Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Garlic Effect, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Сергей Дубина (31 декември 2006)

Източник: http://dubina.dir.bg

 

Издание:

Редж Сейнър

Чудото на чесъна

(Книги за здравето)

„Емас“, София, 1997

205 с.; 20 см.

История

  1. — Добавяне

ЧЕСНОВИ ПРЕПАРАТИ

В тази глава ще ви запознаем с някои практични съвети, основани върху изследванията в тази област, както древни, така и съвременни. В таблицата са изброени състоянията, при които според нас чесънът може да бъде използван като единствено или част от цялостното лечение. В първата колонка, „Основна употреба“, са посочени здравословни проблеми, които могат да бъдат облекчени с помощта на чесъна, както доказват всички изследвания. Втората колонка, „Ограничена употреба“, информира къде би могъл да бъде от полза.

УПОТРЕБА НА ЧЕСНОВИТЕ ПРЕПАРАТИ С ЛЕЧЕБНА ЦЕЛ

Част на тялото Основна употреба Ограничена употреба

 

Гръден кош и глава Бронхит Настинка

Катар Кашлица

Ларингити Инфекции на

Болно гърло средното ухо

Тонзилит Синузит

 

Уста Инфекции на венците

Язвички в устата

 

Храносмилателна Диария Гастроентерит

система Дизентерия Колит

Хранително натравяне Запек

Диспепсия Хемороиди

 

Пикочополова Кандидози

система Цистит

Млечница

Вагинит

 

Кожа Абсцеси Акне

Атлетично стъпало Трихофития

Гнойни рани

Язви

 

Кръвообръщение Атеросклероза Високо кръвно

и метаболизъм Високо ниво на налягане

холестерина Високо ниво на

Високо ниво на мазнини кръвна захар

в кръвта

Тенденция към тромбоза

на кръвоносните съдове

 

Други Натравяне с тежки метали Ужилване от

и други пчела

Бактериални и гъбични Болнавост

токсини Махмурлук

Общо подсилващо Въшки и

средство кърлежи

Детски глисти Подсилващо

Ухапвания средство за

/несмъртоносни/ коса и кожа

Дозировка

Какво количество чесън би трябвало да приемаме? Препоръчваната доза варира в широки граници. В ранните справочници не се упоменава точно количество или защото употребата му е била широко разпространена, или защото за неговото определяне се е разчитало на изкусността на лечителя. В наши дни съществуват огромни различия в препоръчваните дози, които могат да варират от огромни до незначителни количества. Никак не е лесно да се прецени кое е най-подходящото. Ако се замислим, че трябва да се съобразяваме с почвата, върху която е израснал чесънът, с методите и особно с температурата, използвани при приготовлението на екстрактите, с тяхната трайност и начин на съхранение, тъй като всеки един от тези компоненти се отразява пряко върху лечебните му свойства, както и с факта, че различните екстракти са подходящи за различни цели, тогава можем да получим някаква представа за сложността на въпроса, който освен това все още не е подлаган на сериозно изследване. Ще се опитаме да бъдем максимално точни, докато описваме трите нива на дозировка. /Моля обърнете внимание на следния факт: всички дадени в тази глава мерки са приблизителни./

Насищащи дози

Това означава поемане на цели глави чесън наведнъж. Такива дози обикновено се използват за пречистване на тялото от някои сериозни или отдавнашни оплаквания. При традиционното китайско лечение на туберколозата например през първия ден се изяждат 30 г /равно на около десет средни скилидки или една средномалка глава чесън/, като постепенно дозата се увеличава и се достига до 90–120 г през периода на „очистването“, след което отново се намалява до 30 г в продължение на три месеца. Същевременно пациентът вдишва чеснови пари няколко пъти дневно, а гърбът му се разтрива с чеснов сок, смесен с олио. Руската народна медицина използва също дози на насищане — една глава чесън в чаша мляко при коклюш, дизентерия, апоплектичен удар и като клизма при детски глисти.

