Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Money, Success and You. Harness Your Mind to Achieve Prosperity, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 27 гласа)

Информация

Сканиране
noisy (2010 г.)
Разпознаване и корекция
filthy (2010 г.)

Издание:

Джон Кехоу. Успехът и парите

Първо издание

Превод и редакция: Петя Петрова

Коректор: Женя Николова

Художествено оформление и дизайн на корица: Ивомир Димчев

Печатни коли 11

Печат и подвързия — „Инвестпрес“ АД — гр. София

Издателство „Феникс дизайн“, 2006 г.

ISBN-10: 954-8890-19-4

ISBN-13: 978-954-8890-19-9

История

  1. — Добавяне

11. Открийте страстта си

Над всичко е — сам за себе си да бъдеш истина.

Шекспир

Според резултатите на една общонационална анкета повече от 80 % от работещото население в Северна Америка не изпитва удоволствие от работата си. Това е трагична статистика, особено ако вземем под внимание факта, че тези които са постигнали благополучие и успех, са успели да съчетаят своите постижения с удоволствието, което им доставя работата.

Тази статистика ми стана известна, докато пишех книгата и ме засегна по болното място. И тъй като това е книга за парите и успеха, реших да изпратя на всеки един от моите финансово преуспели приятели (онези с над 1 милион долара имаха предимство) по едно копие от ръкописа и да получа обратна информация. Като приключих списъка и прочетох всички имена, внезапно осъзнах, че всеки от тях, взет поотделно, е постигнал успех в сфера, в която му е доставяло удоволствие да работи — единият беше издател, друг — търговец на бижута, трети — адвокат, четвърти правеше ремонти по домовете и така нататък. Те бяха открили своята страст, бяха й се посветили и бяха преуспели. Всеки един от тях правеше това, което обичаше.

Това ме накара да се замисля: дали някога някой е бил щастлив, вършейки нещо, което не харесва? Замислих се за момент над това и знаете ли какво? Не можах да се сетя за никого. За нито един. Това е нещо, за което трябва да помислиш сериозно, ако понастоящем си попаднал на трудно поносима работа.

Правете това, което обичате — парите сами ще ви последват

Ларс-Ерик Линдблад обичал да пътува. Крачейки към някое от най-екзотичните места в света, той си мислел какво ще прави, когато се завърне в дома си. Нищо не му се струвало достатъчно значимо и тогава внезапно го осенила идея: „Вероятно има и други като мен — мислил си той, — които искат по време на отпуск или ваканция да научат повече за опасностите и приключенията при едно пътешествие. Защо да не започна бизнес, за да угодя на техните желания?“ Речено — сторено. Основавал собствена туристическа агенция, Lindblad Travel, и започнал да предлага на любителите на пътешествията пътувания до твърде нетрадиционни места — например пустинята Гоби, Антарктика, островите Галапагос. Специалистите от туристическия бизнес говорели, че със сигурност ще фалира: „Не можеш да направиш пари, предлагайки единствено рисковани приключения“, пророкували те единодушно. Това било преди екзотичните пътувания да станат модерни. Ларс бил един от първите, който се осмелил да рискува в тази област и успял — при това в крупен мащаб. Дори и след 500 000 клиенти, неговият туристически бизнес е все още преуспяващ. В тази история има урок за всеки, който би поискал да последва мечтата си: истинският ключ към успеха на Линдблад е, че е избрал за себе си работа, от която изпитвал въодушевление, работа, в която истински вярвал.

Питър Мур ненавиждал длъжността си като управител на банка. Макар че обичал да работи с хора, се чувствал като вързан за службата и усещал, че не може да използва таланта си максимално. Той искал нещо повече. Осъзнавайки, че умението да общува с хората би прилягало повече за продажби, той започнал да мисли за своя собствена кариера в този бизнес. Но какво да продава? И когато един ден четял историята за жена, чийто съпруг скоро бил починал, го осенила идея: Защо да не продава застраховки за живот?

Опитът на Питър като банков управител го научил как да работи със семейства, които са оставени без необходимата финансова подкрепа. Той безусловно повярвал в необходимостта от такава услуга и с въодушевление започнал да изучава всички застрахователни компании, за да види коя от тях, според него, притежава най-добрата политика. Когато взел решението си, той се обърнал към управителя по продажбите и му казал какво е работил преди и защо иска да продава точно тези застраховки, и защо точно в тяхната компания. Получил работата веднага.

