Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Живая и мёртвая вода (Целебная сила йонов для обновления клеток), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dan

Издание:

Максим Баринов. Лечение с жива и мъртва вода: Лечебната сила на йоните за обновяване на клетките

Хомо футурус, София, 2006

История

  1. — Добавяне

ПРИЛОЖЕНИЕ

Предлагаме на читателите информация за минералните води в България и някои ценни съвети за използването на вода във всекидневието. Приложението е написано от доц. д-р Светлана Ангелова.

Водата е люлката на живота, животът на земята се е зародил преди милиони години в световния океан.

Водата почиства, освежава, тонизира. Тя е жизнено необходима — без храна човек може да преживее 5 седмици, без вода — само 3 дни. Във водата се осъществяват всички биохимични и биофизични реакции, свързани с обмяната на веществата. Водата осигурява приемането, транспортирането и разпределението на хранителните вещества. Тя е основна съставка на кръвта и лимфата. Поддържа алкално-киселинния баланс, хемодинамичното и термичното равновесие.

Водата смазва ставите, предпазва ги от травми, поддържа тонуса на мускулите, прочиства организма, като изхвърля крайните продукти от обмяната и всички вредни токсини. Тя поддържа постоянната телесна температура, отделя топлина чрез изпотяване, чрез изпаряване през кожата и белите дробове, отделяне на урина и фекалии. Всекидневно всеки човек отделя 1,5 л вода.

На кърмачето са необходими около 100 мл на килограм тегло за денонощие. Петгодишното дете се нуждае от 75 мл на килограм тегло — около 1,5 л дневно. Възрастният човек трябва да си осигурява 30–40 мл на килограм тегло или 2–2,5 л дневно. Човек остарява, защото организмът му се обезводнява, изсъхва.

От здравословна гледна точка не е достатъчно да се пие вода от чешмата, защото тя съдържа по-малко количество минерални соли и микроелементи.

Различават се:

• минерални води;

• изворни води;

• трапезни води.

Минералните води се добиват от дълбоки, защитени от замърсяване водоизточници. Те се състоят от дъждовна вода, която преди хиляди години е паднала на земята, просмукала се е през почвата и по пътя си е минала през различни скални пластове, като е разтворила различни минерали. Тези води са с температура над 20 °С и съдържат различно количество минерални соли до 500 мг/л. Повечето български минерални яоди са слабоминерализирани — съдържат 170–400 мг/л и могат да се пият всеки ден. Силноминерализираните води имат обща минерализация над 1500 мг/л. Тези води са лечебни и се пият по определена схема.

Изворните води се добиват от повърхностни, защитени от замърсяване водоизточници, те са с температура под 20 °С и са много слабо минерализирани. Те могат да се пият в неограничени количества всекидневно за неограничено време.

Трапезните води могат да бъдат от всякакъв водоизточник, дори от обезсолена морска вода. Тези води се подлагат на промишлена обработка (деминерализация, обеззаразяване, добавяне на полезни елементи). Те са обработени води.

Много важен показател за водата е съдържанието на натриеви катийони (Na+). Този елемент причинява задържане на вода в организма, като обременява бъбреците и сърцето. Повечето бутилирани води у нас съдържат 40 мг/л Na+.

Минералните води са едно от най-старите лечебни средства на човечеството. Използвани са лечебна цел още от древните народи.

Минералната вода е електролитен разтвор, в който се съдържат разтворени газове. Лечебният ефект чрез пиене на минерална вода освен от минералния състав (натрий, калций калий, магнезий и др.) зависи и от съдържащите се в нея микроелементи и биологично активни вещества, които стимулират биологичните процеси в човешкия организъм.

Пиенето на минерална вода с лечебна или профилактична цел се различава от приемането на обикновена вода от чешмата, която е индиферентно средство и се приема без система и дозировка.

При балнеолечението чрез пиене на минерална вода приемът е точно определен според състава и свойствата на водата и строго дозиран от специалист балнеолог.

Изпитата минерална вода действа не само със своя минерален и газов състав, но със свойствата на разтворителя — водата. Приложението на минералните води за лечение чрез пиене се извършва:

— в курорти на място от извора;

— извън курорта, когато се приема бутилирана минерална вода.