Американските изследвания за намаляване на високото кръвно налягане започнаха с 35 г пресен сок дневно, който отговаря на около четири глави чесън. Малко от пациентите можеха да приемат тази доза наведнъж, затова в крайна сметка се установиха на две глави. Повечето учени са единодушни, че това е максималното количество чесън за един прием. Индийците от ръкописа на Бауър обаче са убедени, че е безопасно и необходимо за пациента от терапевтична гледна точка да премине тази граница.

„… пресният чеснов сок, прецеден през парче плат… няма определена доза. Докато го пие, някой до него трябва да го разхлажда, като вее леко с ветрило от палмови листа; а ако припадне, докато пие, да се напръска със студена вода и да се разтрие с паста от сандалово дърво.“

Обичайни дози

Въз основа на опита и логиката ние смятаме, че подходящата лечебна доза чесън е три скилидки дневно. При по-малко количество не може да се надявате той да има някакво действие срещу инфекциите. Сиропът на Майкъл Тиера, за който ще стане дума по-късно в тази глава, е грижливо обмислен препарат и е взаимстван от неговия наръчник „Как да боравим с билките“; препоръчваната от него доза е около девет грама или три скилидки дневно. В „Британска билкова фармакопея“, полуофициалния справочник за билкари, става дума за два до четири грама три пъти на ден. Има и други народни лекове и препарати, при които се предписва една скилидка три пъти дневно. Това не е прекалено голямо количество. Жителите на някои китайски провинции и членове на индуската религиозна секта джайна консумират редовно по една глава чесън на ден, независимо от здравословното си състояние.

Дозите при научните изследвания често достигат насищащи нива, тъй чрез тях се стремят към решителни и бързи резултати. Тенденцията към съсирване на кръвта е най-чувствителна към действието на чесъна; именно в тази област изследователите постигат значително намаляване само с една и дори с по-малко от една скилидка чесън дневно. Но когато дозите, използвани при научните изследвания стават значително по-ниски от онези, които наричаме „обичайни“, ефектът постепенно се изгубва.

Малки профилактични дози

Под този термин се разбира една скилидка чесън на ден. Това може би е по-приемливо за северноевропееца, непривикнал с чесъна, но то е възможно само при едно изключително омекотено, продължително лечение или като превантивна мярка. Подобно количество намалява успешно образуването на кръвни съсиреци и нивата на холестерина, стига да се взема в продължение на достатъчно дълъг период.

Как да приемаме суровия чесън

Съществуват много начини за приемане на чесъна с медицинска цел, но никой от тях не може да се сравни с директната му консумация в сурово състояние. По този начин човек получава най-много алицин. Суровият чесън най-добре се справя с всякакви видове инфекции — храносмилателни проблеми, бронхити, абсцеси и т. н. При изключително важната операция за неговото счукване, по възможност не трябва да остават никакви парченца; желателно е да се превърне в хомогенна кашица. Най-доброто решение на въпроса е да го смелите в мелничката на миксера. Ако количеството не е достатъчно, може да добавите глава лук, но не я включвайте в дозата. Ако не разполагате с подобен уред, използвайте месомелачката или пресата за чесън. В краен случай може да нарежете скилидката колкото се може по-дребно, след това да сложите острието на ножа легнало върху й и да натиснете с юмрук. Поставете смачкания чесън в затоплена до стайна температура вода и разбъркайте, като добавите мед за вкус. След като изпиете съдържанието, сдъвчете парченцата, които не са се смлели добре. Тази забележка е много важна, тъй като дори в пресичката, част от него остава цяла и ако не я сдъвчете добре сега, тя просто ще премине несмляна през вашия храносмилателен тракт както всяко друго растително влакно. Опитайте да поемете малко вода в устата си, докато дъвчете, тъй като това ще намали лютивината.

