Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Money, Success and You. Harness Your Mind to Achieve Prosperity, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 27 гласа)

Информация

Сканиране
noisy (2010 г.)
Разпознаване и корекция
filthy (2010 г.)

Издание:

Джон Кехоу. Успехът и парите

Първо издание

Превод и редакция: Петя Петрова

Коректор: Женя Николова

Художествено оформление и дизайн на корица: Ивомир Димчев

Печатни коли 11

Печат и подвързия — „Инвестпрес“ АД — гр. София

Издателство „Феникс дизайн“, 2006 г.

ISBN-10: 954-8890-19-4

ISBN-13: 978-954-8890-19-9

История

  1. — Добавяне

25. Ако нещо не знаете

Аз използвам не само собствения си ум, но и всеки, от когото мога да заема.

Удроу Уилсън

Нуждаете се от повече информация за даден проект, услуга или пазар и не знаете откъде да я получите? Защо не вдигнете телефона и не попитате някого, който може да знае? Може да позвъните на напълно непознат. Това ще ви помогне много за получаване на необходимата информация.

За първи път видях използването на тази техника на практика докато седях в луксозния офис на един преуспял търговец на недвижими имоти. Той планираше строежа на комплекс от къщи за възрастни хора. Дискутирахме възможностите — за и против, когато той внезапно каза: „Мисля, че имаме нужда от повече информация“.

Без да говори повече, моят приятел взе телефонния указател и се обади на една от водещите застрахователни компании и поиска да говори с един от техните агенти. От човек, с когото никога преди не беше контактувал, той поиска да разбере колко хора надживяват 55-годишна възраст, какъв процент доживяват до 65, 75, какъв процент са мъже или жени, и доста други ценни неща. Това му отне по-малко от пет минути и не му струваше нито цент. Бях впечатлен.

Как го направи? Той приведе в действие принципа, който всеки от нас трябва да запомни: хората трябва да са приятелски настроени и готови да помогнат. Толкова е просто.

Не намираме нищо странно в това да спрем непознат и да го попитаме за посоката, когато сме се загубили. Защо да не го използваме и в работата си? Принципът е един и същ. Направете го като игра със самия себе си и се забавлявайте, като се правите на детектив. Ще видите колко бързо ще успеете да откриете нужната ви информация.

Джон Гън, преуспяващ телевизионен продуцент, имал нужда да получи бърза акредитация за един филмов екип, който бил изпратил в Стоунхендж, Англия. Обичайните начини за получаване на необходимия документ не били достатъчно бързи. „Как да я получа?“, размишлявал той.

Действайки интуитивно, вдигнал телефона и се обадил на United Press International и помолил да говори с главния редактор — човек, с когото никога преди не бил разговарял. Обяснил му ситуацията. Редакторът не бил съвсем убеден, но му дал няколко телефонни номера на хора, които можели да му помогнат. След два телефонни разговора Джон имал необходимата информация.

Вие също можете да използвате този принцип. Когато имате нужда от информация, си задайте въпроса: „Кой би могъл да знае?“. Тогава вдигнете телефона, представете се и обяснете каква е ситуацията и от какво се нуждаете. Изумително е колко информация можете да получите, когато се свързвате с непознати. Успокоителното е, че хората са готови да помагат. Не винаги разбира се, но поне в девет от десет случая те или ще ви дадат необходимата информация, или ще ви насочат къде можете да я намерите.

Помислете за това: какво бихте направили, ако ви се обади някой, който има нужда от информация, която без усилия можете да му дадете и по този начин да му помогнете много? Ще му дадете ли тази информация и след като затворите телефона няма ли да се почувствате по-добре? Ние обичаме да бъдем полезни. Това ни кара да се чувстваме добре.

В епохата на информационните технологии вие може да си набавите огромно количество информация чрез компютрите и Интернет. Но понякога един обикновен телефонен разговор и един телефонен указател са нещата, от които имате нужда.