Нашата страна е известен балнеоложки център, добил международна известност с около 250 находища и над 900 избора и сондажа.

Лечение чрез пиене на минерална вода от извора

Правилното балнеолечение чрез пиене на минерална вода се провежда на мястото на извора в самия бански курорт.

Болният пие прясна минерална вода с всичките й съставки и свойства, дадени от природата в момента на избирането с естествената й температура.

Прясната минерална вода не е променена от влиянието на въздуха и светлината по отношение на цвят, мирис, вкус на минералните соли и съдържащи се газове. Нейната структура е непроменена.

Прясната минерална вода е по-пивка и се понася в по-големи количества.

Действието на прясната минерална вода се съчетава с климата на курорта (надморска височина, температура и влага на въздуха, ветрове и слънчева радиация).

Пиенето на прясна минерална вода в банския курорт отстранява болния от всекидневната му обстановка — постоянни стресогенни фактори, и му осигурява правилен режим на хранене и движение.

Пиенето на прясна минерална вода променя чувствителността на организма към външни отрови, токсини, радиация и повишава неговата реактивност.

При лечението чрез пиене на прясна минерална вода се осигурява диетично хранене в определени часове. Времето на приема на храната и пиенето на водата се намират във взаимна лечебна зависимост.

Недопустимо е балнеолечението чрез пиене на прясна минерална вода да се съчетава със злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, защото те вредят на организма и влошават общото му състояние.

Лечение чрез пиене на бутилирана минерална вода

При пиене на бутилирана минерална вода водата действа самостоятелно, въздействието й не е придружено от балнеолечебните фактори на банския курорт, действащи комплексно върху болния.

При пълненето на бутилките, пренасянето и престояването им се променя съставът на водата. Губят се част от съставките чрез излитането на газовете, утаяване на соли, променя се съставът на микрофлората.

Пиенето на бутилирана минерална вода се препоръчва на болни:

които не могат или не им е показано да отидат в банския курорт;

които се нуждаят от балнеолечение преди или след операция;

с хронични заболявания, нуждаещи се от съчетаване на медикаментозно лечение с минерална вода;

нуждаещи се от продължително балнеолечение.

Пиенето на бутилирана минерална вода трябва да става в едни и същи часове на деня, с една и съща температура на водата. Такова лечение трябва да се провежда 2–3 пъти в годината с паузи от два пъти повече дни, отколкото е траело лечението.

Бутилираната минерална вода може да се използва като лечебно и профилактично средство и във вид на подсладени газирани и ароматизирани напитки, каквито се предлагат на нашия пазар.

Основни правила за пиене на минерална вода с лечебна цел

Слабоминерализираните води се пият в количества от 600 до 2200 мл дневно. Тази доза се разпределя на три приема.

Минералните води се пият на празен стомах и се приемат наведнъж (бързо) или на глътки (бавно) 30–40 минути преди хранене. Например при дозировка 600 мл дневно се изпиват три пъти по 200 мл с интервал от 5 до 8 минути между всяка чаша.

От значение е дали водата се пие в движение или в покой, в легнало положение на лявата или на дясната страна.

Обезгазяването на минералната вода (газовете не са нужни) се извършва чрез разбъркване с пластмасова тръбичка (сламка). Обезгазяване чрез оставяне на водата в чаша в съприкосновение с въздуха е неправилно.

Затоплянето на минералната вода трябва да става на водна баня. За тази цел в курортите са изградени павилиони със специални устройства, а пиенето на минерална вода в чаша трябва да става през стъклена или пластмасова тръбичка или в специални чаши за балнеолечение с чучурче. Пиенето на минерална вода трябва да се извършва редовно, системно и ритмично, по схема, определена от лекар балнеолог. Не се препоръчва самоволно пиене на минерална вода за лечение.

Питейни минерални води, които се бутилират, у нас са: „Хисаря“, „Горна баня“, „Наречен“, „Михалково“, „Девин“, „Търговище“, „Велинград“, „Банкя“.

Питейни минерални води, които не се бутилират, са от Софийския минерален извор, Княжево, Велинград — Велкова баня, Вършец, Баня (Карловско).

Минералните води се делят според състава си на:

Радонови — Момин проход, Долна баня, Павел баня, Велинград — Чепино.