Съществуват различни препарати, които можете да си направите сами. Може би ще ви се стори по-удобно да имате някой от тях винаги под ръка, вместо да трябва да мелите всеки път. В края на тази глава даваме подробна информация как да ги приготвите. Тяхната употреба дава известни предимства. Препоръчваме да използвате олиото за инфекции като например възпаление на ухото или там, където пресният сок дразни кожата. Целта на сиропите е да намалят болките в гърлото и да подпомогнат затрудненото храносмилане. Не оставяйте препаратът да стои дълго, защото това означава, че неустойчивият алицин ще се разгради до различни сулфиди. Но тези препарати са изключително ефективни за кръвообращението, за „затопляне“ на тялото, като омекотен лек за болно гърло и като антитоксично средство. Те обаче няма да действат така силно срещу бактериите и гъбичките, както суровия чесън. Ако желаете да приготвите нещо възможно най-богато на алицин, трябва да се спрете на рецептата срещу инфекции на Монсиньор Грийнсток.

Същият въпрос изниква и тогава, когато трябва да се прецени дали чесънът да се приеме суров или сготвен. Колкото и да е изненадващо, но според Плиний той е по-полезен сготвен, отколкото суров. Дискоридес мисли, че той помага за кашлица и в двата си вида и оттогава до наши дни този въпрос е обект на спорове. Като се опираме на научните изследвания ние бихме казали, че затоплянето, подобно на остаряването, разрушава алицина, в резултат на което чесънът губи противовъзпалителните си свойства, макар да запазва другите. Сготвеният чесън е не по-малко полезен за кръвообръщението, стига само предварително да е нарязан или смлян. Ако се сготви цял, няма да се образува нито алицин, нито диалил дисулфид и лековитите му качества ще бъдат минимални.

В много рецепти се настоява той да се консумира три пъти дневно. И това си има своите причини. Научните открития показват, че под влияние на кислорода, диалил дисулфидът се превръща в сулфат в черния дроб и след три-четири часа се елиминира. Изследванията на д-р Булен върху съсирването на кръвта демонстрираха, че ефектът от чесъна продължава около три часа. Следователно ако се приема на няколко пъти през деня той ще поддържа на по-високо ниво своето присъствие в тялото.

РЕЦЕПТИ ЗА ЛЕЧЕБНИ ПРЕПАРАТИ

Чесън за всичко

В тази част на настоящата глава се дават подробни инструкции за приготовлението и приема на суров чесън. Дадените в първата група методи са подходящи за всякакви състояния. Сред тях са всички видове вътрешни инфекции, дори цистит, тъй като чесънът бързо и с лекота прониква в цялото тяло. Яденето на чесън може да помогне също така и на външните инфекции. Той се препоръчва горещо при някои екземи и при акне, тъй като предизвиква изхвърлянето на вътрешни нечистотии и шлаки, предизвикали възпалението.

Суров чесън

1. Сдъвчете една скилидка. Това, стига да можете да го правите, е особено полезно за възпаления на синусите, тъй като отделящите се от чесъна летливи вещества се издигат нагоре.

2. Сдъвчете скилидка чесън заедно с две супени лъжици кисело мляко или квасена сметана.

3. Счукайте скилидка чесън и я разбъркайте в затоплена до стайна температура вода; добавете мед за вкус.

4. Счукайте една скилидка и я смесете с топло мляко.

Консумирайте по една скилидка чесън три пъти дневно с яденето.

Воден екстракт

Това е екстрактът на Монсиньор Грийнсток, богат на алицин. Лукът увеличава лечебните свойства на чесъна.

 

50 г ситно накълцан чесън, предварително замразен

25 г ситно накълцан лук, предварително замразен

200 мл 23% спирт /или, ако не можете да се снабдите с такъв, препоръчваме да използвате водка и вода в еднакви пропорции/

1 мл /1/4 ч. л. / разтвор на аскорбинова киселина /или 1 г витамин С/

Размесете добре в миксера и оставете да престои две седмици при 4ёС, напр. в хладилника. Съхранявайте в тъмни стъклени бутилки. Прибавете няколко капки ментово или карамфилово масло. Издържа повече от осем месеца. Една „обичайна“ доза са 1–2 чаени лъжички три пъти дневно по време на хранене.

