Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Money, Success and You. Harness Your Mind to Achieve Prosperity, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 27 гласа)

Информация

Сканиране
noisy (2010 г.)
Разпознаване и корекция
filthy (2010 г.)

Издание:

Джон Кехоу. Успехът и парите

Първо издание

Превод и редакция: Петя Петрова

Коректор: Женя Николова

Художествено оформление и дизайн на корица: Ивомир Димчев

Печатни коли 11

Печат и подвързия — „Инвестпрес“ АД — гр. София

Издателство „Феникс дизайн“, 2006 г.

ISBN-10: 954-8890-19-4

ISBN-13: 978-954-8890-19-9

История

  1. — Добавяне

32. Забавление

Забързан в живота, не забравяй да живееш.

Неизвестен автор

Забавлявайте се минимум три пъти на ден. Звучи прекалено лекомислено, нали? Мислите, че ви предлагам да не приемате работата си сериозно? Нищо подобно. Умът се нуждае от разнообразие и процъфтява в многообразието. Ако включите в работния си ден и забавлението и това ви стане навик, то вашата работата ще бъде много по-ефективна.

Колко време ви отнема да се посмеете? Понякога само няколко минути. Можете да се забавлявате в почти всяка ситуация. Когато шофирате към работата и се наслаждавате на някоя хубава песен по радиото — това е забавно. Някоя смешка, споделена с колега, някой пасаж, прочетен в хубав роман, дори една бърза разходка на слънце или малко физически упражнения биха ви доставили удоволствие.

Споделих тези свои мисли с един мой колега, който винаги изглеждаше много сериозен. Той внимателно ме изслуша и реши да опита. Позволих му сам да разкаже какво се случи:

„Имах няколко срещи извън офиса на следващия ден, след като Джон ми разказа за принципа да се забавляваш по три пъти на ден. Бях скептичен, но как бих могъл да оборя това твърдение, ако не го изпробвам? Трябва да си призная, че дори нямах представа откъде ще дойде това забавление.

Докато шофирах и слушах радиото, минах покрай един музикален магазин. Спомних си, че имаше един компактдиск, който исках да си купя. Спрях, купих си диска и така можех да слушам музика в колата. Помислих си, че приятната музика действа много по-успокояващо, отколкото непрестанното бърборене по радиото. Добре, това беше първото забавление, помислих си аз, ентусиазирайки се от предизвикателството, което ми отправи Джон.

Обикновено, когато отивам да преговарям с клиенти си купувам сандвич и се храня на крак. Днес реших да спра и да обядвам в заведение. Това щеше да е моята втора порция забавление. Намерих един италиански ресторант, поръчах си спагети и даже изпих чаша вино, бях много радостен, че си позволих тази непредвидена почивка — ето получи се и второто забавление.

Третото забавление беше най-добро. Докато се придвижвах към офиса, в мен се появи радикална идея. Вместо да оставя колата на обичайното място, защо да не паркирам по-далече от офиса и да се разходя пеш? Обожавам да ходя пеш, но не го правя често и се чувствам виновен, че почти не спортувам. Без проблем намерих място за паркиране през десет улици от офиса и дълго вървях пеш. Почувствах се самоуверен, изключителен, странен — изобщо хареса ми. Енергичната разходка на разстояние през десет улици ми отне петнадесет минути. Денят се оказа слънчев и се насладих на хубавото време. И така — успях да се забавлявам и трите пъти. Неприятно ми е да си призная, но Джон беше прав. Реших да пробвам това отново и знаете ли какво? В главата ми се появи мисълта, че от утре ще сменя мястото си за паркиране“.

Моят приятел се пробуди за смеха и удоволствието, въпреки че това беше твърде революционно за него. Вие можете да направите същото и да внесете смеха в живота си. В един наш следваш разговор наблюдавах как той е въвел този принцип и в отношенията със съпругата и децата си. Като цяло неговият живот е станал много по-забавен.

Ние сме длъжни да направим така, че всеки ден да носи със себе си малко забавление. Направете списък на всички действия и събития, които могат да ви донесат радост и вижте колко от тях бихте могли да включите в своето дневно разписание. Упражнявайте се в това да си доставяте забавления. Търсете възможности да ги получите. Проявявайте творчество и си признайте правото да действате по този начин. А всеки път когато това се случи, не забравяйте да си напомняте, че в този момент се забавлявате. Вие самите увеличавате изпитаното удоволствие и го правите още по-непосредствено и значимо. Понякога сме заети толкова много с работата, която вършим и сме така съсредоточени в нея, че даже не разпознаваме забавлението, когато се появи. Не си позволявайте да пропускате момента, в който има възможност за забавление.

Забавлението ви зарежда с енергия, която увеличава силата ви, освежава ви и ви помага да работите по-добре. Така че, не се лишавайте от тези блага. Направете забавлението важна част от всеки свой ден. Това е разумно, оздравително, увеличава енергията, повишава продуктивността, носи полза и, да не забравя най-важното — носи удоволствие.