки. Когато тази мисъл първоначално влязла в главата му, той притежава мъничка компания за обяви и афиши. Започнал да гради своята мечта с купуването на малка радиостанция, последвана от една западаща UHF телевизионна станция, която не се приемала дори и от половината приемници в района. Годината била 1968. Още от самото начало започнали проблемите. Телевизионната станция била губеща. От 1970 година се губели по около 700 000 долара на година. „Станцията ще погуби цялата компания.“ казал Ървин Мазо, счетоводителят на Търнър по това време, и незабавно напуснал.

„Много е тежко, когато разбереш, че собственият ти счетоводител напуска, защото те смята за разорен.“, казва Тед. При такава ситуация други щяха да се откажат и да бъдат по-предпазливи, обръщайки повече внимание на съвета на счетоводителя си. Или самите те щяха да се предадат, смятайки мечтата си за недостижима. Но не и Тед Търнър. Какъв е неговият отговор? Той отива и купува друга станция. Неговото обяснение? Тя губела само 30 000 долара на месец! И не само, че я купува, а допуска и да задлъжнее с почти 3 000 000 долара.

И тук на мен ми се иска да кажа на читателя, че силното, истински страстно желание да се достигне поставената цел, може да застави човек да предприеме такива действия, които другите ще възприемат като съвършено безумни. Толкова безумни, че дори счетоводителят ти да реши да напусне. Но за Търнър това нищо не означавало. Някои от най-добрите му хора също го напуснали, убедени, че Тед води фирмата към фалит. Но те просто не били в състояние да видят това, което виждал Тед. В допълнение към светкавичната си мисъл, Търнър притежавал и шесто чувство, което му позволявало да вижда далеч зад хоризонта на общоприетите схващания и да действа адекватно.

И действително, за няколко години той успява да превърне западащата си станция в Атланта в първата американска „супер станция“, излъчваща своите сателитни програми по домовете в цяла Северна Америка. Годишният приход започва да се натрупва. Търнър се прицелва по-високо. През 1979 година той взема на заем 27 милиона долара, за да създаде CNN — една неизпробвана, „изцяло новинарска станция“, за която всички казват, че никой не би я гледал. В началото изглежда, че те са прави. Първите пет години CNN губи 70 милиона долара. По това време Търнър имал една табела върху бюрото си, на която пишело: „Ръководи, дръж се или се разкарай от пътя.“ Той знаел какво иска и нищо не можело да го спре. Това негово изгарящо желание го завладява изцяло. И сега стигаме до една от тайните на желанието. Силното желание да имаш или да правиш нещо, което искаш, настройва ума така, че да не признава провал и неуспех. Всички разочарования, проблеми и спънки са временни препятствия по пътя към успеха.

През 1984 година CNN преодолява кризата и започва да печели. След това през 1987 година Търнър поема най-големият риск до този момент. Съчетавайки високо рискови облигации с други източници на финансиране, той купува MGM Studios за огромната сума от 1.2 милиарда долара. Така се натоварва с дълг от почти милиард долара. Повечето аналитици по това време коментират, че Търнър е дал на бившите притежатели на MGM цена по-голяма от реалната с над 300 милиона долара. Един ветеран на Холивуд е цитиран в списанието „Fortune“: „Търнър беше измамен по най-лошия начин известен в историята на американския бизнес.“ Но те не знаят това, което Тед Търнър знае. Нито могат да предположат какви ще са приходите, които един ден ще донесе филмовата библиотека на MGM, притежаваща около 3 000 заглавия, след като съдържанието й бъде раздробено и препратено на множество телевизионни станции. Неговото желание да притежава медийна империя, интуицията му, ръководена от мъдрото подсъзнание, му позволяват да види възможности, които никой друг не е видял. С тази предприемчивост, която някои нарекли безразсъдна, той преследвал своята цел и никога не се поколебал.