Чеснови перли или таблетки

За онези, за които те са по удобни или приемливи от суровия чесън, напомняме дозировката, препоръчана в последната глава. За „обичайна“ доза приемайте такова количество капсули, което ще ви доставя по 3 мг чесново масло три пъти на ден или веднъж по 9 мг. То може да бъде извличано от капсулата, след като я пробиете с карфица и да се използва при ушни възпаления или външни инфекции. Сушеният чесън на таблетки или в други форми е изгубил съдържащата се в него вода, която съставлява 2/3 от теглото на суровия чесън. Следователно 1 г сушен чесън се равнява на 3 г суров. „Обичайната“ доза при прием на таблетки от сушен чесън е 1 г три пъти на ден или 3 г веднъж дневно. За превантивната доза е достатъчно по 1 г на ден.

Омекотен чесън

Рецептите, включени във втората група, имат за цел да помагат при неразположения в гърдите или главата, изброени в нашата таблица или в случаите, когато суровият чесън би предизвикал раздразнения.

Сиропи

Този сироп е базиран върху сиропа на Майкъл Тиера. Поставете 250 г смлян или счукан чесън в еднолитров буркан с широко гърло. Напълнете го почти догоре с равни части ябълков оцет и дестилирана вода. Покрийте и оставете да престои на топло място четири дни, като разклащате по няколко пъти дневно. Добавете 1 чашка /16 с. л./ глицерин и оставете още един ден. Прецедете през тензух, добавете чашка мед и разбъркайте добре. Съхранявайте на хладно място. Вземайте по 1 супена лъжица три пъти по време на ядене за дълбока кашлица, болно гърло, хроничен бронхит, високо кръвно налягане и проблеми с кръвообръщението.

По-прост сироп: Налейте 0.5 л вряща вода върху 60 г смлян или счукан чесън. Дръжте 10 часа на хладно място. Прецедете и добавете 1 супена лъжица винен оцет и достатъчно мед, за да се получи сироп. Приемайте на малки глътчици по 1 супена лъжица три пъти дневно като отхрачващо средство.

Към това може да добавите:

а) 15 г настърган хрян. Тази рецепта се практикува много в Полша. Тя предизвиква изпотяване и е много добра при бронхит.

б) 15 г счукани семена от копър и кимион. Това успокоява стомаха и е подходящо при храносмилателни проблеми.

Чеснов чай с градински чай

Попарете 2 с. л. сух градински чай и 4–5 смлени скилидки чесън в 1 л вряща вода. Похлупете и оставете така докато изстине до стайна температура. Пийте по една малка чашка 4–5 пъти дневно и се жабуркайте на всеки половин час. За тонзилит и намаляване на слузта.

За инхалация

Поставете в съд 3–4 счукани или смлени скилидки чесън и 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Налейте 1.5 л вряща вода и вдъхвайте парата. За запушен нос.

Рецепти за външно лечение

Съществуват начини чесънът да се прилага външно. Има предимства в това да го поставите колкото се може по-близо до мястото на инфекцията, стига да се погрижите да предпазите кожата наоколо от евентуално изгаряне и да сте готови да изтърпите първоначалното неприятно парещо усещане. Ако ви гори прекалено силно, отделете за няколко минути и после опитайте отново.

Лапи

Преди да поставите чесън върху малък участък от тялото, намажете кожата около него с вазелин, за да предотвратите образуването на мехури. Сложете малко счукан чесън в марля и го закрепете с левкопласт на нужното място. Оставете да действа 15–20 минути. За атлетично стъпало, абсцеси, циреи и други кожни инфекции.

За лечението на по-голям участък може да направите следното. Счукайте 60 г чесън и добавете 450 г натрошен едрозърнест пшеничен хляб, напоен в студено мляко. Поставете на кожата.

За да излекувате акне, пъпки или язвички в устата, просто подръжте или потъркайте разрязана скилидка на съответното място. /Някога руснаците притискали към кожата половин празна орехова черупка, пълна със счукан чесън, но това се е прилагало преди появата на левкопласта./

 

От Русия: Смесете равни части мехлем с цинков окис, ланолин и счукан чесън. Както обикновено използвайте стъклен или керамичен, а не метален съд. Съхранявайте затворено. За екзема и хемороиди.

