Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Running Barefoot, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,2 (× 13 гласа)

Информация

Сканиране
SilverkaTa (2020)
Разпознаване, корекция и форматиране
sqnka (2020)

Издание:

Автор: Ейми Хармън

Заглавие: Музиката на сърцето

Преводач: Боряна Даракчиева

Година на превод: 2019 (не е указано)

Език, от който е преведено: английски (не е указано)

Издание: първо

Издател: Издателство „Ибис“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2019

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Симолини“

Излязла от печат: 19.11.2019

Редактор: Стефана Моллова

Технически редактор: Симеон Айтов

Коректор: Соня Илиева

ISBN: 978-619-157-325-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/11776

История

  1. — Добавяне

Бележка от автора

Също като героинята в книгата ми, аз израснах в Левън, Юта. Семейството ми се премести там, когато бях едва на шест години. Нямахме близки в градчето и там ни отведе поредица от странни съвпадения. Левън е чудесно място, пълно с прекрасни хора и има специално кътче в сърцето ми. Там наистина има красива стара църква, построена в началото на двайсети век. „Градският мол“ и барът на Пит наистина съществуват. Наистина е имало магазин „Шепърдс“ и старо училище. Гробището наистина се намира северно от Закътания хълм — и много от описанията са доста точни.

Всеки автор трябва да пише за това, което познава, и макар че използвах много от фамилиите, които още можеш да чуеш в Левън, усилено се опитвах да предам усещането за града и хората му, без да използвам истински имена в моята история. Всякакви прилики са чисто съвпадение и не са търсени нарочно. Събитията и хората, описани в книгата, са измислени.

Историите и легендите на навахо и другите индиански племена са преразказани с голямо уважение и не представляват нарушение на авторско право. Песента, използвана в книгата, не е истинска навахо песен, макар че се опитах да предам чувството, характерно за много от древните песни. От години се интересувам от културата на коренното население на Америка. Като начален учител посветих цял срок на изследването й и аз и учениците ми се влюбихме в нея.

Веднъж един мъдър човек ми каза, че ако не познаваме културата и легендите на другите, как бихме се научили да се уважаваме и обичаме? Открих, че това е вярно — колкото повече разбирам една култура или народ, толкова повече ги обиквам. Всички грешки в преразказа на тези истории са само мои, както и евентуалните неправилни интерпретации. Направих всичко по силите си да покажа на читателите си част от нашето прекрасно американско наследство, което все още не е добре познато. Наистина е имало кодировчици навахи. Тяхната история е невероятна. Надявам се, че ще събудя интерес към народа навахо, който ще породи уважение към него и още проучвания. Има много уебсайтове и книги, посветени на тази тема.

А за Морската пехота: думите не са достатъчни! Благодаря ви, че сте такива, каквито сте, и за това, което вършите. Вярвам, че спасявате много животи не само на бойното поле, но и сред собствените ви редици. В книгата ми Морската пехота дава на Самюъл дом и нещо, в което да вярва. Там той намира цел. Знам, че това се случва с много младежи. И отново — всички грешки при описанието на Морската пехота, процедурите и историята й са единствено мои и неволни.

Накрая — музиката, която Джоузи обича да свири и слуша, наистина съществува. Обичам толкова много от великите композитори и се опитах да въплътя и тях, и музиката им в моята книга. Горещо препоръчвам книгата „Духовният живот на великите композитори“ от Патрик Канава. Послушайте някои от произведенията, споменати тук. Сигурна съм, че творбите на тези композитори имат силата да променят живота ни.

Надявам се, че книгата ви е донесла такова удоволствие, каквото беше за мен да я напиша.

Ейми Хармън

Край