За по-малко от една година той станал един от най-добрите застрахователни агенти и в крайна сметка станал регионален мениджър по продажбите за цялото Западно крайбрежие. Той успял, защото намерил работа, която вършел с удоволствие. Нещо, което чувствал, че е правилно. Той открил обекта на своята страст.

Стефан Сандлър смятал, че горчицата на баба му е най-добрата в света. Никога не бил опитвал нещо подобно, дори приблизително същото. И всеки, който имал удоволствието да я опита, казвал същото. Така един ден го осенила безумната идея: „Защо да не я бутилирам и продам?“ Но веднага дошли и съмненията: „Има толкова много марки най-различна горчица. Аз нямам никакъв опит в този бизнес. Има жестока конкуренция за места в магазинната мрежа. Защо да дават шанс на някакъв непознат продукт?“ Имало и стотици други причини, за да не го прави. Но Стефан истински вярвал, че горчицата на баба му е по-добра от всяка друга, която се предлага и тази негова мисъл продължавала да го тормози. В края на краищата решил да опита — да пробва себе си и горчицата.

Той приготвил и опаковал 12 буркана, залепил някакви етикети и посетил няколко местни магазинчета за деликатеси. Казвал им, че вече има компания, която произвежда горчицата и им предлага няколко буркана за проба. За негова най-голяма изненада, Стефан получил поръчка за 120 буркана само от един магазин.

„По шест буркан на час — смеел се той. — Не съм си и помислял, че ще се справя дори и с първата заявка“. Започнал да ги прави в собствената си кухня и с тази дейност се ангажирали всички в къщата. Скоро се наложило да се премести в по-голямо помещение. Днес Sandler Mustard се продава в деликатесните магазини из цялата страна и неговата малка компания е излязла от своя ранен стадий, а стойността й се изчислява на около 2 милиона долара. Стефан Сандлър намира своята страст — горчицата — и я прави свое средство за успех.

„Хората, чиято основна цел е само да направят пари, обикновено не ги получават“, казва Джери Уайт, професор по предприемачество в Университета в Торонто, Канада. И точно той би трябвало най-добре да го знае. Неговата работа се състояла в това да изследва добрите предприемачи и да научи другите как да тръгнат по същия успешен път. Чрез тези изследвания стигнал и до съвършено недвусмисления извод: „Намерете продукт или услуга, в които да повярвате страстно, защото без това няма да успеете“.

Какво е вашето призвание? В коя сфера сте най-добри? Как да откриете своето средство за препитание, което не само да ви обогатява материално, но и да ви позволява да се самореализирате?

Започнете с най-простото: повярвайте в себе си. Преценете ценните си качества, силните си позиции и тогава вижте как можете да ги използвате по най-добрия за вас начин. Много често липсата на самоувереност ни задържа на длъжност или във фирма, която не харесваме. Ако при вас случаят е такъв, то тогава си направете ежедневна програма, чрез която да изградите, а в последствие и да затвърдите, своята самоувереност. Направете тази програма ваш главен приоритет и щом целта бъде постигната, вашите перспективи веднага иде се променят.

Кой съм аз? Какви са моите възможности?

Можете да мислите за себе си като за родител, семеен партньор или като за специалист в определена професионална сфера, но това е само част от това, което сте всъщност. Извън това остава въпроса какви са вашите възможности. Навярно имате някакви таланти и силни страни. Притежавате вродени наклонности към определени теми, а други не представляват никакъв интерес за вас. Има занимания, които ви носят удоволствие и други, които презирате. Всъщност, вие сте уникални като личност и тази неповторимост може да бъде вашият компас. Доверете му се и го оставете да ви води в живота.

Напомняйте си, че притежавате мощно подсъзнание, което ще ви ръководи и направлява. Обръщайте се към него ежедневно и изисквайте отговорите на важните за вас въпроси.

Направете си няколко списъка:

• Напишете всички занимания, които ви доставят удоволствие.

• Напишете си всички предимства и силни страни, своите минали и сегашни постижения.