 

От англосаксонската „Книга на знахарите“: Вземете оман, чесън, шушан /кервел/, репичка, ряпа, raven’s foot, мед и черен пипер. Стрийте растенията и ги сварете в меда. Използва се като мехлем за циреи и подутини.

Чесън в олио

Счукайте или смелете 250 г чесън и го поставете в широк буркан. Налейте зехтин да покрие чесъна. Затворете здраво съда и го раздрусвайте по няколко пъти на ден. Оставете го на топло място за три дни, после прецедете през тензух. Съхранявайте на хладно. При болки в ушите капнете няколко капки от предварително затопленото олио върху памуче и го поставете в ухото. При болки, навяхване и дребни кожни неразположения натъркайте върху съответния участък; затоплянето може да облекчи болката. Може също така да добавите етерични масла като например евкалиптово, кипарисово или смирново към чесновия зехтин.

Смесете 10 супени лъжици рициново масло и 10 смлени скилидки чесън. Захлупете и оставете да престои 36 часа, после прецедете и налейте в бутилка. Препоръчва се за поддържане на косата. Втрийте добре в косата и корените и увийте в затоплена кърпа. След 1 час измийте както обикновено косата с шампоан. С тази процедура също така може да се отървете от въшки и гниди.

Свещички

Натъркайте една скилидка, докато пусне сок, пъхнете я в ректума и я оставете така през цялата нощ. Повторете, ако е необходимо. За хемороиди. /Ето и една руска рецепта за хемороиди: поставете една силно нагорещена тухла в кофа с дупка на капака. Поставете парченца суров чесън в нея и когато започне да пуши застанете над дима!/

Допълнителни лекове

Историята ни дава истинско съкровище от чеснови препарати. Ето няколко от тях, които ни допаднаха особено много и ни се струват особено ефективни.

Оцет „Четиримата крадци“

Предполага се, че именно това са пили крадците, за да се предпазят от върлуващата по онова време чума. Описан е като антисептичен и изключително ароматен.

Вземете по 7 г тръстиков корен, канела, настъргано индийско орехче, лавандула, мента, розмарин, седефче, градински чай и пелин и две счукани глави чесън. Налейте 1 л ябълков оцет. Захлупете и дръжте на топло в продължение на пет дни. Прецедете и прибавете 7 г камфор на прах, преди да бутилирате.

Англосаксонска рецепта срещу бронхит

„Перуника и лайкучка, чесън и репичка, вътрешността от кората на helenium и кресон, коприва, ментапеперика, която расте край ручеите. Вземете малцов ейл /тъмно пиво/ и наливайте върху растенията в продължение на девет нощи. Да се пие на гладно.“ Тази рецепта е открита в сборника „Знахарство, билкарство и аструлогия в ранна Англия.“ Същият текст препоръчва „много чесън“ против стягане в гърдите.

Римски афродизиак

„Смята се, че чесънът действа като афродизиак, когато се смели заедно с пресен кориандър и се изпие с хубаво вино.“ Така твърди Гай Плиний.

Чесново бренди

Накиснете 3–4 счукани скилидки чесън в малка бутилка бренди и оставете в тъмен шкаф за 14 дни. Тази тинктура е препоръчвал през XVIII в. д-р Джеймс Линд на моряците, които заминавали на зимно плаване. „Това ще поддържа гърдите, кожата и бъбреците ви свободни от всякакви шлаки.“

Сибирска храна, даваща енергия

Счукайте четири глави чесън и четири сурови глави лук. Сварете 250 г ечемик в 0.9 л вода, докато се сгъсти така, че да остане без никаква течност. Направете същото с 250 г овес, а след това накълцайте двете така получени смеси. Настържете 60 г сух корен валериана. Смесете всичко това с 1 кг мед и бъркайте до получаване на гъста кремообразна смес. Разстелете го на дебело 2.5 см тесто и го оставете да престои така един ден. Нарежете на квадратчета със страна 2.5 см. Вземайте по 3–6 парченца дневно.