„Търнър притежава необичайната способност да заличава от съзнанието си всичко, което се явява несъществено по отношение на неговата непосредствена цел, — пише Портър Биб, бивш кореспондент на Белия дом за вестник Newsweek. — Именно за това, той е и толкова успешен.“

През 1990, само три години по-късно, медийната обстановка започва да се променя много бързо и рейтингът на програмите започва стремително да се покачва, което още веднъж доказва верните търговски инстинкти на Търнър. Неговата компания навлиза в период на растеж и печалби. Сделката с MGM ненадейно е наречена от Организацията на инвеститорите „една от сделките на десетилетието.“

През 1997 година неговата фирма „Turner Broadcasting System“ се слива с концерна „Time Warner“, за да стане една от най-големите комуникационни и медийни компании в света. Медийната империя на Тед Търнър има голям международен успех, а стойността й се изчислява на милиарди долари. Той извършва революция в областта на телевизионните предавания и превръща идеята на Маршал Мак Клохан за „света като глобално село“ в реалност. Търнър пренаписва дефиницията за новините. Те стават нещо, което се случва, а не нещо, което се е случило. Търнър изгражда най-големия новинарски концерн в света. Също така контролира най-голямата филмотека и притежава най-богатата колекция от анимирани филми. Неговите предавания се излъчват в над 120 държави.

В резултат на сливането на медиите и като награда за своите усилия Търнър получава над 3 милиарда долара в брой и в акции. Той постига най-налудничавите си мечти.

Същата сила на желанието и решителността, която Тед Търнър е овладял, е достъпна за всеки от вас. Следвайте четирите стъпки, описани по-долу и наблюдавайте как желанието ще оживее във вас:

Първа стъпка

Напишете кратко и ясно желанието, което искате да постигнете.

Втора стъпка

Какво възнамерявате да направите или да дадете, за да постигнете тази цел? Няма такъв вариант, като „нещо за нищо“. Какви умения, знания, научни дисциплини и дейности сте готови да усвоите и приложите на практика? Бъдете кратки и ясни.

Трета стъпка

Обещайте на себе си, че няма да позволите нищо да ви спре по пътя към постигане на целта. И поемете ангажимента, че ще направите всичко необходимо за това. Бъдете твърди в своята решителност.

Четвърта стъпка

Четете вашето желание по два пъти на ден. Четете го сутрин по време на изгрева и отново, преди да заспите, и започнете незабавно изпълнение на плана. Докато го четете, настройте съзнанието си за реализиране на вашата цел. Вижте се и се почувствайте така, все едно вече притежавате това, което така страстно желаете. Докато дните се превръщат в седмици и месеци, този ритуал ще бъде източник на огромна сила и вдъхновение за вас.

 

 

Силното и изгарящо желание да постигнете целта, която преследвате, е стартовата точка за всички постижения. Това не е неясно желание или просто надежда, това е нещо много по-силно. Изгарящото желание — когато съществува — ви дава сила и живот и само по себе си разкрива стотици възможности.

В Дзенбудизма съществува притча, която илюстрира това, което имам предвид. Монах, изповядващ тази религия се разхождал покрай реката със своите ученици, когато един от тях го попитал: „Как мога да се просветя? Какво трябва да направя?“ Учителят го сграбчил грубо, издърпал го към реката и го натиснал във водата, докато ученикът се потопил напълно.

Учителят продължил да го държи под водата и скоро ученикът започнал да се мята като обезумял. Но монахът не го освобождавал. Ученикът отчаяно се опитвал да се освободи, но опитите му били напразни. Накрая, точно преди да се удави, учителят го освободил и ученикът изплувал, останал без дъх.

„За какво си мислеше, докато те държах под водата?“ — попитал учителят. „Първо си мислех за много неща — отговорил ученикът. Но след няколко секунди, когато нямаше знак, че ще ме пуснете, всичко, за което можех да мисля, беше: Въздух! Въздух! Дайте ми въздух!“

„Когато желанието ти за просвещение е със същата сила — казал учителят, усмихвайки се — скоро ще го притежаваш“.

Същото важи и за постигането на вашите цели. Трябва да го желаете с цялото си същество. Желанието е горивото, което тласка целите ви напред и въздейства върху мислите и действията ви. То ви помага да преодолеете препятствията и да почерпите вдъхновение от подсъзнанието. Силното желание, комбинирано с успешни утвърждения и неотменното следване на целта ще привлекат към вас онези хора, обстоятелства и ситуации, необходими, за да успеете.