• Напишете този избор, който бихте направили за себе си, ако парите не представляваха проблем за вас и тези направления в професията, които ви се струват интересни, независимо от мнението ви, относно това, дали имате талант или възможност да им се посветите.

Отворете съзнанието си за различните варианти за избор и възможности. Имайте смелостта да мечтаете. Няма други граници, освен тези, които съществуват в съзнанието ви. Както казва медийният магнат Рупърт Мърдок: „Богатството предпочита смелите.“

Изборът на дейност, с която ще се занимаваме през живота си е едно от най-важните ни решения, но като че ли ние се отнасяме към него с голяма доза небрежност. Понякога усещаме, че сме длъжни да се захванем с дадена работа от чисто финансови съображения, друг път се хвърляме към дадена професия, защото имала „превъзходни перспективи“, докато в действителност тя изобщо не ни е по сърце. Такива решения са отчайващи и не са задължителни, ако само помислите и разберете, че съществуват огромно количество варианти за избор. Разбира се, може да има някакъв по-продължителен период — няколко месеца или година, в който да се окажете пред необходимостта да вършите нещо — каквото и да е, което не ви доставя удоволствие, за да свържете двата края, да си изплатите дълговете или да започнете нещо ново, но пред вас винаги ще изникват нови възможности, ако вие сте отворени и готови да ги приемете. Никога не се продавайте евтино. Вие заслужавате много повече от някаква банална работа. Няма сума, която да компенсира стоенето ви на длъжност, която за вас е затвор и ви лишава от вдъхновение, или пък на такава, която не ви позволява да постигнете мечтите си. Както се казва в такива случаи: „Забързани да осигурим живота си, да не забравяме да живеем“. Бъдете смели: търсете направления, към които ви влече вашето желание и страст.

Точно така е постъпил и Доминик Чанг. Страстен поклонник на голфа, той често чувствал вина, за това, че поставя играта над интересите на семейството си и подозирал наличието на подобни чувства при милиони други любители на този спорт. В резултат, през 1992 г. Доминик напуска работата си в знаменитата Bank of New York, където бил старши вицепрезидент и последвал зова на инстинктите си. Събрал пари и основал компанията Family Golf Centers Inc. Основната теза в неговия бизнес план била такава: да накара играчите на голф да водят в създадените за тях центрове своите жени и деца. Наличието на помещения за отдих, места за срещи, заведения за хранене, зали за миниголф в тези центрове, биха привлекли и млади и стари, мъже и жени. Първият център на господин Чанг имал огромен успех и скоро той открил и други. Сега фирмата му се котира на борсата, а първоначалните 3 милиона, вложени от Доминик под формата на акции, сега струват почти 100 милиона. Никак не е лошо за шест години работа, или по-точно казано — за шест години страст.

Всеки в живота си има призвание или мисия. Не можете да я замените с нищо друго, а и никой не може да я осъществи вместо вас. Задачата на всеки човек е да открие своята уникалност и възможността да я реализира. Животът е пълен с различни варианти за избор и възможности, така че следвайте сърцето и инстинктите си. Намерете нещо, което ви вдъхновява и му се посветете. Именно в това е възможността да се самореализирате, като едновременно сътворите нещо за света.

Джоузеф Кемпбъл е изразил това добре: „Цялото ви същество разбира, че това (да следваш сърцето си — б.ред.) е единствения начин да бъдеш, работиш и живееш в този свят, както и да му дадеш най-доброто, на което си способен. Съществува жизнен път, очакващ всеки от нас и ако веднъж стъпим на него, пред нас ще започнат да се отварят такива врати, които преди са били затворени, и които никой друг, не би могъл да отвори“.

„Всяко призвание е грандиозно, ако полагаш грандиозни усилия да го достигнеш.“ — е казал Оливър Холмс. Независимо дали продавате застраховки „живот“, проектирате сгради и съоръжения, управлявате компании, пишете книга, правите проучвания или подстригвате косите на хората — намерете в тази работа страст и въодушевление. Ако успеете да го направите, ще преуспеете, както никога преди това. Доверете се на инстинктите си. Намерете нещо, в което вярвате и му се отдайте изцяло. Правете това, което обичате — парите сами ще ви последват.