Супа за моментално възстановяване

Ако сте боледували, нищо няма да ви помогне така добре да стъпите отново на крака, както тази лесна за приготвяне супа. Сложете 2 пълни чаени лъжички miso, 1–2 скилидки счукан чесън, малко настърган лук и няколко капки лимон в купа. Добавете вряла вода или зеленчуков бульон и разбъркайте добре. Добавете капка соев сос за вкус.

Да излекуваме градината с чесън

Не забравяйте, че чесънът ще ви помогне да запазите не само вашето собствено здраве, а и това на вашите домашни любимци и на градината. Предлагаме ви домашния инсектицид на Монсиньор Грийнсток, както и средство да прогонваме от себе си насекомите.

Инсектицид

Накиснете 30 счукани скилидки чесън в 2 чаени лъжички /10 мл/ минерално, неорганично олио /напр. парафин/ в продължение на 24 часа. Разтворете 7 г сапун на маслена основа в 600 мл вода и го прибавете към чесна, като разбърквате грижливо. Прецедете и съхранявайте течността в стъклен или керамичен съд. Пръскайте с нея растенията, като я разреждате с вода в съотношение от 1:20 до 1:100.

За прогонване на насекоми

Вземете 1 чашка слънчогледово или сусамово олио, 1/2 чашка цвят от прясна лайкучка /Tanacetum parthenium/ или вратига /Tanacetum vulgare/ или 1 супена лъжица сушен цвят и 8 скилидки счукан чесън. Оставете растенията и олиото да къкрят на слаб огън в продължение на 15 минути, изстудете и прибавете чесъна. Налейте в бутилка и оставете да престои пет дена, като разкращате по два-три пъти на ден, след това прецедете. Може да се използва и като лек при ухапване от насекоми.

Готвене с чесън

Готвенето с чесън е отделна тема и в тази книга няма да правим опит да навлизаме в нея. Тя е развита самостоятелно в Съединените щати; там могат да се намерят дори 1–2 готварски книги, посветени единствено на рецепти с чесън. Препоръчваме ви чесънът да навлезе сериозно във вашата диета, така че все пак тук ще ви предложим няколко основни рецепти. Ако освен това успявате да се снабдите с екологично чисти храни, ще се радвате не само на великолепен вкус, но и на добро здраве.

Чесново масло

Счукайте 2–3 скилидки чесън и ги смесете със 120 г разтопено масло. Оставете на много слаб огън за няколко минути, като бъркате непрекъснато и добавете малка връзка ситно накълцан магданоз. Продължете да бъркате до омекване на магданоза. Налейте маслото в съд. Ако се притеснявате заради съдържащия се в маслото холестерин, помнете, че чесънът ще се справи с голяма част от него.

Чеснов хляб

Счукайте 2–3 скилидки чесън, добавете малко сол и рабъркайте със 120 г разтопено масло. Разрежете по дължина една френска франзела и размажете маслото от двете й страни. Съберете отново двете половинки и увийте в готварско фолио. Печете 10 минути на 200ёС.

Спагети с чесън

Поставете спагетите във вряща подсолена вода. Когато са уврели на половина, прибавете 3–4 скилидки нарязан на филийки, запържен чесън и 4 супени лъжици зехтин с черен пипер и сол. След като спагетите са напълно сварени, прецедете и поръсете с настъргано сирене.

Чеснов бульон

Към 1 л зеленчуков бульон прибавете шест накълцани скилидки чесън, 1 1/2 супени лъжици зехтин и половин дафинов лист. Ако желаете сложете ориз или юфка. Оставете да ври 20 минути на бавен огън. Непосредствено преди да свалите от огъня, добавете 1/4 чаена лъжичка мащерка и щипка градински чай.

 

И така, след като сте приготвили вашия чесън, вече сте готови за всичко. Той ще ви даде здраве, енергия и вкус към живота и дори не предполагате по кои негови пътеки може да ви поведе.