Силициеви — Сандански, Добринише, Марикостиново.

Флуорни води — Якоруда, Симитли, Баня (Разложко) — подходящи са за профилактика на зъбния кариес.

Сулфидни води — Кюстендил, Сепарева баня, Благоевград.

Напомняме, че пиенето на минерална вода с лечебна цел трябва да се препоръча от лекар балнеолог, който определя вида на минералната вода, нейната дозировка и начин на приемане.

Противопоказания за лечение чрез пиене на минерална вода

• Всички заболявания в остър стадий

• Всички хронични заболявания в стадий на обостряне

• Всички видове тумори

• Всички туберкулозни заболявания

• Декомпенсирани сърдечно-съдови заболявания

• Хипертонична болест от II и III степен

• Запушване на уретъра с анурия

• Уремия и предуремични състояния

• Бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест в стадий на силни болки

• След скорошна операция на стомаха или дванадесетопръстника

• Напреднал захарен диабет

• Тежки ендокринни заболявания

• Напреднала чернодробна цироза

• Напреднала старческа възраст

Постоянното пиене на минерална вода е вредно. Здравите хора, които постоянно пият минерална вода, са застрашени от образуването на камъни в бъбреците. Тези, които пият непрекъснато минерална вода, се заблуждават, като си мислят, че това е полезно за здравето, защото:

на човешкия организъм му е нужна обикновена питейна вода, която само понякога може да се замени с минерална; а минералните боди са с различен състав, да се утолява жаждата с минерална вода е толкова вредно, колкото да се засища гладът с таблетки аспирин;

в минералните води концентрацията на минерални соли превишава допустимите норми за питейна вода 5–7 пъти; това означава, че минералната вода може да е полезна само за хора, страдащи от определени заболявания; здравите хора, пиещи минерална вода вместо питейна, са застрашени от образуването на бъбречни камъни.

Запомнете, основното правило е, че жаждата се утолява с трапезна вода (отскоро на пазара се появи водата „Савина“), а лечебната минерална вода се ползва за лекуване по лекарско предписание и в съответната дозировка.

Хората, които пият само минерална вода, трябва да я редуват системно или да я заменят с изборна.

Родителите на кърмачета и малки деца трябва да знаят, че на кърмачета се дават 100 мл на килограм тегло, а на по-големите деца — 40 мл на килограм тегло дневно, за предпочитане чиста питейна вода, която трябва да бъде преварена, неподсладена и охладена до стайна температура. Не е уместно да се използва минерална вода, освен ако няма медицински показания. Дори слабоминерализираните води (съдържащи под 1 г соли на литър), каквито са Горнобанската, Софийската, от Банкя, следва да се избягват, защото прочистващата функция на бъбреците на децата се затруднява, тъй като тя все още не е достатъчно развита и излишъкът от соли не може да бъде изхвърлен.

Не се препоръчват газирани напитки и газирана минерална вода за деца, защото раздуват стомаха.

На децата е по-добре да се дава чиста питейна вода, която може да се редува с изворна. На пазара се предлага изворна вода „Девин“ от сърцето на Родопите в бутилки от 500 мл с розов етикет. Тази вода се препоръчва от Българската педиатрична асоциация за директна консумация и за разтваряне на бебешки храни.

Тя може да се използва за постоянна употреба, както и за редуване с минерална вода. Има ниско съдържание на натриеви катиони — 5,4, и обща минерализация 82 мг/л. Тази вода е божия благодат, чиста, нланинска, пивка.

За пиене се използват и слабоминерализирани, съдържащи малко соли и ниска радиоактивност минерални води, като:

• Горна баня — 0,160 г/л;

• Софийска вода — 0,312 г/л;

• Банкя — 0,310 г/л;

• Хисаря — 0,240 г/л;

• Вършец — 0,222 г/л.

Тези води съдържат посочените количества минерални соли в грамове на литър.

За да бъдете здрави, енергични и работоспособни, всеки ден изпивайте 8 чаши вода. Не забравяйте, че доктор Чиста вода е вашият най-добър лекар и най-верен приятел! Най-добре е да се редуват питейна, минерална, трапезна и изворна вода.

Пийте вода, тя е самият живот!

Край